MSI MAG 341CQP QD-OLED Zwart Review
Na het overlijden van mijn vorige scherm had ik ervoor gekozen om de MSI MAG341CQP aan te schaffen, in eerste opzicht een betaalbare 34-inch QD-OLED ultrawide monitor voor zo'n €600. De levendige kleuren, diepe zwartwaarden en de goede helderheid van het glossy paneel presteren super en dit ook overdag.
De 175 Hz refresh rate, HDR en dunne bezels zijn geweldige luxe features. Wel liep ik tegen een paar minpunten aan: de burn-in meldingen waren aanvankelijk irritant (al loste een firmware-update dit op) en de kabels hangen wat zichtbaar naar beneden. Ook verkeek ik me op de benodigde bandwidth voor mijn videokaart (DP 1.4 met DSC, DP 2.1 of HDMI2.1 vereist)
Een absolute aanrader met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.
Pluspunten
Hoge contrast met diepe zwart dankzij OLED Glossy schermafwerking 175HZ Ultrawide Minimale belettering / business uitstraling
Minpunten
Kabels steken naar beneden, en zijn dus zichtbaar Vereist update om niet elke 4 uur een pop-up te krijgen
Ik zal in deze uitgebreide review de aanleiding, stappen en keuzes nalopen die ik gemaakt heb, zodat je ze, als je in dezelfde situatie zit, kan vergelijken en zelf kan afwegen of dit de juiste monitor voor jou is.
Na het overlijden van een van mijn secundaire monitoren begon ik te zoeken naar een tweede monitor. Omdat ik zelf toch altijd redelijk nieuwsgierig ben naar de laatste nieuwe tech, en monitoren toch wel een innovatie sprong hadden gemaakt de afgelopen jaar, leek het me wel wat om eens een oled te proberen. Je ziet ze veel op telefoons (vroeger de AMOLED variant veel gebruikt op de Nexus- en Moto X telefoons en later de oled in de iPhones) en bieden daar veel voordeel, vooral in het donker natuurlijk door hun mogelijkheid om de pixels uit te zetten en zo echt zwart te krijgen. En mede omdat ik m’n computer veel gebruik in de latere uren, zag ik dit dan ook als een ideale use case en was de keuze snel gemaakt. Wat niet snel duidelijk was, was welke monitor het nou zou moeten zijn. Voorheen had ik een 27 inch ultrawide van LG (die dus overleden is) en een 32 inch 16:9 AOC VA/144HZ/1440p scherm.
De monitor
Mijn eerste voorkeur lag in eerste instantie bij LG, mede dankzij hun populariteit in tv's en omdat ze voorheen altijd de OLED paneelverkoper waren voor veel makers op de markt. Echter waren de QD Oled panelen net uit en leek de helderheid toch wel een duidelijke verbetering. Ook zijn ze vaker in glossy geleverd en is er in mijn ogen bij een nieuwere paneltype minder kans op burn-in door de innovatie in de laatste jaren.
Nu was ik niet van plan een tweede hypotheek af te nemen voor een monitor, dus er werd ook gekeken naar budget en zodoende kwam ik bij deze monitor uit: de MSI MAG341CQP. Het biedt op eerste aanzicht eigenlijk alle checkboxes: QD-oled paneel, effectieve anti burn in maatregelen, glossy panel, dunne bezels die 'verzonken' zijn, ultrawide, HDR, en een hoge refresh rate. En eigenlijk maakt de monitor dit ook allemaal waar.
QD-oled paneel
Het paneel is merkwaardig, de kleuren poppen echt en de kleurenweergave is supergaaf. De donkerzwarte pixels zorgen ervoor dat films en series kijken echt superb is. De helderheid is ook zeer goed. De monitor staat in een kamer waar toch wel aardig wat licht is en toch is het prima te zien overdag. Dankzij het glossy paneel zijn de reflecties natuurlijk wel aanwezig, maar de kleuren zijn zoveel beter dat het echt waard is om een glossy paneel te kiezen boven een matte. Beelden lijken echt te leven meer dan te bestaan op je monitor.
Burn in
Eigenlijk valt hier niet veel over te zeggen, alleen dat die over pixel shift beschikt en ook een pixel hard reset elke 4 uur. Dit is wel heel kort en is wel irritant omdat het een irritante overlay is die dan op popt. Je kan hem wegklikken, maar het is toch even een knopje indrukken. Hij doet dit resetten overigens ook elke keer als je de monitor uitdoet. MSI realiseerde zich echter wel dat deze 4 uur vrij kort zijn en heeft dit in een update naar 24 uur verplaatst (24 uur continuous on). Dit moet echter wel weer met een USB-stick in de monitor en is toch even iets werk om het werkend te krijgen, iets om rekening mee te houden, mocht je een oudere softwareversie hebben dan die van jou.
Extras
De monitor heeft een aantal echt luxe features, waarbij ik er een paar wil highlighten. De hoge refresh rate is super in gebruik. 175 HZ is nog een refresh rate die je nog kan halen met deze resolutie in bepaalde games en dit is ook op dat soort momenten te merken. Hou er wel rekening mee dat je echt een goede kabel hebt en ook of je videokaart het ondersteunt: 175 HZ samen met 3440x1440 en 10-bit color is aardig wat bandwidth, en je moet dus HDMI 2.1 hebben of DP 2.1. Het kan ook op DP 1.4, maar dan wel met DSC (compression, die lossless zou moeten zijn). Als je niet 10-bit color zou selecteren, kan je echter met DP 1.3/1.4 uit de voeten komen zonder DSC. Ik heb mezelf hierop verkeken met mijn RTX 2070 Super.
Ultrawide, simpel gezegd, is een must naar mijn mening. Wanneer je het eenmaal gebruikt hebt, kun je haast niet meer terug en twee docs naast elkaar zetten geeft een rustige weergave waarbij het niet superstrak naast elkaar zit. Er is nog ruimte voor comments en/of zoekfuncties en dit maakt het al waard naar mijn mening.
De dunne bezels maken het heel aantrekkelijk om naar te kijken en de minimale logo's maken het ook wat minder 'I am a gamer'-vibe, ook al staat MSI wellicht bekend als een gamingmerk in de basis. Een nadeel wel is dat de kabels recht naar beneden gaan en dus zonder flat kabel je de kabels vanaf de zitpositie erg goed kan zien, een klein nadeel maar niet een deal breaker als je nadenkt dat deze monitor op dit moment voor rond de 600 euro te koop is bij veel grote elektronicawinkels.
Een echte aanrader met eigenlijk weinig nadelen. De prijs/kwaliteit verhouding is simpelweg geweldig en zolang deze generatie QD-oled panelen geen problemen op lange termijn blijken te zijn is er niks op aan te merken.
Heb jij ook een MSI MAG 341CQP QD-OLED Zwart?
:strip_icc():strip_exif()/u/649402/crop69651492ee2a0_cropped.jpg?f=community)