Algemene beoordeling
Het was even stoeien om de adapters zo aan de praat te krijgen dat ze naar behoren gingen presteren.
Niet vermeld wordt door Devolo dat de adapters zeer gevoelig zijn voor o.a. de adapters waarmee je telefoon wordt opgeladen. Zo opeens kakte mijn performance schrikbarend in.
Ik gebruik ze om het IPTV verkeer te regelen en scoor snelheden die ruim boven de 100 mbps liggen. Zo'n 12,5 mb per seconde sis niet gek.
Featureset
Ik kan in mijn meterkast een dubbel geaard stopcontact gemonteerd op naast IPTV het internetverkeer naar de woonruimte te kunnen brengen met een Devolo. Helaas de apparaten zijn lomp en van tevoren was ik niet op de hoogte dat het Internetverkeer strikt gescheiden moest zijn van het IPTV verkeer. Dat was bij de deal van de glasverbinding anders voorgesteld. Het werd me overigens door de KPN afgeraden om dit te doen, maar ik ga het in een later stadium toch uitproberen. Een eerdere review geeft aan dat het wel kan werken. Tussentijds een Wireless client verbonden aan de Experiabox van de KPN dat prima werkt, maar in performance sterk achterblijft bij een Devolo of kabel.
Prestaties
Vanavond scoren de adapters 125 tot 145 mbps. Verrassend snel naar mijn idee. Je pompt al gauw 36GB in een uur over het stroomnet.
Betrouwbaarheid en stabiliteit
De eerste dag ging het mis omdat ik zonder dat ik het wist waarschijnlijk de adapter niet goed contact had laten maken met de muurcontactdoos. Set viel uit en niet zoals bij de installatie was het met een druk op de knop weer in orde. Nadien loopt het als een "trein".
Beheerbaarheid
KPN uitvoering waarbij geen software wordt uitgeleverd. Je kunt deze OEM uitvoering ook niet upgraden. Eigen beveiliging niet aangebracht.
Ondersteuning
Devolo reageert binnen 24 uur op een vraag die per e-mail is verzonden. Al met al niet gek.
Prijs.
Ja als het werkt is de prijs helemaal niet zo gek. Ik heb er 3 van de KPN gekregen voor maar 40 euro. Een actie om de overstop naar glas te bevorderen. Eerlijk gezegd - het glasmodem en de Experiabox zijn in de kelder gemonteerd - heeft het draadloze gebeuren mij over de streep getrokken, zonder dat ik kennis van zaken had van het product dlan van Devolo.