Inleiding
Ik kreeg van Tweakers de mogelijkheid om dit bureau te reviewen. Ik was al in het bezit van een IKEA Bekant met elektrisch zit-sta-frame, maar deze was langzaam aan vervanging toe. Ik zal dit bureau dus ook waar mogelijk vergelijken met het oude IKEA-bureau. Het IKEA-bureau heeft normaal alleen 2 knoppen voor hoogteverstelling, het is dus altijd een beetje prutsen met de goede hoogte te vinden. Hiervoor had ik het bureau geüpgraded met "
Megadesk”. Hierdoor kreeg de controller een memoryfunctie en zelfs Home Assistant integratie. De HA-integratie heb ik zelden tot nooit gebruikt, en was dus ook geen gemis.
Ik mocht van FlexiSpot op hun website een bureau bij elkaar klikken, en ik heb gekozen voor een zwart 200x80 frame met een “Esdoorn spaanplaat” bureaublad, het geheel zou in deze configuratie € 760 kosten. Dit bureau is volledig gesponsord door FlexiSpot. Er is mij op geen enkele wijze gevraagd om een positieve review, en deze tekst is dan ook geheel mijn eigen oordeel — inclusief de punten waar ik kritisch ben.
Levering en verpakking
Het bureau wordt geleverd in drie dozen: twee voor het onderstel en één voor het bureaublad. Alle drie zijn ze stevig aan de zware kant — niet onlogisch gezien de hoeveelheid metaal. In elk van de twee onderstel-dozen zit een complete poot, en de helft van de onderdelen voor de bovenkant van het frame. Het verschil zit in de extra inhoud: in de ene doos vind je de controller, in de andere zitten de schroeven, het bedieningspaneel en de stroomkabels.
Waarschuwing: gebruik géén schaar of mes om de onderstel-dozen open te snijden zoals je normaal zou doen bij pakketjes. De meeste metalen onderdelen zijn keurig beschermd, maar pal achter de snijkant van de tape zitten gelakte metalen frame-onderdelen. Deze zitten wel netjes in foam verpakt, maar de bovenkant is niet beschermd. Eén onhandige haal en je hebt direct een kras op je nieuwe bureau, zonder dat je het ding ook maar uit de doos hebt gehaald. Trek de tape eraf, of snijd voorzichtig óp de doosrand, niet erlangs.
Bouwkwaliteit en materiaalgebruik
De bouwkwaliteit van het frame is uitstekend. De poten en kolommen voelen massief en zwaar aan, met een nette mat-zwarte lakafwerking zonder zichtbare oneffenheden of lasnaden. Het bureau heeft 4 poten en de hoogteverstelling gebeurt met 1 motor per kant, beide poten aan een kant zijn verbonden met de motor door een aandrijfas. Een verschil met het IKEA-bureau en dit bureau is dat hier de motoren in de poten niet weggewerkt zitten, de aandrijfassen zijn dus zichtbaar, ook al moet hier bij de montage een “deflector” overheen gezet worden.
Het bureaublad in mijn configuratie is spaanplaat met esdoornkleurige melaminelaag, desondanks voelt het blad toch massief aan, geen IKEA ‘hout’ waarbij de binnenkant karton is. De afwerking is netjes, de hoeken zijn afgerond zodat je dij niet bij iedere krappe bocht in een klein kantoor een blauwe plek scoort. Eén kanttekening: de boven- en onderranden van het werkblad had wat mij betreft iets ruimer afgerond mogen worden. Wanneer je armen langere tijd over de voorrand rusten, ontstaat er een lichte irritatie omdat de rand toch een drukpunt vormt. Niet dramatisch, maar bij een bureau in deze prijsklasse mag dat detail wel kloppen.
Montage
Hier wordt het wat rommeliger. FlexiSpot adverteert dat de gemiddelde montagetijd 45 minuten bedraagt. Mijn tijd was 1 uur en 15 minuten, dit komt ook deels door de ietwat onduidelijke handleiding. De informatie staat er wel, maar het is niet zo duidelijk en idiot-proof als een IKEA of LEGO handleiding. Niet zelden moest ik een stap 2x doorlezen om te begrijpen wat wel, en wat niet noodzakelijk was. Er wordt geadviseerd om het bureau met 2 man in elkaar te zetten, het optillen van het frame om deze op het bureaublad te zetten, en het uiteindelijk omkeren van het bureau zijn wel taakjes die met z’n tweeën een stuk fijner gaan dan alleen, maar ook als je alleen bent kun je dit bureau prima in elkaar en rechtop krijgen.
