Bij de release van een nieuwe console hoort natuurlijk ook een nieuwe controller. Hoewel Nintendo bij de Switch 2 alleen de nieuwe Joy-Cons meegeleverd heeft, ben ik zelf meer iemand van een traditionele controller. Gelukkig heeft Nintendo ook aan gamers zoals mij gedacht en hebben ze een nieuwe versie van de Pro Controller uitgebracht. Ikzelf heb pas sinds twee maanden een Switch 2 en heb daarom direct voor de Resident Evil Requiem Edition gekozen. Maar hoe goed is deze controller? Dat vertel ik jullie graag in deze review!
Hoewel je op de Switch 2 de Pro Controller van de Switch 1 kunt gebruiken, is het helaas niet mogelijk om met die controller alle functies te benutten. Zo mis je natuurlijk wat knoppen en kun je de console er niet mee ontwaken. In de praktijk zul je dat tijdens het gamen niet merken; toen deze controller leeg was, heb ik zelf prima kunnen spelen met mijn Nintendo Switch 1 Pro controller.
Omdat ik toch graag minimaal één Nintendo Switch 2 Pro Controller wilde, zodat ik alle functies van de console kan testen en gebruiken wanneer nodig, heb ik er eentje gekocht. Op het moment van schrijven zijn er slechts twee modellen verkrijgbaar: de standaard Pro Controller en de Resident Evil Requiem Edition. Voor enkel een skin betaal je € 10,- meer, maar ik vond de standaard witte controller persoonlijk niet zo mooi. Met de gedachte dat ik de komende tijd waarschijnlijk toch maar één Pro Controller koop, heb ik besloten die extra tientje te betalen voor een controller die ik er ook echt mooi uit vind zien.
Buiten het uiterlijk lijkt deze Pro Controller sprekend op die van de Switch 1, die op zijn beurt weer veel wegheeft van de Xbox-controller. Maar goed, voordat ik het uiterlijk bespreek, eerst iets over de techniek. De Switch 2 Pro Controller is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger, die ik zelf ook al fijn vond. De Pro Controller in het algemeen is echt een must-have: hij is stevig, voelt goed aan en heeft fijne, grote knoppen. Ook de accu gaat lekker lang mee. In het Switch 2-menu kun je bovendien zien hoe vol de accu nog is, wat erg handig is.
Maar wat heeft deze controller nu precies te bieden en wat is er allemaal nieuw aan? Daar kom ik later in deze review op terug; eerst wil ik het hebben over het uiterlijk. Voor een groot deel heeft hij wat weg van de standaard Pro Controller 2, alleen is deze uitvoering ook aan de bovenzijde zwart. De Resident Evil Requiem Edition is een metaalzwarte controller met subtiele Raccoon City-details. Het plastic is als het ware een beetje doorschijnend en is aangekleed met krantenartikelen die linken naar de Resident Evil-games. Deze artikelen zijn verrassend goed leesbaar en verwijzen naar de gebeurtenissen in Resident Evil 2, specifiek in het politiebureau.
Het is misschien een gimmick en niet iedereen zal dit een geweldig design vinden, maar persoonlijk vind ik het wel wat hebben; ik vind hem mooier dan de standaard Pro Controller 2. Verder is er qua uiterlijk niets bijzonders of afwijkends aan de controller. Dat is misschien jammer, maar aan de andere kant: de controller doet precies wat hij moet doen.
Om het niet te technisch te maken, houd ik het in deze review simpel. Aan de buitenkant lijkt er niet veel veranderd te zijn ten opzichte van de voorganger, maar er zijn zeker verbeteringen. De meest opvallende toevoegingen zijn de twee programmeerbare knoppen aan de achterzijde: de GL en GR. Ook de handige 3,5mm-audiojack voor headsets valt direct op; hiermee kun je eindelijk een bedrade headset rechtstreeks op de controller aansluiten. Bij de eerste Switch Pro Controller kon dit niet, wat erg onhandig was in de 'docked' modus. De C op de controller staat voor Game Chat, en de G in GL en GR staat voor Grip (Linker Grip en Rechter Grip).
De C-knop is specifiek bedoeld voor communicatie en sociale functies, vergelijkbaar met de 'Share'-knop op PlayStation en Xbox, maar met een extra focus op in-game chat. De GL- en GR-knoppen kun je, zoals gezegd, zelf programmeren. Dit gaat gelukkig een stuk eenvoudiger dan bij veel third-party controllers, omdat Nintendo deze functie nu direct in het systeemmenu heeft geïntegreerd. Daarnaast is de controller uitgerust met verbeterde analoge sticks, al zijn dit helaas nog altijd geen Hall Effect-sticks. Hoewel het vertrouwde ontwerp grotendeels behouden is gebleven, voelt de behuizing steviger en lichter aan. De vernieuwde HD Rumble 2.0 zorgt tot slot voor een nog preciezere haptische ervaring tijdens het gamen.
