Shokz OpenDots 2 Zwart Review
Fijne open ear oortjes met geluidskwaliteit die niet onderdoet voor in ear oortjes in hetzelfde segment. De Oortjes ziten comfortabel tijdens actief gebruik en langere periodes. De bouwkwaliteit voelt hetzelfde aan als voorgangers van Shokz en deze gaan naar mijn ervaring lang mee. Ze zijn wat aan de prijs, maar je krijgt hiervoor een degelijk stel oortjes die naar verwachting lang mee zullen gaan.
Pluspunten
Langdurig comfortabel Accuduur Oortjes zijn links/rechts verwisselbaar Geluidkwaliteit Quickcharge
Minpunten
Dolby Audio stoort sporadisch Bediening moeijlijker bereikbaar
Inhoudsopgave:
Inleiding
Ik gebruik al jarenlang de Shokz OpenRun dagelijks naar volle tevredenheid. Toen ik een oproep zag om de nieuwe Shokz OpenDots 2 te proberen, sprak dit mij aan om een andere vorm van open ear product te kunnen testen en besloot ik om mij aan te melden. Ik was aangenaam verrast toen ik het bericht kreeg om deel te nemen aan de testgroep.Shokz OpenDots 2
De OpenDots 2 zijn de nieuwste open-ear clip-on oortjes van Shokz die begin juni 2026 zijn gelanceerd samen met hun kleinere broertje de OpenDots Air. Met dit model heeft Shokz de focus gelegd op krachtiger geluid, heldere telefoongesprekken en beter draagcomfort. De oortjes hebben een bidirectioneel ontwerp, Dit betekent dus dat er geen linker of rechter oortje is. Doormiddel van hun hardware kunnen ze zelf bepalen aan welke kant het oortje gedragen wordt.Specificaties
- Shokz Bassphere™ 2.0
De nieuwste versie van de speciale speaker unit met twee drivers recht tegenover elkaar in de kop. Deze opstelling samen met het gebruikte materiaal moeten ons een beter bass geven en krachtiger geluid over het algemeen. - Dolby Audio
Optionele instelling voor meer diepte, meer kracht en heldere vocals die enkel beschikbaar is via de app - 3 Microfoons
2 reguliere en 1 boneconductive microfoon met ruisonderdrukking - JointArc™
de flexibele verbinding die zorgt voor een prettige en stabiele pasvorm met langdurig comfort - 10 uur batterijduur op een oplaadbeurt
- 40 uur batterij duur inclusief de case
- Quickcharge
5 minuten laden voor 2 uur muziek - Bluetooth 6.1
- IP57 voor de oortjes
- IP54 voor de oplaad case
- Multipoint pairing
Verpakking
De OpenDots 2 worden in een stevige kartonnen verpakking geleverd met een dunne karton sleeve waarop de product informatie staat. De oplaadcase wordt beschermt met een papieren sleeve en onderin vind je een boekje met korte instructies, een garantie kaartje, de veiligheidswaarschuwingen en een korte USB-C naar USB-C kabel. De verpakking en is hierdoor gemakkelijk te recyclen.De case van de OpenDots voelt over het algemeen stevig en premium aan met een fijn scharnier voor de deksel. Mijn enige aanmerking hier op is dat wanneer de deksel open is deze wat dun aanvoelt.
Eerste Gebruik
Nu alles uitgepakt is en we de tijd genomen hebben om de oortjes te bewonderen is het tijd om ze te gaan koppelen.Pairen
De eerste keer gaan de oortjes automatisch in pairing modus als je de case openmaakt. Ze verschijnen zonder lang te wachten in de lijst met bluetooth apparaten en verbinden zonder problemen. Als je ze later wilt koppelen met een tweede apparaat is dit makkelijk te doen door de oortjes in de case te plaatsen en met de deksel open de knop op de achterkant in gedrukt te houden.Multipoint Pairing
De oortjes ondersteunen Multipoint Pairing waarmee ze met twee apparaten tegelijk verbonden zijn. Deze functie is altijd actief en werkt zodra je een tweede apparaat koppelt. In mijn ervaring wisselen de oortjes automatisch van bron als een apparaat audio begint af te spelen. Dit kan er soms voor zorgen dat je onbedoeld wisselt, bijvoorbeeld als je muziek luisterd via de telefoon en een video opent op de laptop dan wisselt hij direct. terugwisselen is gelukkig makkelijk te doen door het afspelen op de telefoon te hervatten. Voor meer controle over de functie is de Shokz app nodig.Shokz App
De Shokz app is beschikbaar op iOS en Android en wordt gebruikt om de instellingen van de OpenDots 2 aan te passen. Bij het eerste gebruik wordt je direct gevraagd om een account aan te maken zonder duidelijke optie om door te gaan zonder account. Voor de belangrijkste functie van de app had ik graag een optie gezien om de oortjes te kunnen gebruiken zonder account. Dit ook omdat de zoek optie voor de oortjes enkel werkt als ze met bluetooth verbonden zijn.Na even zoeken maken we dan toch maar een account aan zodat we de oortjes in kunnen stellen. Het is wel mogelijk om de account weer uit te loggen zodra je toegang hebt tot de app, na een paar dagen werkten alle instellingen nog altijd. Als de oortjes al gekoppeld zijn verschijnen ze automatisch in de app en kan je direct de instellingen wijzigen.
