Conceptronic CH3HNAS Review
Het plan was om een eenvoudige massaopslag te hebben waarmee ik via een 1Gb ethernet netwerk films en foto's kon kijken op mijn Samsung TV in de woonkamer.
Op het eerste gezicht ziet het apparaat er mooi uit, is lekker klein en ook lekker stil in het gebruik.
SMART wordt ondersteund en daarmee belooft het ook een redelijk 'groen' apparaat te zijn.
Het inbouwen van 1 Samsung HD203 en 1 Samsung HD204 ging ok, maar met het kabeltje voor de 2e harddisk was het even vouwen en prutsen.
De data overdracht snelheid is redelijk, maar ik had een groter verschil verwacht tussen een externe USB 2.0 harddisk en een 1Gb ethernet NAS.
2 van 5 sterren (Slecht)
Ik ben er inmiddels aardig wat avondjes mee bezig maar het apparaat is niet stabiel werkend te krijgen. De samba share verdwijnt regelmatig, terwijl de FTP en Upnp services het wel gewoon blijven doen. Ik dacht eerst dat het aan mijn Windows Server 2003 domain lag, maar met een standaard Windows 7 komt het probleem ook voor.
De 3,6 Tb JBOD schijf configuratie wordt door Windows steevast als 1,8 Tb gezien. Het schijnt een firmware issue te zijn voor met name de HD204, maar de optie van een 2e harddisk is dus meer werk dan alleen inbouwen en formatteren.
Het grootste probleem vind ik dat mijn Samsung TV niet samenwerkt met de CH3HNAS. Je kunt wel folders browsen over de NAS, maar alle bestanden die je wilt openen geven een 'ongeldig bestandstype' foutmelding.
Volgens diverse internet fora is het een compatibiliteitsissue. Een Sony PS3 schijnt er ook last van te hebben.
Upgraden naar de nieuwste firmware, uit den treure alle settings nalopen en diverse factory resets maakt geen enkel verschil.
Met het fun_plug pack van conceptronics kun je telnetten en misschien verder root kitten, maar de geïnstalleerde mediatomb 0.11.0-5 versie heeft natuurlijk weer geen vindbare config.xml.
De interne NAS oplossing van mijn Fritz!box 7340 werkt wel goed samen met mijn Samsung TV dus ik ga de usb stick in de Fritz!box vervangen voor een usb harddisk.