Even voor dat je begint te lezen, dit is mijn eerste review. Opbouwende op- en aanmerkingen zijn daarom welkom. Ik ben geen doorgewinterde gamer en betaal dus geen honderden euro's voor een muis, maar ik hou wel van een beetje goed spul dat ook niet te duur is. Veel diepgaande technische kennis heb ik dan ook niet, maar genoeg random kennis.
Inleiding
Nadat de Logitech G300 Gaming Mouse werd aangekondigd, en ik de afbeeldingen en specificaties op internet zag en las, kon ik niet wachten tot ie eindelijk te koop was in de winkel. Deze G300 is de opvolger van mijn Logitech VX Revolution laptop muis.
Vandaag was het dan zover. Ik keek weer even op Tweakers en zag dat hij bij verschillende winkels op voorraad was. Gezien voor mij de DataByte in Steenbergen goed te rijden was, besloot ik hem daar te kopen.
Deze review schrijf ik een half uur na ingebruikname. Ik heb nog geen ervaring met gamen met de muis (mijn game-pc staat ergens anders). Echter, ik zal de review verder aanvullen als ik de muis langer in mijn bezit heb.
De verpakking
De doos is niet te groot, niet te klein. Hij laat de muis zien door doorzichtig plastic. De vorm en grootte zijn hierdoor goed te zien. Op de doos zelf staan wat specificaties en main features.
De inhoud van de doos bevat:
-de muis met vaste kabel
-een beknopte handleiding
-garantiepamflet
Vandaar ook dat ik na het uitpakken de muis binnen 2 minuten kon aansluiten.
Het product
Features
De muis telt 9 knoppen:
-linker en rechter muisknop
-scrollwiel (ook als knop)
-twee knoppen links van de linkermuisknop
-twee knoppen rechts van de rechtermuisknop
-twee knoppen onder het scrollwiel
De kabel van de muis is 2 meter lang. Een prima lenge naar mijn idee. De bevestiging van de kabel aan de muis ziet er solide uit.
De onderkant van de muis telt 3 voetjes. Aan de bovenkant één over de gehele breedte en aan de onderkant twee kleinere, aan elke kan één. Ik gebruik de muis op een erg goedkope muismat. Maar hij glijdt erg soepel heen en weer. De weerstand is miniem.
Het scrollwieltje scrollt met 'tikken'. Ik ben de specifieke naam even vergeten, maar mijn VX Revolution had een knopje waardoor het scrollwieltje ongestoord blijft rollen. Het is geen groot gemis, maar toch, voor lange lappen tekst kan dat handig zijn. Maar daar is deze muis niet direct voor bedoeld.
Uiterlijk
De muis zelf ziet er qua uiterlijk zeer mooi uit. Gezien het een zowel rechts- als linkshandige muis is, is alles symmetrisch. De kleurencombinatie van zwarte hoogglans 'zijkant', met rubberen vlakken waar de duim en ringvinger/pink rusten, zilveren 'bovenkant' en rode onderkant past prima. Desalniettemin blijft uiterlijk een subjectieve kwestie.
Aan beide kanten van de muis zijn twee lijnen die lichtgeven. Ze geven een bepaalde modus aan (zie verderop in de review) en de kleuren zijn zelf te veranderen. Het licht uitzetten kan natuurlijk ook.
Ergonomie
Ik moet zeggen dat de ergonomie mij een beetje tegenvalt. Ik ben rechtshandig en ik merk wel duidelijk de symmetrie die er in de muis zit. Mijn ringvinger en vooral pink kan ik niet lekker kwijt. Dit kan een kwestie van gewenning zijn maar dat zal zich moeten uitwijzen.
Verder zijn de 9 knoppen van de muis over algemeen goed bereikbaar. Enige waar ik wat moeite mee heb zijn de twee rechtse knoppen. Om die met mijn middelvinger aan te sturen moet ik toch nog steeds even kijken waar ik hem plaats. Het gaat dus nog niet blind.
Modbaarheid
Hier kan ik kort over zijn, behalve het aanpassen van de oplichtende kleuren is er niks om te modden. Zoals ik eerder zei is de muis erg licht. Iets té licht naar mijn idee, en zeker in verhouding lichter dan mijn VX Revolution. Gezien dat een laptopmuis is mag je verwachten dat die al licht is, maar deze G300 is gezien zijn grootte dus aan de lichte kant. Maar hoewel men soms lichtheid aan goedkoop spul koppelt, moet ik zeggen dat de muis niet goedkoop aanvoelt.
