Garmin fēnix 8 Exclusive, 47mm, Titanium body, Sapphire Glass, Grijs (Grijs) Review

28 juli 2026, laatste update op 28 juli 2026, 68 views Rapporteer

Mooie, stijlvolle sport watch met ondersteuning voor veel sporten en enorm veel functies en instelmogelijkheden. Ook als reguliere smart watch te gebruiken, al kan hij dan niet op tegen b.v. een Apple Watch qua 'smart' mogelijkheden en gebruiksgemak. Zoek je echter iets dat stijlvoller is dan dat rechthoekig blokje om je pols, dan kun je deze Garmin zeker overwegen.

Pluspunten

• Stijlvol uiterlijk
  • Veel functies
  • Zaklamp
  • Bandjes wisselen met QuickFit
  • Batterijduur

Minpunten

• Heel erg kwetsbaar
  • Always on functie niet geweldig
  • Navigatie maps matig
  • Duur

Allereerst mijn profiel zodat je deze review in perspectief kunt plaatsen: Ik zocht een smartwatch die ik -net als een gewoon horloge- iedere dag draag en ik dus mooi vind. Een horloge is immers (ook) een sierraad. Ik ben geen fanatieke sporter, maar loop wel eens (beperkt) een stukje hard en kom tegenwoordig ook in de sportschool. Ik wandel of fiets iedere dag een stukje en vind het leuk om dat te tracken, vooral om afstand, tijdsduur, hartslag en verbruikte calorieën te zien. Veel meer 'smart' functionaliteit zoek ik eigenlijk niet. Ik zoek dus niet de ultieme smartwatch, niet het ultieme sporthorloge, maar vooral een stijlvolle alleskunner. Voorheen had ik via een ING deal een Garmin FR645 Music gescoord. Prima sporthorloge, maar wel wat plastic-fantastic en onlangs brak een van de bevestigingspunten van het bandje dan ook af. Op het moment dat ik deze review schrijf heb ik de Fenix 8 ruim drie weken; mogelijk heb ik nog niet overal de beste methode voor ontdekt en vul ik de review later aan.

Bestelling, uitpakken en uiterlijk

Sinds de Fenix 8 uitkwam vond ik dat eigenlijk al een van de mooiste smartwatches op de markt. Zeker i.c.m. het chestnut bandje, dat is helemaal mijn smaak. Nou oké, als ik eerlijk ben wilde ik eigenlijk een MARQ Adventurer, maar met een adviesprijs van €2.250,- ging dat hem niet worden. Ook de 47mm Fenix 8 met zijn adviesprijs van €1.199,99 vond ik veel te duur en de gewenste uitvoering kwam maar niet echt in de aanbieding (via ING punten bijvoorbeeld), dus ik heb lang van de aanschaf afgezien. Totdat de FR645 kapot ging, toen moest ik wel was het excuus 🤣. Helaas is de 47mm met Titanium (niet zwarte) kast niet met dat bruine bandje te krijgen. Goedkoopste optie leek dan de Exclusive met Titanium band via Luna-Time te kopen (€829,-) en het bandje los, waar ik nog een mooie bol.com cadeaukaart voor had liggen. Garmin heeft ook nog een cashback actie, waardoor je nog eens €100,- terug kunt krijgen. Levering via Luna-Time was dik in orde (2 dagen, nette bezorging) en later bleek dat je ook nog eens €5,- cashback krijgt als je een shop review hier op Tweakers schrijft.

