KTC M27P6 Wit Review
Dit product is moeilijk... Soms ben je compleet weggeblazen van het paneel, de helderheid tegenover OLED, vooral in HDR content creeert een gevoel van waargenomen contrast dat de beste OLEDs op de markt vandaag lang niet kunnen. Het onderliggende IPS paneel is solide, maar met slechte kijkhoeken en, naar mijn mening een lelijke coating die wegneemt van het onderliggend paneel, 163 PPI is wel fijn, over scherpte kan ik weinig klagen.
De monitor stand is niet om naar huis over te spreken, ikzelf gebruik dan ook een VESA mount.
Al bij al is dit een goed scherm voor mensen die HDR apprecieren, en geen OLED willen hebben.
Pluspunten
KVM Immens fel zeer goede HDR
Minpunten
monitor stand matig slechte kijkhoeken
CONTEXT:
Ik bezit een 32 inch 4k OLED (LG32GSUE95B), een 32 inch 4k IPS paneel van Dell en vroeger een 27 in 1440p paneel van Asus.
Ik heb deze monitor gekocht omdat ik nog een nodig had aan mijn secundaire bureau en gebruik hem 70% van de tijd voor werk, vooral programmeren en 30% voor Gaming. Ik heb graag natuurlijk licht in mijn kantoor, dus heb ik een raam vlak voor mij (ook een reden waarom ik graag IPS wou). Ik bezit hem nu ongeveer 4 maanden.
BOUWKWALITEIT EN DESIGN:
De behuizing is volledig van plastic, maar robuust genoeg, er is een klein lampje op de achterkant, maar zeker niet genoeg om immersieve belichting te hebben, de voet en de staander in het algemeen zijn niet geweldig, en zou ik persoonlijk niet gebruiken. Het scherm wiebelde redelijk fel, maar ik vond het ding vooral heel lelijk en niet gepast (gaming aesthetic). Het scherm is natuurlijk iets dikker dan een OLED, maar is stevig, niets om over te klagen.
AANSLUITINGEN:
DP 1.4, twee HDMI 2.1, en een USB - C met DP alt mode tot 65W power delivery, twee USB 3.0 poorten en een 3.5 mm koptelefoon jack met KVM. Dit maakt de monitor zeer geschikt als werkmonitor. De KVM functionaliteit werkt voor mij probleemloos en is zeer handig. DSC is via DP wel onvermijdelijk, aangezien 4k160 32 Gbit/s vraagt... Heb persoonlijk nog niet HDMI geprobeerd.
OSD EN SOFTWARE
De OSD wordt gecontroleerd door een joystick, en is in orde, alleen is er een bug in de firmware waar je constant opnieuw een warning krijgt als je de helderheid wilt aanpassen, dit is vervelend, dus gebruik ik zelf software om dit op te lossen (twinkletray op windows en betterdisplay op mac).
BEELDKWALITEIT
Tekst is scherp en bruikbaar op mac, hoewel mac natuurlijk gebouwd is rond 218 ppi. Het scherm is helder, tot op het punt dat dit eigenlijk soms vervelend kan zijn later op de avond (op een goede manier), kijken naar de zon in bepaalde games kan oprecht pijnlijk zijn (op een goede manier), dit is dan ook als ik me niet vergis de felste monitor op de markt.
De native modus voor kleur is verzadigd op windows, waardoor ik in SDR de sRGB modus gebruik. Kleuren zijn goed, meer kan ik niet echt zeggen want ik bezit geen colorimeter.
De monitor gebruikt ook DC dimming ipv PWM, dus is normaal gezien flikkervrij.
HDR EN LOCAL DIMMING
De monitor heeft 1152 zones en bezit DisplayHDR 1400 certificering met 5 dimming standen: Off, Auto, Low, Standard en High. Auto switched automatisch tussen Off en Standard in Windows als je HDR aan of uit zet. Blooming is aanwezig in HDR content, maar alleen zichtbaar in heel hoge contrastscenarios zoals vuurwerk of sterren, dit paneel is eerder "highlight biased", en verkiest helderheid boven bloomingreductie. De local dimming zet ik persoonlijk af in normaal SDR gebruik, de implementatie van het local dimming algoritme is naar mijn mening dan ook slecht voor dagelijks desktop gebruik. Dit is jammer genoeg het geval voor voorlopig elk miniled display buiten die van Apple.
ERGONOMIE
De standaard biedt in principe hoogte, tilt, swivel en pivot, en er is VESA 100×100 met M4-schroeven. Zoals gezegd gebruik ik de meegeleverde voet niet, de wiebel en het uiterlijk waren voor mij genoeg reden om hem meteen op een arm te hangen. Het paneel is licht genoeg dat elke standaardarm dit aankan. Zelf gebruik ik een arm van Huanuo.
VRR heeft geen officiële FreeSync- of G-Sync-certificering maar werkt gewoon. Een reëel voordeel van IPS ten opzichte van mijn OLED: GEEN VRR FLICKER. Dit is immens vervelend op OLED, iets dat niet veel mensen vermelden.