Verder beschikt de controller, net als de Joy-Cons en de eerste Pro Controller, over een gyroscoop-functie, al is de sensor in de Pro 2 geüpgraded. Dit betekent dat de gyroscoop en de versnellingsmeter sneller en preciezer communiceren met de console. Daardoor voelt de besturing nog directer aan en heb je minder last van 'drift' waarbij je cursor langzaam wegloopt.
Je vraagt je nu misschien af of er bij deze Resident Evil Requiem Edition, buiten het uiterlijk, nog meer verbeterd is ten opzichte van de standaard Pro 2-controller. Daar moet ik helaas "nee" op antwoorden. Ik heb niets kunnen vinden dat technisch afwijkt. Wel herkent de Switch bij het verbinden direct dat het om een speciale uitvoering gaat en toont dit ook in het menu. Om dit te testen heb ik de normale controller van een vriend geleend, zodat ik kon vergelijken of er verschil was. Ik heb mijn controller nu bijna twee maanden en tot op heden nog geen last van stickdrift gehad; hopelijk blijft dit zo. Ik noem dit specifiek omdat die vriend van mij zijn Pro 2-controller al na drie weken moest retourneren vanwege stickdrift.
In het midden van de controller zit de NFC-reader voor het scannen van Amiibo-figuurtjes. Waar deze bij de Joy-Cons op de rechterstick zit, bevindt hij zich hier, net als bij de vorige Pro Controller, gewoon in het midden. De NFC-reader werkt uitstekend; tot nu toe werden mijn Amiibo's altijd direct herkend.
Ik mag wel zeggen dat de Switch 2 Pro Controller lekker lang meegaat. Misschien niet zo lang als die van de Wii U Pro, maar hij houdt het nog altijd een uur of veertig vol. Er zit een 1070 mAh lithium-ionbatterij in en het opladen hiervan duurt gemiddeld vier tot zes uur, afhankelijk van het type lader. Doordat het laden zo lang duurt, vergeet ik hem soms uit het stopcontact te halen en kom ik er pas de volgende dag achter dat hij nog aan de stroom hangt. Gelukkig zit er, mits ik de verhalen mag geloven, een beveiliging op zodat hij stopt met laden zodra de accu vol is. Dit heb ik helaas zelf niet kunnen testen, omdat ik daar de juiste apparatuur niet voor heb.
Eens in de zoveel tijd krijgt de controller updates; deze zijn meestal bedoeld om de verbinding te verbeteren of kleine bugs op te lossen. Gelukkig heeft Nintendo bij de Switch 2 Pro Controller het updateproces een stuk moderner gemaakt. Waar je bij de eerste Switch echt diep de menu's in moest duiken, kan de Switch 2 nu automatisch op de achtergrond controleren of je controller een update nodig heeft. Vaak krijg je simpelweg een melding in beeld: "Er is een update beschikbaar voor je controller. Nu installeren?" Als je op 'ja' drukt, duurt het meestal maar een minuutje.
Mocht je bang zijn dat je de melding gemist hebt, dan kun je dit nog altijd handmatig via het menu controleren. Het updaten zelf duurt niet lang en is vaak al binnen één minuut afgerond, wat zeker een pluspunt is.
Natuurlijk moest ik van deze controller een unboxing doen, en deze wil ik dan ook heel graag met jullie delen. Ik moet wel zeggen: ik heb geprobeerd om alles zo goed mogelijk in beeld te krijgen, en ondanks dat dit voor mijn gevoel aardig gelukt is, is de controller in het echt toch mooier. Hoe dan ook, bekijk gerust de unboxing-video die ik voor jullie gemaakt heb!
De Nintendo Switch 1 Pro Controller vond ik al een heerlijke, stevige controller en gelukkig is dat bij de Switch 2 Pro Controller niet anders. Op het eerste gezicht lijkt de controller niet veel vernieuwd te zijn, maar naast de extra knoppen is er ook onder de motorkap het een en ander verbeterd. Zo zijn de rumble- en gyroscoopfuncties verbeterd; zie het maar als een 2.0-versie. De controller ligt goed in de hand en zelfs na lange gamesessies heb ik geen last van kramp. De accu gaat lekker lang mee en de knoppen voelen goed aan. Helaas heeft Nintendo nog altijd niet gekozen voor Hall Effect-sticks, waardoor de kans op stickdrift aanwezig blijft. Dat vind ik voor een controller met een adviesprijs van € 80,00 toch wel jammer.
De Resident Evil Requiem Edition is technisch identiek aan de normale versie, maar dan met een andere skin. Voor deze skin betaal je € 10,- extra, iets om rekening mee te houden. Mocht je net als ik de gewone Pro 2-controller niet mooi vinden, dan is deze editie zeker een leuk alternatief, mits je de meerprijs eroverheen hebt. Mocht je meer willen weten over Resident Evil Requiem: ik heb van deze game (de PlayStation 5-versie) een volledige review geschreven. Deze vind je ook hier op Tweakers.net.
Klik hier als je die ook wilt lezen.