Ik gebruik drie van deze kaarten, twee van de kaarten zitten in een Windows 11 PC en een kaart in een PC met Linux Mint 22.3.
Tot nu toe werken ze hier prima, de kaarten worden zowel in Windows 11 als in Linux Mint 22.3 direct herkent en zijn gelijk beschikbaar. Ik heb op Windows 11 wel even zelf de nieuwste driver gedownload bij de Public Drivers van Marvell.
Ik gebruik de V3 variant van deze kaart, de V1/V2 hebben een Marvell AQC107 chip, de V3 heeft een Marvell AQC113. Het internet staat vol met slechte ervaringen met AQC107, vooral link-flapping, warmte problemen, driver instabiliteit op Windows maar ook de Atlantic driver op Linux kan problemen geven met de AQC107.
Dit ervaar ik niet met deze V3 kaart, zowel op Windows 11 als op Linux Mint 22.3 is de AQC113 stabiel bij mij. Ik kan in Windows de temperatuur van de chip niet uitlezen maar in Linux Mint kan dat wel, daar geeft deze een stabiele temperatuur van 54 graden aan op de MAC en de PHY.
De kaart gebruikt een PCIex4 4.0 link maar werkt ook met een PCIex4 3.0 link, volgens het
datasheet van Marvell kan de chip ook op minder PCIe lanes draaien maar minder dan PCiex1 4.0/PCIex2 3.0 levert niet genoeg bandbreedte op voor 10GbE. Ik heb een lagere link rate niet zelf kunnen testen maar in mijn PC met Linux zit de kaart in een chipset PCIe slot met PCIex4 3.0 en dat werkt prima.
(=
Ik heb deze netwerkcontroller chip (maar dus niet deze kaart) ook nog in gebruik op twee andere PC`s (Unraid en Windows 11) maar daar zit de AQC113 op een m.2 kaartje, daar word deze flink warmer (zoals verwacht) want daar zit nou eenmaal een veel kleinere heatsink op. Ondanks de flink hogere temperatuur (70 graden stabiel) ervaar ik daar ook geen instabiliteit met de chip.=)
Al met al ben ik er tevreden mee, ik was wat sceptisch bij het aanschaffen van de kaart gezien de negatieve reviews maar hier werkt ie prima, wellicht doordat dit de AQC113 betreft i.p.v. de AQC107.