Het horloge komt in een nette doos die (maar net) luxe genoeg aanvoelt voor iets in deze prijsklasse. Naast de titanium band krijg je er een siliconen sportband bij, een kort oplaadkabeltje en verder niets. Het Titanium bandje is op maat te maken door schakels te verwijderen waarbij een kleine schroevendraaier voldoende is (je hebt dus geen speciale tools nodig zoals vaak met dit soort bandjes). Het QuickFit systeem om bandjes te wisselen werkt goed waardoor je ze snel los en vast klikt. De 47mm heeft 22mm QuickFit bandjes, de 51mm heeft 26mm brede bandjes, dus even opletten wat je besteld. Waarom ik de 47mm gekocht heb? Mijn polsomtrek is 18,5cm en daarvoor leek me de 47mm het beste te passen. Nu ik hem heb, heb ik geen spijt van die keuze hoewel je net als bij TV's snel aan de grootte went. De 51mm had wellicht ook gekund, heeft een vele betere batterijduur maar ook een dikkere bezel (het scherm is bij beiden even groot!) en daardoor minder elegant. Ik ben dus vooralsnog happy met mijn keuze!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/GxUMVJlspHvIYvSu0RCTaBfx0iI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/179615/1WO5rhwfX5rqxJRAb57CRCvDVTSLaGZHqUKSe1sgJWJy3iMsST.jpeg?f=620xauto

Waarom de Fenix 8 en niet de 8 Pro? Als ik hardloop (hard ploeter) dan neem ik mijn telefoon niet mee en is het wel fijn een om in geval van nood een bericht te kunnen sturen zoals met de Pro kan. Maar de hogere prijs + maandelijkse kosten voor een LTE abonnement plus de (nog) dikkere kast van de Pro en zijn iets kortere batterijduur deed me toch voor de gewone 8 kiezen.
Kast en scherm
Pluspunten
Ik ben dus erg in mijn nopjes met hoe hij er uit ziet. Voor formelere gelegenheden gebruik ik de titanium band. Voor normaal gebruik en werk de lederen en voor sporten de siliconen band. Ik vind hem erg chique, mooie bouwkwaliteit, en de knopjes (met haptische feedback) voelen goed en luxe.
Minpunten
  1. Het display gaat standaard steeds uit, maar je kunt ook een always-on mode selecteren. Tja, ik heb heel wat reviews gelezen en filmpjes bekeken, maar ik had bij een 'always-on' een display verwacht dat eh, always on is. Natuurlijk, dat het iets dimt als je er niet op kijkt kan ik snappen; de batterij moet immers gespaard worden. Maar wat ik dus nergens uitgehaald had is dat het display echt naar een hele andere mode gaat, en snel ook (instelbaar op 8 of 15 seconde). Afhankelijk van de watchface is de visuele impact enorm. Zie bijvoorbeeld de foto's van de Garmin "Analog LCD" wijzerplaat. Die is in full-on mode erg kleurrijk met een aantal datavelden, maar na 8s houdt je daar 2 ielige wijzertjes aan over. Het continu flikkeren tussen die 2 modes vind ik nogal hinderlijk en er niet uitzien. Het idee dat je daarmee een mooi, klassiek horloge om heb is helemaal weg en persoonlijk vind ik dat erg jammer. Het helpt ook niet dat de beweging die je met je pols moet maken om het display weer helemaal aan te krijgen niet altijd goed herkend wordt en je dan als een malloot met je pols zit te draaien. Als ik dat van tevoren had geweten had ik het horloge waarschijnlijk niet aangeschaft, of de MIP versie genomen. Het scheelt wel per wijzerplaat, bij sommige is het verschil tussen de gedimde en normale versie minder groot.

Analog LCD watch face, always-on mode, full display:
    Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Xxnek4btTYvtjNbcllUh6iZqc-Q=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/179615/1WO5rhXBImmyzQA0YCicl9EZetOcz1t9pNPl84dHgh7uIY1xfK.jpeg?f=620xauto

Analog LCD watch face, always-on mode een paar seconde later:
    Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/wb9IsPKfm8_cy5ZAvJFnWuWrFoA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/179615/1WO5rhnSo9CMgnjHVxEtRFfyDQ7VcGt1mzkiS6fPFT83fcRgbP.jpeg?f=620xauto
  2. De behuizing (alsmede de titanium band) beschadigt enorm snel. Ik had dat al gelezen en had me voorgenomen ultra-voorzichtig te zijn. Maar helaas, je tikt altijd wel eens per ongeluk ergens zacht tegenaan en na 2 dagen had ik de eerste krassen al te pakken. De close-up foto is na 3 weken gebruik. Tja... leren om er niet met je neus bovenop te zitten en er niet op te focussen dan maar...

