Shokz OpenDots 2 Zwart Review

8 augustus 2026, laatste update op 8 augustus 2026, 399 views Rapporteer
Testpanel +2

De Shokz Open Dots 2 zijn mooie oortjes voor mensen die ze in de juiste omstandigheden gaan gebruiken. Goed geluid, handig met bellen en je blijft je omgeving horen. Ze zijn gericht op sporters maar ik vond ze zelf op de fiets iets minder. Door het windgeruis van het fietsen ga je ze te toch harder zetten om de muziek of podcast te horen waardoor het omgevingsgeluid wordt weggedrukt. Bij wandelen en hardlopen had ik hier geen last van. Ook in een kantooromgeving vond ik ze super. Gesprekspartners gaven aan mij goed te kunnen horen zonder veel achtergrondgeluid terwijl er soms wel degelijk mensen aan het kletsen waren op de achtergrond.

Pluspunten

• Comfortabel
  • Goede geluidskwaliteit in de juiste omstandigheden
  • Goede microfoon
  • Goede bouwkwaliteit
  • Jack-of-all trades

Minpunten

• Op de fiets veel windgeruis, hoger volume nodig
  • Vervormd bij hoger volume
  • Vertraging bij filmpjes (1x gebeurd)
  • € 199 vind ik misschien net iets teveel
  • Master of none

Introductie en unboxing

Ik heb van Tweakers de kans gekregen om deze oortjes te testen en daar was ik positief verrast over. Na het openen van de verzenddoos vind je de oortjes in een volledig kartonnen verpakking wat ik al een pluspunt vond. Het gebruik van plastic was minimaal. In het doosje vind je de oortjes, het nodige papierwerk en een kort USB-C kabeltje. Het was allemaal mooi compact verpakt en gaf mij in ieder geval het gevoel dat het een luxe product was. Ook de gebruikte materialen van de oortjes zelf voelen stevig en premium aan. Op dit moment wist ik nog niet wat de verkoopprijs was, ik had hier nog niet goed naar gekeken.

De apparaten waarmee ik de oortjes getest heb zijn:
  • Apple iPhone 17 Pro Max
  • Windows 11 Laptop (HP)
  • Samsung Galaxy A56

Eerste gebruik

In de bijgevoegde papieren staat dat je de Shokz-app moet installeren om de oortjes te registreren en in te kunnen stellen. Dit heb ik dan ook gedaan. In de app wordt gevraagd om een account te maken. Ook hier heb ik gehoor aan gegeven. Later bedacht ik me dat het misschien interessant was geweest om te kijken of het ook mogelijk is om de oortjes aan de app te koppelen zonder account, maar dat was nu te laat.

Het koppelen van de oortjes ging makkelijk, maar niet zo makkelijk als met de oortjes en koptelefoons waar een Apple chipje in zit. Op de achterkant van het doosje zit een klein rond knopje wat je ingedrukt moet houden terwijl de oortjes in het doosje zitten. De oortjes gaan hiermee in pairing mode en zo kun je ze vanuit het Bluetooth-menu van ieder apparaat koppelen. Geen gekke dingen hier.

Na het koppelen krijg je in de app een uitleg hoe je de oortjes moet dragen en hoe je er mee om moet gaan. Ook krijg je nu de mogelijkheid om het gedrag van de aanraakbediening aan te passen, al kan dat natuurlijk ook gewoon op een later moment. Hierna zijn de oortjes klaar voor gebruik.

Ik ga de oortjes vooral gebruiken om muziek mee te luisteren in onze ‘stille’ kantoortuin. Dan is het handig dat ik er ook goed mee kan bellen/teamsen. Daarnaast zal ik ze ook op de fiets gaan gebruiken om wat achtergrondmuziek of geluid te hebben maar daarnaast gewoon het verkeer kan horen. Verder zal ik ze gewoon gebruiken voor alledaagse dingen zoals muziek luisteren of films kijken.

