SwitchBot AI Hub Review

6 juni 2026, laatste update op 6 juni 2026, 638 views Rapporteer

De SwitchBot AI Hub is uiteindelijk een interessanter product gebleken dan ik vooraf had verwacht. Hoewel de naam anders doet vermoeden, draait het voor mij minder om AI en vooral om het toegankelijk samenbrengen van verschillende smart-home technieken. Home Assistant, Frigate, OpenClaw en de reguliere SwitchBot-hubfunctionaliteit worden gecombineerd in één compact apparaat dat relatief eenvoudig te installeren is.

Juist daarin zit de kracht van de AI Hub. Het is geen vervanger voor een bestaande Home Assistant-omgeving op eigen hardware, maar vormt wel een laagdrempelige opstap voor gebruikers die meer uit hun smart home willen halen, zonder direct diep in de materie te duiken.

Tegelijkertijd is het product dus niet voor iedereen geschikt. Er zijn afhankelijkheden van cloudfunctionaliteit, het optionele AI+-abonnement voelt prijzig en ervaren Home Assistant-gebruikers hebben geen reden om over te stappen. Al met al geef ik de AI Hub vier sterren.

Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan verder!

Pluspunten

• Verrassend premium bouwkwaliteit
  • Veel functionaliteit in compact apparaat
  • Ondersteuning voor SwitchBot- én RTSP-camera’s
  • Home Assistant, Frigate en OpenClaw direct geïntegreerd
  • Eenvoudige installatie en configuratie
  • Opslag via microSD of USB-C
  • Prima passieve koeling
  • Regelmatige updates

Minpunten

• AI+-abonnement is best prijzig
  • Geen ingebouwde ethernetpoort
  • En daardoor ook geen PoE-ondersteuning
  • 2 USB-C-poorten met verschillende functionaliteit
  • Sommige softwarecomponenten lopen achter op actuele versies
  • Voor bestaande Home Assistant-gebruikers eigenlijk geen meerwaarde

Historie:
• 20260606 - Initiële review

Disclaimer: Ik heb deze SwitchBot AI Hub gesponsord gekregen via SwitchBot ten bate van het schrijven van deze review. Ik ontvang, buiten het product, geen financiële vergoeding voor het schrijven van deze review. Het product mag ik wel houden na de review, maar dit staat verder los van mijn uiteindelijke beoordeling.

De review is verder niet door SwitchBot gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel! Al mijn reviews zijn volledig afkomstig van mijzelf, en mijn mening is niet te koop. Ik help graag mijn medeTweakers met hun productkeuzes en doe daarin mijn best een product zo volledig mogelijk te testen.

Desondanks blijf ik het belangrijk vinden dat jij, mijn lezer, je er bewust van blijft dat ik dit product heb gekregen ten bate van het schrijven van deze review. Daarnaast kan ik niet alle mogelijke scenario’s bedenken en/of testen. Ik vind het dan ook belangrijk om te adviseren ook naar andere reviews te kijken van dit product, om zo een completer beeld te krijgen voordat je een aankoop doet!

En zoals altijd, heb je vragen, opmerkingen of feedback, laat het me vooral weten onderin in de comments, of via een PB'tje! Voor nu veel leesplezier gewenst!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/YK_I9tZl9FuTbcjmTI6neD6D8Xs=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1WvOFtSYgCzCNkRYqQpgcPc6sUIau9FPL7bEPWh96zUAvX8t6p.png?f=620xauto

Inleiding

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5zLiWLVFnkAwgtUwkIPLgqLgckU=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large
Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
Ooit begon SwitchBot met de Bot, een klein apparaatje om normale schakelaars, van apparaten of lichtschakelaars, te slimmificeren. Sindsdien is SwitchBot druk bezig met het uitbreiden van haar portfolio smarthome apparatuur. Zo heb ik recent de AI Art Frame gereviewd, waarbij het AI-label puur als bijzaak voelt.

De nieuwste telg hierin is de AI Hub. Waar ik eerst dacht dat de AI Hub, in tegenstelling tot de andere Hub’s van SwitchBot, niet bedoeld was om als centraal hart te dienen voor ál je SwitchBot-apparatuur, bleek ik dat toch bij het verkeerde eind te hebben. (Of hebben ze dit kort na introductie van het apparaat pas geïntegreerd, en leefde ik met verouderde informatie. Ook dat gebeurt).

De AI Hub is een geavanceerde, lokale smart home hub, die AI kan gebruiken om camerabeelden (primair van SwitchBot-camera’s, maar ook andere camera’s met RTSP-mogelijkheden) in realtime te analyseren. Op basis hiervan kan de AI Hub vervolgens acties uitvoeren of notificaties versturen. Voor specifieke acties op basis van waarnemingen is dan wel weer een abonnement benodigd op SwitchBot’s AI+.

De camerastreams worden opgepikt door de open-source NVR Frigate, alwaar de beelden lijken te worden geanalyseerd. Daarnaast zou er OpenClaw ondersteuning moeten zijn, waardoor integratie en communicatie met andere smart home-platforms mogelijk wordt gemaakt. En wat verder ook noemenswaardig is om te vermelden: er schijnt een versie van Home Assistant standaard geïnstalleerd te zijn. Als nieuwe gebruiker dien je dit alleen nog zelf even wat verder te configureren en op te zetten. Vervolgens kun je geavanceerde automatiseringen in huis opzetten, wat door de OpenClaw-integratie een handje geholpen zou kunnen worden.

Maar, hoe werkt de AI Hub? Is het handig? Is dit nu eindelijk de échte centrale SwitchBot-hub, of komt er straks weer een nieuwe? En bovenal, is het ’t geld waard? Of is dit weer een AI-label, erop geplakt om met de hype mee te kunnen gaan?

Ik hoop je hier meer over te kunnen vertellen in deze review. Voor nu, veel leesplezier!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/m61cwqH9jKj3nju3emevt5z7nXE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1WvOFtZRXzWhdxT2G1pbs1ZV187xTV52E4Lh6NtwkN5Gfa1wzY.jpeg?f=620xauto
De AI Hub werkt als (extra) opslag voor camera's van SwitchBot. Maar je kan ook andere camera's met RTSP-ondersteuning gebruiken in combinatie met de AI Hub.

Specificaties

Een greep uit de belangrijkste specificaties vind je hieronder:

• Afmetingen: 126 x 94 x 26 mm
• Gewicht: 235 gram
• Intern geheugen: 8GB RAM
• Interne opslag: 32GB eMMC
• Uitbreidbare opslag: microSD (tot 1TB) óf USB-opslag (tot 16TB)
• Netwerk: 2.4GHz+5GHz Wi-Fi
• Bluetooth: BLE
• Camera-support: tot 8 SwitchBot- of RTSP-camera’s
• Aansluitingen: USB-C 3.0, USB-C 2.0, microSD-slot, DC barrel jack

Over opslag
De interne opslag kan dus fors worden uitgebreid. Via microSD kan dit tot 1TB. Via externe USB-opslag kan dit tot een max van 16TB. Het is echter niet mogelijk om beide tegelijkertijd te gebruiken. De interne 32GB bevat het essentiële. Bij het wisselen van externe opslag medium dien je de configuratie van Frigate en Home Assistant opnieuw te doen of een backup terug te zetten.

Over netwerk
In tegenstelling tot veel smart home devices, ondersteunt de AI Hub zowel 2.4GHz alsook 5GHz Wi-Fi. Ik denk dat deze extra bandbreedte geen overbodige luxe is bij meerdere camerastreams, in combinatie met het draaien van Home Assistant.

Over hard- en software
SwitchBot lijkt de AI Hub mogelijk op een vorm van Android te hebben draaien. Hier ga ik later nog aanvullend onderzoek naar verrichten. Daarnaast gebruikt SwitchBot dus bestaande open source projecten zoals Frigate NVR en OpenClaw. Daarnaast draait er dus ook Home Assistant Core in een container.

