Kodak Easyshare PlaySport Zwart Review

griphus
10 april 2012, laatste update op 10 april 2012, 5.800 views

Kodak Easyshare PlaySport Zwart

Inleiding Al een tijd speel ik met de gedachte dat het hebben van een videocamera best een toegevoegde waarde kan zijn.. Alleen heb ik er niet zoveel geld voor over. Daardoor was ik altijd aangewezen op de cheap-ass cameraatjes, echter leveren die niet veel meer kwaliteit dan mijn telefoon. Gelukkig kwam iBood met de Kodak Playsport ZX3 voor €59.95. Na de specs goed te hebben onderzocht en wat korte reviews te hebben bekeken, besloten deze te kopen. En hij is elke cent driedubbel waard! Korte productbeschrijving: De Kodak Playsport ZX3 is een zeer compacte camcorder, die kan opnemen in 1080p, maar ook in 720p met 60 frames per seconde. Daarnaast is hij zeer stevig gebouwd en is hij volledig waterdicht tot 3 meter. Afspelen kan...

Pluspunten

• 1080p
  • 720p@60fps
  • zeer compact
  • waterdicht tot 3 meter
  • goed beeld
  • zeer compleet (alle kabels)
  • zeer solide feel

Minpunten

• plastic schroefdraad
  • mic foutje
  • kleine kijkhoek
  • SD kaart nodig
  • Uiteindelijk snel kapot gegaan

Inleiding

Korte productbeschrijving:
De Kodak Playsport ZX3 is een zeer compacte camcorder, die kan opnemen in 1080p, maar ook in 720p met 60 frames per seconde. Daarnaast is hij zeer stevig gebouwd en is hij volledig waterdicht tot 3 meter. Afspelen kan op het apparaat zelf door middel van het LCD schermpje, maar hij kan ook direct op de TV via de mini-HDMI uitgang en deze kabel wordt ook bijgeleverd!

Wat zit er in de doos?
  • Kodak Playsport ZX3 camcorder
  • 'Uitgebreide' gebrijksaanwijzing
  • Garantiebewijs
  • AV kabeltje (Composite)
  • HDMI kabel (niet op foto)
  • USB kabeltje
  • Stekker (niet op foto)
  • polskoordje
Een geheugenkaart (SDHC) ontbreekt, dus die zul je er nog bij moeten kopen. Van het interne geheugen is slechts 20MB beschikbaar om op te nemen, wat gelijk staat aan welgeteld 7(!!) seconden in 1080p. Een SD kaartje is dus wel een must!

Handleiding
De handleiding wil ik even apart vermelden, want volgens Kodak is dit de 'uitgebreide' handleiding. Ten eerste is hij niet in het Nederlands. Ten tweede vermeldt de 'uitgebreide' handleiding veel te veel vanzelfsprekende zaken zoals hoe je het aansluit op je computer, hoe je hem aansluit op de TV, hoe de batterij erin moet, etc, etc. Echter staat er nergens uitgelegd wat bepaalde functies van de camera doen. Hij heeft een underwater-mode. De manual zegt: Voordat u onderwater gaat filmen, schakelt u de onderwatermodus in. Doe vervolgens de camera onderwater en begin te filmen. Als u klaar bent met onderwaterfilmpjes maken schakelt u deze optie weer uit. Het klinkt alsof deze optie de camera waterdicht maakt, maar het blijkt na zoeken op internet een kleurfilter te zijn dat de onderwaterwereld 'echter' moet laten lijken.
Tevens moet vermeld worden dat ik weer voor het eerst sinds lange tijd echt dingen heb moeten opzoeken in de handleiding, doordat het instellingenmenu niet intuïtief genoeg is. Ze gebruiken rare icoontjes, zonder op het scherm te vermelden hoe de functie heet.

