ION VIDEO 2 PC Review

nozem
29 augustus 2011, laatste update op 17 november 2015, 44.164 views

ION VIDEO 2 PC

Aanleiding We hadden op zolder een Philips Video2000 apparaat liggen met een dozijn banden. Hier stonden onder andere familiefilmpjes op en aangezien de temperatuur op die zolder behoorlijk kan oplopen in de zomer, besloot ik de boel te digitaliseren voordat het helemaal vergaan zou zijn. Unboxing/hardware In de doos zit:Apparaatje zelfExtra composietkabelHandleidingSoftwareaBRQivGt Wat vrij snel opvalt is de lage bouwkwaliteit: je ziet aan de voorkant de ietwat gammel bevestigde metalen plaatjes en bovendien zit er op één van de aansluitingen een stukje plastic dat er niet hoort. Dat vind ik enerzijds best grof, maar anderzijds hoeft het apparaat er niet...

Pluspunten

• eenvoudig in gebruik
  • prima beeld/geluidskwaliteit

Minpunten

• bouwkwaliteit
  • weinig settings mogelijk

Aanleiding

Unboxing/hardware
In de doos zit:
  • Apparaatje zelf
  • Extra composietkabel
  • Handleiding
  • Software
[img=620]aBRQivGt[/img]

Wat vrij snel opvalt is de lage bouwkwaliteit: je ziet aan de voorkant de ietwat gammel bevestigde metalen plaatjes en bovendien zit er op één van de aansluitingen een stukje plastic dat er niet hoort. Dat vind ik enerzijds best grof, maar anderzijds hoeft het apparaat er niet mooi uit te zien als het zijn werk maar goed doet.
[img=620]o2ZF8wBY[/img]

Wat mij bevalt is hoe het uiterlijk van dit apparaat zijn functie verraadt: de composit aansluiting aan de ene kant en de USB stekker aan de andere kant wijzen erop dat het een brug slaat tussen de videorecorder en PC. Zie hier de opstelling zoals ik het apparaat gebruikte:
[img=620]1y3QCh5I[/img]

Gebruiksgemak/software
De software was eenvoudig te installeren:
  • Apparaat aansluiten
  • Cd erin
  • Windows zelf laten zoeken naar drivers
  • Capturing software installeren
  • Kees is klaar!
Aanvankelijk had ik de capture software niet geïnstalleerd, maar middels Windows MovieMaker kreeg ik het niet voor elkaar om iets op te nemen. tijdens de opname zag/hoorde je wel alles, maar het uiteindelijke bestand had een egaal groen beeld en geen geluid.

De capturingsoftware werkt lekker eenvoudig. Hier laat ik graag het onderstaande screenshot voor zich spreken:
[img=620]Tu7ZjXnL[/img]

In het Instellingen scherm mis ik eigenlijk nog wel wat meer opties m.b.t. compressie enzo. Tussen mijn banden zaten ook wat oude tekenfilms en daar had ik graag meteen een DivXje van gemaakt. Ook de keuze van een bepaalde Outputfolder ontbreekt: Mijn Documenten\Mijn Video’s is standaard.

Kwaliteit beeld/geluid

Hier kan ik niet veel over zeggen. De betreffende banden waren er uiteraard niet best aan toe. Factoren als lang bewaren en goedkope opnameapparatuur 20 jaar geleden spelen denk ik veel meer mee dan een mogelijk kwaliteitsverlies door de hier besproken hardware. Ik heb het ter vergelijking nog wel even op de TV afgespeeld en beeld en geluid leken er niet slechter op geworden na digitalisatie. Zodoende is mijn oordeel dat het Goed is.

Als je de toegekende sterretjes in beschouwing neemt, zou je zeggen dat ik dit apparaat niet ga aanraden, maar dat doe ik wel. de €36 die ik hiervoor neertelde vind ik een prima prijs voor de (zij het wat eenzijdige) functie die het apparaat prima vervult: video's digitaliseren.

Heb jij ook een ION VIDEO 2 PC?