Unboxing

Bij uit de omdoos halen, valt direct de voor mij herkenbare rood met witte huisstijl van SwitchBot op. Na het openen van de doos tref je een kunststof inlay, met daarin de AI Hub, voeding en een meegeleverde microSD-kaart van 16GB. Hoewel deze verpakking het product ongetwijfeld goed beschermt tijdens transport, oogt en voelt het gebruik van de kunststof binnenschaal wat goedkoop.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/XUl-qHStZgPllvjI7t4A_aAlMII=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1WvOFqKgxm7g8PkCrZEJ7PNfnde1WGx1I7HP4pxE3ZHXzwuuX8.jpeg?f=620xauto
Het gebruik van een kunststof binnenschaal voelt wat goedkoop, vergeleken met de rest van het product.

Dat contrast verdween echter toen ik de AI Hub zelf uit de verpakking haalde. Waar de bovenzijde uit zwart kunststof bestaat, zijn de rand en bodem uitgevoerd in luxe ogend aluminium. Hierdoor voelt het apparaat direct een stuk degelijker en premium aan, wat ik vervolgens weer wat in contrast vind staan ten opzichte van de rest van de SwitchBot-line-up: deze zijn vaak (volledig) van wit kunststof gemaakt.

In het volgende hoofdstuk zal ik ook een blik werpen ín het apparaat, om te zien hoe de interne hardware en afwerking eruit ziet.

De AI Hub kan, ondanks de aanwezigheid van een tweetal USB-C-poorten, niet via die poorten worden gevoed. Hiervoor gebruikt SwitchBot een losse DC barrel jack aansluiting. Hoewel USB-C op papier moderner oogt, vind ik de keuze voor een vaste DC-voeding ergens ook geen slechte keuze. Je hebt niet met laadprotocollen te maken, hoeft geen geschikt stekkerblokje te vinden. Je kunt gewoon de stabiele DC-voeding gebruiken.

Qua formaat en wellicht ook wel uitstraling voelt de AI Hub eerder als een compacte mini-pc. Hierbij valt ook op dat er geen zichtbare ventilatieopeningen aanwezig zijn. De AI Hub lijkt daarmee dus volledig passief gekoeld te worden. Hoe goed dat in de praktijk werkt, en hoe het gaat met warmteontwikkeling, bekijken we later in deze review tijdens het dagelijks gebruik.

De afwerking van het geheel vind ik strak. Labelling rondom de poorten is duidelijk aanwezig. Wel verwacht ik dat je voor de exacte functionaliteit van de twee USB-C-poorten nog even de handleiding of FAQ moet raadplegen, aangezien er wel verschil zit tussen de twee poorten.

Waar ik SwitchBot normaliter niet als premiummerk zou omschrijven – mede door het veelvuldige gebruik van eenvoudige, witte kunststof behuizingen – voelt de AI Hub verrassend volwassen en premium aan. In zekere zin voelt dit design eigenlijk zelfs afwijkend van de rest van de huidige SwitchBot-line-up. Deze premium uitstraling mogen ze wat mij betreft doorzetten naar de rest van de producten!

Hardware en ontwerp

Exterieur en bouwkwaliteit
Qua formaat is de AI Hub relatief compact. Het formaat is niet veel groter dan een Hue Bridge, en voelt in de praktijk zeker niet overdreven groot aan. Ik verwacht verder dat veel gebruikers de AI Hub uiteindelijk in een meterkast of bijvoorbeeld tv-meubel zullen plaatsen. Het formaat en de vormgeving is hier goed geschikt voor.

De behuizing voelt daarnaast opvallend degelijk aan. Waar de bovenzijde dus uit zwart kunststof bestaat, zijn de rand en onderzijde uitgevoerd in luxe ogend aluminium met een strakke afwerking. En dat aluminium voelt niet als een dun sierstripje, maar heeft daadwerkelijk ook wat massa. Ik vermoed dat dit niet alleen voor de stevigheid zo is gekozen, maar ook om meer warmte op te kunnen nemen en via die weg af te voeren.

Op de zwarte bovenzijde kun je, als je wat vettere vingers hebt, vingerafdrukken wel zien, maar valt niet zozeer op. Aan de onderzijde vind je verder twee rubber voetjes, waarmee de AI Hub erg stabiel op zijn plek ligt en niet zomaar zal wegschuiven.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/YuuC0nYu88MTjGYy1-bUdiFnd3Q=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1WvOFrzF6rdmqHu1hlWU8AxQCMyFTYbaOq3WTxSmHnZfzikiec.jpeg?f=620xauto
Het enige kunststof deel van de behuizing.

Tot slot de aansluitingen: die zijn praktisch geplaatst. De USB-poorten bevinden zich aan dezelfde zijde als de voedingsaansluiting. Hierdoor kun je de AI Hub prima in een hoekje of kastje plaatsen, en vervolgens de kabels netjes managen en wegwerken. Hoe netjes dat er uiteindelijk uitziet, hangt uiteraard ook af van je eigen kabelmanagement-skills. De microSD-slot zit aan de zijkant en zal je in de regel niet regelmatig hoeven te benaderen.

Interne hardware
Zoals een goed Tweaker betaamt, en omdat ik nieuwsgierig was naar de hardware onder de motorkap, heb ik de AI Hub ook geopend. Dat bleek verrassend eenvoudig te zijn. Onder de rubber voetjes zitten vier schroefjes verborgen, waar na verwijdering hiervan de behuizing relatief makkelijk geopend kan worden.

Zelf koos ik ervoor om een viertal kleine openingen in de rubber voetjes te snijden. Zo kan ik het apparaat later desgewenst opnieuw eenvoudig openen. Daarnaast loop ik daarmee niet het risico dat de rubber voetjes niet meer goed plakken na verwijdering, én zitten ze nog steeds perfect op hun plek.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uaQSddGjadY8wTHnb3ukmMU6CEk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1WvOFsGqOhQ3SxKXymfbS46mgFR1yBmTXuVFC61FjptaDu6buc.jpeg?f=620xauto
Niet op deze foto zichtbaar, maar onder de rubberen voetjes zitten totaal vier schroefjes verstopt.

Eenmaal geopend oogt de interne afwerking zeer netjes en overzichtelijk. Verwacht hier echter geen modulair ontwerp, of dat er rekening gehouden is met repareerbaarheid. Alle componenten, zoals de interne opslag en wireless chips, zitten direct op het moederbordje gesoldeerd. Reparatie op componentniveau is daardoor niet realistisch, hooguit voor mensen met specialistische microsoldeerervaring en bijbehorende apparatuur.

Qua hardwarebasis lijkt de AI Hub prima uitgevoerd te zijn en trof ik onder andere de volgende chips aan:
• Rockchip RK3576 CPU met AI NPU
• Rockchip RK806S-5 power management chip
• Ampak AP6611S voor Wi-Fi 6E en Bluetooth
• Rayson RS70B32G4 32GB eMMC-opslag

Daarnaast zag ik bij de CPU ook nog een andere chip zitten, alleen kon ik daarvan de opdruk niet lezen. Verder lijken deze interne componenten prima voor het beoogde doel, en maakt dit het geheel een beetje een mini-PC, zoals ik eerder ook al dacht.

Thermisch ontwerp en koeling
Wat me bij de unboxing al opviel, is dat de AI Hub volledig passief gekoeld lijkt te worden. De behuizing bevat namelijk geen zichtbare ventilatieopeningen, en inwendig heb ik ook geen actieve koeling zoals een ventilator aangetroffen.

Wel heb ik daar (forse) thermal pads gevonden. Deze zijn zo geplaatst dat ze de warmte van de CPU en de andere nog niet geïdentificeerde chip naar de aluminium behuizing begeleiden. De dikte van deze thermal pads viel me daarbij vooral op. Het gaat niet om dunne stukjes, maar echt, écht dikke lagen thermisch materiaal.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5VSC_ndjl2vO5UGvwU_nHJLRmtA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1WvOFul5cxLZLyB64AB6jvelSqgMmPJy7DPd255c65IkNy0px8.jpeg?f=620xauto
Niet de beste foto, sorry. Zoals hier te zien wordt er gebruik gemaakt van een behoorlijke thermal pad om warmte van de chips over te dragen aan de aluminium behuizing.

