Logitech Z-4i (2.1, 2x 8.5W, 23W, Wit) Review

Tunboy
24 maart 2007, laatste update op 12 oktober 2009, 1.451 views

Logitech Z-4i (2.1, 2x 8.5W, 23W, Wit)

Eerste indruk
Bij het uitpakken viel me meteen op dat de woofer mooi afgeschermd is door een stevige metalen gaas, deze kan je dus niet per ongeluk met je voeten stuk maken, maar... voor de drivers van de twee satelieten zit helemaal niets! Dit oogt zeer mooi en wordt wel vaker toegepast bij de kleinere 2.1 sets, maar ik had het toch leuk gevonden als er een verwijderbare bescherming voorzien was. De satelieten staan stevig op hun voetjes aangezien deze voetjes van metaal zijn.
Aansluiting

Pluspunten

• Prijs
  • Grootte
  • Helder hoog en mid
  • Gebruiksgemak
  • Luid genoeg
  • Looks

Minpunten

• Hoge tonen TE aanwezig
  • Lage tonen soms wat rommelig
  • Geen bescherming voor satelieten

Eerste indruk

Aansluiting
Aansluiten is simpel, de meegeleverde kabel is niet erg lang maar lang genoeg om de satelieten naast je monitor te zetten en de woofer onder je bureau, en dat is toch hoe 90% van de mensen deze set zal gebruiken, hier dus ook niets op aan te merken. Het is wel mogelijk de stalen voetjes van de satelieten te verwijderen, dan kan je de satelieten omhoog hangen.

Afstandsbediening
Deze oogt mooi en voelt stevig aan, alles wat je nodig hebt zit er op, basregeling, volumeregeling, aan/uit-knop, koptelefoonaansluiting EN een extra ingang, wat ik zeer handig vindt voor bijvoorbeeld je MP3-speler.

Geluid
HOOG: Mijn eerste indruk was dat er en tikkeltje te veel hoog aanwezig was, dit maakt het geluid 'helderder' voor een leek, maar je kan dan niet meer spreken van een netrale klank. soms klinkt dit wel mooi maar denk er aan dat ruis en andere oneffenheden in bepaalde slecht omgezette MP3's hierdoor extra benadrukt wordt. Klein beetje prullen met een equalizer en dit is zo verholpen, maar eigenlijk zou het al goed moeten zijn vanuit de fabriek.
Begrijp me nu wel niet verkeerd, het is echt beter dat het geluid wat TE helder klinkt, dan dat je bijna helemaal geen hoog hebt (zoals bij veel budget-speakers vaak het geval is. Deze Logitechs gaan tenminste hoog genoeg door voor het menselijk gehoor.
MIDDEN: Het midden is zeer goed voor zulke dunne speakers, stemmen worden zeer verstaanbaar, alle muziekinstrumenten lijken te doen wat ze horen te doen, niet veel op aan te merken dus. Ik vreesde voor een enorm gat tussen de satelieten en de woofer in het mid-laag, dit is uiteraard aanwezig zoals bij bijna alle sets met relatief kleine satelieten, maar het valt nog zeer goed mee! Zowel voor films als voor muziek zeer aanhoorbaar!
LAAG: De sub kan volledig geregeld worden, dus ook uitgezet worden. Dit is een groot pluspunt ten opzichte van bvb de Logitech Z-230 waar de laagste bas-stand nog steeds veel te veel is voor een neutraal geluid te bekomen. De sub is ook niet erg groot maar eigenlijk gaat hij al bij al nog behoorlijk laag en vult hij de satelieten erg goed aan. Soms kan hij wat rommelig klinken maar dit valt vergelken met vergelijkbare sets ZEER goed mee! Het overdreven hoog van de satelieten zorgt er wel voor dat je de sub soms nog wat harder wil zetten, maar dit is af te raden want zo kan sommige muziek wat rommelig gaan klinken. Voor de grootte en de prijs van het systeem is het laag van deze set zeer aanvaardbaar te noemen maar kan uiteraard niet tippen aan bijvoorbeeld de Logitech Z-5400 5.1 set of andere sets in de hogere prijsklassen.

Mits de iets te aanwezige hoge tonen een beetje verminderd met een equalizer is de algemene klank zeer goed te noemen. De set gaat zeker net luid genoeg voor de meeste toepassingen.

Heb jij ook een Logitech Z-4i (2.1, 2x 8.5W, 23W, Wit)?