WordPress Review
Als IT-liefhebber gebruik ik WordPress voor mijn eigen website. Het grote voordeel ten opzichte van kant-en-klare systemen is dat ik volledig de regie heb: ik betaal zelf voor mijn externe hosting en bepaal dus alles zelf. Toch is het goed om te weten dat WordPress geen systeem is dat je één keer instelt en daarna kunt vergeten. Je moet wel zin hebben om af en toe wat te knutselen. Zonder de juiste tools voor beveiliging en snelheid wordt de site snel traag of kwetsbaar, en je moet oppassen voor de vele 'lokkertjes' in de plugin-winkel. Maar als je het leuk vindt om je site zelf te beheren en te optimaliseren, is WordPress anno 2026 nog steeds de allerbeste basis voor een eigen platform.
Pluspunten
100% eigenaar van je data; je hebt de volledige controle. Je zit niet vast aan een gesloten systeem, je bent vrij in je keuze voor webhosting. Enorm aanbod aan tools om je site precies te maken zoals jij wilt. Ideaal platform voor tech-liefhebbers die graag zelf aan de knoppen zitten.
Minpunten
Het 'freemium' model: veel plugins zijn lokkertjes waarbij je voor essentiële functies alsnog moet betalen. Bij verkeerd gebruik van extra tools (plugins) kan de site snel trager worden. Soms is het even puzzelen bij conflicten tussen verschillende instellingen.
Uitgebreide toelichting
Voor mijn eigen IT-projecten en blogs had ik een website nodig waarbij ik nergens aan vastzit en alles zelf in de hand heb. Ik heb er daarom voor gekozen om losse webhosting te huren en daarop WordPress te installeren. Hierdoor ben ik 100% eigenaar van mijn data. Het voordeel is dat ik niet vastzit aan de beperkingen van één specifiek platform, al moet ik er wel rekening mee houden dat ik zelf verantwoordelijk ben voor het onderhoud en de beveiliging.
Snelheid en de site netjes houden
Een bekende klacht over WordPress is dat het langzaam kan worden. Dat klopt, zeker als je veel toeters en bellen installeert. Om mijn site snel te houden, gebruik ik tools die de database achter de schermen opruimen en afbeeldingen kleiner maken. Daarnaast gebruik ik simpele uitbreidingen om ervoor te zorgen dat de website op mobiele telefoons overzichtelijk blijft. Door goed te filteren wat je wel en niet nodig hebt, houd je de techniek onder de motorkap lekker licht.
Vindbaarheid en Google
Je wilt natuurlijk wel dat mensen je artikelen kunnen vinden. Daarvoor gebruik ik professionele SEO-tools die me helpen met handige tips tijdens het schrijven, zodat mijn teksten beter scoren in Google. Om vervolgens te zien hoeveel bezoekers ik krijg, gebruik ik de officiële tool van Google zelf. In plaats van dat ik moeilijk moet doen met codes plakken, krijg ik zo een mooi overzichtelijk dashboard in WordPress met al mijn statistieken.
Veiligheid, Spam en het 'Freemium'-gevaar
Omdat WordPress zo populair is, trek je helaas ook veel geautomatiseerde spam en bots aan. Ik raad iedereen aan om dit direct aan te pakken. Ik gebruik een combinatie van bekende beveiligings- en spam-plugins. Deze vangen op de achtergrond alle troep en ongewenste inlogpogingen af, zodat ik daar zelf geen omkijken naar heb.
Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats: wees alert op het bekende freemium-model. Veel plugins lijken op het eerste gezicht gratis, maar in de praktijk zijn dit vaak lokkertjes. Zodra je net lekker bezig bent, merk je dat de écht handige of noodzakelijke functies achter een betaalmuur zitten. Je bent dan constant aan het puzzelen of je die "Pro"-versie echt nodig hebt of dat er een betere, volledig gratis alternatief is. Het hoort erbij in de WordPress-wereld, maar het is wel iets waar je als gebruiker rekening mee moet houden.
WordPress is ideaal als je het leuk vindt om je eigen website te beheren en niet bang bent om af en toe de instellingen in te duiken. Wil je absoluut geen omkijken hebben naar techniek? Dan kun je beter een kant-en-klare website 'huren'. Maar voor tech-liefhebbers en mensen die graag zelf aan het roer staan, is en blijft WordPress een geweldig systeem.
Snelheid en de site netjes houden
Vindbaarheid en Google