€ 99,- bij bol Plaza
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Philips Starterkit: 2 E27 slimme lampen (1100) + dimmer switch Review

27 maart 2026, laatste update op 27 maart 2026, 102 views Rapporteer
Testpanel +2

Na wat gepruts met een puzzel tijdens de eerste installatie wat de nodige frustraties opleverde, omdat de foutmeldingen ook niet echt behulpzaam waren, was het verder instellen zoals het toevoegen van de lampen en het aanmaken van scènes en dergelijken best gemakkelijk en snel gedaan. Met integraties binnen Home Assistant is dit verder te automatiseren en daadwerkelijk slim te maken of in te richten.

Pluspunten

• Installatie was gemakkelijk...
  • Makkelijk in gebruik
  • Lampen en scenes toevoegen of aanpassen is ook simpel

Minpunten

• ...nadat ik een puzzel had opgelost om het te laten werken
  • Deze startset heeft twee in plaats van drie lampen

Het upgraden van mijn Hue verlichting - Mijn review

Hallo, leuk dat je deze review leest! Op uitnodiging van Tweakers mocht ik als een van de gelukkigen aan de slag met een setje van Hue verlichting, met onder meer dus deze starterkit, maar ook een Iris "tafellamp" en de Flux lichtstrip. Allereerst wil ik Tweakers bedanken voor het regelen van deze actie, stiekem ben ik wel blij dat ik mijn Hue set (op basis van de eerste versie van de Bridge) kon en mocht upgraden!
Algemene beoordeling
Doordat ik al een Hue set dus heb gehad, wist ik ongeveer al wel een beetje wat ik kon verwachten, al mocht dat de pret ook weer niet drukken voor me (en dat deed het gelukkig dan ook niet!).
Bouwkwaliteit, robuustheid en afwerking
De bouwkwaliteit is gewoon prima wat je ervan verwachten mag, alles voelt stevig genoeg aan en kan wel tegen wat kleine stootjes, mocht dat per ongeluk alsnog gebeuren. De lampen zijn zelfs een lichter qua gewicht dan de oude lampen (die bij mij nog werkten omdat ik ze nooit echt gigantisch veel heb gebruikt). Wat mij betreft is dit dus gewoon goed en prima.
Gebruiksgemak
Hier wel even een kleine kanttekening vooraf. Ik had eerst best enorm moeite om een en ander geïnstalleerd te krijgen, ik kon maar niet de bridge toegevoegd krijgen in de app. Ik kreeg dan ook steeds zo'n lekkere weinig zeggende foutmelding waar je uiteindelijk ook niet (precies) weet wat er nu aan de hand is waarom het niet wilt. Uiteindelijk was het mij gelukt om in te loggen op de meethue website, daar zag ik mijn oude bridge staan. Nadat ik die verwijderd het kon ik opeens zonder problemen de nieuwe bridge aan mijn account toevoegen. Het toevoegen van de lampen ging middels de QR-codes echt super gemakkelijk.
Featureset
Doet wat je van de bridge kan en mag verwachten. In de twee weken dat ik de lampen geprobeerd heb voor deze review, heb ik nooit echt momenten gehad dat ik bepaalde zaken mistte.
Prestaties
Tja, de prestaties waren gewoon goed, ik heb vooral de lichten bedient middels de Hue app op mijn telefoon, dat werkte altijd gewoon direct. De keren dat ik de remote heb gebruikt, werkte dat ook gewoon direct wanneer ik op de knop drukte.
Warmte / oververhitting product
De Hue bridge voelt eigenlijk gewoon normaal aan, ik heb niet het idee dat het (snel) oververhit of zo.
Gemak van Installatie & Setup
Zoals gezegd ging de installatie bij mij niet zonder slag of stoot, omdat ik al een eerdere Hue bridge (v1) installatie in huis had. Nadat ik dat opgelost had, werkte de installatie feilloos en was het in een mum van tijd klaar. De website was daarbij ook lekker duidelijk. Uiteindelijk heb ik dus vanwege het probleem dat ik had de Hue bridge geinstalleerd via de browser, niet via de app.
Gemak van installatie bridge en lampen
Het installeren van de bridge op diens plek (waar ik dus de v1 had hangen) en het installeren van de lampen is... Hetzelfde als andere lampen vervangen. Het is dus allemaal zo spannend niet, maar dat hadden jullie denk ik ook niet verwacht! ;)
Gemak van connecteren van de lampen in de app
Nadat de Hue bridge was geïnstalleerd, was het tijd om de lampen te installeren, omdat deze dinosaurus gewend was aan Hue lampen met een serienummer, was het eigenlijk best een verademing dat het nu ook op basis van QR codes kan. Het toevoegen van de nieuwe lampen was dus echt heel gemakkelijk, waarbij ik op de oude lampen wel even moest zoeken naar het serienummer. Uiteindelijk is het wel gelukt die lampen ook toe te voegen aan mijn Hue bridge.
Functionaliteit
Basisfuncties: lampen aan/uit, dimmen zonder dimmer, kleur- en lichtinstellingen, vooringestelde scènes, configureren van scènes en kamers, organiseren van de lampen in kamers of zones
Het instellen van de zones en lampen heb ik uiteindelijk via de app gedaan, dan kon ik immers direct alles instellen en proberen of dat het werkte. Later nadat ik alle lampen gekoppeld en ingesteld had, heb ik de remote gekoppeld en aangegeven welke lampen de remote op zijn beurt aanstuurt. Al gebruik ik dat vooral voor in- en weer uitschakelen. De instellingen verder, zoals kleur, warmte, et cetera, doe ik verder "gewoon" met dfe app.
Responsiviteit van bediening via app of dimmer switch schakelaar.