Hoewel de thermal pads logisch geplaatst ogen, voelt het thermische ontwerp ook wel wat pragmatisch aan: alsof de thermal pads vooral gebruikt zijn om de ontbrekende actieve koeling te compenseren.

In de praktijk lijkt dat echter prima te functioneren. Tijdens mijn tests, waarbij ik twee camera’s actief heb gekoppeld en Home Assistant zeer basaal heb opgezet, bleef de behuizing verrassend koel. Met mijn warmtebeeldcamera detecteerde ik eigenlijk geen temperaturen boven de 30 graden, bij een omgevingstemperatuur van circa 21 graden.

Wat ik wel grappig vond om te zien, is dat je met de warmtebeeldcamera wel kan zien waar de schroefpunten zitten aan de kunststof zijde.

Throttling, instabiliteit of anderszins vertragingen heb ik tijdens mijn tests niet gemerkt, echter heb ik de AI Hub niet tot het uiterste gedreven.

Aansluitingen en uitbreidbaarheid
De AI Hub beschikt over twee USB-C-poorten, een microSD-slot en een DC barrel jack voedingaansluiting, zoals eerder al aangegeven. Het opvallende hierbij is dus dat de twee USB-C-poorten elk andere functionaliteiten bieden.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/gn7zyJ77oCw53hZG9bCoA5VtuHo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1WvOFqrHmg6P57tC8HqQ77Ezjj4wDXRTVRW8dRUGV9FJ9X6QP7.jpeg?f=620xauto
Links op de zijkant zie je de opening voor de MicroSD zitten. De overige poorten spreken redelijk voor zich, denk ik.

Volgens de FAQ ondersteunen beide poorten bijvoorbeeld USB-ethernetadapters, maar daar houdt de gelijkwaardigheid ook direct op: de USB 2.0-poort lijkt beperkt te zijn tot max 100Mbps, terwijl de USB 3.0-poort, met ‘SS’ (SuperSpeed) aangeduid) gigabit ethernet ondersteunt. Daarnaast ondersteunt de USB-3.0-poort ook externe displays.

Qua opslaguitbreiding ondersteunt de AI Hub zowel microSD- als externe USB-opslag, zij het, het één, óf het ander. In de praktijk werkte zowel een SSD als externe HDD probleemloos op de USB 3.0-poort en werden vrijwel direct herkend.

Opvallend genoeg kreeg ik de externe opslag via de USB 2.0-poort niet werkend, ondanks dat de FAQ suggereert dat beide poorten opslag zouden ondersteunen. Mogelijk betreft dit een beperking in mijn specifieke configuratie/gebruikte ik geen geschikte USB-opslag, heb ik een hardware defect, of klopt de FAQ niet. Hier loop ik nog een lijntje voor uit, omdat het in mijn situatie momenteel niet mogelijk is om zowel USB-opslag te gebruiken alsook een extern display aan te sluiten.

Idealiter hadden de beide USB-poorten dezelfde functionaliteit gehad, echter denk ik dat hier hardwarematige concessies zijn gemaakt. De mogelijkheid om opslag eenvoudig uit te breiden voelt daarnaast absoluut niet als een gimmick, maar meer als een noodzaak. Als je de AI Hub daadwerkelijk als lokale NVR-oplossing wilt gebruiken voor meerdere camerastreams, is die extra opslag eigenlijk wel vereist.

Gebruik van een USB-C-hub
Op de USB3.0-poort van de AI Hub heb ik een USB-hubje aangesloten. Dit hubje is voorzien van een ethernetpoort, USB-C-poort, 3x USB-A en een HDMI-poort. Op deze manier kreeg ik een USB-C-naar-HDMI-kabel niet werkend. Of dit een beperking is van de AI Hub, de USB-hub of de kabel zelf, heb ik niet verder onderzocht, al zegt mijn gevoel dat dit door de USB-C-poort van mijn hubje komt. Wél heb ik enkele andere mogelijkheden van de AI Hub zelf verder onderzocht.

Ik had de USB-hub voornamelijk gebruikt, omdat ik zowel USB-opslag alsook een beeldaansluiting wilde. Aanvankelijk wilde ik dit met een USB-C-naar-HDMI-kabel doen, maar dit bleek dus niet te werken. Gelukkig had het hubje ook een HDMI-poort, en had ik nog een verdwaalde HDMI-kabel bij de hand. Deze heb ik vervolgens op mijn XGIMI-beamer aangesloten om op de muur te projecteren. Ik heb namelijk niet de intentie dit continu te blijven gebruiken.

Daarnaast heb ik ook gekeken of een USB-muis en toetsenbord nog iets kon doen, echter kreeg ik hier geen resultaten mee; er leek niks te gebeuren.

De ethernet-poort van het hubje heb ik niet gebruikt: op mijn testlocatie waar ik alles draaide, had ik alleen een (beperkt) Wi-Fi-bereik. Dit was wel direct een mooi moment om te zien: de live-feeds van beide camera’s bleven laden, doordat de verbinding niet snel genoeg was. De standaard lay-out plaatst snapshots op het beeld, op basis van de verbonden camera’s.

Ook is er de mogelijkheid om een ‘report layout’ te gebruiken. Hierbij krijg je ‘smart reports’ aan de linker zijde. Hier is echter wel een AI+-abonnement voor nodig. Omdat ik dat niet heb, heb ik dat verder niet kunnen testen.

Netwerk en connectiviteit
Qua connectiviteit ondersteunt de AI Hub zowel 2.4GHz- als 5GHz-Wi-Fi. Dat laatste kom je bij smart home producten relatief weinig tegen, maar is hier wel logisch. Bij meerdere camerastreams en uitgebreid gebruik van Home Assistant kan de extra beschikbare bandbreedte van belang zijn.

In de praktijk merkte ik niet direct een snelheidsverschil ten opzichte van 2.4GHz-netwerken, maar vooral in drukke draadloze omgevingen — zoals appartementencomplexen — kan 5GHz voordelen bieden, denk hierbij aan bijvoorbeeld minder last van interferentie i.v.m. overvol 2.4GHz-bereik.

De wifi-verbinding bleek tijdens mijn testperiode stabiel. Daarnaast kan je dus ook een USB-ethernetadapter aansluiten om een bekabeld netwerk te gebruiken. Zelf heb ik dit niet getest, omdat ik geen USB-C-ethernetadapter heb.

Het standaard ontbreken van een ingebouwde ethernetpoort voelt voor mij niet als groot gemis. Ik vermoed ook dat de aanwezigheid van zo’n poort het apparaat wellicht groter had gemaakt dan het nu is.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ClKh3S06ktGpJu_5em9E2Nb1ZvY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1WvOFsOxrOKzMYPIa5DEKFd07kwbOrNtqg7tHhoAS32CBSGViU.jpeg?f=620xauto
In plaats van een voeding, was PoE een mooie manier geweest om de AI Hub van stroom te voorzien. Wellicht voor een versie 2.0!

Wel had PoE dan wellicht een interessante optie kunnen zijn. Mocht er een AI Hub 2.0 komen, mag SwitchBot dat overwegen. Gezien de PoE-standaard, verwacht ik echter dat er dan naar PoE+ of PoE++ moet worden gekeken, zodat de Hub dan voldoende power kan krijgen.

Verder is er dus de beschikking over Bluetooth Low-Energy, en heeft de AI Hub Matter-ondersteuning.

