Anker Solix - P1 Meter - Portable powerstation accessoires Review
De Anker SOLIX P1 Meter is een compacte P1-meter die vooral goed past binnen het Anker SOLIX-ecosysteem. In combinatie met de Solarbank Max AC levert de meter actuele data over netafname en teruglevering, zodat de accu hierop kan reageren.
De installatie is grotendeels plug-and-play: aansluiten op de P1-poort, koppelen via de Anker-app en daarna draait de meter stabiel op de achtergrond mee. De meegeleverde externe antenne is handig wanneer de wifi-ontvangst in de meterkast minder goed is.
Bij mijn installatie was tijdelijk externe USB-C-voeding nodig voordat de meter goed werd herkend. Daarna bleef hij stabiel werken via de P1-poort.
Voor reguliere Anker-gebruikers is dit een logisch accessoire. Voor Home Assistant-gebruikers is de meter minder ideaal, omdat directe lokale integratie via Modbus of lokale API ontbreekt.
Pluspunten
Eenvoudige installatie Stabiel binnen de Anker-app Externe antenne meegeleverd Geen elektricien nodig
Minpunten
Geen directe Home Assistant-integratie
Inhoudsopgave:
1. Introductie
De Anker SOLIX P1 Meter is een klein accessoire, maar speelt binnen het Anker SOLIX-ecosysteem een belangrijke rol. De meter leest via de P1-poort van de slimme meter het actuele energieverbruik en de teruglevering uit, zodat de Solarbank hierop kan reageren.Tijdens mijn test van de Anker SOLIX Solarbank Max AC merkte ik dat de P1-meter vooral bedoeld is als eenvoudige plug-and-play oplossing. Aansluiten, koppelen in de Anker-app en daarna voorziet de meter de Solarbank van de benodigde meetdata. Zie mijn andere review over de Anker SOLIX Solarbank Max AC.
Tegelijkertijd is deze P1-meter interessant voor Tweakers en Home Assistant-gebruikers. Binnen de Anker-app werkt de meter goed, maar hij is niet rechtstreeks als losse P1-meter bruikbaar binnen Home Assistant. Daardoor ontstaat een duidelijk verschil tussen de ervaring van een reguliere gebruiker en iemand die energiedata lokaal wil verzamelen en automatiseren.
In deze review kijk ik daarom naar beide kanten: hoe eenvoudig werkt de Anker SOLIX P1 Meter binnen het Anker-ecosysteem, en waar loop je tegenaan als je de data ook buiten de Anker-app wilt gebruiken?
:strip_exif()/f/image/rStJLxISuuf6mopm4xhfjxwN.jpg?f=fotoalbum_medium)
2. Specificaties en installatie
Verpakking en inhoud
De Anker SOLIX P1 Meter wordt geleverd in een compacte kartonnen verpakking. Op de doos staan de belangrijkste functies duidelijk vermeld: verbinding via wifi en Bluetooth, realtime energiemonitoring en inzicht in het energieverbruik.In de verpakking zitten de P1-meter zelf en een externe antenne met magnetische voet. Die antenne is een nuttige toevoeging, omdat slimme meters vaak in de meterkast zitten en wifi-ontvangst daar niet altijd optimaal is.
Belangrijkste specificaties
- Gebruik: alleen binnenshuis
- Compatibiliteit: DSMR 5.0 en DSMR 4.0 slimme meters
- Garantie: 2 jaar
Aansluiten en voeding
Volgens de handleiding kan de P1-meter bij DSMR 5.0 normaal gesproken direct via de P1-poort worden gevoed. Bij DSMR 4.0 is externe voeding via USB-C nodig. Ook is de updatefrequentie bij DSMR 4.0 beperkter, waardoor realtime aansturing minder snel kan reageren dan bij DSMR 5.0.Tijdens mijn installatie werd de P1-meter in eerste instantie niet direct herkend. Nadat ik een externe USB-C-voeding had aangesloten, kwam de koppeling direct tot stand en werd de energiedata zichtbaar in de Anker-app.
Opvallend genoeg kon ik de externe voeding later weer verwijderen. Sindsdien werkt de P1-meter stabiel via de P1-poort en heb ik geen uitval meer ervaren. Wat de oorspronkelijke oorzaak was, is mij niet helemaal duidelijk geworden.
Koppelen met de Anker-app
Het koppelen verloopt via de Anker-app. In mijn geval was de Solarbank Max AC al toegevoegd aan de app, waarna ik de P1-meter aan hetzelfde systeem kon koppelen.De app begeleidt je stap voor stap door het proces. Voor de koppeling wordt Bluetooth gebruikt en daarna wordt de P1-meter met wifi verbonden. Na het afronden van de installatie verscheen de P1-meter in de app en werd de actuele netafname en teruglevering zichtbaar.
