WK 2026: Scoor de beste deals! Stel jouw winnende opstelling samen met behulp van ons advies.
    € 1.359,- bij Galaxus
  2. Specificaties Max. 2,73GHz • 16GB GDDR7 • 3x DP, 2x HDMI | Gebruikersreviews

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition Review

5 juni 2026, laatste update op 5 juni 2026, 4 views Rapporteer
Product gekocht 0

Nadat mijn Gigabyte 7900 XTX de geest gaf, kocht ik met een kleine bijbetaling de ASUS TUF RTX 5080. Ik wilde graag een stil premium topmodel, maar de review is gemengd. De koeler is goed. De kaart blijft koud en werkelijk zeer stil. De prestaties vallen echter tegen ivm met de 7900XTX; de kaart is bijzonder snel, in de praktijk misschien maar 10% sneller dan mijn oude 7900 XTX. Het blijft het een 5080, ik durf niet deze aan te bevelen voor 150-200 euro meer dan de goedkoopste 5080's. Deze dure TUF-versie levert minimale extra frames op ten opzichte van een plastic instapmodel. Je betaalt de meerprijs puur voor het metaal en de stilte.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Koeling
  • Geluid

Minpunten

• Prijs
  • Zwaar en groot (bijna 4 slots)
  • Raytracing voegt echt weinig toe

ASUS TUF Gaming RTX 5080 – Stil en degelijk, maar de prijs-prestatieverhouding wringtNadat mijn Gigabyte Radeon RX 7900 XTX onlangs plotseling de geest gaf, stond ik voor de keuze: een directe vervanger zoeken of de overstap wagen naar de nieuwste generatie van Nvidia. Omdat ik klaar was met het gedoe en dit keer specifiek de wens had voor een stil, premium topmodel, besloot ik een kleine bijbetaling te doen voor de ASUS TUF Gaming RTX 5080. Inmiddels draait de kaart een tijdje in mijn systeem. Mijn gevoel over deze upgrade is echter behoorlijk gemengd.

Bouwkwaliteit en koeling: Een echt topmodel
Laat ik beginnen met het overduidelijke pluspunt: de fysieke kaart zelf. ASUS heeft met deze TUF-uitvoering een fantastisch stuk hardware afgeleverd. De metalen behuizing voelt enorm solide aan en straalt aan alle kanten 'premium' uit. De koeler is simpelweg indrukwekkend te noemen. Zelfs onder zware en langdurige belasting blijft de kaart ontzettend koel. Wat voor mij persoonlijk nog belangrijker is: hij is werkelijk zeer stil. Waar mijn oude Gigabyte-kaart onder stoom nog wel eens hoorbaar aanwezig kon zijn, blijft deze TUF-versie fluisterstil op de achtergrond zijn werk doen. Als je puur zoekt naar een kaart die koelprestaties combineert met absolute rust in je behuizing, dan stelt dit model absoluut niet teleur. Dit is precies de high-end ervaring waar ik op hoopte toen ik besloot bij te betalen.

Prestaties: Niet zo bijzonder snel als gehoopt
Mijn enthousiasme tempert echter zodra we naar de pure prestaties gaan kijken, zeker in vergelijking met mijn vorige videokaart. Begrijp me niet verkeerd: de RTX 5080 is een snelle chip, maar de sprong vanaf een 7900 XTX valt in de praktijk behoorlijk tegen.De kaart is simpelweg niet zo bijzonder veel sneller. In de games die ik speel, is de winst in framerate in de praktijk misschien net 10% ten opzichte van mijn oude AMD-kaart. Dat is een marginaal verschil dat je tijdens het spelen eigenlijk nauwelijks merkt. Voor de pure rekenkracht en de extra frames hoef je deze upgrade dus in ieder geval niet te doen.

De harde realiteit: De beste 5080 is de goedkoopste
Het grootste pijnpunt zit hem echter in de marktpositionering en de prijs van dit specifieke ASUS TUF-model. Onder de streep blijft het namelijk gewoon een RTX 5080. Nvidia heeft deze generatie chips zo strak ingeregeld dat de prestaties tussen de verschillende merken en uitvoeringen nagenoeg identiek zijn. Deze luxe TUF-versie levert in de praktijk dan ook minimale extra frames op ten opzichte van een kaal, plastic instapmodel. Je betaalt hier een flinke meerprijs van zo'n 150 tot 200 euro bovenop de basismodellen. Dat extra geld investeer je dus puur in het dikkere metaal en de stillere ventilatoren, niet in betere gameprestaties.

Ik zit met gemengde gevoelens. Aan de ene kant ben ik blij dat mijn pc weer werkt en dat het systeem nu stiller is dan ooit tevoren. De koeling en bouwkwaliteit van ASUS zijn top. Aan de andere kant is het prestatieverschil met mijn kapotte 7900 XTX minimaal en is de prijs simpelweg te hoog voor wat je krijgt. Ik durf deze specifieke kaart dan ook niet aan te bevelen voor wie +200 euro meer moet neerleggen dan de goedkoopste 5080's op de markt. Zoek je puur de beste prestaties voor je geld? Laat deze luxe uitvoering dan liggen en pak gewoon het goedkopere model dat je kunt vinden. Je betaalt bij deze TUF simpelweg veel voor bouw en stilte.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition?