Het upgraden van mijn Hue verlichting - Mijn review
Hallo, leuk dat je deze review leest! Op uitnodiging van Tweakers mocht ik als een van de gelukkigen aan de slag met een setje van Hue verlichting, met onder meer dus deze starterkit, maar ook een Iris "tafellamp" en de Flux lichtstrip. Allereerst wil ik Tweakers bedanken voor het regelen van deze actie, stiekem ben ik wel blij dat ik mijn Hue set (op basis van de eerste versie van de Bridge) kon en mocht upgraden!
Algemene beoordeling
De Hue lichtstrip van 3 meter is een toffe toevoeging aan de Hue setup als je die al hebt. Het heeft echter wel specifieke usecases en laat zich niet zo makkelijk installeren, waardoor het wellicht niet voor iedereen of elke situatie weggelegd is.
Bouwkwaliteit, robuustheid en afwerking
Ondanks dat het lichtsnoer heel flexibel is, is het snoer behoorlijk degelijk gebouwd, je hebt in elk geval niet het gevoel dat het zomaar stuk kan gaan om wat voor reden dan ook. Doordat het een snoer is, is de afwerking weinig bijzonder. Wat voor velen wellicht fijn en handig is, maar toch zou het wel fijn zijn als er wat meer accessoires bij zaten die helpen bij het monteren van het lichtsnoer.
Gebruiksgemak
Wanneer je het lichtsnoer eenmaal geïnstalleerd hebt en toegevoegd aan de Hue bridge is het gebruik uiteraard erg gemakkelijk, net als alle andere lampen in de setup zijn de instelmogelijkheden legio, maar kun je hetzelfde instellen als alle andere lichten.
Featureset
De feature set is net als bij de andere lichten van Hue, weinig spannend. Elke lamp heeft wel zijn eigen usecase of plaatsing. Bij mij is dat voor een lichtsnoer eigenlijk enorm beperkt, waardoor het gebruiken van deze lichtsnoer voor mij wat lastiger was en ik dus ook tegen een betaalmuur opliep. Of ik ben natuurlijk niet de interieurverzorger die ik aanvankelijk dacht te zijn!

Prestaties
Net als alle andere lampen die ik getest heb de afgelopen weken, presteert ook dicht lichtsnoer zich enorm goed. Het reageert snel op wensen vanuit de aansturing met de app.
Warmte / oververhitting product
Ook hier, net als met de starterkit en de bridge of de Iris, heb ik vanwege de LED verlichting geen problemen met warme of oververhitting gemerkt. Het verbruik is dusdanig laag, dat dit redelijk uitgesloten is. Ook de adapter wordt dus nauwelijks warm of zo.
Gemak van Installatie & Setup
De installatie was in mijn geval (achter en rond mijn TV) wat lastig. Ja er zitten plakstrips op de achterkant (en veel ook), maar ik wilde ook niet het lichtsnoer direct vastplakken en direct onbruikbaar maken wanneer ik de spullen zou moeten terugsturen. Ook met mijn twee linker handen leek het mij niet handig om dat direct te gebruiken. Het is wel redelijk definitief wanneer je een en ander ergens aan vast taped, uiteraard.
Gemak van installatie
De fysieke installatie kende voor mij wat uitdagingen, zoals gezegd heb ik het lichtsnoer in combinatie met mijn TV gebruikt, wat zonder de plakstrips te gebruiken de nodige uitdagingen met zich meebracht. Het daarom in mijn optiek ook wel fijn geweest als er extra accessoires zouden zitten die zouden kunnen helpen bij de installatie, zoals kleine (plastic) beugeltjes waarmee ook gelijk de richting waarop je het snoer richt naar de muur of de richting die je wilt bepaald wordt. Doordat nu alleen dubbelzijdig tape erop zit, voelt dat redelijk beperkt en definitief.
Gemak van connecteren van de lampen in de app
Het verbinden van het lichtsnoer in de app ging middels de QR-code, wat best een verademing is tegenover het serienummer opzoeken en dat in de app intypen.
Functionaliteit
Basisfuncties: lampen aan/uit, dimmen zonder dimmer, kleur- en lichtinstellingen, voor ingestelde scènes, configureren van scènes en kamers, organiseren van de lampen in kamers of zones
Al deze functies zitten in de app en zijn voor alle lampen die je er in hebt zitten mogelijk. Echter kan ik mij ook voorstellen dat dit lichtsnoer eigenlijk opzichte van de andere lampen die ik tot mijn beschikking had wat beperkter. Je zult aan dit lichtsnoer denk ik minder bezig zijn met configureren, maar meer met de fysieke installatie / plaatsing bezig zijn.
Responsiviteit van bediening via app of dimmer switch schakelaar.
Ik heb dit lichtsnoer niet in combinatie met een dimmer switch schakelaar gebruikt, via de app is de responsiviteit gewoon goed. Ook middels de Hue Sync app werkt dat eigenlijk boven verwachting goed, echter mag het wat mij betreft ook de verlichting uitschakelen wanneer de TV uit ging, wat nu niet gebeurde, maar dat komt wellicht omdat ik niet een recht-toe-recht-aan setup heb, omdat ik mijn content bekijk via mijn nVidia Shield TV Pro. De TV stuurde dus enkel het licht aan middels de Hue Sync app. Wanneer de TV uit ging, was dan natuurlijk de connectie de applicatie gesloten.
De perfecte sfeer voor elk moment
Omdat ik het lichtsnoer gebruikte in combinatie met Hue Sync op mijn LG G5 TV gaf dat vooral een gaaf effect tijdens het bekijken van films en series op mijn TV. In dat op zicht kan het wel degelijk een fijne toevoeging zijn aan de setup. In dat op zicht wil ik na deze periode van reviewen wel kijken naar de mogelijkheden om het gedegen te gaan installeren, zodat ik veel meer profijt ga hebben van dit licht bij de televisie. Er kleeft echter wel een nadeel aan. Momenteel werkt het aansturing vanuit hetgeen wat je kijkt met de lichtstrip alleen via Hue Sync, wat achter een betaalmuur zit. Dat kost of 3 euro per maand, of 130 euro als eenmalige aankoop. Dat maakt deze functionaliteit behoorlijk prijzig als je het mij vraagt en ik weet daarom dus ook niet of ik dit ga blijven gebruiken. Wat de installatie / plaatsing van het lichtsnoer bij mij weer op losse schroeven zet (alhoewel je het lichtsnoer alleen kunt plakken!).
Welke functie vind ik zelf het meest handige/welke gebruik je het meest?
Voor de lichtstrip keek ik er behoorlijk naar uit om het in combinatie met mijn TV te gebruiken, die door Hue Sync ondersteund wordt. Echter zit dat dus achter een (extra) betaalmuur, die ook nog eens behoorlijk hoog is voor het gebruik dat ik er bij zou hebben. Ik heb gekeken naar alternatieven, dat zou het 'rooten' van mijn TV betekenen, maar die is nog niet beschikbaar, helaas.
Welke voordelen ondervind je van slimme verlichting?
Slimme verlichting is mooi te automatiseren, in dat op zicht kun je dus van alles ermee doen, met een lichtsnoer zoals ik het gebruikt heb de afgelopen weken hoeft dergelijke aansturing niet echt bijzonder te zijn.
Design
Dit lichtsnoer is vooral gemaakt om zelf uit het zicht te zijn, en het licht bijvoorbeeld te laten weerkaatsen via de muur. Er is dus weinig design aan, maar dat hoeft dus ook niet, wat mij betreft.
Kwaliteit van product
De kwaliteit is bijzonder goed, het is een flexibel snoer, wat toch stug genoeg aanvoelt om wel tegen een stootje te kunnen, kwalitatief is ook de Hue lichtstrip dus net als de Iris en de starterkit een gedegen set.
Kwaliteit van lichteffect
Het is afhankelijk hoe je het snoer plaatst hoeveel je van het effect ziet. richt je bijvoorbeeld het licht naar de muur, zul je het via de muur zien terugkaatsen, wat in combinatie met TV kijken een mooi effect kan meegeven, al moet ik ook wel toegeven dat het dan wel vooral vanwege de gimmick waarde is.
Helderheid, kleurweergave en uniformiteit van licht.
Ook hier weer, vanwege mijn kleurenblindheid (Deuteranopia) vind ik het lastig hier een oordeel over te vellen. Wat ik wel zag was dat de weergegeven kleur wel overeenkwam met waar ik naar zat te kijken
Ontwerp van de lamp / meerwaarde in interieur / sfeervol
De lichtstrip moet het vooral hebben van de juiste plaatsing, daarmee valt of staat het hele effect van het licht dat hier van af komt. Wanneer een en ander goed geïnstalleerd is, zoals in combinatie met een TV, kan het licht dat er vanaf komt wel degelijk een toevoeging zijn en wat sfeer toevoegen rond de beleving van de content die je bekijkt op de TV.
Software & App-ervaring
Na het toevoegen van het lichtsnoer aan de app, was het vervolgens de beurt aan Hue Sync, na wat geschrokken te zijn vanwege de betaalmuur toch maar even overstag gegaan om het te proberen, ik was immers wel nieuwsgierig naar het effect, dat me eigenlijk behoorlijk verraste.
Gebruiksvriendelijkheid van Hue-app (menu’s, instellingen, scènes).
De Hue app is in combinatie met het lichtsnoer weinig anders dan met de Iris of de starterkit. Je kunt met alle lampen en snoeren hetzelfde doen dat je ermee wilt en kunt doen vanuit de app.
Mogelijkheid tot groeperen van lampen per kamer en zones
Dit is sterk afhankelijk van hoe je het snoer wilt inzetten. Ik koos voor de combinatie met Hue Sync en had daarom het snoer eigenlijk niet toegevoegd aan een scene. Wel aan een zone want dat is min of meer wel verplicht of in elk geval wel h andig om te doen.
Voor ingestelde scènes
De voor ingestelde scènes heb ik in combinatie met het lichtsnoer eigenlijk niet gebruikt, ik heb het enkel in combinatie met Hue Sync gebruikt wat ook leuk was om te doen en een leuke ervaring was!
Andere reviews
Omdat ik meerdere producten heb gekregen, waarvoor ik ook een review heb geschreven, is het wellicht handig om de linkjes ook te delen:
Dankwoord
Ik wil graag Esther van Tweakers Concepts en Signify nogmaals bedanken voor het opsturen van deze set en de kans geven om deze producten te mogen reviewen, het was voor mij een leuke uitdaging en vond het luek mijn inzichten te delen met jullie!