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/hoFXsaAZDH91tWpF8ijCkcE3.jpg?f=user_large)
De handleiding
De Nederlandse handleiding is prima te begrijpen, maar duidelijk vertaald en dan vooral op de momenten dat ze maar door een woordenboek is gehaald zonder controle achteraf. Termen als "Voorstrak" (voorspanning), "drahoek" (draaihoek) en "installatiegaatjespositie" komen erin voor.
Wat me meer stoorde dan de woordkeuze, was de structuur. Stappen 1 tot en met 5 moeten voor beide kanten van het bureau worden uitgevoerd. Bij stap 1 en 2 staat dat expliciet vermeld, maar pas bij stap 5 wordt aangegeven dat je stappen 3 tot en met 5 ook nog op de andere kant moet herhalen. Ik heb (door slecht lezen, geef ik toe) op een gegeven moment een schroef te vroeg vastgedraaid en mocht een stap terug. IKEA en LEGO hebben in hun handleidingen vaak duidelijke "doe dit nog NIET vast"-iconen op precies zulke punten.
Schroeven en gereedschap
De zak met schroeven is overzichtelijk: keurig opgesplitst in zakjes met letters die gerefereerd worden in de stappen van de handleiding. Ook aan kabelmanagement is gedacht, er zitten een paar tiewraps met plakkers bij. Wat me echter verbaasde:
- Er zijn vier verschillende maten inbussleutels meegeleverd, normaal is 1, maximaal 2 de norm.
- Voor het bevestigen van de poten aan de kolommen en het bevestigen van het bureaudragende deel aan de kolommen worden twee verschillende schroefdiameters gebruikt. Dit had volgens mij prima dezelfde maat kunnen zijn (en dus 1 inbussleutel kunnen schelen).
- Voor het fixeren van de dwarsbalk worden twee maten kopschroeven geleverd (vier per balk, twee aan elke kant). Ook dit had één maat kunnen zijn (en dus ook weer 1 inbussleutel kunnen schelen).
- Acht van de schroeven om het blad aan het frame te bevestigen zijn voorgeboord. Vier zijn dat niet — terwijl dat technisch geen enkel probleem zou zijn geweest.
- De schroefgaten voor het bedieningspaneel zijn voorgeboord. De gaten voor de deflectors en de controller zijn dat níet.
De schroeven voor het blad, deflectors, bedieningspaneel en controller te fixeren zijn dan weer geen inbus, maar kruiskop. Hierbij kwam ik dus bij 5 typen schroefkoppen.
Het frame is in lengte verstelbaar, waardoor hetzelfde onderstel bureaubladen van 120 tot 200 cm aankan. Voor mijn 200×80-blad moest het frame in de maximale stand — wat netjes werkt, en geen merkbare invloed heeft op de stabiliteit.
De poten heb ik hier al in elkaar gezet, de profielen die de lengtemaat bepalen liggen nog ongemonteerd erbij. Deze worden in de volgende stap in de kokers van beide poten geschoven en met een paar kopschroeven vastgezet. Ook is hier de motor te zien, en de aandrijfas die de motor met de andere poot verbindt.Verstelmogelijkheden en functionaliteiten
Het meegeleverde bedieningspaneel heeft een display met de huidige hoogte en heeft memory-functies (presets), er zijn 4 presets in te stellen, hiervoor worden de getallen 1 en 2 gebruikt, en icoontjes van een zittend persoon en staand persoon. Het instellen van de presets is eenvoudig en prima uitgelegd in de handleiding. De hoogteaanduiding gaat bij hoogtes tot 1 meter in centimeters en millimeters, boven de 100 cm worden alleen nog centimeters getoond. De anti-collision functie hoefde ik bij eerste gebruik niet handmatig te kalibreren, en er zijn een aantal opties voor de gevoeligheid (of uitzetten). Mij viel wel op dat de anti-collision detectie wel alleen werkte bij het naar beneden gaan van het bureau. Bij het naar boven gaan duwde het bureau gewoon door.
