Logitech Cordless Desktop LX710 Laser Review

JinZa
16 juni 2007, laatste update op 16 juni 2007, 6.736 views

Logitech Cordless Desktop LX710 Laser

Introductie
Bij het kopen van mijn nieuwe PC leek het me ook een goed idee om een nieuwe keyboard en muis te bestellen die beter bij de design van de computerkast (Antec Solo) pasten. Over het algemeen heb ik het niet echt op draadloze muis en toetsenborden voornamelijk door het vooruitzicht batterijen te verwisselen (onverwacht?) en eventuele problemen met verbinding maken en reactie snelheid. Toch uiteindelijk besloten om het toch eens te proberen ook omdat ik mijn PC af en toe als MediaCenter PC gebruik en dan is het toch wel fijn om vanaf de bank te kunnen typen.

Na een beetje rond gekeken te hebben leek me de Logitech Cordless Dekstop LX710 setje wel goed te passen. Reden waren o.a. niet te veel overbodige en ook weel praktische extra knoppen, mooi design, support Logitech, prijs en natuurlijk wat reviews van vergelijkbare Logitech producten. Hierbij kwam vaak ook als positief punt het zuinige energieverbruik. Ik was ook wel benieuwd hoe een ‘laser’ muis t.o.v. van een LED technologie muis zou werken.

Pluspunten

• Vormgeving & layout
  • Levensduur batterijen
  • Gebruiksgemak
  • Laser muis werkt beter op reflecterende ondergrond

Minpunten

• Geen Num-/Caps-/Scroll-Lock ledjes
  • Geen Windows ‘menu’ knop
  • Draadloos bereik
  • Laser muis geeft problemen op wit ondergrond

Introductie

Het pakket wat ik besteld heb bevat een LX 710 Cordless toetsenbord en een LX 7 Cordless Laser Muis. Op de website staat dat er 4 AAA alkaline batterijen bijzitten maar volgens mijn zijn het 2 AA voor toetsenbord en 2 AA voor de muis. Verder zit er naast de USB miniontvanger ook nog een mooie verlangkabel waar je de miniontvanger rechtop in kan plaatsen. Ook natuurlijk nog een CD met drivers en een simpele handleiding.

Ergonomie
Toetsenbord: Hoewel ik de toetsenbord nog wel even in de winkel bekeken heb is het toch altijd anders als je er echt mee gaat werken. Wat het eerste opviel is dat het toetsenbord erg licht aanvoelt. Zowel qua gewicht als qua aanslag. Mijn oude Microsoft Internet keyboard pro heeft meer een klik en deze Logitech voelt meer als een laptop toetsenbord. Is wel even wennen maar vind het zeker niet vervelend. Het is ook zeker geen groot toetsenbord maar de toetsen lay-out werkt prima. Wat opvalt is de grote ‘delete’ knop wat wel handig is maar ook wel wennen is t.o.v. een ‘normale’ toetsenbord. Ook mis is ik ook de Windows ‘menu’ knop (wat vaak zelfde functie heeft als rechtermuisknop) t.o.v. van de gewone Windows toetsenborden. Dit is nu een ‘FN’ toets die je ook vaak op laptops toetsenborden vind.

Het toetsenbord is verstelbaar d.m.v. voetjes die in de toetsenbord weg kunnen klappen. Dit is wel prettig als je deze op je schoot wil zetten. Het verschil tussen de 2 uitklap standen van de voetjes is vrij klein vind ik maar kan net dat beetje schelen om lekker te typen.

Muis: De muis ligt lekker in de hand en de gewone muisknoppen zijn erg fijn verwerkt (één geheel met muis) en voelen erg goed aan. De muis is wel iets zwaarden dan mijn vorige Microsoft muis door de batterijen maar ik vind het zeker niet vervelend voelen, zelfs niet tijdens een potje Unreal. Het is echter niet echt een gamers muis. Het muiswiel voelt ook prima aan en deze kan ook naar links en naar rechts tilten. De extra knoppen zijn echter niet echt makkelijk te bereiken naar mijn mening maar gebruik ze in de praktijk eigenlijk toch niet zo vaak.

