Shokz OpenDots 2 Zwart Review
Allereerst wil ik Tweakers bedanken voor de mogelijkheid om deze Shokz OpenDots 2 te testen.
Na twee weken gebruik ben ik positief verrast door de Shokz OpenDots 2. De combinatie van draagcomfort, verrassend goede geluidskwaliteit, draadloos laden en een scherpe prijs maakt dit een bijzonder aantrekkelijk product.
Hoewel de batterijduur voor mijn gebruiksscenario iets langer had mogen zijn, wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Voor een prijs van minder dan €200 bieden
Pluspunten
Eenvoudig koppelen en beheren via de app Draadloos opladen van de case Comfortabel, zeker bij warm weer Goede bouwkwaliteit Duurzame verpakking zonder overmatig plastic
Minpunten
Batterijduur van 10 uur is voor intensieve (zakelijke) gebruikers aan de krappe kant Vooral gericht op sporters, waardoor niet alle functies voor iedereen even relevant zijn Opnieuw verbinden met de laptop duurt soms langer dan verwacht nadat de verbinding is weggevallen Meegeleverde USB-C-kabel is erg kort
Review: Shokz OpenDots 2
Inmiddels heb ik ze ongeveer twee weken in gebruik en heb ik een goed beeld gekregen van de sterke en minder sterke punten.
Unboxing
Wat zit er in de doos?
Installatie en koppelen
Na het openen van de laadcase gaan de OpenDots 2 automatisch in pairing-modus. Het koppelen met een smartphone verloopt daardoor bijzonder eenvoudig. Wil je later een extra apparaat toevoegen? Dan hoef je alleen maar even op het knopje van de case te drukken en je kunt direct een nieuw apparaat verbinden.
Na het koppelen raad ik aan om meteen de Shokz-app te installeren. De standaardinstellingen zijn prima, maar via de app kun je het geluid volledig afstemmen op je eigen gehoor en voorkeuren. Daarnaast ontving ik direct een firmware-update, wat natuurlijk mooi meegenomen is.
Draagcomfort
De OpenDots 2 zijn anders dan traditionele oordopjes. Je draagt ze niet ín of over je oor, maar ze klemmen zich als het ware aan je oor vast.
De eerste keer voelde dat voor mij wat onwennig aan. Je moet even ontdekken hoe ze precies moeten zitten, maar zodra je de juiste positie hebt gevonden, merk je direct dat ze stevig vastzitten en comfortabel dragen.
Ik kom zelf van een Sony WH-1000XM6 hoofdtelefoon. Daardoor was het tijdens mijn eerste kantoorwerkdag wel even wennen aan deze compleet andere draagvorm. Toch was ik al snel positief verrast door de geluidskwaliteit.
Geluidskwaliteit en gesprekken
Mijn eerste test was een Teams-gesprek om de microfoonkwaliteit te controleren. Daarbij viel me op dat mijn stem aanvankelijk erg luid doorkwam. Na wat zoeken in de app vond ik gelukkig snel de juiste instelling om dit aan te passen. Sindsdien heb ik er al behoorlijk wat Teams-meetings mee gevoerd zonder problemen.
Shokz heeft hier echt iets bijzonders neergezet. De geluidskwaliteit uit deze compacte oordopjes heeft me oprecht verrast. Vooral muziek luisteren is een plezier. Nummers die gebruikmaken van Dolby Audio klinken bijzonder indrukwekkend.
De OpenDots 2 lijken mij ook uitstekend geschikt voor sporters. Mijn eigen sport, sportschieten, vereist echter aanzienlijk meer gehoorbescherming, waardoor ik ze daar niet heb kunnen testen.
De ruisonderdrukking heb ik eveneens beperkt kunnen beoordelen, omdat ik voor mijn werk juist bewust omgevingsgeluiden moet blijven horen.