Het bureau was direct na het inpluggen klaar voor gebruik. Hoogteverstelling is verder soepel, zonder schokken aan begin of einde van de beweging. Het bureau begint en eindigt de beweging met een korte acceleratie en de-acceleratie zodat spullen op het bureau ook stil blijven liggen.
Het bureau heeft 27 seconden nodig om van de hoogste (131 cm) tot de laagste (66 cm) stand te gaan, en omgekeerd ook, ongeveer 2,5 cm per seconde dus, dit is vergelijkbaar met het IKEA-bureau.
Het bedieningspaneel heeft ook een USB-C-uitgang aan de rechterkant. Volgens de handleiding is dit PD3.0 (5V 3A, 9V 2.2A, 12V 1.67A), 15-20W dus. Prima om een telefoon/muis/etc. mee op te laden, maar geen vervanger voor de laptoplader. Ik vond het een fijne handigheid om de telefoon die toch altijd op het bureau ligt mee op te laden. Je kan nooit genoeg USB-C-poorten hebben.
Stabiliteit
FlexiSpot zegt op hun website over de E7 Plus: “Temidden van de drukte van het dagelijkse werk blijft het bureau onaangedaan door druk — stevig en stabiel, zodat je focus onaangetast blijft.” En hier zit ook het grootste verschil ten opzichte van de Bekant. Het bureau laat in de stastand evenveel beweging zien als het IKEA-bureau in de zitstand deed, bij het stevig doortypen merkte ik soms dat het IKEA-bureau begon te bewegen in de maat van de toetsenbordaanslagen, dit heb ik nu niet meer. In de zitstand is het FlexiSpot bureau enorm stabiel en lukt het bijna niet om het blad te laten bewegen. De vier zware poten in plaats van twee maken hier een wezenlijk verschil.
Geluidsniveau bij verstellen
FlexiSpot zet het lage geluidsniveau in zijn marketing als een USP, en het is inderdaad stiller dan mijn oude Bekant — maar het verschil is bescheiden. Ik heb me nooit gestoord aan het geluid van het vorige bureau, en deze is ook prima, je kan gewoon doorgaan met je gesprek terwijl het bureau aan het verstellen is.
Design
Het is een strak ontwerp, het voordeel is dat je zowel poten als bureaublad zelf kan kiezen, dus je kan het bureau zo configureren dat het bij de rest van de inrichting het beste past. Het bedieningspaneel is netjes weggewerkt onder het blad en steekt minimaal uit. De motoren zijn wel zichtbaar als het bureau in de stastand staat en je er van de zijkant in kijkt, dit breekt de strakke lijnen van de poten behoorlijk.
Prijs-/kwaliteitverhouding
In de configuratie die ik test staat de E7 Plus voor € 759,98 op de FlexiSpot-site. Dit is wat meer dan je voor andere zit/sta bureaus betaalt. Het prijsverschil komt mijns inziens doordat de bouwkwaliteit een stuk hoger ligt, het blad is dikker en zwaarder, de poten zijn van hoogwaardige kwaliteit. En het geheel is hierdoor dus stabieler. Voor wie incidenteel even wil staan en geen behoefte heeft aan vier poten en preset-knoppen, zijn er goedkopere alternatieven (waaronder ook in FlexiSpots eigen line-up).
De FlexiSpot E7 Plus is duidelijk een categorie hoger dan de Bekant: een zit-sta bureau dat ook in volledig uitgeschoven stand stabiel staat en niet meedeint met je typewerk. De bouwkwaliteit is uitstekend, het mechaniek is soepel en stil, en de bediening met hoogteaanduiding en memory-presets is fijn om het bureau van hoogte te laten wisselen terwijl je even wat drinken gaat halen. De minpunten zitten in de details: een handleiding die net niet de extra duidelijkheid biedt waar je het nodig hebt, vier inbussleutels waar 1 of 2 had volstaan, niet voorgeboorde schroeven en een werkbladrand die wat ruimer afgerond mocht zijn.
Geen van deze punten is een dealbreaker, en het meeste merk je alleen tijdens de montage. Eenmaal opgebouwd staat er een degelijk, stevig en aangenaam werkend bureau dat in mijn geval een duidelijke stap omhoog is ten opzichte van de IKEA Bekant.