Mamma mia, na 3 weekjes al dit?
    Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/A3VcAqDSXh8b1-sckiPPqKKczUU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/179615/1WO5rh3A8JcQbQSuk1TA0aDYBXniFmE69puU3L5Gg5OIvtnNqM.jpeg?f=620xauto
    (Gelukkig vallen de beschadigingen in het echt minder op dan op deze foto.)
  3. Een ander scherm-gerelateerd minpuntje is de auto-brightness: de Fenix 8 heeft een ambient light sensor die gebruikt wordt om te bepalen hoe fel het scherm moet zijn. Dat werkt niet feilloos, soms dimt hij (bijvoorbeeld in een donkere kamer) zover terug dat je niets meer ziet. Resultaat: horloge onbruikbaar. Volgens Garmin is dat allemaal "by design" en de roep van gebruikers voor een simpele instelling om auto-brightness dan maar uit te kunnen zetten wordt genegeerd, daar is een mooi 28 pagina lang draadje over op het support forum.

Bediening

De bediening is vergelijkbaar met de Forerunner 645, met als extra het touchscreen natuurlijk. Ik vind dat wel een enorme verbetering: de combi knoppen+touch is perfect. Door de vele functies ben ik nog wel eens kwijt waar ik iets kan vinden, ondanks dat ik al jaren in het Garmin eco-systeem zit en gewend ben aan een horloge met 5 knops bediening. Mocht je nog nooit een Garmin gehad hebben: ik denk dat je regelmatig verwoed op knopjes zit te drukken terwijl je je afvraagt: waar had ik functie X nou ook alweer gezien?

Op je telefoon gebruik je 2 apps: "Connect" om gegevens die het horloge vastgelegd heeft te bekijken, en "ConectIQ" om apps en wijzerplaten op het horloge te zetten. Over die wijzerplaten: op het horloge zitten er standaard niet zoveel, en Garmin heeft het lef om de eigen extra wijzerplaatjes betaald in de ConnectIQ store te zetten. Op je €1200,- smartwatch mag je nog eens €5,99 per Garmin watch face aftikken (die je van tevoren niet uit kunt proberen). Lekker premium gebruikservaring... Not! Gelukkig zijn er ook gratis (al dan niet 3rd party) watch faces te vinden, hoewel die vaak van duidelijk mindere kwaliteit zijn.

Sporten

Wandelen, hardlopen en fietsen werkt prima. Garmin sporthorloges houden een enorme hoeveelheid data bij, waarover later meer. Wat me opvalt is dat de Fenix 8 bij hardlopen ook zaken als cadans, staplengte, verticale oscillatie en grondcontacttijd bijhoudt. Bij de FR645 had ik daar de Running Dynamics Pod voor nodig. Hoe een horloge dat aan een zwierende pols hangt verticale oscillatie en grondcontact van je voeten kan meten is zwarte magie, maar in een snel vergelijkje met een oude run met de Running Dynamics Pod zaten de waarden enigszins in de buurt. De hartslagmeter werkt een stuk beter dan bij de FR645, die bij mijn nogal eens op willekeurige momenten wegviel.

Sportschool: geen idee hoe je het horloge daar optimaal gebruikt. Ik volg een programma met Technogym app. Daarin zitten oefeningen als crosstrainer, roeien, omgekeerde fly, shrug met dumbbells, etc. Automatisch kan het horloge daar niks mee, dus ik zet hem op krachttraining en probeer na iedere oefening wat te corrigeren, maar dat is eigenlijk geen doen. Veel oefeningen zijn bv 3x en serie van 15 acties (45 totaal dus), en dan moet je na zo'n oefening 45x omhoog drukken om het tellertje daarop te zetten en vervolgens een gewicht invoeren. Dat i.c.m. de ook niet zo handige Technogym app betekent dat je meer met de techniek dan met sporten bezig bent. Als iemand een tip heeft hoe je dit soort dingen makkelijker registreert dan hoor ik het graag!

