Samsung Odyssey G8 G80HF 27" Zwart Review
Na twee weken gebruik ben ik oprecht enthousiast over de Samsung Odyssey G8 G80HF. De combinatie van scherpte, prettige kleurweergave en een degelijke, strakke bouw maakt 'm zowel voor werk als gamen een fijn scherm om dagelijks achter te zitten. Ghosting op 240Hz is geen issue, contrast en helderheid zitten goed, en de pixeltest kwam foutloos uit de bus.
De minpunten zijn klein: de joystick-knop vraagt even wennen, en de leuke RGB-ledring staat niet standaard aan. Dat zijn details die het totaalplaatje niet overschaduwen.
Voor de vraagprijs krijg je een scherm dat in dezelfde orde van grootte zit als vergelijkbare 240Hz QHD-concurrenten, maar wel met een net wat completere featureset en afwerking. Wie een scherp, snel en degelijk scherm zoekt voor zowel werk als gaming, zit met de G80HF goed.
Pluspunten
Stevige, degelijke bouwkwaliteit, ook de voet/arm Soepele en ruime verstelbaarheid (tilt/swivel) Slank en clean ontwerp, niet bulky Geen pixeldefecten
Minpunten
Infinity Core Lighting (ledring) staat niet standaard aan Joystick-knop aan achterkant is wennen Prijs
Inleiding
Ik heb de Samsung Odyssey G8 G80HF twee weken lang getest. In die periode probeer ik 'm zo breed mogelijk te gebruiken, zodat deze review niet alleen over specs gaat maar ook over hoe het scherm zich in de praktijk gedraagt.Uitpakken & montage
De monitor zit netjes verpakt: de doos bevat:- een installatiegids;
- een 78W-lader;
- een HDMI-kabel;
- een USB 3.0 A-naar-B-kabel;
- een DisplayPort-kabel;
- een losse monitorvoet;
- een monitorarm;
- en het scherm zelf.
Algemene beoordeling
Over het algemeen is dit een hele mooie monitor. Ik heb 'm met alle liefde gebruikt tijdens mijn werk als software engineer, en dat beviel uitstekend. Het scherm is super scherp, en dat heeft tijdens mijn productiviteit enorm geholpen — code, documentatie en meerdere vensters naast elkaar lezen gaat merkbaar prettiger dan op een minder paneel.De knop op de achterkant (de joystick) is in het begin even zoeken. Na een dag gebruik vond ik 'm niet meer vervelend.
Verder valt de combinatie van een strak, clean ontwerp en een degelijke bouwkwaliteit op: niets voelt goedkoop, de voet is stevig en verstelbaar in alle hoeken, en het scherm kwam foutloos uit de pixeltest.
Featureset
De Odyssey G8 G80HF is een 27" QHD-monitor met een ververssnelheid van 240Hz. Aan de achterkant zit een ruime set aansluitingen: twee keer HDMI, één DisplayPort, een USB-A-poort, een los service-port (USB-B), extra USB-A-ingangen en een koptelefoonaansluiting.Een leuke extra is Infinity Core Lighting, een RGB LED-ring aan de achterkant van het scherm. Die staat echter niet standaard aan: je moet 'm zelf activeren via de OSD op de achterkant. Dat kostte geen moeite om te vinden, maar het is wel een beetje een gemiste kans dat Samsung 'm niet gewoon out-of-the-box aanzet.
Voor de rest oogt de featureset prima in orde voor deze prijsklasse.
Contrast & Helderheid
Ik heb geen kleurmeter o.i.d. gebruikt, dus dit is een beoordeling op het blote oog — maar over de hele linie komt het contrast en de helderheid gewoon goed uit de test.In een donkere kamer oogt zwart diep, zonder dat ik storende lichtvlekken of blooming rond heldere objecten zag. En overdag, ook met wat licht door het raam, blijft het beeld prima af te lezen. Je merkt wel dat het geen mat scherm is als de zon net een beetje verkeerd binnenvalt. De helderheid is ruim voldoende voor zowel werk als gamen. Bij HDR-content krijgen felle lichtbronnen duidelijk meer licht dan bij gewone SDR-content, wat het geheel net wat meer diepte geeft.
Pixeldefecten
Als eerste controlepunt is een pixeltest gedaan: volledig zwart, wit, rood, groen en blauw beeld. Daar komt de G80HF goed uit — geen dode of vastzittende pixels gevonden. Een prettige geruststelling voor wie zo'n scherm koopt.Vormgeving
Ondanks de stevige specs oogt de G80HF verrassend clean. Hij is niet bulky en ook aan de achterzijde niet dik, wat 'm minder massief laat aanvoelen dan je bij dit soort gaming-schermen soms gewend bent. De voet heeft op papier een vrij grote voetprint, maar eenmaal neergezet op een normaal bureau valt dat in de praktijk uiteindelijk wel mee — hij neemt minder ruimte in dan je zou verwachten.En natuurlijk de RGB LED-ring op de achterzijde is wel een toffe toevoeging. Deze kan je aan - en uitzetten via het OSD.
Kleurweergave
Ook hier geldt: zonder kleurmeter is dit een visuele beoordeling, maar ik ben geen zware issues tegengekomen. Kleuren zien er uit de doos al goed uit — fris en verzadigd zonder overdreven te ogen. Ik heb de verschillende kleurmodi in het OSD-menu doorlopen, en in mijn ogen was de standaardmodus de beste keuze — die gaf het meest natuurlijke en prettige totaalbeeld.Zelf kom ik van een TN-paneel, en het verschil is goed te merken: kleuren kwamen op de G80HF duidelijk feller en helderder naar voren, met meer diepte dan ik van mijn eigen scherm gewend ben. Huidtinten en foto's zag ik daarnaast ook naast mijn telefoon-scherm vergelijkbaar natuurlijk ogen, en felle kleuren (rood/groen) kwamen niet overdreven fel of juist dof over. Voor algemeen gebruik — werk, browsen, films, games — is de kleurweergave gewoon goed in orde.
Ghosting
Op 240Hz heb ik tijdens sneller bewegende content geen zware ghosting of smearing opgemerkt. Snel bewegende objecten en het rondkijken in games bleven scherp genoeg, zonder duidelijk zichtbare sporen achter bewegende beelden.Bouwkwaliteit en -afwerking
De bouwkwaliteit is top. Het scherm voelt stevig aan en ook de poot is super stevig — niets wiebelt of voelt goedkoop. Tilt en swivel bewegen soepel mee en de monitor is in alle hoeken goed af te stellen, zonder dat je er kracht voor hoeft te zetten.Prijs
Voor een 27" QHD-paneel op 240Hz met deze afwerking en featureset is dat een pittig bedrag, maar niet ongebruikelijk voor dit segment. Vergelijkbare 240Hz QHD-schermen van andere merken zitten doorgaans in diezelfde orde van grootte.Zoals bij de meeste gaming-monitoren is de kans groot dat de straatprijs inmiddels al wat gezakt is sinds de introductie. Het loont dus de moeite om de Pricewatch te checken voor de actuele prijs voordat je besluit.
Heb jij ook een Samsung Odyssey G8 G80HF 27" Zwart?