De app geeft je een overzicht van het batterij percentage van de oortjes en de case, en geeft je de mogelijkheid om Dolby Audio in te schakelen of de EQ te wijzigen. Er zijn ook instellingen beschikbaar om de gesture controls aan te passen met een aantal vooraf gekozen opties. De apparaten voor Multipoint Pairing te wijzigen en de oortjes te zoeken in het geval deze kwijt zijn maar nog wel verbonden via bluetooth.
Via de app worden ook de software updates aangeboden waar er direct een klaar stond. Het update process is makkelijk en snel uitgevoerd door de oortjes in de case te plaatsen en deze met de deksel open te houden. Als alles voldoende opgeladen is wordt de update door de app in een paar minuten geinstalleerd.
Geluidskwaliteit
De oortjes kunnen dan nog zo lekker zitten en interessante features hebben, maar klinken ze ook goed? Gelukkig voor de OpenDots 2 kan ik dit enkel met een ja beantwoorden. De OpenDots 2 hebben met de standaard instellingen een aangename mix met een stevige bass zonder de hoge tonen te overstemmen. In de mid en high range blijft het geluid helder zonder schel te klinken. Dit maakt het voeren van telefoongesprekken of het luisteren van een podcast zeer aangenaam. Ook hoor je dit goed terug wanneer je muziek luistert en qua kwaliteit doen ze dan ook niet onder voor vergelijkbare in-ear modellen. Als de standaard mix niet helemaal naar je smaak is kun je altijd kijken naar de EQ in de Shokz app.EQ
In de Shokz app vind je een EQ met een aantal presets gericht op een zwaarder bass of betere vocals. Naast deze opties kan je ook een eigen preset maken doormiddel van een aantal sliders of je maakt gebruik van de smart EQ functie. Deze functie laat je een aantal geluidsfragmenten horen waaruit je degene kiest die voor jou beter klinkt. Aan de hand van deze keuzes wordt de EQ ingesteld. De EQ is niet super uitgebreid maar bied voldoende opties om de balans aan te passen voor de meeste gebruikers.Dolby Audio
Deze functie belooft een diepere bass met behoud van de heldere vocals om het geluid meer diepte geven zonder details te verliezen. Deze functie is enkel beschikbaar via de app en wanneer deze is ingeschakeld kan de EQ niet gebruikt worden.Na het inschakelen is er een duidelijker verschil in geluid dan bij het gebruik van de EQ. De bass is in deze stand iets overheersender. Er is meer detail te horen over het algemeen maar vooral bij de lagere tonen al werkt het niet altijd. Bij sommige nummers zijn er momenten waarbij het hogere segment wat troebel wordt en wegvalt in de bass.
Ik heb de functie een langere tijd aangehouden omdat hij over het geheel een positieve bijdrage levert. Hierbij is me wel opgevallen dat er sporadisch momenten zijn waarop het geluidveranderd. Dit is maar zeer kort en het klinkt alsof er opeens een hele andere EQ gebruikt wordt. Dit kwam ongeveer 1 of 2 keer op een dag voor met meer dan 4 uur luisteren per dag.
Microfoon
De OpenDots 2 zijn voorzien van 3 microfoons, waarvan een werkt via bone conduction. Samen met een ingebouwde ruisonderdrukking zorgt dit ervoor dat je goed verstaanbaar blijft tijdens telefoon gesprekken. ik merkte tijdens telefoongesprekken dat de andere partij me nog altijd goed kon verstaan, ook wanneer ik dicht bij een luidspreker op hoog volume sta.Voor geluidsopnames zoals spraak memo's is de kwaliteit ook voldoende. Eigen stemgeluid lijkt wat luider te zijn dan omgevings geluid en er is wat minder bas aanwezig. Maar van een paar oortjes verwachten we natuurlijk ook geen studio kwaliteit en voor hun bedoelde gebruik is de kwaliteit meer dan voldoende.
Mijn daily driver is een Shokz OpenRun waar ik nog net niet mee vergroeid ben. Dit is een bone conductive model die op gebied van bass tonen niet hoog scoren. Mijn voorkeur is hierdoor misschien iets gekleurd naar geluid met een minder zware bass. De OpenDots 2 hebben een goede balans in geluidskwaliteit en het open-ear principe zonder in te leveren in geluidskwaliteit. De beloftes die Shokz maakt over de luisterervaring zijn daardoor niet uit de lucht gegrepen.