Functionaliteit
Toetsenbord: De extra functionaliteit knoppen kunnen wel handig zijn. Naast volume, applicatie opstart knoppen boven, zitten er aan de linker zijkant extra knoppen voor beelverwerking zoals bijvoorbeeld snel in en uit te zoomen en roteren en aan de rechterkant voor media applicaties zoals afspelen en vooruitspoelen. Verder kunnen aan alle F-toetsen in combinatie met de 'FN' toetsen ook functie worden toegekend. Het kan handig zijn.. maar ik gebruik het in de praktijk eigenlijk zelden. Je hebt wel de Logitech drivers nodig voordat de speciale toetsen werken.

Wat me ook pas later opviel is dat het toetsenbord geen lampjes heeft voor Num Lock, Caps Lock en Scroll Lock. Toch wel vervelend hoewel als je de drivers heb geïnstalleerd het wel word weergegeven op het scherm. Er is wel een lampje voor de batterij indicator.

Muis: De muis heeft naast de normale links,recht knoppen een muiswiel die ook naar links en naar rechts kan tilten en ook nog 2 speciale knoppen vlak onder de muiswiel. De Logitech drivers zijn nodig voor deze extra functionaliteit. Deze Logitech muis bevat een laser ipv een led. Hoewel precisie volgens mij wel is verbeterd is de reactiesnelheid lager. Dit blijkt tenminste uit testen op Internet. Ik merk er niet direct iets van maar ben dan misschien ook niet echt een hardcore gamer. Wat in ieder geval beter is tov van LED technologie is dat je geen licht ziet (hoewel je dat natuurlijk ook stoer kan vinden) en dat het op meer (reflecterende) oppervlakten stabieler werkt. Vreemd genoeg werkt de muis niet lekker op een compleet wit ondergrond zoals een wit blaadje. Er zit ook op de muis een lampje voor de batterij indicator.

De muis en keyboard werken met radio signalen en alles was makkelijk aan te sluiten en werkt zonder drivers in XP hoewel voor de extra knoppen dus de Logitech drivers nodig zijn. Met de Logitech drivers kun je bovendien ook de verbinding ‘secure’ maken naar het toetsenbord zodat deze moeilijker af te luisteren is (encryptie?). Het bereik van het draadloos setje stelt met iets teleur. Rond een meter of 3 begint alles slechter of zelf niet meer te reageren.

Vormgeving & bouwkwaliteit
Zoals ik al boven heb aangegeven vind ik de vormgeving van dit setje erg mooi. De zilver/zwart past goed bij mijn Antec Solo kast en de nieuwe zilver/zwarte LCD monitors. Materiaal lijkt ook degelijk en de naadloze verloop van de muisknoppen in de vormgeving van de muis is ook mooi gedaan. Het toetsenbord heeft 3 standen voor schuin/hoogte hoewel het niet echt veel scheelt.

Drivers
De drivers installeren erg makkelijk. Instel mogelijkheden zijn ook goed en gebruiksvriendelijk. Nadeel is dat het weer een icoontje in je taskbar nodig heeft en je hebt volgens mij ook niet de mogelijkheid dit uit te zetten. Bovendien gebruiken de drivers redelijk veel geheugen in de achtergrond. Het is niet echt noodzakelijk deze te installeren maar wel als je dus de speciale knoppen wil gebruiken van toetsenbord en muis en de verbinding wil beveiligen. Het lijkt ook of er een soort van hardware acceleratie aangezet kan worden. Bij software updates op Tweakers staat wel wat negatief commentaar over de werking van de drivers maar ik heb er zelf geen problemen mee ondervonden.

