2. Specificaties | Gebruikersreviews

MXGP Pro, Xbox One Review

23 april 2026, laatste update op 23 april 2026, 16 views Rapporteer

Milestone, bekend van veel motorcross games, brengt regelmatig van dit soort games uit, en MXGP Pro uit 2018 is een van deze games. Het was zeker leuk om eens iets anders te spelen, of beter gezegd: iets nieuws te proberen, maar daar blijft het voor mij persoonlijk ook bij. De balans tussen nieuwkomers en gevorderde spelers is erg matig, waardoor ik als beginner al moest zweten om überhaupt in de top 10 te eindigen. Wil je meer te weten komen over deze game? Lees dan hier mijn volledige review!

Pluspunten

• Genoeg banen
  • Vrij kunnen rondrijden
  • Personage kunnen aanpassen
  • Uitgebreide trainingsmode
  • Terugspoelen om een fout te corrigeren

Minpunten

• In 2018 was deze grafisch al verouderd
  • Voor nieuwkomers te moeilijk
  • Belachelijk lange laadtijden
  • Je word soms niet goed opnieuw op de baan teruggezet

3 van 5 sterren (Voldoende)
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KdsOQ-6nXm2rIZLCBUHo9g839xw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1WfVrs5QDJomzk3j5o4Bhzxip8SSneTaLBaWMk676ugj5H9987.jpeg?f=620xauto

Milestone, bekend van veel motorcrossgames, brengt regelmatig dit soort spellen uit. MXGP Pro uit 2018 is daar één van, en in deze review vertel ik je er meer over. Geloof het of niet, maar ik heb, buiten Excitebike en Excitebike 64, nog nooit echt een motorcross-game gespeeld. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Voordat ik begin: ik heb deze game oorspronkelijk al in 2018 gespeeld en er destijds een review over geschreven, mede omdat ik een reviewexemplaar had ontvangen. Ik vond het zonde om deze tekst verloren te laten gaan; daarom heb ik de review voorzien van een update door deze in 2026 opnieuw te bekijken en aan te scherpen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/LRvTN7BoLd5kD9onk_EneBCG3G4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1WfVpathx5xVjbWMygY418N5LfubLnJ9Dw7RlglYf4HN7jvg0b.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-BpR6q0jJpIxCF4S7BWSDVfNpoA=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/rd0ZvmyppXLeiPhuaMcCt82d.jpg?f=user_large

Ik denk niet dat dit veel uitleg behoeft: het doel van het spel is niets anders dan zorgen dat je als eerste over de finishlijn komt. Dat klinkt echter makkelijker dan het is; het duurde mij namelijk maar liefst 15 wedstrijden op 'Easy' voordat ik mijn eerste race won. Zelfs op 'Very Easy' is het nog een behoorlijke uitdaging.

Je kunt een eigen personage maken om mee te racen, maar je kunt ook uit bestaande racers kiezen. Door te racen verdien je geld, dat je weer kunt gebruiken voor nieuwe motoren en kleding.

MXGP Pro is een game die voor nieuwkomers een flinke kluif kan zijn en dus veel oefening en geduld vraagt. Persoonlijk ben ik dan ook bang dat veel gelegenheidsspelers hierdoor snel zullen afhaken. Ik begrijp dat de titel "PRO" bevat en daarom misschien vooral op gevorderde spelers is gericht, maar een betere balans tussen ervaring en toegankelijkheid was welkom geweest. Naast het oefenen van de besturing moet je natuurlijk ook de parcoursen leren, zodat je weet wanneer een bocht of jump eraan komt.

Je kunt een losse race rijden, maar ook een heel seizoen starten waarbij je voor de punten gaat. Een leuke toevoeging vind ik dat je ook zonder andere racers vrij kunt rondrijden; dit is ideaal als je gewoon wat wilt oefenen of wilt stunten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/vPJ8_tiFAEX539VQ3usmC1GQZLY=/620x/filters:strip_exif()/m/266273/1WfVpaMkmOdERjZxikw0A8wJ1URHO7hL8sVIL8pKFmScWh9Gi0.webp?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/M0tWgCYOjhHoXuXQXwf8uFU4qZc=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/9LKhvfmdB8u9EOBPPyqgN0wK.jpg?f=user_large

Met de besturing is niets mis; je merkt duidelijk dat Milestone veel ervaring heeft in het maken van dit soort games. Je kunt alles naar eigen wens instellen: wil je het makkelijk, dan zet je alles op automatisch en hoef je alleen nog maar te gassen en te sturen. Houd je van een echte uitdaging, dan kun je onder andere handmatig schakelen inschakelen. De balans van de motor bestuur je met de rechter analoge stick. Dat was voor mij even wennen, maar als je het eenmaal door hebt, werkt het prima.

Iets waar minder goed op gelet is, is het resetsysteem. Ik merkte vaak dat ik precies op een heuvel werd teruggezet, waardoor het wegrijden onnodig lang duurde. Soms werd ik al gereset terwijl ik nog net op de baan zat, terwijl het een andere keer drie seconden duurde voordat er iets gebeurde. Het is vervelend dat dit niet goed is uitgewerkt, maar gelukkig kun je de tijd een paar seconden terugspoelen om dit soort momenten te voorkomen.

Er zit een uitgebreide trainingsmodus in die bij dit spel zeker geen overbodige luxe is. Hier leer je bochten nog beter aan te snijden en hoe je een sprong het beste kunt landen. Ondanks dat het ook daar vaak nog misgaat, is het een waardevolle toevoeging.