Hardwarematige beperkingen
Een beperking van de AI Hub is de afwezigheid van een IR-zender/ontvanger. Diverse andere hubs van SwitchBot hebben dit wel. Indien je IR-mogelijkheden wilt, zal je dan ook een andere Hub naast de AI Hub moeten gebruiken. Persoonlijk vind ik de afwezigheid van een IR-blaster geen gemis: de AI Hub verdwijnt toch in een kastje, een IR-blaster zou vanuit daar weinig toegevoegde waarde hebben.

Ik denk dan ook dat het ontbreken van infraroodmogelijkheden een ontwerpkeuze is. De focus van dit product ligt duidelijk op cameraverwerking, smart home-automatisering en (lokale) AI-functionaliteit. Iemand die op zoek is naar een basis-Hub voor enkele SwitchBot-apparaten, zonder camera’s, zal eerder uitwijken naar de Hub 2.

Daarnaast zijn het ontbreken van een fysieke ethernetpoort en dat slechts één van de twee USB-C-poorten 3.0 capabiliteiten heeft ook nog wel als een hardwarematige beperking te kwalificeren. Hierbij heb ik dus het vermoeden dat het ontbreken van de ethernetpoort omwille het formaat van het apparaat eruit is gelaten.

Mogelijk dat een ethernetpoort bij een toekomstige versie er wel in komt. Hierbij zou ik dan graag PoE-ondersteuning zien. Dat maakt het plaatsen van de AI Hub in combinatie met een vaste netwerkaansluiting een stuk eenvoudiger. Daarnaast levert een bekabelde netwerkaansluiting extra stabiliteit op.

Installatie en setup

De initiële installatie van de AI Hub verloopt volledig via de SwitchBot-app, zoals eigenlijk alle andere SwitchBot-apparaten. In mijn geval gebruik ik deze app al langere tijd en zijn er de nodige devices gekoppeld. Wat goed is om te onthouden, is dat voor het gebruik van de app wel een SwitchBot-account vereist is.

Het toevoegen van de AI Hub wijst grotendeels voor zich. Vanuit de app kun je bovenin op het plusje tikken om een nieuw apparaat toe te voegen. Als je de AI Hub reeds van voeding hebt voorzien, verschijnt deze bovenaan het overzicht met beschikbare apparaten. Vervolgens doorloop je de verschillende stappen van de installatieprocedure.

Tijdens de setup moest direct een firmware-update worden uitgevoerd. Hoe lang dit exact duurt, kan ik je niet meer zeggen. Doordat ik sinds de introductie over de AI Hub beschik, heb ik ook de eerste firmwareversies gebruikt. Sindsdien zijn er heel veel updates geweest met nieuwe functies (waaronder de officiële toevoeging/support van OpenClaw). Hierdoor zal een nieuwe gebruiker waarschijnlijk direct een relatief forse update moeten installeren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/iKMWeaj-dsZ2tFI5vTUWZGxbqFk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1WvOFruLKv0sREi4xIsVaB2s1ybmavZ0sag3lpmdafiwsVU010.jpeg?f=620xauto
Ik denk wel goed advies, al liep ik zelf nog niet tegen problemen aan. Kanttekening is dat ik nog amper wat had draaien natuurlijk. Pluspunt was geweest als via het instellingen menu een optie was om de AI Hub netjes af te laten sluiten. Volgens mij is het nu simpelweg stekkertrekken, en dan kun je storage wisselen...

Het koppelen van SwitchBot-camera’s aan de AI Hub verloopt eveneens vrij eenvoudig. Omdat ik geen RTSP-camera’s heb, kan ik het toevoegen daarvan niet testen. Voor SwitchBot-camera’s wijst het proces echter voor zich. Het eerste wat de AI Hub daarbij aangaf, was dat de firmware van mijn camera’s bijgewerkt moest worden, voordat ze ondersteund werden. Dit wordt echter duidelijk in het camera-overzicht weergegeven, en is daarnaast vanuit daar ook snel te initiëren.

Om de AI Hub toegang te geven tot camerabeelden, moet er vervolgens het een en ander aan beveiligde toegang worden ingesteld. Voor de gebruiker is dit simpelweg het drukken op een knop; de complexiteit (of misschien ook wel niet) gebeurt op de achtergrond automatisch. Dat maakt het toevoegen van SwitchBot-camera’s toegankelijk, ook voor gebruikers zonder technische kennis. Het is in feite vooral een kwestie van ‘dom klikken’.

Ik benoem hier expliciet “Switchbot-camera’s”. Bij RTSP-camera’s verwacht ik namelijk dat er wat meer (technische) kennis vereist zal zijn. Zo moet je weten waar je de benodigde informatie vandaan haalt die je in de SwitchBot-app moet invoeren.

Opvallend vond ik overigens de melding die ik kreeg toen ik mijn externe USB-opslag wilde toevoegen en moest formatteren. De app blijft namelijk spreken over een ‘microSD card’, waar het in dit geval een USB-SSD betrof. Functioneel geen probleem, maar toch wel even opvallend. Maar de AI Hub kan camerabeelden dus opslaan als NVR. Dit kan óf naar een microSD, óf naar een externe HDD/SSD. Standaard is een 16GB microSD meegeleverd, wat natuurlijk niet echt groot is. Ook kun je camerabeelden naar een NAS wegschrijven. Dat heb ik voor deze review echter verder niet getest.

Het opzetten van Frigate gebeurt door SwitchBot geheel op de achtergrond. Je kan er nog wel het nodige aan wijzigen, als je dat wilt. Dat hóéft echter niet. Waar het opzetten van Frigate in het verleden best ingewikkeld kon zijn, zo heb ik me laten vertellen, is het in combinatie met de AI Hub een fluitje van een cent. Op de achtergrond wordt door SwitchBot de volledige integratie in Frigate geregeld.

Waar je wel rekening mee moet houden is wisselen van storage: configuraties van o.a. Frigate en Home Assistant staan daar opgeslagen. Ga je dus wisselen, moet je eerst een backup terugzetten, of je moet alles opnieuw configureren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/o4f2lymSiELjOIJQBmgXN31vN-k=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1WvOFuFs4N1Mtqb014OPoRicM6awDv86BNELnTbg6iZ9PULfcj.png?f=620xauto
Tijdens mijn testperiode enkele keren van storage gewisseld. Dit was na de eerste keer wisselen. Direct na de onboarding zag Home Assistant het een en ander in de geschiedenis nog van vóór de onboarding. Het lijkt er dus op dat bij eerste setup Home Assistant al op de achtergrond meedraait en enkele applicaties monitort, ondanks dat je nog niks hebt opgezet.

Naast de standaardfunctionaliteit als Hub, en NVR middels Frigate, biedt de AI Hub dus ook ondersteuning voor Home Assistant en OpenClaw. Het opzetten van Home Assistant verloopt via de webinterface van de AI Hub, en kan zowel via een computer als smartphonebrowser worden uitgevoerd. Vanuit de app verwijst SwitchBot bovendien direct naar een installatiehandleiding, waardoor gebruikers extra uitleg kunnen krijgen voor het proces.

Ook OpenClaw laat zich relatief eenvoudig installeren via een ‘One-Click Setup’-knop, en kan zowel via de SwitchBot-app als via de browser worden geïnitieerd. SwitchBot geeft aan dat de initiële setup circa 15 tot 20 minuten duurt. Bij mij was dit echter al na drie tot vier minuten afgerond, waarna ik nog een paar minuten moest wachten tot een bootstrap-procedure was geladen. Hierbij kon ik aangeven hoe ik genoemd wilde worden, en kon ik de AI-assistent van naam voorzien: “DaiSY”.

Hoewel de initiële installatie van zowel Home Assistant als OpenClaw grotendeels voor zich wijst, denk ik wel dat het wel meer gericht is op de nieuwsgierige gebruiker of hobbyist. OpenClaw voelt voor mij nog wat onwennig, aangezien ik nog niet echt veel ervaring heb met AI, laat staan een lokaal draaiende LLM. Maar daarover straks meer.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Cg9EuGMt10mgWAmvJV5tcyUf4K8=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1WvOFud44ue5rwTyio0nh9kqVcI4sz2WQKOmCZmfvjc5M1arba.png?f=620xauto
Tijdens een eerste setup zag Home Assistant direct diverse componenten van mijn netwerk, welke met Home Assistant compatibel zijn.