Bouwkwaliteit:
Deze camera is bedoeld om mee te nemen tijdens het sporten. Hij voelt dan ook zeer stevig aan. De bovenkan en onderkant zijn van vrij stroef plastic, waardoor hij goed in de hand ligt en blijft liggen. De knoppen vind ik minder fijn, met name de cursortoetsen. Deze moet je erg hard indrukken en je hoort geen bevestigend klikje als je hem indrukt. Het werkt in ieder geval niet heel prettig.
De klepjes aan de zijkant die aan de linkerkant de batterij en SD kaart, en aan de rechterkant de USB, mini-HDMI en AV poort beschermen tegen binnenstromend water, zijn dan juist weer wel perfect. Ze klikken makkelijk los en vast, en lijken zeer goed af te sluiten. Wat wel een grote misser is, is dat de aansluiting voor een statief of mount van plastic is. Wie maakt nou plastic schroefdraad? Onbegrijpelijk! Ik denk dat dit ook zeer snel stuk gaat als je deze regelmatig op bijvoorbeeld je mountainbike schroeft.
Wat ik op internet heb gelezen heeft deze camera ook een klein probleempje met de microfoon als je onderwater hebt gefilmd en daarna boven water doorfilmt. Er kan dan een druppel water voor de microfoon zitten die vrijwel alle geluid blokkeert. Even schudden of blazen verhelpt dit euvel direct, maar het is behoorlijk zuur als je dit niet doorhebt tijdens het filmen en er thuis achterkomt dat je opname waardeloos is.

Uiterlijk:
De camera heeft de vorm van een mobiele telefoon en dat is eigenlijk wel prettig. Behalve dat het best lekker filmt, past hij met groot gemak in je broekzak! De witte kleur van de bedieningskant vind ik niet heel mooi, had dit liever donker gezien. De lenskant heeft een soort van cover die wel in verschillende kleuren te verkrijgen is. In mijn geval is deze zwart (of grijs). Let wel, de cover is niet los te halen.

Kwaliteit beeld:
De filmkwaliteit vond ik aanvankelijk tegenvallen. Een 1080p opname is veel blokkeriger dan bijvoorbeeld de Top Gear aflevering in 720p die ik daarvoor had bekeken. Ik krijg het idee dat hij interpoleert tot 1080p, maar het zou wel te maken hebben met het bewegen van de camera. Vanaf een statief is de kwaliteit beter. Ik heb twee filmpjes gemaakt, want een plaatje zegt meer dan een praatje. Ik kan die helaas niet embedden geloof ik, maar ik zal de link naar YouTube geven:

Vergelijking tussen Kodak Playsport ZX3 (720p@60) en mijn HTC Desire(480p@30):

Opname 's nachts vanuit mijn raam van een feest met harde muziek en lichteffecten (1080p@30)

Waar ik niet een duidelijk voorbeeld van heb, maar wat wel een minpuntje is, is dat de hoek waarin hij filmt vrij klein is. Het lijkt alsof hij al een stukje is ingezoomd, waardoor je als je iets filmt de omgeving niet voldoende ziet. Doordat de functie het filmen tijdens het sporten is, is dit een beetje raar. Er zijn echter bij Deal Xtreme fisheye lenzen te koop die je zo op de camera kunt klikken. Dat ziet er al volgt uit (niet mijn filmpje trouwens):
Ik heb er maar ééntje besteld (de 15mm), wellicht dat ik een update geef als ik die binnen heb.

De fotokwaliteit is overigens dramatisch, dat kan mijn Desire echt veel beter! Echter is hij ook niet gekocht als fotocamera, dus daar komen ze wat mij betreft wel mee weg.

Prijs:
Voor de camera heb ik slechts €60 euro betaald, en dat is echt helemaal niks voor wat hij kan! Ik zie dat hij normaal €100 kost, dat is ook echt weinig geld voor veel camera. Tel daar €20 euro bij voor een goede SD kaart van 8GB en je hebt een topapparaat waar je veel lol mee kunt beleven

Conclusie:
Deze camera heeft een aantal nadeeltjes, zoals de waterdruppel in de mic, het plastic schroefdraad, het niet intuïtieve menu, de kleine kijkhoek en de niet heel prettige cursorknop. Echter wegen deze dingen in de verste verte niet op tegen de features van dit apparaat en de lol die je ermee kan beleven: 1080p of 720p in 60fps, volledig waterdicht, zeer compact, mooi beeld. Al met al zeer veel waar voor je geld!

Edit:
in oktober is mijn Zx3 opeens overleden. Hij reageerde nergens meer op: wil niet inschakelen, laadlampje brand niet als je hem aan de lader hangt, accu laad niet op, niks! Dus opgestuurd ter reparatie. Helaas kan ik de beloofde filmpjes zoals met de fisheye lens niet maken (voorlopig).