Dan nog een extreem minpunt: de laadtijden. Ik had soms het idee dat ik terug was in het PlayStation 2-tijdperk, zo vaak en zo lang moet er geladen worden. Ik heb voor de grap eens getimed: de laadtijden liggen tussen de 40 seconden en 2,5 minuut. Dat geldt zowel voor het laden van een race als voor het terugkeren naar het menu. Vanaf het moment dat je de game opstart, duurt het inclusief alle logo's bijna drie minuten voordat je in het hoofdmenu bent. Ik kon letterlijk koffie gaan zetten tijdens het opstarten; dat is echt waanzin. Ik weet niet waarom dit zo extreem is, maar het is niet meer van deze tijd, zeker niet bij een spel dat grafisch al niet heel sterk is. Hoewel de Series X-versie sneller is dan die van de Xbox One, blijft het te veel en te lang.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ouJ7QqtBtXrSQLOLm2f4N_ky1D0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1WfVpa2HRFAUDpEE9vnk9dzejGv0M5nBnGRwBldnYhjil8gC1v.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EbyburzL3Q_O71URWJ1RDBADnvs=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/kJSEi5TFtvw1HilOi21RT9ax.jpg?f=user_large

Nu weet ik natuurlijk niet hoe de vorige MXGP-games van Milestone eruit hebben gezien, maar grafisch is dit spel behoorlijk achterhaald. Ik heb games aan het einde van het PlayStation 3-tijdperk gezien die er beter uitzagen dan deze racegame. Hoewel het spel inmiddels al acht jaar oud is, zie je gewoon dat er rond die tijd veel betere titels op de markt waren.

Tijdens het racen zie je vaak dat de achtergrond nog moet inladen (pop-up), waardoor de game soms lijkt te haperen. Ik dacht eerst dat het aan mijn Xbox lag, maar ik ervaar dit probleem alleen bij dit spel. De omgeving is op zich leuk en kleurrijk, en de modder ziet er ook echt uit als modder. Nu zou je kunnen zeggen dat je tijdens het racen niet zo op de omgeving let, maar dan nog had hier zeker meer in gezeten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/PCyD2pYkhsVFcvcrQCxglLhuxb0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1WfVpagjKd2Oc5wjLUyOQtc8TczJJYxnkYrf1D69mcLSy0Y1zq.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bVT4U1WxtbyixIkPwpvtjO02jEs=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/Y2WQN0Hcffd8BpH33bfKkqwO.jpg?f=user_large

Ook op de muziek valt het een en ander aan te merken: hoewel je bij het opstarten nog mooie tracks hoort, is de muziek tijdens de races nergens te bekennen. Ik begrijp dat het geluid van de motoren centraal staat, maar wat stevige, motiverende muziek tijdens het rijden was bij deze game zeker geen overbodige luxe geweest.

De geluidseffecten zijn verder prima; daar is niets op aan te merken. Normaal gesproken weet ik altijd wel iets leuks over de soundtrack te vermelden, maar helaas is dat bij dit spel niet het geval. Muziek moet je natuurlijk zelf ervaren, en daarom deel ik hieronder graag een fragment van de muziek uit deze game met jullie.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/gFrKmvWuBk4rqMmOHjaSdT0i1jM=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/bKWvaslJ1MdsSrm3dhVT4b8V.jpg?f=user_large

De multiplayer is niet veel anders dan de singleplayer, behalve dat je tegen andere gamers van over de hele wereld racet in plaats van tegen de computer. Xbox Live werkt prima en ik heb daar verder geen problemen mee ervaren. Wel raad ik je aan om pas online te gaan spelen als je de besturing een beetje onder de knie hebt; daar kwam ik zelf op de harde manier achter.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/oIourgvmLE6vmogJBFLMv8v7Pko=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1WfVrsq4JK5PPduauMMPG9IZ5aRdhDf6tLUCJ06tKczGpONg7Q.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/A8TlxHlyDM_xy2OpjmgSpiOI8es=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/qgYCm2HO5IWxFCBKxmDxZIwe.jpg?f=user_large

Voor mij persoonlijk heeft deze game geen echte replaywaarde, mede omdat het laden simpelweg te lang duurt. Normaal gesproken zou ik zeggen dat dit een leuk spel is om even snel een rondje te racen, maar als ik minimaal vijf minuten nodig heb voordat ik daadwerkelijk op de baan sta, is de zin bij mij alweer over.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/vZaY7fxmC1iCXAbVaJo_gXIgLOY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1WfVpaIfLJyLSprsMUclW7bsoUBg6AHkVXvk3hpsy5OjwDXjgP.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cUwKsZepGfv1NJFdGLUatz4OdTY=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/z8DpAF7rN9xUErsTuwf7tqBR.jpg?f=user_large

Het was zeker leuk om eens iets anders te spelen, of beter gezegd: iets nieuws te proberen, maar daar blijft het voor mij persoonlijk ook bij. De balans tussen nieuwkomers en gevorderde spelers is erg matig, waardoor ik als beginner al moest zweten om überhaupt in de top 10 te eindigen. Hoewel ik de banen beter leerde kennen naarmate ik ze vaker reed, zorgen bepaalde minpunten ervoor dat dit geen titel is die ik snel nog eens zal oppakken.

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een MXGP Pro, Xbox One?