Al met al denk ik dat de gemiddelde gebruiker de basisinstallatie van de AI Hub zonder problemen zelfstandig kan uitvoeren. Het gehele proces is sterk vereenvoudigd en vrijwel alles wijst zichzelf. Zodra je echter verder wilt met Home Assistant, uitgebreidere automatiseringen of OpenClaw, verschuift het product wel richting de meer gevorderde gebruiker. Bij het opzetten en configureren van Home Assistant kan OpenClaw overigens ook een helpende hand bieden. Hierbij kom je echter wel vlot aan je token-limiet (al weet ik op het moment van schrijven van dit deel nog niet precies hoe dat in zijn werk gaat; laat denk ik toch weer zien hoe weinig ik van AI afweet ;) ).

De ‘echte Tweaker’ zal echter denk ik niet echt geïnteresseerd zijn in de AI Hub. Ik verwacht dat die doelgroep eerder zal kiezen voor volledig zelf beheerde oplossingen, krachtigere hardware en eventueel gescheiden devices voor de verschillende applicaties, of alles binnen Docker-containers draaien. Ik denk dan ook dat de AI Hub zich meer positioneert tussen het traditionele consumentenproduct en de (smart home)-hobbyist in. Ook zie ik wel use cases waarin dit bijvoorbeeld wordt gebruikt bij (hoog)bejaarde (groot)ouders, om een melding/waarschuwing te sturen als een camera ziet dat de (groot)ouder is gevallen en hulp nodig heeft.

Portscan en interessante info
Jaaaa, en toen kwam ik tijdens de setup wat zaken tegen die mijn interesse aanwakkerden. Voor de ‘normale consument’ is het volgende totaal niet interessant, ga vooral door naar het volgende hoofdstuk, anders verdoe ik wellicht een hoop van je tijd, én bezorg ik je een partij koppijn…

En aanvankelijk wilde ik hier een heel mooi, uitgebreid hoofdstuk van gaan maken, maar er ging voor mij zoveel tijd aan verloren, ik moest zoveel nieuwe dingen leren, dat het me te veel tijd ging kosten… dus uiteindelijk heb ik het hoofdstuk behoorlijk ingekort. Ik hoop voor de geïnteresseerden dat het niet te warrig is geworden, het verhaal.

Voor de wat technischer Tweaker en andere geïnteresseerden: wat ik hierna allemaal aantref kan ik (denk ik) niet per se conclusies aan verbinden, en heb ik inhoudelijk echt geen verstand van wat ik nu wel of niet zie. Wel vind ik het machtig interessant, en verken ik even wat verder. Mocht je nog ideeën hebben wat ik nog kan proberen (zonder dat dit het apparaat sloopt) dan hoor ik dat uiteraard graag!

Onderstaande resultaten waren begin mei 2026 met firmware versie v3.2 van de AI Hub. De (eventuele) kwetsbaarheden die ik aanhaal, schat ik verder niet op waarde of iets, ik benoem ze slechts en link indien mogelijk naar meer informatie.

Let’s go!

De service-scan van nmap lijkt een ‘device type’ ‘phone’ te detecteren, met Google Android 10.X, Linux 4.X. Dit betekent niet per se dat de AI Hub daadwerkelijk Android draait, nmap heeft echter wel dit vermoeden. Hopelijk kom ik er gaandeweg achter wat er wel draait.

De externe opslag die ik had toegevoegd werd allereerst geformatteerd door de AI Hub met het bestandssysteem NTFS. Dat vond ik opvallend. Dit is een bestandssysteem dat in de basis door Windows wordt gebruikt, maar Linux heeft daar volgens mij ook plugins voor, waardoor die het ondersteunt. Desalniettemin had ik eerder iets als exFAT verwacht dan NTFS.

En daar komt gelijk mijn volgende haakje: de naam van het volume was ‘android’. Ik herkende geen standaard Android-mappenstructuur op de externe opslag, zoals je die krijgt als je een geheugenkaart of USB-stick aan een Android device hebt gekoppeld, maar de naam van dat volume is allerminst interessant te noemen. Zeker met wat nmap tijdens de service-scan heeft gevonden.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/nr3rJ7FcZMostAJCJLNYLeD4Nao=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1WvOFuXo8q5CtchYWoaysAZiZi3Tv6TnuqK8CmWWArngCeT80X.png?f=620xauto
De naam van het volume, bovenin te zien, is 'android'.

Daarop ben ik verder met nmap aan de slag te gaan om in ieder geval te kijken welke poorten open staan, om zo andere services en meer informatie over de AI Hub op te rakelen. Hier kwam in ieder geval de volgende lijst open TCP-poorten uit:

Poort - Service of dienst en indien mogelijk versienummer
11434 - Onbekend
11435 - SwitchBot AI Hub Control Center
18555 - Onbekend
18789 - OpenClaw Control

Gezien de behoorlijke hoeveelheid open poorten die nmap heeft ontdekt, ga ik er een paar uitlichten waar ik wat verder heb zitten kijken:
TCP-poort 1984
Op tcp-poort 1984 draait ‘go2rtc’, volgens GitHub de ‘Ultimate camera streaming application with support for dozens formats and protocols’. Bij verder onderzoek lijkt dit go2rtc versie v1.9.9 te zijn, commit fa580c5 van 10 maart 2025.
Een korte scan in de releases sindsdien, zie ik in ieder geval voor versie v1.9.12 van 16 november 2025 diverse security updates voorbij komen. Versie v1.9.14 van 19 januari 2026 is de meest recente versie die beschikbaar is.
TCP-poort 5000
Ik zie in ieder geval sporen van NGINX, versie 1.27.4, op poort 5000. Deze poort wordt gebruikt door. NGINX verzorgt dus denk ik de weblaag achter Frigate. Dit is een versie van 5 februari 2025. In de changelog zie ik verder de nodige bugfixes sindsdien, evenals diverse security fixes, waaronder 8 CVE’s. Hierbij dien ik wel de nuance aan te brengen dat niet elke CVE relevant zal zijn voor de manier waarop SwitchBot nginx gebruikt. De laatste versie van NGINX volgens de changelog op moment van schrijven is 1.29.8 van 7 april 2026.

Op tcp-poort 5000 draait Frigate, dit wisten we al. Bij verder (extern) onderzoek lijkt dit Frigate versie 0.16.0 te zijn, gebouwd vanaf commit c2f8de9 van 16 augustus 2025.
Een korte scan in de releases sindsdien, lijkt in versie 0.16.2 van 15 oktober 2025 een kwetsbaarheid te zijn verholpen. In versie 0.16.3 van 6 december 2025 wederom een kwetsbaarheid opgelost. In versie 0.16.4 van 29 januari 2026 wederom een kwetsbaarheid opgelost.
In versie 0.17.0 van 27 februari 2026 zijn, naast enkele breaking changes, ook wat wijzigingen doorgevoerd om security risico door te voeren. Ook zijn er in versie 0.17.1 van 22 maart 2026 een tweetal security fixes uitgevoerd.

Bij de security advisories van Frigate zag ik in ieder geval voorbij komen dat voor het exploiten van de kwetsbaarheden authenticated access tot Frigate benodigd was. Misschien is het daarin ook goed om te vermelden dat iemand op je netwerk via http Frigate kan benaderen op poort 5000. Daar ben je automatisch ‘anonymous (Admin) ingelogd. Via die omgeving kon ik vervolgens voor de user ‘admin’ het wachtwoord wijzigen, zonder dat ik eerst het huidige wachtwoord hoefde in te geven. Vervolgens kon ik via https Frigate benaderen op poort 8971, en met de nieuwe admin-credentials inloggen. Dus dat is wellicht een dingetje, echter durf ik dat met mijn huidige kennis van zaken nog niet zeker te stellen.