Edit2:
Helaas, ik heb eind januari (vlak voor mijn wintersport!!) het bericht gekregen dat het niet meer (goedkoop) te repareren is en dat ik mijn geld terug krijg. Als ik nog een waterdichte camera die veel frames per seconde kan filmen ga kopen, wordt het een GoPro. Vriend had die mee op de wintersport, en die is duur maar ook veel handiger voor waar ik hem het liefste voor wil gebruiken: skiën, windsurfen, zeilen... Blijft dat die 60 euro het dubbel en dwars waard was, maar met de hogere gewone winkelprijs zou ik toch naar de GoPro neigen, ook al is die veel duurder.

Heb jij ook een Kodak Easyshare PlaySport Zwart?

60 euro is inderdaad de refurbished prijs. Zelf ben ik geen fan van refurbished items, omdat de reparateur vaak nog wel over problemen heen kijkt en je als nog een niet goed functionerend apparaat hebt. De onderdelen worden dan ook vaak vervangen met onderdelen die weer gerepareerd zijn. Zie bijv. Dynafix die vaak een zooitje maakt van telefoons en laptops die gerepareerd moeten worden. Die moet je echt te vaak terugsturen.

Ik heb deze Playsport zelf ook (nieuw gekocht), je kan er leuke filmpjes mee maken. Grootste nadeel vind ik dat als je aan het filmen bent, en je drukt de knop in om te stoppen, deze ook de druk op de knop opneemt (niet zo vreemd), maar in elk filmpje heb je aan het eind dus een irritant geluid wat je er weer uit moet halen. Bij elk bestandje moet je dus een aantal milliseconden wissen, zou mooier zijn als dit in het apparaat zelf gebeurde.
Daarnaast als je heel veel filmpjes op de camera hebt staan (ik had er bijv. 300 op staan), duurt het ook langer voor het apparaat aangeeft dat hij opneemt. Je drukt de knop in en je moet dan 2 a 3 sec. wachten voor het record-symbool linksbovenin verschijnt. Als je dit weet, is er niets aan de hand. Weet je dit niet, dan wil je nog wel eens iets opnemen wanneer je dit niet wilt en iets niet opnemen wanneer je dit wel wilt. Ik heb er zelf een class 10 16GB sd-kaart in zitten, de snelste op dat moment.

Al met al een leuk apparaatje voor het geld en hij past in de broekzak. Ohja, daar zit ook een nadeel aan, de symbooltjes op de zwarte knopjes verdwijnen als je 'm dus vaak in je broek hebt zitten. 3 weken vakantie -> het 'settings' knopje is nog maar voor 30% zichtbaar.

Na onderwater filmen zeker in de microfoon blazen, anders hoor je niets meer. Been there, done that.. .ohja en ga je in de zee filmen, vergeet 'm niet even af te spoelen onder de kraan ivm de zouten en die mooie schroefjes. :)
Dat ingezoomd zijn van het filmen, kun je voorkomen door op 720p te filmen ipv 1080p.

Voor de rest, niet dan lof voor dit apparaatje, perfect om ongemerkt en tijdens het sporten te filmen.
Klopt, op 720p is de kijkhoek een stukje groter. Maar het is nog steeds vrij beperkt. Als je bijvoorbeeld al skiënd met gestrekte arm jezelf wil filmen, krijg je niet veel meer dan je eigen hoofd erop. Je wil juist wat meer van de omgeving zien! Ik heb nu de fisheye lens en hij bevalt erg goed. Het is een must voor 1080p en geeft een grappig bijna 180 graden beeld op 720p.

Ik zal binnenkort een update doen met de lens
Anoniem: 320034 22 juli 2011 12:05
Heb deze ook gekocht via iBood. Je kreeg dan wel een "refurbished" model van Kodak, inclusief Engelse handleiding - zoals je aangeeft in je review - en Amerikaanse stekker. Dat laatste was wel zonde en iBood heeft hier tot op heden niets aan gedaan, behalve het sturen van een mailtje dat eraan gewerkt wordt. Maar ja, slechte aftersales is bekend bij iBood...

Mijn exemplaar ziet er ook prima uit, alleen wat kleine krasjes op het scherm, die lijken op lichte gebruikerssporen. Maar voor €60 was het zeker een prima deal.
Bij het kopje bouwkwaliteit staat in de eerste zin: Deze telefoon is bedoeld om mee te nemen tijdens het sporten. Maar volgens mij is het geen telefoon ;)

Verder zeker een mooie review met veel plaatjes en duidelijke uitleg.
Haha, helemaal gelijk. Bedankt!