Bose QuietComfort Ultra Headphones (2de gen) Zwart Review
In eerste instantie had ik de Sony 1000-XM6 gekocht, maar ondanks dat deze op 1 staat met ANC, prima geluid en bediening, is hij voor velen — incl. mijzelf — oncomfortabel door de ondiepe oorschelpen.
De Bose deelt de eerste plek met de Sony wat betreft ANC, maar klinkt wat mij betreft iets beter en is veel comfortabeler.
Pluspunten
Comfort Geluid ANC
Minpunten
Knopen ipv gestures voor bediening Bose 'stemmetje' klinkt beetje '2018'.
In eerste instantie heb ik de Sony 1000-XM6 gekocht nadat ik van de XM3 was overgestapt. Ondanks dat deze op alle punten aan kop staat op het moment van schrijven, had hij één probleem; onvoldoende ruimte voor de oren en dit wordt mettertijd ook slechter als de oorschelpen platter raken (off topic: je kan XL replacement oorschelpen vinden).
Uiteindelijk omgeruild voor de Bose, dus ik kan een goede vergelijking maken.
Comfort — dit is voor mij mét ANC en degelijk geluid, het belangrijkste. Mijn oren liggen lekker vrij in de schelpen. De klem is stevig genoeg, maar niet te strak. De oorschelpen zijn lekker plush. De headband is breed en zacht op mijn hoofd. Hij is ook licht. Resultaat: ik kan hem de hele dag dragen zonder ongemak. Met de Sony was dat niet het geval ivm de ondiepe oorschelpen.
ANC — Wat betreft ANC ontlopen deze twee elkaar nauwelijks en heb ik ook geen verschil gemerkt in het dagelijks gebruik. De Bose is op dit punt onwijs goed.
Geluid — Vind ik beter dan de Sony. Bose klink net effens helderder en de bass is lekker, maar niet over de top. De EQ is 'slechts' 3-band, maar dat vind ik voldoende.
Knoppen — Hier vind ik de Sony beter. Bij de Bose swipe je voor volume up/down en dat werkt prima. Voor Next moet je een klein knopje tweemaal indrukken en dat vind ik een beetje uit de tijd. Omdat ik er niet superveel muziek mee luister, maar vooral focus-sounds, heb ik dat knopje minder nodig.
Case — Mooie en compacte case met rits. Wel een beetje gepriegel in het begin om ze er goed in te krijgen. De Sony XM6-case heeft een magneet, en daardoor krijg je ze sneller in de case.
Batterijduur — meer dan genoeg; alles boven de 20 uur vind ik al ruim voldoende.
Over dat Bose-robotstemmetje dat het batterijpercentage en de modus opleest: dat klinkt niet beter dan mijn Bose on-ears uit 2018. Een detail, maar dat had realistischer mogen klinken.
Overigens hoorde ik dat er tijdens de stille modus een constante 'hiss' op de achtergrond was van deze Bose. Tot nu toe heb ik dat niet gemerkt, en mijn gehoor is nog uitstekend.
Uiteindelijk omgeruild voor de Bose, dus ik kan een goede vergelijking maken.
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een Bose QuietComfort Ultra Headphones (2de gen) Zwart?