Frigate lijkt intern, onder water, in ieder geval te weten dat er een nieuwere versie bestaat: 0.17.1, alleen biedt SwitchBot die op dit moment dus nog niet aan. Met de wijzigingen sinds de draaiende versie is het dan ook een beetje de vraag of die versie veilig en ondersteund is. Versie 0.17.1 is volgens GitHub inderdaad de meest recente versie en is uitgekomen op 22 maart 2026.

Overigens geeft de SwitchBot-app zelf aan dat Frigate versie 0.16.0-rk draait, welke een speciale versie blijkt te zijn om optimaal gebruik te kunnen maken van de Rockchip NPU voor AI object detectie. Helemaal toegespitst dus op de AI Hub wat dat betreft. Waar het mogelijk is om voor Home Assistant als gebruiker een upgrade/update te initiëren, kan dat op dit moment (nog) niet voor Frigate.

Verder zag ik binnen Frigate ‘mount_type’ voor de recordings op fuseblk. Als ik mijn research goed heb gedaan, betekent dit dat Linux een blokdevice zoals NTFS (de USB-SSD) via FUSE/driver mount. Ook zie ik diverse artefacten die erop lijken te duiden dat Rockchip-specifieke integraties worden gebruikt, evenals Rockchip-hardware-acceleratie.

Verder lijkt het erop, maar zekerweten doe ik dat niet, dat de camerastreams binnenkomen via go2rtc, go2rtc dat vervolgens lokaal (127.0.0.1:8554) restreamt, via waar Frigate de stream oppikt.

Ook zie ik in de config ‘genai’ benoemd worden:

"genai":{"enabled":false,"prompt":"Analyze the sequence of images containing the {label}. Focus on the likely intent or behavior of the {label} based on its actions and movement, rather than describing its appearance or the surroundings. Consider what the {label} is doing, why, and what it might do next.","object_prompts":{},"model":"gpt-4o","provider":"openai"}

Dus het lijkt erop dat met mijn huidige instellingen dit nog niet actief wordt gebruikt, maar Frigate de optionele functie dus wel kent, zoals we dus ook al deels konden destilleren uit het speciale versienummer voor de Rockchip NPU. Met mijn configuratie zou, indien ingeschakeld, momenteel dus GPT-4o van OpenAI worden gebruikt.

Ook zag ik meer informatie over de streams door go2rtc wat verder uit te pluizen. Zo zag ik dat de SwitchBot-camera’s ook via RTSP worden benaderd, en zag ik in de configuratie de gebruikte credentials terug (dat stukje is logisch, me dunkt), maar het gebruikte wachtwoord voor de camera is zwak, en had van mij meer random mogen zijn. Op dit moment maakt SwitchBot automatisch de RTSP-credentials aan: “Admin:SwitchBot##”, waarbij de ## het laatste blok van het MAC-adres van de betreffende camera lijkt te zijn.
Laatste gedachten over de portscan
De AI Hub draait dus verrassend open en herkenbare softwarecomponenten, zoals nginx, Frigate en go2rtc. Tegelijkertijd lijken deze componenten dus niet de nieuwste versies te draaien. Vanuit stabiliteitsoogpunt is dit wellicht begrijpelijk, echter maakt dit wel dat SwitchBot verantwoordelijk wordt voor het tijdig patchen van eventuele kwetsbaarheden. Ik hoop dan ook dat SwitchBot tijdig de nodige updates uitvoert om weer ‘bij’ te komen met de verschillende versies. Home Assistant blijft ook strak up to date, althans, zijn de meest recente versies van beschikbaar en kan de gebruiker deze telkens bijwerken.
Terug naar de inhoudsopgave

Externe storage toevoegen: alleen USB1 lijkt te werken hiervoor. Klopt dat?
Interessant vind ik dat de USB-storage de naam ‘android’ krijgt. Zou het apparaat op een versie van Android draaien? Hoe kan ik daar achter komen? Nmap portscan?
Maakt er verder NTFS van, wat ik voor Android dan weer bijzonder vind als bestandssysteem. Exfat zou ik daar logischer vinden.

Gebruik

De AI Hub onderscheidt zich op papier van de bestaande Hub 2 en Hub 3 door een combinatie van lokale AI-functionaliteiten, camerabeheer, Home Assistant en diverse andere diensten die rechtstreeks op het apparaat draaien. Dat klinkt ergens nog best indrukwekkend, maar roept tegelijkertijd de vraag op hoeveel daarvan daadwerkelijk relevant is tijdens dagelijks gebruik.

Mijn testperiode begon al terwijl de AI Hub nog in beta zat. Doordat het product nog niet af was, had ik dus nog niet de beschikking over alle functionaliteiten. Inmiddels heeft de AI Hub vele firmware-updates ontvangen en is het product aanzienlijk verder ontwikkeld dan tijdens mijn initiële kennismaking.

Zo heeft de AI Hub inmiddels ook daadwerkelijk Hub-functionaliteiten gekregen, en is de AI Hub mijn ‘Master Hub’ geworden, en de Hub 3 een ‘slave’.

In de praktijk merk ik hier niks van. Bestaande apparaten werden automatisch overgenomen en bleven functioneren zoals voorheen. Ook bestaande automatiseringen en configuraties bleven intact. Voor de gemiddelde gebruiker is dit waarschijnlijk precies zoals het hoort te werken: de overgang verloopt nagenoeg onzichtbaar.

Dat betekent overigens ook dat bestaande Hub 2- of Hub 3-gebruikers niet direct spectaculaire verschillen zullen ervaren met de AI Hub. De voordelen zitten voornamelijk in de extra functionaliteiten die het apparaat toevoegt, niet zozeer in de dagelijkse bediening van reeds gekoppelde apparaten. Hierbij zit echter wel één (mogelijke) kanttekening, in positieve zin:

Een voordeel van de AI Hub als master gebruiken, is iets waar ik in de praktijk nog niet tegenaan ben gelopen: Indien het internet uitvalt, zouden de automatiseringen moeten blijven werken zoals je verwacht, doordat het meeste lokaal draait, zolang de AI Hub maar met je local area network verbonden blijft, oftewel nog wel netwerkverbinding heeft. Daarmee zou het in theorie dus ook mogelijk moeten worden om je SwitchBot apparatuur zonder cloudverbinding te blijven gebruiken, wat een pluspunt is. Maar, dit zou ik dus nog moeten testen, al heb ik daar op dit moment helaas geen tijd voor. Mocht je dit over een tijdje lezen, help me gerust herinneren om het te testen. Mogelijk dat ik tegen die tijd wél tijd heb.

Home Assistant en Frigate
Een opvallende eigenschap welke ik al eerder kort had benoemd, is dat de AI Hub Home Assistant en Frigate rechtstreeks op het apparaat heeft draaien.

Home Assistant staat al direct geïnstalleerd en gestart, maar het gebruik ervan is volledig optioneel. Gebruikers die uitsluitend geïnteresseerd zijn in de reguliere SwitchBot-functionaliteit hoeven hier niets mee te doen. Voor geïnteresseerden is de configuratie bereikbaar via de webinterface vanaf mobiel of computer.

De Home Assistant-integratie heb ik beperkt bekeken, o.a. omdat ik dat hier niet uitgebreid wil reviewen. Home Assistant heeft wel de nodige wijzigingen doorstaan sinds de laatste keer dat ik ermee bezig ben geweest. Zo voelt het aanzienlijk toegankelijker.

De aanwezigheid van Home Assistant betekent overigens niet dat de SwitchBot integraties ineens meer mogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld de bediening van de robotstofzuigers is helaas gelijk gebleven, al is dat geheel conform verwachting. Het was leuk geweest als het nu mogelijk was om via Home Assistant de robotstofzuiger aan te sturen om een specifiek gedeelte van de woning schoon te maken, op basis van een trigger.