De responsiviteit is gewoon goed, wanneer de lampen uit staan en je zet ze aan, duurt het wel even eer de lampen branden met de instellingen die je het laatste had, maar dat vond ik eigenlijk ergens wel prettig, omdat het ook niet als aan/uit zwart/wit aan of uit gaat. De overgang van uit naar licht vond ik dus wel prettig.
De perfecte sfeer voor elk moment
Ik heb de verlichting eigenlijk alleen en vooral gebruikt wanneer ik TV zat te kijken in de avond, overdag was ik gewoon werken. Ook heb ik als alleenstaande ook niet echt veel behoefte gehad aan licht voor een bepaalde stemming oid. Wel paste ik meestal de verlichting lichtelijk aan naar wat ik zat te kijken en that's it.
Welke functie vind ik zelf het meest handige/welke gebruik je het meest?
Ik heb niet echt een bepaalde functie dat eruit spat, maar ik heb denk ik de verlichting ook alleen gebruikt voor dat wat ik nodig had; verlichting wanneer ik het nodig had en geen verdere poespas.
Welke voordelen ondervind je van slimme verlichting?
Met slimme verlichting (en zeker ook met tools zoals Home Assistant bijvoorbeeld) kun je de verlichting laten reageren op zaken die je in huis doet. Hier ben ik echter nog niet aan toe gekomen, dus het echte slimme gedeelte moet nog komen. Maar dat dit kan is vooral een handigheidje en gemak dat dit anno nu kan. Ik zou er niet wakker van liggen als dat nog niet kon.
Werking van timers, routines, synchronisatie en automatiseringen, bediening van lampen buitenshuis
Ik heb een LG G5 TV van 2025, en met de Flux lichtstrip heb ik wel even Hue Sync geprobeerd (dat aangestuurd werd via de bridge). Ik zal in de review over de Flux lichtstrip daar meer over vertellen. Met Home Assistant is een en ander verder te automatiseren, maar heb ik vooralsnog de tijd niet voor genomen.
Design
Over het design zal ik ook vrij kort zijn. Die boeide mij echt totaal niet. De bridge heb ik in de meterkast hangen en de lampen zijn in de armaturen geschroeft die ik ook al had. Dat zijn echt dingen die mij zeg maar koud laten, zolang ze maar doen wat ze moeten doen en dat deed het allemaal.
Kwaliteit van product
De kwaliteit is gewoon prima, het voelt in elk geval niet ondermaats aan of zo. Je krijgt wat mij betreft als je het koopt dus wel gewoon waar voor je geld, het is gewoon degelijk spul.
Kwaliteit van lichteffect
Ik heb niet heel veel effecten continue gehad, ik stelde de lampen gewoon in naar wat op dat moment voor mij de behoefte was en wanneer ik me er goed bij voelde. Als ik lichteffecten wil, sorry dat ik het zeg, maar dan ga ik wel naar een festival of naar de kermis. Ik zie daar in huis echt weinig meerwaarde voor en het zou mij eerder gaan ergeren.
Helderheid, kleurweergave en uniformiteit van licht.
Ontwerp van de lamp / meerwaarde in interieur / sfeervol
Het ontwerp van de lamp is niet zo heel spannend, dat is gewoon... Een lamp. Daar hoeft niet veel spannends aan te zitten qua ontwerp wat mij betreft. Omdat ik de lamp in een armatuur heb gedraaid met een lampenkamp, is er weinig tot geen meerwaarde in het interieur. De verlichting is aan te passen, dus als het niet sfeervol is, is het naar smaak wel sfeervol te maken, uiteraard. Dat is het voordeel van dit soort LED-verlichting, me dunkt.
Software & App-ervaring
Omdat ik de eerste versie al gebruikte, was er voor mij natuurlijk niets nieuws onder de zon met betrekking tot de software en de Hue app op mijn telefoon. Ook hier weer: aanvankelijk kreeg ik het dus niet aan de praat, omdat de eerste bridge nog onder mijn account zat. Nadat ik die verwijderd had, werkte alles vlekkeloos en zonder problemen.
Gebruiksvriendelijkheid van Hue-app (menu’s, instellingen, scènes).
De app kan hier en daar wellicht dus wel wat betere foutmeldingen geven, bijvoorbeeld omdat er een andere bridge is dat roet in het eten gooit, of dat een nieuwe bridge niet toegevoegd kon worden om een bepaalde reden. Dat was nu een algemene foutmelding die vooral voor frustraties zorgde in plaats van behulpzaam me opweg hielp om het probleem op te lossen.
Mogelijkheid tot groeperen van lampen per kamer en zones
Groeperen van lampen in aparte zones kon dan ook al met de eerste versie van de bridge, dus dat is voor mij weinig nieuws. Ik heb er nu echter wel wat meer naar gekeken en ik moet zeggen, het werkt best wel fijn en handig. Daarmee kun je precies aangeven (vooral in de scenes) welke lampen je wilt aansturen.
Vooraf ingestelde scènes
De vooraf ingestelde scènes zijn niet zo heel spannend, die hebben vooral betrekking op de kleurwarmte en de kleur zelf. uiteindelijk hoef je deze natuurlijk niet te gebruiken.
Andere reviews
Omdat ik meerdere producten heb gekregen, waarvoor ik ook een review heb geschreven, is het wellicht handig om de linkjes ook te delen:
Dankwoord
Ik wil graag Esther van Tweakers Concepts en Signify nogmaals bedanken voor het opsturen van deze set en de kans geven om deze producten te mogen reviewen, het was voor mij een leuke uitdaging en vond het luek mijn inzichten te delen met jullie!

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Philips Starterkit: 2 E27 slimme lampen (1100) + dimmer switch?