Software
De muis is plug&play en er hoeft dus geen programma te worden geïnstalleerd voor normaal gebruik. De muis kent van huis uit drie profielen:
MMO (massively multiplayer online games)
Instelbare DPI: 500, 1000, 1500, 2500 met 1000 als standaardinstelling.
Rapportagesnelheid: 500/sec
Standaardkleur: Rood
En dan is er nog een bepaalde toewijzing voor knoppen.
FPS (first-person shooter games)
Instelbare DPI: idem als MMO met 1000 als standaardinstelling.
Rapportagesnelheid: 1000/sec.
Standaardkleur: Groen
Ook hier is er weer andere toewijzing voor knoppen.
Productiviteit
Instelbare DPI: n.v.t. maar standaard 1000.
Rapportagesnelheid: 500/sec
Standaardkleur: Blauw
En weer andere toewijzingen.
De knoptoewijzingen staan beschreven in de handleiding.
Echter, als je de instellingen wilt veranderen download je van de Logitech website een programma. Hiermee kun je de profielen wijzigen, de knoptoewijzing veranderen en de DPI pre-setting wijzigen. Het is ook mogelijk om DPI-switch aan een knop toe te wijzen. Dan kan je switchen tussen vier DPI standen, die je d.m.v. het programma vooraf instelt. Ook dit gaat weer per profiel apart.
Met de software is het ook mogelijk andere kleuren te kiezen voor de 'lichtstrips'. Het idee hierachter is dat je makkelijk kunt zien welk profiel actief is. Ik heb hem nu bijvoorbeeld ingesteld op: wit voor normaal office gebruik, blauw voor strategy games, en rood voor FPS. Ieder met zijn eigen DPI en rapportage instellingen. Er kunnen in totaal 8 kleuren gekozen worden: wit, geel, groen, rood, paars, cyaan, blauw, zwart (uit).
Tot nu toe ben ik tevreden over de muis. Het is geen topmuis, wat vooral te merken is aan het gewicht en ergonomie, maar zeker voor deze lage prijs kan je hem niet laten liggen. De functionaliteit zit met 9 knoppen namelijk wel snor.
Het uiterlijk speelt voor mij een redelijk belangrijke rol, en daar heb ik niet over te klagen. De oplichtende kleur geeft net dat beetje extra. Daarnaast vind ik het ook goed van Logitech om de muis plug&play te maken, en mocht je er behoefte aan hebben, dat je dan pas software hoeft te installeren. De software vind ik overzichtelijk en de muis is tot op zekere hoogte goed te customizen wat gebruik betreft.
Als de mogelijkheid was toegevoegd om er wat meer gewicht in te plaatsen was het voor mij zeker een topper geweest.
Al met al het kopen waard!
Ik weet dus op dit moment nog niet hoe de muis zich gedraagt bij gamen. Misschien wel de eigenlijke essentie van deze muis. Hier zal ik later nog wat aan toevoegen.
Toevoeging per 29 oktober 2011
Zoals aangegeven zou ik nog terugkomen op het gamegedrag van de muis.
De muis glijdt bij snelle bewegingen iets te snel en te licht. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet helemaal zeker ben of dit komt door de muis, of door de muismat - ik gebruik een heel goedkope plastic muismat. Toch neig ik ernaar dat het probleem bij de muis ligt, aangezien mijn andere muis, een Logitech VX Revolution, stroever glijdt. Nu zullen gamers het misschien juist fijn vinden dat er zo weinig weerstand is, maar bij een snelle beweging glijdt de muis soms verder dan je zou willen. Je kunt je gamestijl hierop aanpassen maar het was wel een ding dat me opviel.
Het is ook erg fijn om met een simpele knop verschillende DPI's te selecteren. Voor het ene spel heb je liever een lager DPI dan voor een ander spel bijvoorbeeld. Overigens, de spellen die ik voornamelijk speel zijn Anno 1404 en Fallout 3.
De muis reageert gewoonweg snel, er is geen enkele vertraging te merken. De belangrijkste knoppen (linker en rechter muisknop) klikken erg licht wat het reactievermogen ten goede komt. Ook zijn de overige instelbare knoppen heel fijn. Om een voorbeeld te geven: Muisknop 5 heb ik toegewezen aan toetsenbordletter R, mijn toets voor Reload. Tijdens het schieten (bij Fallout 3) kan ik dus reloaden door mijn wijvinger een halve centimeter te verplaatsen. Samen met de andere instelbare knoppen gaat het gamen gewoon erg smooth!
Het enige dat van mij dus anders had gemogen zijn de gladheid van de 'glijpads' onder de muis en het gewicht van de muis. Een iets zwaarder exemplaar zou mij persoonlijk meer bekoren.
Tot zover mijn toevoeging.