Hierbij zou je kunnen denken aan een AI Trigger van de AI Hub, op basis van de camerabeelden. Of wat meer basis, op basis van een sensor (automatische kattenbak in dit geval) om een gebied (voor de kattenbak) schoon te maken.

Verder is voor de camerabeelden op de achtergrond Frigate aanwezig. Tijdens mijn testperiode heb ik twee meegeleverde camera’s gekoppeld. Positief is dat SwitchBot veel configuratiewerk op de achtergrond afhandelt. Van wat ik erover heb gelezen is Frigate normaal gesproken niet recht toe recht aan om op te zetten en alles te configureren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/LiCx4BgaR-fWCVe-EUJn2i0zFrQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1WvOFsO9MAwbyL4IAfpkzSM1tlIKKL3DUP60TyAJ4eaLguboRa.jpeg?f=620xauto
De standaard meegeleverde 16GB microSD zal in veel gevallen niet toereikend genoeg zijn, als je verder terug wilt kunnen kijken.

In mijn ervaring waren de prestaties van Frigate wel wat wisselend. Detecties en camerafunctionaliteit lijken naar behoren te werken, maar de webinterface voelde voor mij niet altijd even stabiel. Zo had ik geregeld dat videobeelden via de webinterface niet zichtbaar waren, terwijl het via de SwitchBot-app wel goed leek te functioneren. Waar dit precies door wordt veroorzaakt, heb ik tijdens de testperiode niet kunnen achterhalen.

Dagelijks gebruik
Voor het dagelijkse gebruik is de AI Hub mijns inziens vooral een ‘set-and-forget’-apparaat. Na de initiële configuratie heb ik er geen omkijken meer naar. De reguliere Hub-functionalteit draait op de achtergrond en doet precies wat ik ervan verwacht. Apparaten reageren zoals voorheen en de AI Hub vraagt daarin eigenlijk geen aandacht van de gebruiker.

De hardwareprestaties voelen daarbij ruim voldoende aan voor het beoogde gebruik. De interface reageert vlot, Home Assistant voelt responsief en ook tijdens normaal gebruik had ik niet echt het gevoel dat de hardware moeite had om alle diensten draaiende te houden. Enkele keren wat traagheid die ik heb ervaren, bleek uiteindelijk te komen doordat ik de AI Hub in de garage had gezet, en deze nog met mijn U7 Pro in de woning verbonden bleek te zijn, in plaats van met de Swiss Army Knife Ultra.

Ongetwijfeld zal krachtigere hardware een mogelijkheid zijn geweest voor SwitchBot, maar dat zou waarschijnlijk ten koste gaan van het stand-by energieverbruik, én zal de algehele prijs van het product verder omhoog drukken. Voor een apparaat dat het grootste deel van zijn leven wacht op gebeurtenissen en automatiseringen, lijkt SwitchBot hierin een prima balans te hebben gekozen.

De mate waarin je daadwerkelijk met de AI Hub in aanraking komt, hangt ook sterk af van de functies die je gebruikt. De Hub-functionaliteit zelf zal grotendeels naar de achtergrond verdwijnen. De camera-opname functionaliteiten zul je gebruiken wanneer daar aanleiding voor is. Denk hierbij aan het terugzoeken van beelden, of als een opsporingsdienst beelden van je nodig heeft. Als je actief met de AI-mogelijkheden aan de slag gaat, zal dit logischerwijs gepaard gaan met meer interactie met het apparaat.

Voor gebruikers die al een uitgebreide Home Assistant-installatie draaien op een NUC, NAS of RPi zie ik verder weinig redenen om over te stappen, omdat die vaak alles al naar wens hebben ingericht. Voor gebruikers die juist een stap verder willen gaan dan een traditionele smart-home hub zonder direct een volledig eigen Home Assistant-server te beheren, vormt de AI Hub mogelijk wel een interessante middenweg. Ook omdat de OpenClaw-integratie kan helpen met het maken van automatiseringen in Home Assistant, op basis van de gekoppelde apparaten. Het gebruik van OpenClaw blijft echter wel aan risico’s onderhevig.

Maar, ondanks dat ik het de gemiddelde Tweaker niet snel zie doen, aangezien de meeste Tweakers hun Home Assistant-setup denk ik op wel wat krachtigere apparatuur hebben draaien dan er in deze AI Hub zit: Mocht je toch overwegen om je bestaande setup te migreren naar de AI Hub. Ik ga in deze review daar verder niet op in, maar je vindt hier meer informatie over op deze pagina.

AI, AI, AI
Als er een term is die de afgelopen jaren te pas en te onpas op productdozen is verschenen, is dat denk ik wel ‘AI’. Ook SwitchBot doet daaraan mee: naast de AI Art Frame nu dus ook de AI Hub. En niet alleen heet het apparaatje de AI Hub, ook een aanzienlijk deel van de marketing draait om kunstmatige intelligentie, slimme automatiseringen en lokale verwerking van camerabeelden. De vraag is dus eigenlijk, hoeveel AI zit er daadwerkelijk in de AI Hub?

Het meest zichtbare en merkbare AI-onderdeel van de AI Hub is de chatomgeving van OpenClaw, waar ik kan communiceren met DaiSY, de naam die ik aan de AI-assistent van SwitchBot heb gegeven. Tijdens het configureren van de AI Hub kreeg ik ook direct de vraag of ik hulp wilde bij het opzetten van Home Assistant en het maken van slimme automatiseringen. Dat is denk ik wel een krachtpunt van de AI Hub, zeker voor gebruikers die de mogelijkheden van een smart home willen ontdekken, zonder uren te spenderen om het geheel te leren begrijpen.

Zelf heb ik OpenClaw voornamelijk gebruikt voor wat lichtere toepassingen. Denk hier aan het maken van een ochtendbriefing met een interessant weetje van de dag en een flauwe mop om de dag te beginnen. Hierbij liep ik direct tegen een eigenaardigheid aan. Hoewel ik de briefings goed kon configureren, heb ik ze nooit daadwerkelijk ontvangen. Waar de berichten precies zouden uitkomen, is me niet echt duidelijk geworden.

Uiteindelijk koos ik er vervolgens voor om ze rechtstreeks in de chatomgeving te laten verschijnen, maar ook daar kwamen ze niet zichtbaar binnen. Waar het hier precies fout gaat met de achterliggende cron-jobs is mij niet helemaal duidelijk, maar de kanttekening hierbij is eigenlijk ook wel dat dit denk ik niet helemaal het beoogde gebruiksscenario is.

Lokaal of toch niet?
Een interessante vraag rondom AI-producten is denk ik wel de vraag waar ze draaien. Wordt alles lokaal verwerkt, of verdwijnt iedere vraag richting een cloudserver elders op deze aardkloot? Uiteraard stel ik die vraag eerst zelf aan DaiSY.

DaiSY geeft aan gebruik te maken van SwitchBot’s eigen model, genaamd ‘switchbot-aihub/switchbot-agent’, en niet van modellen van OpenAI of Anthropic. Daarnaast geeft DaiSY aan dat de OpenClaw-gateway, MQTT-broker en alle SwitchBot-apparaten volledig lokaal draaien.

In theorie zou de AI Hub hierdoor grotendeels zonder internetverbinding moeten kunnen functioneren. Voor zaken zoals weersinformatie, online zoekopdrachten of andere externe gegevensbronnen is vanzelfsprekend wel internettoegang nodig.

In de praktijk bleek communiceren met de AI Hub via de OpenClaw-omgeving problematisch, op het moment dat ik de AI Hub de internettoegang ontzegde. Reacties bleven uit, en na een tijdje wachten verscheen een time-outmelding. Zodra de internetverbinding werd hersteld, werden eerder verstuurde berichten alsnog verwerkt.