Prijs en algemene beoordeling
Ik vind de prijs redelijk voor het setje. Je krijgt waar je voor betaald maar in deze prijsklasse zijn er heel veel alternatieven, vooral van Logitech zelf maar ook Microsoft heeft een aantal erg leuke setjes. Dit setje moet je gewoon trekken qua functionaliteit en uiterlijk. Batterijen heb ik overigens nog niet (na 3 maanden) hoeven te vervangen hoewel ik dagelijks toch wel gemiddeld 1 a 2 uurtjes gebruik van maak. Ik vind dit toetsenbord en muis dan ook prima werken de ruim 2 maanden dat ik ze in gebruik heb op de aantal aangegeven minpunten na.

Update
Afgelopen week voor het eerst de meegeleverde batterijen (Duracel Plus) vervangen in de muis. Dus dik een half jaar maar 1 setje batterijen met vrij regelmatig gebruik! De software gaf ongeveer 3 weken van te voren (elke dag) weer dat de batterijen zo goed als leeg waren. Batterijen van het toetsenbord zijn nog steeds prima! Over het algemeen ben ik nog steeds erg tevreden met dit setje.

Heb jij ook een Logitech Cordless Desktop LX710 Laser?

Bedankt voor je uitgebreide survey.
Ik ben zelf ook geinteresseerd in deze desktopset en vond het al jammer dat ik nergens een review kon vinden. Overigens; het feit dat je geen Num Lock, Caps Lock en Scroll Lock lampjes op je toetsenbord hebt, is dat niet eigen aan draadloze toetsenborden, aangezien het draadloze data verkeer tussen toetsenbord en ontvanger één richting is?
Nog een vraagje: je hebt het over een pakket met een afstandbediening. Heb je een link daarvan? Ik heb namelijk nog nooit gehoord van een LX710 set met afstandbediening. Ik ken alleen de set "S510 Media Remote" met afstandbediening.
Ik denk dat ik me vergist hebt. Het was inderdaad alleen de 'S 510 Media Remote' die een afstandbediening erbij heeft. Die had ik ook op het oog. Ik zal het aanpassen in de survey! Je hebt volgens mij ook gelijk met de Caps/Num/Scroll lock lampjes. Bedankt!
Anoniem: 23778 24 januari 2007 10:14
Heb dit toetsenbord nu ongeveer een week en ben er heel erg tevreden over.
Qua uiterlijk ziet hij er natuurlijk al heel mooi uit.
Hij heeft 3 standen en dat is ook erg fijn, kan je zelf kiezen wat het lekkerst typt.
De muis moest ik even aan wennen maar die ligt ook erg goed in de hand.
Dit is zeker een aanrader!
Heb hier ook nog even een opmerking over bij gezet in de survey!
Mocht je je eigen review na lange tijd nog 'ns lezen...: :)

Wat is de max. afstand tussen je toetsenbord<->reciever en je muis<->reciever?

Ik zoek een setje wat zo'n 5 à 6 meter zonder problemen kan overbruggen.
Het bereik valt bij mij nogal tegen. Rond 2 a 3 meter is het stabiel. Verder dan dat levert problemen.. schokkerige muis iig.

Overigens nog steeds wel tevreden. Ik zou alleen een andere muis willen met meer (handige) knoppen maar verder doet alles het nog perfect!

[Reactie gewijzigd door JinZa op 23 juli 2024 16:51]

heb deze nu een week of 2
doet het erg goed en je kan je muis aan en uit
Bij mij valt het batterij gebruik zwaar tegen.. slechts een paar weken en dan kan ik ze weer vervangen,gelukkig gebruik ik oplaadbare.
Systeem wordt ook niet intensief gebruikt.
Waarschijnlijk ligt dat juist aan dat je oplaadbare batterijen gebruikt. Volgens mij heb ik met het standaardsetje batterijen wat er bij zit (Duracell Ultra oid) bijna een half jaar gedaan.