Apple MacBook MA700B/A Review
Al jaren wilde ik graag een Apple computer aanschaffen. Natuurlijk enerzijds vanwege het prachtige uiterlijk (ook al is dat een kwestie van smaak) en anderzijds omdat ze nu over in gestapt op Intel wat voor de toekomst ook nog extra mogelijkheden biedt op het gebied van Windows en Windows applicaties.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor deze Macbook omdat ik hem primair wil gaan gebruiken voor mijn bedrijf waarbij dit mobiele kantoor dan een ideale reisgenoot is.
- Verpakking -
Pluspunten
- Prachtig uiterlijk (kwestie van smaak)
- Goede prestaties
- Goede ondersteuning via Store en Apple
- Perfecte combinatie hardware i.s.m. software
- Ingebouwde iSight
- Omvangrijk software pakket meegeleverd
- Mac OS X: een mooi en zeer stabiel besturingssysteem
Minpunten
- Enkele problemen gehad, echter garantie loste ze op
- Magere videokaart, enkel voor als je zou willen gamen
- Warmteproductie is wat hoog, maar in mijn geval geen probleem
- mini DVI aansluiting, verloopkabel is dus nodig
- Verpakking -
Ik heb hem nieuw gekocht bij Apple Centre Maastricht. Uitpakken was een feest, de ene verassing naar de andere kom je tegen. Een perfect afgewerkte adapter in dezelfde kleur wit als de laptop, een doosje met de handleiding en DVD's die an sich ook al prachtig om te zien is. En dan uiteindelijk natuurlijk de laptop zelf. Prima ingepakt in een soort piepschuim achtig omhulsel. Het beeldscherm was netjes afgeschermd van het toetsenbord met een zacht vel schuim.
- Eerste boot -
Gelijk wordt duidelijk hoe Apple de gebruikservaring van de eindgebruiker hoog in het vaandel heeft staan. Men wordt stap voor stap door de eerste boot heen geleid. Windows XP heeft ook zoiets maar lang niet zo goed als Mac OS X. Het is echter wel vergelijkbaar met hoe Windows Vista het nu doet. Men tikt de naam in, de gewenste korte gebruikersnaam, een wachtwoord en zo nog van allerlei gegevens. Desgewenst kan de laptop gelijk geregistreerd worden bij Apple zodat er indien nodig gelijk van de telefonische helpdesk gebruik gemaakt kan worden.
- Gebruiksgemak -
Ik had al enige ervaring met Mac OS X maar nu je toch een compleet systeem voor je eigen alleen hebt is het een feest. Niet alleen de grafische pracht hoor, ook al is die dik in orde. Het minimaliseren en maximaliseren van je vensters is prachtig en is ook gewoon leuk om keer op keer achter elkaar te doen.
Voor de rest is de algehele user experience top, in combinatie met de hardware krijg je een compleet product. Daarmee bedoel ik dat de functietoetsen F1 t/m F12 hun eigen functionaliteiten hebben. Van het aanpassen van de brightness tot het activeren van Exposé en het dashboard. Perfect op elkaar aangepast dus.
- Hardware -
De laptop voelt prima aan, hij is wel wat aan de zware kant. Maar misschien komt dat doordat hij zo klein aanziet en je daarom verwacht dat hij licht is. De afwerking is perfect, alles past prima in elkaar en bij elkaar. Geen slechte scharnieren of andere problemen.
Onder de motorkap is hij ook dik in orde met een mooie Intel Core 2 Duo van 2ghz heb je een monstermachine in je spreekwoordelijke broekzak. Het werkgeheugen van 1GB is meer dan voldoende voor de ook wat zwaardere appliaties zoals Photoshop. De 80GB harde schijf is in eerste instantie wat krap doordat hij out-of-the-box met alle mogelijke software voorgeinstalleerd binnenkomt. Ik heb besloten om hem direct maar opnieuw te installeren met alleen de applicaties (en talen) die ik wens, dat scheelde mij ruim 30GB uiteindelijk.
De ingebouwde iSight met microfoon in combinatie met de software PhotoBoot staat garant voor uren lang plezier. De vele effecten van PhotoBoot resulteren regelmatig in de slappe lach. Maar de kwaliteit van de camera is ook gewoon dik in orde. 640x480 maar wel haarcherp. Mijn complimenten!
De videokaart is een vrij magere onboard Intel videokaart met shared geheugen. Voor de normale zaken is het echter een prima videokaart met zelfs wat 3D mogelijkheden voor een eenvoudig (en ouder) spelletje. Voor mij geen probleem daar ik een dikke PC heb voor het game gebeuren, maar voor sommige mensen kan het wel een probleem zijn. Nadeel is dan wel dat je moet uitwijken naar de (veel) duurdere MacBook Pro.