Dagelijks gebruik
Tijdens de testperiode heb ik de OpenDots 2 voornamelijk gebruikt voor:
Met de warme temperaturen van de afgelopen periode blijkt het open ontwerp een groot voordeel ten opzichte van mijn over-ear Sony-hoofdtelefoon. Waar die soms warm en minder comfortabel aanvoelt, bieden de OpenDots 2 juist een veel luchtiger draagervaring.
Een extra pluspunt is dat de laadcase draadloos kan worden opgeladen. Daardoor hoef ik de meegeleverde USB-C-kabel eigenlijk niet mee te nemen. Zowel thuis als op kantoor gebruik ik een draadloze oplader.
Connectiviteit
Het verbinden met meerdere apparaten werkt uitstekend. De OpenDots 2 schakelen probleemloos tussen twee apparaten.
Op mijn Sony-hoofdtelefoon moest ik multipoint-verbinding eerst handmatig activeren, terwijl dit hier direct beschikbaar is.
Bouwkwaliteit
Dat de bouwkwaliteit dik in orde is, heb ik onbedoeld zelf kunnen testen. Zowel de laadcase als de oordopjes zijn inmiddels meerdere keren op de grond beland dankzij mijn bekende onhandigheid.
Tot nu toe is er geen enkele schade zichtbaar en functioneren ze nog steeds perfect.
Ook het ontwerp zelf maakt een stevige indruk. Door de manier waarop ze vastzitten verwacht ik dat ze tijdens sporten niet snel loskomen, al kan ik dat zelf helaas niet uitvoerig testen.
Batterijduur
Shokz geeft een accuduur van ongeveer 10 uur op en in de praktijk lijkt dat redelijk overeen te komen.
Voor de meeste gebruikers zal dit ruim voldoende zijn. In mijn situatie, met veel Teams-meetings gedurende de werkdag, had ik echter graag iets meer accucapaciteit gezien. Tussendoor even bijladen is voor mij soms noodzakelijk.
Pluspunten
✓ Uitstekende geluidskwaliteit
✓ Comfortabel, zeker bij warm weer
✓ Eenvoudig koppelen en beheren via de app
✓ Multipoint-verbinding werkt probleemloos
✓ Draadloos opladen van de case
✓ Goede bouwkwaliteit
✓ Scherpe prijs-kwaliteitverhouding
✓ Duurzame verpakking zonder overmatig plastic
Minpunten
✗ Vooral gericht op sporters, waardoor niet alle functies voor iedereen even relevant zijn
✗ Batterijduur van 10 uur is voor intensieve (zakelijke) gebruikers aan de krappe kant
✗ Opnieuw verbinden met de laptop duurt soms langer dan verwacht nadat de verbinding is weggevallen
✗ Meegeleverde USB-C-kabel is erg kort
de OpenDots 2 een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en kan ik ze zeker aanraden aan iedereen die op zoek is naar een comfortabel alternatief voor traditionele oordopjes of over-ear hoofdtelefoons.
Zoek je een comfortabel alternatief voor traditionele oordopjes of een zware over-ear headset, en wil je tegelijkertijd bewust blijven van je omgeving? Dan zijn de Shokz OpenDots 2 absoluut het overwegen waard. Voor minder dan €200 krijg je een product dat qua kwaliteit, gebruiksgemak en innovatie indruk maakt. Ik geef ze dan ook met vertrouwen een dikke 8,5/10. 👍
Unboxing
Tijdens de testperiode heb ik de OpenDots 2 voornamelijk gebruikt voor:
- Teams-meetings en Teams-Telefonie
- Spotify/Muziek/Youtube
- Telefoneren GSM
- Tijdens een wandeling muziek luisteren en toch de vogels kunnen horen.
Connectiviteit
Bouwkwaliteit
Batterijduur
Pluspunten
✓ Uitstekende geluidskwaliteit
✓ Comfortabel, zeker bij warm weer
✓ Eenvoudig koppelen en beheren via de app