Overige functies

Hier mijn mening over een aantal functies.
Slaaptracking
De FR645 had het ook al, maar ik was zeer benieuwd naar wat de Forerunner 8 aan waarde toevoegd. En dat is eigenlijk niet zo veel. Hij zal best meer tracken, maar na een aantal weken in gebruik is de beleving hetzelfde: veel afgeleide data van afgeleide data, waarvan je je op een gegeven moment afvraagt: wat moet ik hier eigenlijk mee? Na ieder nacht krijg je slaapscore gebaseerd op tijd dat je geslapen hebt, stress, diep, lichte en rem slaap en de tijden dat je wakker bent. Allemaal afgeleid van de hartslagmeter en bewegingssensor. En dat klopt vaak niet. En zelfs als het wel zou kloppen: wat wil je met een horloge dat je verteld hoe goed je geslapen hebt? Weet je dat zelf niet beter? Maar zoals gezegd herken ik de scores vaak ook niet: soms slaap je als een roosje, wordt je uitgerust wakker om te zien dat je horloge vind dat je slecht geslapen hebt een een zware dag tegemoet gaat. 🤷‍♂️

Wat ook niet helpt is de onhandige instelling: als je slaaptracking gebruikt moet je een weekschema opgeven met de tijden dat je gaat slapen en opstaat. En precies op de slaaptijd springt het horloge dus in sleep tracking mode: scherm compleet uit en het gaat alleen heel zwak verlicht aan om dan ook alleen de tijd (digitaal) te tonen (dus niet je geselecteerde watch face). Ergo, je horloge is dan onbruikbaar als smart watch tenzij je handmatig slaapmode weer uit zet. Niet heel handig omdat niemand elke dag op exact dezelfde tijd in slaap valt. Ik heb overigens ook al gehad dat het horloge vond dat ik wakker was (om 06:00 ‘s morgens op een vrije dag 🤬) en het display juist fel ging branden en de slaapkamer verlicht terwijl je nog probeert te slapen. Waarom niet gewoon een manuele optie met knopjes: ik ga nu slapen en ik sta op?
Body battery
Een beetje vergelijkbaar met sleep tracking, alleen neemt dit ook je activiteiten van de dag mee om jou te vertellen hoeveel energie je nog hebt. Leuk bedacht, maar ook weinig toegevoegde waarde: dat voel je beter zelf dan dat je horloge het jou kan vertellen.
Zaklamp
Een briljante vondst: een dubbele druk op de knop linksboven laat een zaklampje branden. Instelbaar in 3 wit- en 1 rode lichtintensiteit. Superhandig om in het donker even bij te verlichten.
Bewegingsherinneringen
Als je te lang stil zit waarschuwt het horloge je om te bewegen en geeft je een serie rek- en strekoefeningen waar je uit kunt kiezen. Selecteer er 1 en je ziet 30 seconden lang een voorbeeldfilmpje van de oefening zodat je mee kunt doen. Ook hier wat gemengde gevoelens: ik heb een kantoorbaan en daar heeft het echt toegevoegde waarde en werkt het top (als je zonder gêne tussen je collega's kun gaan zitten stretchen natuurlijk 😁). Helaas lijkt de detectie of je beweegt in andere situaties niet altijd even lekker te werken: ik heb regelmatig dat ik bijvoorbeeld flink in de tuin aan het werken ben en de Fenix me verteld dat het nu echt tijd is om wat te gaan bewegen. Nou ja, je kunt het in ieder geval makkelijk negeren en de herinnering verdwijnt automatisch (maar het roept bij mij wel de vraag op: als jij niet door hebt dat ik al flink aan het bewegen ben meneer Garmin, hoe accuraat zijn die miljoen ander statistiekjes die je me geeft dan? 🤔)