Wat wél de moeite van het vermelden waard is: local dimming kost latency. Op 160Hz gaat het van 4,14ms naar 14,24ms, en op 60Hz van 8,91ms naar 37,72ms. Dat laatste is fors. Nog een reden om local dimming uit te laten buiten HDR-content. Display Ninja
GELUID, WARMTE EN VERBRUIK
Ik hoor niets aan de monitor, soms kan hij een beetje warm worden, maar niets storend naar mijn mening. Hij wordt snel wakker uit standby, mini led verbruikt wel meer dan IPS of OLED, maar dit komt neer op misschien 20 - 40 euro per jaar en is het naar mijn mening zeker waard voor de helderheid.
KWALITEITSCONTROLE EN LANGE TERMIJN
Na vier maanden heb ik geen dode pixels, uniformiteitsproblemen of blacklight bleed langs de randen, mijn exemplaar was dus perfect in orde, maar bij merken als KTC moet je meer alert zijn hiervoor dan bij vb. Dell of LG.
Voordeel tegenover mijn LG OLED: geen burn-in-zorgen. Bij programmeren staat er dag in dag uit een terminal, een taakbalk en een IDE-layout op dezelfde plek. Op mini-LED hoef je daar simpelweg niet over na te denken, geen pixel-refresh-cycli die je onderbreken, geen logo-dimming. Voor een werkmonitor is dit ideaal.
VERGELIJKING
Tegenover de LG 32GS95UE: Contrast en zwartwaarde, gaat technisch gezien altijd naar de OLED door de per pixel dimming, maar, technicaliteiten terzijde gaat het erom hoe de perceptie van het paneel is door het menselijk oog. De KTC is aanzienlijk feller tegenover mijn OLED, waardoor de PERCEPTIE van contrast veel hoger is dan op OLED. Als je vooral niet latency afhankelijke spellen speelt (hoewel dat dit ook prima gaat en wordt overdreven door reviewers die allemaal een obsessie heben met OLED), is dit een zeer goede monitor, en zou ik hem verkiezen boven de LG.
De Dell is niet een heel relevant paneel om mee te vergelijken dus dit ga ik ook niet doen.
Over 32 in vs 27 in, ben ik persoonlijk biased naar pixel density, dus ik heb liever 27 in 4k dan 32 heb ik ondervonden. Ik denk dat mijn optimale beeldscherm 32 in 6k 218ppi is. 32 in is wel meer immersief moet ik eerlijk toegeven.
Voor iemand die 1 scherm is dat zowel serieus werk als HDR gaming aankan is er voor deze prijs moeilijk iets anders te vinden (hoewel de E16M van MSI serieuse competitie is, en de nieuwe 5k 27 in panelen ook goed blijken te zijn, maar in een andere prijscategorie). Wie vooral in het donker werkt en zwartwaarde boven alles stelt zoekt beter een OLED scherm.
BOUWKWALITEIT EN DESIGN:
AANSLUITINGEN:
OSD EN SOFTWARE
BEELDKWALITEIT
De monitor gebruikt ook DC dimming ipv PWM, dus is normaal gezien flikkervrij.
HDR EN LOCAL DIMMING
ERGONOMIE
BEWEGING EN GAMING
Op 4K draait de monitor 160Hz, met een dual mode die naar 1080p op 320Hz schakelt. Die dual mode gebruik ik zelf niet het is goed om te weten dat er geen integer scaling wordt toegepast, dus het 1080p-beeld is niet alleen minder scherp door de lagere pixeldichtheid, maar ook nog eens door interpolatie. De pixels worden horizontaal verdubbeld, maar de verticale rij wordt geïnterpoleerd. Op een 27-incher met 163 ppi is dat een flinke stap terug. Display NinjaEr zijn vijf overdrive-standen. Zelf heb ik dit nog niet aangeraakt, maar 'standard' blijkt de beste balans te geven
GELUID, WARMTE EN VERBRUIK
KWALITEITSCONTROLE EN LANGE TERMIJN
VERGELIJKING
PLUS EN MINPUNTEN
Plus- Uitzonderlijke HDR-helderheid voor de prijs
- Volwaardige KVM die probleemloos werkt maakt hem een serieuze werkmonitor
- 4K 160Hz plus USB-C met 65W PD in één scherm
- Geen burn-in-zorgen bij statische UI-elementen
- Matte coating, handig voor sommigen, maar ik vind het geen mooie coating
- DC dimming, geen PWM
- Meegeleverde voet is wiebelig en lelijk; reken op een arm
- Geen USB-B-kabel meegeleverd terwijl je die nodig hebt voor hub en KVM vanaf een desktop
- Firmware-bug bij helderheidsaanpassing; opgelost met third-party software, maar dat zou niet nodig moeten zijn
- Local dimming-algoritme is onbruikbaar voor SDR-desktopwerk
- Local dimming verhoogt de latency fors, vooral op 60Hz