Iedereen kent het wel, de overdaad aan afstandsbedieningen in huis..
De hoogste tijd om te kijken naar een oplossing; een universal remote control!
Inleiding
Al enige tijd was ik op zoek naar een universele afstandsbediening (AB), welke goede ondersteuning moest hebben voor een leuke prijs (Nederlander hè

Mijn oog viel hierdoor op de Logitech Harmony 525.
De elektroboer op de hoek had er één liggen, en zo geschiedde. Eenmaal thuis begon het avontuur.
Eerste indruk
Nadat ik de (cheap-ass) verpakking had opengeknipt, viel mij meteen een aantal dingen op.
Zo zag ik zowel aan de voorkant als achter/onderkant IR zitten. De voorste zijn 2 'wijde' IR-zenders met daartussen USB-aansluiting, de onderste IR is een learning-ontvanger.
De behuizing is redelijk, maar voelt minder degelijk aan dan dat het eruit ziet.
Na plaatsing van de 4(!) AAA-batterijen is het gewicht wel prettig.
Configuratie
Nadat ik de bijgeleverde software had geïnstalleerd, moest de AB worden aangesloten op de PC.
Wat ik ook probeerde, de software maakte geen contact met de AB.
Achteraf bleek dat de USB-kabel niet in een USB-hub moet worden geprikt (bij mij een front-USB), maar op de directe USB-poort (in mijn geval aan de achterkant). Daarna werkte het prima.
De software ziet er een beetje kinderlijk uit, maar is wel overzichtelijk.
Het geavanceerd instellen is wel wat moeilijker te bereiken.
Het toevoegen van apparaten ging best eenvoudig, er is een gigantische database aanwezig.
Mijn TV, BD-speler, receiver, Digitenne, cd-speler, PVR en Xbox360 werden zonder probleem gevonden en ingesteld.
Daarna kon ik vrij makkelijk 'Activities' aanmaken en hernoemen, waarmee met 1 druk op de knop bijv. een BD kan worden gekeken (TV aan, BD-speler aan, receiver aan, alles op goede kanaal).
Het was wel even een extra instelling om de kanaalomschakeling op de tv goed te laten verlopen (vertraging toegepast). Dit is wat lastig in te stellen, omdat dit niet standaard in de instellingen staat.
De configuratie overzetten in de AB ging mooi vlot.
Gebruik
Hulde, alles werkte netjes en zonder veel problemen. Ik heb de vertraging van de tv nog iets anders moeten instellen, maar nu werkt het erg goed (de Help-functie op de AB was niet afdoende).
Vooral het grote bereik van de IR is perfect te noemen.
De learing-IR heb ik niet hoeven gebruiken.
Wat ik wel minder vind, is dat het apparaat niet makkelijk met 1 hand te gebruiken is. Vaak moet je toch even met 2 handen aan de slag; een keuze-toets indrukken en met de andere hand vasthouden, omdat het gewicht helemaal onderin zit.
De AB is uitgerust met een bewegingssensor, waardoor de verlichting aangaat als je 'm oppakt.
Leuk, maar tevens irritant als deze ergens ligt en bij verplaatsing of kleine aanraking aan springt.
Met de knop 'Glow' kan dit weer worden uitgeschakeld.
De batterijduur valt me tegen. De AB geeft een kleine waarschuwing en gaat daarna uit zodra de batterijen leeg zijn. Enige optie; direct batterijen vervangen of de oude AB's weer uit de la halen..
Voor zijn prijs vind ik de Logitech Harmony 525 een handig apparaat welke na goede configuratie goed inzetbaar is.
De software bewaard de gegevens van de AB, dus bij vervanging of upgrade kunnen alle instellingen worden overgezet.
Verwacht geen wonderen, maar deze universele AB doet precies wat 'ie moet doen; alle andere remotes in de la laten liggen.