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/yWoYPaka39oLx6biTkTYDYMKuGk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/179615/1WO5ripolR6nWwvXaFwdM2SWQ3iZrsYoqzbrMbPJzM1xfPQ5dk.jpeg?f=620xauto
Navigatie
De Fenix 8 heeft standaard gedetailleerde kaarten aan boord die gebaseerd zijn op OpenStreetMap. Daarnaast wil Garmin Express heel graag dat je ook kaarten van golf courses installeert, want die blijft je maar naggen dat daar updates voor zijn (jammer dat er geen 'negeer' is; ik golf niet). De kaarten zijn een mooie toevoeging. Persoonlijk ga ik nogal eens ergens wandelen waarbij ik of ter plekke een aangegeven route volg of gewoon wandel waar mijn neus naar toe wijst, en dan is het fijn om een functie te hebben om terug naar je startpunt te navigeren. Dat werkt helaas zeer matig: zelfs op een rondje van een kleine 5km op het verste punt terug navigeren (hij moet dan dus maar een km of 2-3 aan wandelroute bepalen) duurt enorm lang, hangt je horloge op en met testjes in mijn buurt wordt ik alle kanten opgestuurd behalve de kortste route terug naar huis. Ook in een park met beperkte toegang via hekken wilde het horloge me steeds via paden het park uit navigeren die vastliepen op de hekken, terwijl zowel Apple als Google Maps netjes naar de toegangspoorten navigeren. Het heeft me nog niet het gevoel gegeven dat ik hierop kan vertrouwen als ik ergens op onbekend terrein in de Alpen of Dolomieten terug naar mijn auto wil.

Ik begrijp van andere gebruikers overigens dat een andere use case wel prima werkt: als je een van te voren uitgestippelde route wilt lopen, die op je telefoon helemaal uitwerkt en naar je horloge stuurt dan krijg je tijdig aanwijzingen om links of rechts te gaan.
Batterijduur
Ik heb het scherm op de 1 na felste stand staan, always-on (kuch), draag hem ‘s nachts voor slaaptracking en heb daarbij SpO2 meting aangezet. Ik doe per dag 30-60 minuten GPS activiteiten. Batterijduur is 4-5 dagen voor ik hem weer oplaad. Prima dus!

Ben ik blij met het horloge? Ja! Ik vind het een mooi ding en in grote lijnen is het wat ik ervan verwacht. Ben ik helemaal tevreden? Mwah, in deze review lees je best wat minpuntjes, waarbij voor mij de kwetsbaarheid van de kast en vooral het niet zo always-on display er wel uitspringen. Voor de die-hard sporter die kickt op data is het wel een van de beste en meest uitgebreide sportwatches. Maar ik zie nog ruimte genoeg voor verbetering.

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Garmin fēnix 8 Exclusive, 47mm, Titanium body, Sapphire Glass, Grijs (Grijs)?

Optie 1: Authorizeer de Technogym app om te syncronizeren met Garmin Connect dan kan je de Technogym app gebruiken om je activiteit te registeren en sync je hem naar Garmin Connect zodat je daar alle activiteiten bij elkaar hebt.

Optie 2: Gebruik Garmin's eigen 'workouts' (onder Training & Planning) om je workouts te defineren. Vervolgens als je een workout wil doen kies je Strength als activiteit en kies je de workout. Dan hoef je tijdens de workout alleen nog af en toe te corrigeren (meer of minder reps, meer of minder kg) of als je dat niet tussendoor wil doen, doe je het achteraf nadat de workout geregistreerd is in Garmin Connect.
Thanks!
Optie 1: Dat had ik al gedaan, maar als ik de details bekijk in de Technogym app (onder 'Gegevens en verbindingen') dan is alleen Lifestyle-gegevens actief. Ik heb de koppeling weggegooid en nog eens toegevoegd om zeker te weten dat ik ook toestemming geef voos sessie data, maar die wordt niet actief.
Weet je ook zeker dat dit werkt? Als ik de beschrijving lees lijkt deze koppeling ook gebouwd voor 1 richting: data die in Garmin Connect staat wordt geïmporteerd in Technogym omgeving (niet andersom).
Optie 2: Hmm zit dat even te proberen maar dat is me nog niet heel duidelijk. Bij het toevoegen van steps aan de workout zie je alleen een lange lijst namen, en daar kun je volgens mij geen uitleg vinden wat die stap inhoud? En de namen komen natuurlijk weer niet overeen met die in Technogym.