Dit model heeft ook een ingebouwde SuperDrive met slotloading systeem. Dat is in het begin wel even wennen, geen ladebakje maar gewoon een spleet waar je je schijf in doet. Ik heb nog niets gebrand, dus daar kan ik niets over zeggen. Echter wel een groot nadeel is, is dat de DVD speler niet regio vrij te maken is. In ieder geval niet zonder de garantie te verliezen. En helaas is er geen Mac OS variant van AnyDVD dus met software is het helaas niet op te lossen.
Het toetsenbord typt aangenaam, nadat je eraan gewend bent. Het is sowieso een andere indeling dan een gemiddeld toetsenbord en de toetsen zijn allemaal los staand wat ook vreemd is, maar uiteindelijk heerlijk typt.
Het ingebouwde trackpad werkt ook probleemloos en met de twee-vinger-scroll mogelijkheid en de mogelijkheid om rechts te klikken is het ideaal voor onderweg.
- Aansluitmogelijkheden -
Hij komt standaard met enkele veel gebruikte aansluitmogelijkheden gegroepeerd aan de linkerzijde van de laptop. 2 USB 2.0 poorten, 1 FireWire 400 poort, een mini DVI aansluiting en een 100/1000 mbit netwerkpoort.
De mini DVI aansluiting is wel een minpunt aangezien je dus een verloopkabeltje erbij zal moeten halen als je een extern beeldscherm of televisie wilt gebruiken.
Intern is er dan nog een Bluetooth aansluiting die ik momenteel gebruik met mijn Apple Wireless Mighty Mouse wat probleemloos werkt, en de Airport wat hier ook probleemloos werkt. Hij heeft een goed bereik, hij kan probleemloos verbinding krijgen met het netwerk van de overburen waarbij hij toch enkele tientallen meters door muren af moet leggen.
- Software -
Standaard levert Apple, naast zijn stabiele en mooie Mac OS X, een hoop software mee. Waaronder iLife '06 met programma's als iMovie HD, iPhoto en nog diverse andere programma's gespitst op het gemakkelijk maken van het leven op de computer. Afgezien van iPhoto gebruik ik geen enkel programma ervan, dus daar geef ik hier geen oordeel over.
Ook wordt er een 30 dagen trial meegeleverd van Office 2004 en iWork '06. Het zijn mooie programma's, Office is echter in aanschaf vrij prijzig terwijl er ook gratis alternatieven zijn zoals NeoOffice en OOo. iWork moet het vooral hebben van zijn ingebouwde templates die prachtig zijn. Keynote is een prachtige Mac variant van PowerPoint met grafische enkele zeer krachtige tools.
Je krijgt er ook enkele volledige pakketten bij zoals Comic Life waarmee je je eigen comics kunt maken. Werkt feilloos met de ingebouwde iSight.
iTunes is ook een fijn programma voor je muziek collecitie te beheren. Is ook prima ingepast in het hele OS.
Voor de muziek fanaten is er Garageband met enkele mooie samples, uit te breiden met verschillende extra sample packs. Deze versie is geoptimaliseerd voor podcasting inclusief van allerlei geluidseffecten en radio achtige jingles. Een erg leuke toevoeging.
- Minpunten -
In de korte tijd dat ik mijn MacBook heb, heb ik ook wat problemen ermee gehad. Zo kreeg ik na nog geen twee weken gebruik donkere vlekken op het polsvlak. Dit was een bekend probleem bij Apple en werd gelukkig zonder problemen onder de garantie vervangen. Nadeel is wel dat je je Mac enkele dagen kwijt bent.
Ook begaf bij mij het moederbord op een dag, ook dat is onder de garantie vervallen maar toch frustrerend aangezien je dan wederom je Mac een week kwijt bent.
Ik hoop dat het voor mij bij die problemen blijft, want voor de rest is het echt een perfect product.
- Overige mogelijkheden -
Zoals ik net al aangaf biedt de overstap naar Intel ook enkele andere voordelen. Zo is het nu met Apple BootCamp mogelijk om Windows (XP) te installeren op de laptop. Dit werkt naar mijn ervaring probleemloos. Hij verdeeld de primaire partitie in, en hij kan dan beginnen met het installeren van Windows. Nadat Windows geinstalleerd is, komt alle hardware ondersteuning vanaf een driver CD waarna alle hardware functies van de MacBook (bluetooth, airport, trackpad, en zelfs de isight) probleemloos werken.
Een ideale oplossing voor de switcher die enkele applicaties van Windows graag mee wil nemen naar de Mac.