De installatie is daarmee in de basis gebruiksvriendelijk. Wel laat mijn ervaring zien dat voeding via de P1-poort een aandachtspunt kan zijn. Als de P1-meter niet direct wordt herkend, is externe USB-C-voeding een logische eerste stap om te proberen.
:strip_exif()/f/image/zM2f4Uc702lidGArfZVJPCTg.jpg?f=fotoalbum_medium)
3. Gebruik binnen het Anker-ecosysteem
Samenwerking met de Solarbank
Binnen het Anker-ecosysteem heeft de P1-meter een duidelijke functie: hij meet via de slimme meter hoeveel stroom er wordt afgenomen van of teruggeleverd aan het net. Die informatie gebruikt de Solarbank Max AC vervolgens om te bepalen wanneer de accu moet laden of ontladen.In de praktijk is de P1-meter daarmee een belangrijk onderdeel van de zelfverbruikmodus. Zonder actuele netdata weet de accu immers niet goed of er sprake is van zonne-overschot, netafname of teruglevering. Zodra de P1-meter goed gekoppeld is, kan de Solarbank hier automatisch op reageren.
Energiedata in de Anker-app
In de Anker-app worden de energiestromen overzichtelijk weergegeven. Je ziet onder andere wanneer er stroom wordt teruggeleverd, wanneer het huis stroom van het net vraagt en wanneer de accu laadt of ontlaadt.Voor reguliere gebruikers werkt dit prettig. Je hoeft geen apart dashboard te bouwen en krijgt direct inzicht in wat er in huis gebeurt. Zeker in combinatie met de Solarbank maakt dit de P1-meter nuttig: de meter is geen los meetaccessoire, maar onderdeel van de aansturing van het systeem.
Stabiliteit in de praktijk
Na de moeizame start met de voeding heeft de P1-meter bij mij stabiel gewerkt. De verbinding bleef actief en de meetdata bleef beschikbaar in de Anker-app. Ook nadat ik de externe voeding weer had verwijderd, bleef de P1-meter functioneren via de P1-poort.Ook een firmware-update via de Anker-app verliep eenvoudig. Ik heb na de update geen duidelijke functionele verandering gemerkt, maar het proces zelf ging probleemloos.
Daarmee is mijn indruk binnen het Anker-ecosysteem positief. Als de meter eenmaal goed gekoppeld is, doet hij wat hij moet doen: actuele netdata leveren aan de Solarbank en de Anker-app.
:strip_exif()/f/image/d9DiXC6TslW0lRNkqZnzOWbu.jpg?f=fotoalbum_medium)
:strip_exif()/f/image/eTS7PgtGCq542nN3IdhyC2R7.jpg?f=fotoalbum_medium)
4. Home Assistant en lokale integratie
Geen directe lokale integratie
Binnen de Anker-app werkt de P1-meter zoals bedoeld, maar voor Home Assistant-gebruikers is er een duidelijke beperking: de Anker SOLIX P1 Meter is op dit moment niet rechtstreeks als losse P1-meter bruikbaar binnen Home Assistant.Dat betekent dat ik de meetdata van deze P1-meter niet direct kan gebruiken in mijn bestaande Home Assistant-dashboard. Voor mij is dat jammer, omdat ik energiedata graag centraal verzamel en combineer met andere apparaten en automatiseringen.
Anker geeft aan dat de P1-meter vooral is ontworpen als plug-and-play meterlezer binnen het Anker SOLIX-ecosysteem. Dat merk je ook in de praktijk. Binnen de Anker-app werkt de meter eenvoudig en levert hij de gegevens die nodig zijn om de Solarbank aan te sturen.
De keerzijde is dat de meter geen Modbus of lokale API biedt voor directe koppeling met Home Assistant. Voor reguliere gebruikers zal dat waarschijnlijk geen probleem zijn. Voor Tweakers die lokaal willen meten, automatiseren of data willen combineren met andere systemen, is dit wel een belangrijk aandachtspunt.
Mogelijke workarounds
Er zijn wel manieren om hiermee om te gaan. Een praktische optie is een P1-splitter of P1-hub. Daarmee kan de Anker P1-meter de Solarbank en Anker-app blijven voorzien van data, terwijl een tweede P1-meter Home Assistant voedt.Een andere optie is het gebruik van een HomeWizard P1. Die werkt al goed met Home Assistant. De kanttekening is dat de data dan niet via de Anker P1-meter loopt en dus niet op dezelfde manier binnen de Anker-app zichtbaar is.