Anoniem: 178894 30 augustus 2011 00:34
Vandaag dit setje bij Blokker gekocht. Met bijgeleverde Cyberlink Power Director capture software niet aan de praat te krijgen. Ziet video2pc wel maar achterliggend apparaat niet. Uiteindelijk hier de juiste capture software gevonden. Werkt als een speer. Via setup>general>video recording storage overigens wel een andere outputfolder te kiezen. ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 178894 op 22 juli 2024 22:00]

Ook een setje gekocht bij Blokker. Alles geïnstalleerd, maar zelfs het Video2Pc apparaatje wordt niet gevonden. Keurig achter op de computer ingeplugd. ook aan de voorkant geen enkele reactie. ook in mijn verkenner wordt op die aansluiting niet gereageerd. In de videorecorder (Philips VRI40) een schart net de 3 tulpstekkers. met de S video ruimte weet ik niet wat ik moet.
Wie kan me verder helpen!
Help!
Weer eens iets dat niet werkt. Overkomt me de laatste tijd te veel!
Probeer eens Movavi viedeoconverter te downloaden.
Simpel in gebruik,doch werkt goed.
Bij mij was achterliggend apparaat ook niet zichtbaar. Met de door st546G7 aangegeven software helaas ook niet. Treurig stemmend apparaat volgens mij
Anoniem: 445550 17 februari 2012 12:00
Perfecte uitleg,waarvoor mijn dank en het werkt .
Simpel, makkelijk, snel.
Ik heb banden van meer dan 20 jaar oud en die staan er (voor die tijd) goed op de dvd's.
Uiteraard is de beeldkwaliteit niet zo goed als de digitale kwaliteit van tegenwoordig ,maar ik ben er zeer tevreden mee.
Ik betaalde er € 29,95 voor.
Zodra ik een stukje film heb gedigitaliseerd, kan ik het in een ander bewerkingsprogramma "oppimpen" en er een leuke dvd van maken.
Makkelijk is ook de Nederlandse handleiding, hoewel het in een Engelse handleiding ook wel zou lukken.
Nu nog proberen de bandjes van een Fujicamera te digitaliseren.
Lukt me daat niet, dan moet ik die eerst op een videocassette zetten.
Gaat me allemaal lukken.
Ik ben deus zeer tevreden over deze aankoop, mede dankzij uw review.
Ha, mooi om te lezen! Ik heb zelf Windows Live Moviemaker voor Win7 gebruikt. Het is niet een programma met eindeloze mogelijkheden, maar ik vind het zelf super gebruiksvriendelijk en vlot werken. Bovendien is het helemaal gratis!
Prima review over een eenvoudig apparaat. Zelf ben ik goed tevreden over de ION apparaten dat al het analoge mooi omzet in digitale bestanden.

Als je de prijs van dit product prima vindt, dan vind ik een voldoende ietwat verwarrend overkomen.

Persoonlijk denk ik dat de prijs goed is als je kijkt wat je ermee kunt. Andere producenten vragen meer voor dezelfde functies.

Het is wel jammer dat al die pongel zo CHEAP aanvoelt. Wat plastic, chipjes en kabeltjes bij elkaar gefrot. Prima als ze daardoor de prijs laag kunnen houden, mits de functionaliteit behouden blijft.

[Reactie gewijzigd door Alfa op 22 juli 2024 22:00]

Dank voor je opmerkingen. Je hebt gelijk wat betreft de prijs: die mag wel vier sterren krijgen. Mijn kritiek dat de featueres en veelzijigheid niet veel voorstellen, zijn dan al afgevangen in andere beoordelingspunten. Ik heb Prijs een sterretje extra gegeven.
Anoniem: 420902 30 augustus 2011 15:15
Ook vandaag gekocht en het werkt ook niet ga ook Ez video proberen bedankt Rob Hooghuis
Heb dit apparaat afgelopen dagen even geprobeerd en ben eens de kwaliteit van de opname(s) gaan vergelijken met de interne Hauppage PVR250 kaart die ik een paar jaar geleden heb gemaakt. Exact dezelfde videoband gebruikt als bron en bij de Hauppage PVR250 is het beeld rustig/flikkert niet en zie ik amper compressieblokken. Bij de Ion voor High Quality gekozen, PAL_B en in EZ recorder van alles geprobeerd met noise reduction aan/uit en deinterlacing aan/uit, maar het beeld blijft licht flikkeren bij vlakken met felle kleuren (feloranje bijv.) en ik zie er dan ook grove compressieblokken doorheen komen. Bij de Hauppage opnames is daar niets van terug te zien.