Indruk na 3 weken

Ik heb de oortjes nu zo’n 3 weken in gebruik en ben er eigenlijk heel blij mee. Het mooie aan deze oortjes is dat ze gewoon super praktisch zijn. Ik vind dat ze makkelijk in te doen zijn waarna ze ook goed blijven zitten. Tijdens het werk loop ik er eigenlijk de hele dag mee rond en krijg geen irritaties zoals jeukende oren zoals bij mijn andere oortjes (Sony WH-C710N). Het comfort is dus erg goed. Ook de batterij houdt het (voor nu) een gehele dag uit. Ik moet daarbij wel eerlijk zeggen dat ik ze tijdens de pauze terug in de oplaadcase doe. Over een paar jaar zal dit misschien wel minder zijn. Een handige feature vind ik ook dat als je gebeld wordt op Teams, de muziek automatisch gepauzeerd wordt. Ik weet niet of dit een Windows setting is of niet, mijn vorige oortjes deden dit in ieder geval niet. Ook de microfoon doet het erg goed. Mensen vonden mij goed verstaanbaar en vonden de geluidskwaliteit variëren van goed tot supergoed. Al is dit natuurlijk subjectief. Achtergrondgeluid en gesprekken worden, denk ik, goed eruit gefilterd want ik heb nooit opmerkingen gekregen over luid achtergrondgeluid tijdens belletjes. Dit is iets wat ik met mijn Sony-oortjes regelmatig te horen kreeg. Ook mijn vriendin die vaak vraagt ‘wat ik allemaal wel niet aan het doen ben’ heb ik niet gehoord over achtergrondgeluiden.

Ook het geluid zelf ben ik grotendeels positief over. Op normale volumes vind ik alle tonen goed gerepresenteerd al laat de bas misschien nog wat aan de verbeelding over. Aangezien Shokz wel reclame maakt voor een krachtige bas, had ik hier iets meer van verwacht. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen bas is. Als ik ‘A Milli’ van Lil Wayne op zet zijn er zeker goede bastonen te horen. Op hogere volumes vind ik het geluid wel minder prettig. Ik heb een keer het volume vol open gezet op de fiets terug naar huis omdat ik erge tegenwind had. Dit resulteerde in zo’n schel vervormd geluid dat ik toen besloten heb om ze helemaal uit te doen en met natuurgeluiden terug naar huis te fietsen. Tijdens het wandelen of hardlopen heb je dit windgeruis natuurlijk een stuk minder en kun je dan ook op lagere volumes blijven luisteren. Verder heb ik nog gespeeld met de EQ-settings in de app maar uiteindelijk heb ik Dolby Audio aangezet en dat vond ik beter klinken dan alle andere profielen. Hierna heb ik hier niet meer echt naar omgekeken.

Een ander puntje van kritiek was dat tijdens de eerste keren dat ik de oortjes gebruikte, er merkbare vertraging in het geluid zat bij het kijken van een YouTube-filmpje. Ik had op dat moment zowel mijn telefoon als mijn werklaptop gekoppeld en keek het filmpje op de telefoon. In de app kun je nog voorkeur geven aan lage latentie of hoge geluidskwaliteit maar deze instellingen deden naar mijn inziens niet veel. Het interessante was dat de vertraging op de werklaptop niet aanwezig was. Ik heb de oortjes toen even terug in de oplaadcase gedaan en vervolgens weer opnieuw in gedaan. Nu was het probleem gelukkig weg.

Nadat ik de oortjes ongeveer een week gebruikt had, heb ik toch een keer op de site van de fabrikant gekeken. Nu kwam ik er eigenlijk pas achter dat de oortjes verkocht worden voor € 199. Nu ik ze zelf een tijdje heb mogen testen begrijp ik de prijs maar weet ik niet of ik zelf de investering had gedaan. Mijn Sony-oortjes waren rond de €100 maar zitten niet zo comfortabel en de bouwkwaliteit van de Sony’s vind ik eigenlijk wel iets minder. Het doosje kraakt iets meer, het plastic voelt iets goedkoper, enzovoorts. Daarentegen hebben ze wel iets betere geluidskwaliteit maar zal dat vooral komen door de afgesloten gehoorgang. Het is een ander product.

Al met al vind ik het bijzonder prettige oortjes om te gebruiken al zijn ze misschien nergens echt het beste in. Ze zitten erg goed, hebben goed geluid, goede microfoon en veel ‘handigheidjes’ zoals de bediening en het automatisch stoppen van de muziek bij gebeld worden. Dit in combinatie met de mooie materialen maken het toch wel een premium product. Ik zal ze in ieder geval met veel plezier blijven gebruiken en vindt ze achteraf de prijs wel waard.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Shokz OpenDots 2 Zwart?