Op basis van mijn ervaringen lijkt de werkelijkheid ergens tussen volledig lokaal en volledig cloudgebaseerd in te liggen. De onderliggende infrastructuur draait lokaal, maar bepaalde AI-functionaliteiten lijken alsnog afhankelijk van cloudcomponenten. Dat wordt later ook bevestigd door DaiSY zelf, die aangeeft dat sommige functies, zoals VLM-verzoeken (Vision Language Model) en diverse cloudintegraties, een actieve internetverbinding vereisen.

Cameradetectie
AI speelt ook een rol bij de camerafunctionaliteit van de AI Hub. Tijdens mijn testperiode werkte de basisdetectie prima. Personen, gezichten, dieren en voertuigen werden betrouwbaar herkend zonder dat hiervoor een aanvullend abonnement nodig is.

Wie meer geavanceerde scenarioherkenning wil gebruiken, komt echter uit bij het optionele AI+-abonnement. Dit abonnement voegt extra analysefunctionaliteit toe bovenop de standaard detecties. Daarnaast wordt het hiermee ook mogelijk om op basis van bepaalde gedetecteerde omstandigheden acties te laten ondernemen/uitvoeren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/hG6PsnAxgtOFDe49NhvB7QNoOps=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1WvOFupD0llFD42bLQrAGVdtElJqKbYW0Y06F8GN2B9ht7InTl.png?f=620xauto
Bron afbeelding: SwitchBot media-kit

Gezichtsherkenning heb ik verder niet uitvoerig getest. Mijn gezicht had ik bijvoorbeeld niet toegevoegd. De verschillende waarnemingen werden als verschillende ‘strangers’ aangemerkt in het overzicht.

Meerwaarde of niet?
Na een lange tijd testen van de AI Hub in zijn algemeenheid, denk ik dat de AI-functionaliteit van de AI Hub ergens een beetje tussen gimmick en praktische meerwaarde in zit. Het aanvullende abonnementsmodel daarentegen vind ik wel een stevige meerprijs, die denk ik slechts in beperkte situaties van meerwaarde zal zijn.

De cameradetectie voegt daadwerkelijk wat toe en werkt goed genoeg om nuttig te zijn. Dit gaat volgens mij echter op basis van Frigate, en niet (direct) op basis van AI detecties. OpenClaw is daarnaast wel echt een interessante toevoeging voor het verlagen van de drempel van Home Assistant en het maken van automatiseringen, voor mensen die hier minder of niet bedreven in zijn.
Terug naar de inhoudsopgave

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/yJGOehaBpKWs1Jn07YlrK-YhDAM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1WvOFq9ULmvWa7E4jt6gnkCV5MnnYNcVHXMr5OY7YwgMJmD5tP.jpeg?f=620xauto
[small]Ik vind het ontwerp van de AI Hub strak en luxe ogen.

Toen de AI Hub werd aangekondigd, was ik eerlijk gezegd wel wat sceptisch. De term ‘AI’ wordt tegenwoordig op erg veel producten geplakt, en is geregeld meer marketing dan daadwerkelijke meerwaarde. Na maanden gebruik moet ik wel toegeven dat de AI Hub interessanter is dan ik vooraf had verwacht, maar ook een stuk complexer. En heb ik het onderste uit de kan gehaald, van wat met de AI Hub te doen valt? Zeker niet…

Dat komt enerzijds door de AI-functionaliteiten, en AI heb ik zelf eerlijk gezegd niet heel veel kaas van gegeten. Maar anderzijds komt dat ook, doordat SwitchBot enkele open-source projecten c.q. smart home technieken heeft samengebracht in een uiteindelijk relatief toegankelijk product: Home Assistant, Frigate, OpenClaw en de reguliere SwitchBot-hubfunctionaliteit wordt samengebracht in één uiterst compact apparaat, dat ook nog eens eenvoudig te installeren is.

En mijns zinziens zit in dat stukje eenvoud de kracht van de AI Hub. Het is niet een vervanger van een uitgebreide Home Assistant setup op een NUC, NAS of mini-pc. Het is wel een opstap voor beginnende gebruikers die verschillende smart home producten willen samenbrengen in Home Assistant, zonder direct van de hoed en de rand te weten.

Dat maakt ook direct dat de AI Hub niet voor iedereen interessant is. Gebruikers die al een uitgebreide Home Assistant-omgeving hebben draaien of hun eigen Frigate-server beheren voor de beveiligingscamera’s hebben mijns inziens geen reden om over te stappen. Als je je SwitchBot apparatuur in dat geval wil integreren in Home Assistant, is een van de andere Hubs een stuk goedkopere oplossing. Daarnaast is de hardware relatief beperkt en draaien niet alle softwarecomponenten op de meest recente versies, wat een echte Tweaker mijns inziens liever geheel in eigen beheer heeft.

Ook het AI-gedeelte laat een wat wisselende indruk achter. De lokale cameradetectie werkt prima en OpenClaw biedt interessante mogelijkheden, maar niet alles voelt even volwassen. Sommige functies zijn afhankelijk van cloudcomponenten, en de werking van bepaalde AI-features is mij niet altijd even duidelijk. Maar dat kan ook een gevalletje PEBCAK zijn. Het optionele AI+-abonnement voelt daarbij bovendien stevig geprijsd voor de extra functionaliteit die het toevoegt.

Uiteindelijk is de AI Hub voor mij meer een compacte smart-home server die verschillende technieken samenbrengt en toegankelijk maakt voor een bredere doelgroep, en doe ik minder met het AI-gedeelte dan ik misschien zou willen, en misschien zou kunnen. Wel is het een interessant apparaat voor beginners op het gebied van smart home.

Dus zoek je een eenvoudige manier om kennis te maken met Home Assistant, lokale automatiseringen, cameradetectie en AI-ondersteunde smart home functies (zoals hulp bij het bedenken en maken van automatiseringen), dan is de SwitchBot AI Hub een geschikte kandidaat.

Ben je daarentegen al diep in de wereld van Home Assistant, Docker, Frigate of lokale AI gedoken, dan is dit niet het product voor jou. Heb je SwitchBot-apparatuur en die wil je aan Home Assistant of Homey kunnen knopen, en heb je dat al draaien, kijk dan vooral naar één van de andere SwitchBot Hubs.
Terug naar de inhoudsopgave

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/_lqOBRD7ahX-O1dR6ookDRL_pZ8=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1WvOFtoQBL7PqdrTlfOAh0AjZqwHNDKPcEt6MayS9ddZV5jXeo.png?f=620xauto

Afsluiting

Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de SwitchBot AI Hub, als ik een (tik)foutje heb gemaakt, als je aanvullingen hebt op de review, van mening bent dat ik een plus- of minpunt heb gemist, dat er feitelijke onjuistheden in mijn review staan of je bent het niet eens met de score, laat het me vooral weten in de comments of via een PB'tje. Want zo kan ik betere content voor jullie creëren!

En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald: hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review op waarde zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij!

Tot de volgende review!
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een SwitchBot AI Hub?

Dit is een heel erg uitgebreide review geworden. (y)

Misschien heb ik er overheen gelezen, maar heb je misschien ook een kostprijsindicatie, kastje / AI abo?
Hey @keuringsdienst, dank voor je reactie!

Het is zeker een uitgebreide review geworden, maar voor mijn gevoel dekt het nog steeds niet alles. O.a. het AI-aspect had ik verder kunnen/willen testen, alleen is dit product zo breed... De review is nu al een enorm epistel geworden.

De kosten heb ik verder inderdaad niet in de review vermeld. Dit heeft er enerzijds mee te maken, omdat het (optionele) AI+-abonnement al een keer van prijs is gewijzigd. Op dit moment kost dat, na een proefperiode van een maand, 9,99 usd per maand.

De AI Hub zelf kost verder zonder kortingen €259,99. SwitchBot heeft eigenlijk altijd wel kortingsacties op de meeste producten, dus zonder korting zou ik niet zo snel wat kopen.

Op dit moment is er 20% korting via de webshop van SwitchBot, en kost de AI Hub nog €207,99. Het kortingspercentage wil nog wel eens wisselen.