Anker noemt daarnaast de Smart Meter Gen 2 / AE1X0 als uitgebreidere oplossing. Die lijkt beter geschikt voor integratie met Home Assistant, maar vraagt installatie door een gekwalificeerde elektricien. Daarmee is die oplossing minder plug-and-play dan de meegeleverde P1-meter.
Voor Home Assistant-gebruikers is de P1-meter op dit moment dus minder interessant als zelfstandige meetoplossing. Mogelijk verandert dit later via firmware- of software-updates, maar voorlopig is een workaround of alternatieve meteroplossing nodig als je alle data centraal in Home Assistant wilt gebruiken.
/f/image/L0xVD1IsNyRkhueR1RsZgkbp.png?f=fotoalbum_medium)
/f/image/wGY2QeAgjnAyzpLAum4dqWfE.png?f=fotoalbum_medium)
Screenshots met informatie die via de Anker Solix Solarbank Max AC in Home Assistant zichtbaar is
5. Plus- en minpunten
Pluspunten
- Eenvoudige plug-and-play installatie binnen het Anker SOLIX-ecosysteem.
- Geen elektricien nodig bij gebruik via de P1-poort van de slimme meter.
- Compact formaat en nette afwerking.
- Externe antenne met magnetische voet meegeleverd voor betere ontvangst bij de meterkast.
- Werkt stabiel binnen de Anker-app na de eerste installatie.
- Levert bruikbare meetdata aan de Solarbank voor laden en ontladen op basis van netafname en teruglevering.
- Firmware-update via de app is eenvoudig uit te voeren.
Minpunten
- Niet rechtstreeks bruikbaar als losse P1-meter binnen Home Assistant.
- Geen Modbus of lokale API beschikbaar.
- Meerwaarde vooral beperkt tot gebruikers binnen het Anker-ecosysteem.
- Home Assistant-gebruikers hebben voorlopig een workaround nodig, zoals een P1-splitter, HomeWizard P1 of andere meteroplossing.
6. Conclusie
De Anker SOLIX P1 Meter is een compacte en eenvoudige P1-meter die vooral goed past binnen het Anker SOLIX-ecosysteem. In combinatie met de Solarbank Max AC doet de meter wat hij moet doen: actuele netafname en teruglevering doorgeven aan de Anker-app, zodat de accu hierop kan reageren.De installatie is in de basis eenvoudig. Aansluiten op de P1-poort, koppelen via de Anker-app en daarna draait de meter grotendeels op de achtergrond mee. De meegeleverde externe antenne is een praktische toevoeging voor situaties waarin de wifi-ontvangst in de meterkast minder goed is.
Mijn ervaring was niet helemaal vlekkeloos, omdat de P1-meter bij de eerste installatie pas goed werd herkend nadat ik externe USB-C-voeding had aangesloten. Later kon die voeding weer worden verwijderd en bleef de meter stabiel werken via de P1-poort. Sindsdien heb ik geen uitval meer ervaren.
Voor reguliere Anker-gebruikers is dit een logische en laagdrempelige toevoeging. De meter vraagt weinig aandacht en levert de Solarbank de data die nodig is om automatisch te laden en ontladen op basis van netafname en teruglevering.
Voor Home Assistant-gebruikers is de P1-meter minder interessant als zelfstandige meetoplossing. Directe lokale integratie ontbreekt op dit moment, omdat er geen Modbus of lokale API beschikbaar is. Wie alle energiedata centraal in Home Assistant wil verzamelen, zal voorlopig een workaround nodig hebben, zoals een P1-splitter, HomeWizard P1 of een andere meteroplossing.
Mijn eindoordeel is daarom genuanceerd: binnen het Anker-ecosysteem werkt de P1-meter goed en is hij gebruiksvriendelijk. Buiten dat ecosysteem is hij duidelijk beperkter. Voor de gemiddelde Anker-gebruiker is dit een prima plug-and-play accessoire; voor Tweakers en Home Assistant-gebruikers is het vooral een functionele, maar nog niet ideale oplossing.
Voor wie Home Assistant als centraal energiedashboard gebruikt, is de P1-meter op dit moment minder ideaal. Anker adviseert voor betere Home Assistant-ondersteuning de Anker SOLIX Smart Meter Gen 2. Die oplossing lijkt technisch beter geschikt, maar vraagt wel installatie door een gekwalificeerde elektricien.
Heb jij ook een Anker Solix - P1 Meter - Portable powerstation accessoires?