De bitrate van de Hauppage opname was iets van 6000 kbit/sec. en die van de Ion-opname iets van 9000 kbit/sec., beiden verder 25 fps. Ik zie het ook bij andere opnames/videobanden terug met het Ion-apparaat. Het lijkt er op dat de Ion doet wat hij moet doen, maar de beeldkwaliteit is vergeleken met een Hauppauge PVR 250, die ik een 9 zou geven, bij de Ion een 7 waard. Mocht iemand weten of dit misschien aan een stuurprogramma ligt of misschien dat andere software beter werkt, dan hoor ik dit graag.
Heb deze ook gekocht in de Blokker enkele maanden geleden. Het is misschien ook aan te raden om nadien het opgenomen bestand nog eens te deinterlacen via virtualdub of een dergelijk programma.
Anoniem: 445550 23 februari 2012 14:57
@ Nozem: Ook ik heb Windos Live Moviemaker van mijn Win7 gebruikt om te plakken/knippen.
Toch bedankt voor de tip.

Was even een uitzoekerij,maar tis me met mijn eerste (21 jaar oude) filmpje redelijk gelukt.
Ik kan ze altijd nog verder bewerken(opleuken) met Muvee en als ik probeer dan weer een Magix programma te downloaden.

Hier een voorbeeldje van mijn eerste 21 jaar oude filmpje:

Met mijn Hi8 filmpjes heb ik wat problemen.
Ik heb de videocamera nog,daar kan ik de filmpjes in afspelen.
En dan bekijken door het kleine opname schermpje.
Dus die doetut nog goed. ;)

Nu is het even (weer) uitzoeken hoe dit alles aan te sluiten op de VHS videorecorder, af te spelen op de TV en dan alles opnemen op een VHS band.
En dan gaan we weer aan de slag met Video2PC.
Moet toch een keer lukken?
(Tuurlijk,Agnes ;) )
Ook al ben ik meer dan een senior, ik heb de tijd, het geduld en ik vind het heerlijk om te doen.

Ik was al een tijd aan het goegelen en er zijn toch redelijk veel problemen met Video2Pc.
Ik ben zo brutaal om jouw uitleg /link door te geven.
Makkelijker kunnen we het niet maken :*)
Anoniem: 448381 1 maart 2012 14:46
Hallo, ik heb ook een ION-converter tussen een oude Philips videorecorder en m'n computer gezet, zoals op de eerste instructie-foto's...........
Je raadt het al.... geen beeld, geen niks enz.
Het is een ander model converter, die ik al eerder met succes heb toegepast voor het overzetten vanaf een oude Sony camera, vanaf recorder dus niet....
Moet voor die recorder ook een bestuursprog giinstalleerd worden...?
Zie graag uw reactie tegemoet.... Guus...
Anoniem: 445550 18 maart 2012 11:53
@ Guus:
Ik heb de Nederlandse versie op de cd staan, Dus niet de Engelse versie zoals Nozem.
Maar het principe is hetzelfde.
Als je de drivers en het programma hebt geïnstalleerd en je opent het programma, zie je bovenaan diverse afbeeldinkjes staan.
En je ziet dat het programma Apparaten detecteert.
Ga er met je muis over de afbeeldinkjes heen en je ziet even wat tekst in beeld:
Vastleggen van DV camcorder
Vastleggen van een HDV camcorder
Vastleggen vanaf een TV signaal
Opnemen van digitale TV
Vastleggen van webcam
Opname van een microfoon
Vastleggen van een cd
Vastleggen van een dvd camcorder

Zo staat het bij mij.
Ik klik dus op Vastleggen en het programma zoekt de apparaten op, zoals de video recorder die is aangesloten.

Volgens mij hoef je voor de recorder geen apart stuurprogramma te installeren.
Maar zorg wel dat Power Director op je pc/laptop staat.Daar zouden de drivers voor het vastleggen in moeten zitten.

Ik hoop dat het met je (oude) converter lukt.
Anders even het type hier neerzetten, misschien dat de drivers te downloaden zijn?
Anoniem: 451931 22 maart 2012 17:43
Misschien kan iemand mij helpen, heb de ion video 2 pc gekocht van de telegraaf, heb alles goed aangesloten maar hij kan mijn audio niet vinden, dus het beeld is perfect maar ik heb er geen geluid bij, weet iemand misschien wat ik verkeerd doe. Het valt me wel op als ik het apparaat ga vastelleggen dan geeft hij maar 70 procent denk dat hij die 30 die voor de audio bedoeld is niet pakt op een of andere manier.