Bediening
De pinch en tap gestures zijn even wennen. De pinch controls zitten op de body achter je oor wat ze moeilijker bereikbaar maakt vooral als er haar in de weg zit. De tap control reageert op een gedeelte van de stang en de body maar niet bij de kop. Bij het gebruik van de tap control is het ook erg makkelijk om het oortje te verschuiven waardoor hij minder goed zit.De pinch controls voor het aanpassen van het volume werken aangenaam. Er is duidelijke feedback wanneeer hij harder gaat en als je hem lang ingedrukt houd springt hij niet omhoog in volume maar blijft hij rustig het volume verhogen/verlagen.
Met de Shokz app kan je de standaard gesture controls wijzigen om bijvoorbeeld de controls voor vorige/volgende track beschikbaar te hebben met maar een oortje. Standaard is namelijk ingesteld dat links vorige is en rechts volgende.
Batterijduur
De batterijduur is korter dan dat ik gewend ben van de Shokz Openrun. Wanneer ik de OpenDots 2 in de ochtend in doe dan redden ze het net geen 8 uur. in die tijd heb ik een aantal korte telefoongesprekken gedaan en de rest is opgevuld met muziek of podcasts op 30-40% volume. In deze tijd zit ook een periode waarin er geen muziek of iets afgespeeld wordt. Waarschijnlijk is het gebruik van Dolby Audio mogelijk van invloed op de batterijduur van de oortjes.De shokz app lijkt het batterij percentage niet in real time te laten zien. Dit geldt voor zowel de oortjes zelf als de case. Deze lopen leeg in stoppen van 10%. ook bij het opladen van de case wordt het niet actief bijgewerkt. Het lijkt erop dat de enige manier om dit bij te werken is door de oortjes terug in de case te plaatsen en deze even te sluiten en opnieuw te openen.
Quickcharge
De quickcharge functie komt zeker van pas mochten de oortjes bijna leeg zijn. Met een korte oplaadsessie kunnen ze snel alweer een tijd vooruit en als het echt moet kan je ze ook afzonderlijk opladen in de case.
Ik denk niet dat we de daadwerkelijk beloofde 10 uur met volledig opgeladen oortjes halen maar afhankelijk van je instellingen en verbinding zal je hier wel dichtbij in de buurt komen. De oplaadcase zelf bied meer dan genoeg stroom om de oortjes 2-3 keer volledig op te laden. Hiermee komen we zeker in de buurt van de beloofde 40 uur in totaal wat zeer fijn is mocht je vaak langere periodes geen mogelijkheid hebben om op te laden.
Draagcomfort
De OpenDots 2 zijn gemakkelijk in, of mischien beter gezegd om het oor te plaatsen. Met 6,4 gram per oortje merk je nauwelijks dat ze om je oor zitten. de flexibele JointArc zorgt ervoor dat de oortjes redelijk goed op hun plek blijven zitten zonder het gevoel te hebben dat ze hard in je oor drukken of knijpen. ook als je ze per ongeluk aanstoot vallen ze niet zomaar uit, in de meeste gevallen voel je het van te voren al aankomen mochten ze los komen. De pasvorm is ook voor brildragers een pluspunt omdat deze niet bij de bovenkant van de oren zitten, zoals je veel ziet bij bone conductive koptelefoons en sommige oortjes die een haak gebruiken. Voor mensen met oorbellen hoger op de oorlel zitten ze misschien wel wat in de weg.In het begin gaven ze erg het gevoel alsof ze elk moment uit je oren kunnen vallen. Dit gevoel verdween gelukkig snel na ze even gedragen te hebben en door te krijgen hoe goed ze blijven zitten tijdens dagelijkse bezigheden. Ook bij actiever gebruik blijven de oortjes goed op hun plek zitten zoals tijdens het sporten of als je je in rare houdingen moet wringen om bij een aan/uit knop te komen. Vooral het laatste leverde me in het verleden wel een problemen op met in-ears zoals de Airpods Pro. Bij bepaalde houdingen viel het oortje aan de kant van de grond snel uit. Iets vergelijkbaar heb ik met de OpenDots 2 niet opgemerkt.
Ook bij lang durig gebruik blijven de OpenDots 2 erg comfortabel. Ik draag de oortjes vrijwel de hele dag vanaf het moment dat ik vertrek tot ik terugkom van werken. Als ik ze uit doe is er geen nagevoel dat er iets heeft lopen drukken en tijdens het dragen merk je nauwelijks op dat je ze in hebt.
Shokz belooft met de OpenDots 2 oortjes met een breed soundscape, krachtige bass en helder vocals en voor mij hebben ze deze belofte wel waar kunnen maken. Het is zeker een aanrader voor iedereen die een oplossing zoekt die goede geluidskwaliteit biedt zonder je af te sluiten van extern geluid. Of dit nou is voor tijdens het sporten of de hele dag op kantoor zit je bij deze goed.Na ongeveer twee weken in gebruik te hebben in plaats van mijn OpenRuns zijn ze een goede opvolger gebleven en zal ik moeten zien welke uiteindelijk de voorkeur gaat krijgen. Voor nu gaat de voorkeur meer uit naar de OpenDots 2.
Beoordeel deze review: