Sharkoon SGK50 S2 Wood PBT Review

6 april 2026, laatste update op 6 april 2026, 42 views Rapporteer

De Sharkoon SKILLER SGK50 S2 Wood is een stijlvol en degelijk gebouwd toetsenbord met een unieke houtlook en PBT keycaps. De Gateron Yellow switches zorgen voor een soepele en zeer prettige type-ervaring, zowel tijdens werken als gamen. Dankzij de 96% lay-out behoud je vrijwel alle functionaliteit in een compacter formaat en met hot-swap ondersteuning is het toetsenbord interessant voor moddingliefhebbers.

Toch kent het bord ook duidelijke nadelen. Het ontbreken van dedicated software beperkt de mogelijkheden aanzienlijk, vooral op het gebied van RGB. Hoewel de verlichting eenvoudig via Fn-combinaties te bedienen is, ontbreekt diepgaande personalisatie zoals per-key verlichting of profielen. Hierdoor voelt de RGB minder flexibel dan bij concurrenten.

Al met al is dit een sterk toetsenbord voor liefhebbers van design en aanpasbaarheid, maar minder geschikt voor wie uitgebreide software en volledige controle verwacht.

Pluspunten

• Ik vind hem heel erg mooi
  • Typt goed, ook voor gaming
  • Mooi kabel, lang genoeg voor de meeste computer set-ups
  • Wel RGB (en lekker helder als je dit wilt), maar niet in de toetsen zelf
  • Voelt premium aan
  • Alle toetsen en switches zijn te verwijderen en te veranderen. Alle spullen hiervoor zitten erbij
  • N-key rollover
  • Goede bouwkwaliteit

Minpunten

• Ik mis mijn volume control knop/slider
  • Ook mis ik één of meerdere USB-poorten om randapparatuur aan te sluiten
  • RGB wel instelbaar, maar niet gemakkelijk
  • Geen bluetooth of WiFi, moet bedraad
  • Ik mis voetjes die je omhoog kunt zetten aan de onderkant van het toetsenbord. Hierdoor zou de RGB nog beter tot zijn recht komen
  • De 96% lay out kan echt even wennen zijn, denk aan de pijltjes toetsen die niet los van de rest staan, het ontbreken van knoppen en dat bijvoorbeeld de 0 niet recht onder de 1 staat

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mi6E6FYBpzq7QWwa51HBHJ9YtE8=/m/383141/1W4hSxPxh19YDOKPXocioKl0oZhg2qFIYOk8bSLjTwZDCTkN9r.jpeg
Sharkoon SGK50 S2 Wood PBT toetsenbord review.

- Inleiding

Sharkoon maakt al jaren lang mooie (game)accessoires, waaronder toetsenborden. Dit keer komt Sharkoon met (naar mijn mening) een prachtig toetsenbord. De Sharkoon SGK50 S2 Wood (PBT) is een model met een houten look. Het is geen echt hout, maar PBT. Oftewel, polybutyleentereftalaat. Dit is een kunststof welke zowel voor- als nadelen heeft. De randen lijken van hout en bepaalde toetsen hebben een hout look. Maar heeft Sharkoon alles rondom dit toetsenbord begrepen of snappen ze er geen hout van ;). Je leest het in de review hieronder!

- Uitpakken, eerste indruk en bouw

De Sharkoon SGK50 S2 wordt gelverd in een grijze kartonnen doos met daarop een afbeelding van het toetsenbord. De afbeelding doet het echte toetsenbord geen eer aan, want persoonlijk vind ik hem heel erg mooi. Het toetsenbord is dus niet van echt hout, maar van PBT met hout look. In deze houtlook zit ook contrastverschil en je ziet kleine nerven van het 'hout'.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3316U7S21ekPQMLjyErfbC63OyM=/m/383141/1W4hSwTe7AVgu1XQH8lnCDNFFJD5gItHvEqdewzRtHiZtMczvv.jpeg

Het valt mij nu op dat de afbeelding op de doos ook significant lichter is dan het daadwerkelijke toetsenbord.

Het toetsenbord zit goed verpakt. Binnenin kom je eerst enkele boekjes tegen en zelfs op het toetsenbord zit nog een microvezel doek om zowel het toetsenbord te beschermen en om later te gebruiken om het toetsenbord schoon te maken. Weer onder het toetsenbord zitten de kabels, de keycap- en switch pullers (tangetjes) en nog wat andere toebehoren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kNTcas4OjdeMajgEwky1MqlaHKE=/m/383141/1W4hSxPbTVTITuLFtmkmX3pTv6Kd48w039SizPWee4BpgxnsFy.jpeg

Toen ik het toetsenbord in het echt zag, had ik echt de wauw-factor. Ik vind hem zelf heel erg mooi. Er is goed op de details gelet. Zo heeft het 'hout' een contrastverschil en een nerfachtige look. De spatiebalk en de ESCAPE-knop hebben vanuit de doos ook een hout-look. In de doos zelf zitten nog een 'normale' zwarte spatiebalk en zwarte ESCAPE-knop. Heel goed dat Sharkoon hier aan heeft gedacht. Zelfs aan de USB-C poort is gedacht. De USB-C poort aan de linker achterkant heeft een goudachtig omhulsel. Ook de kabel is gewoon mooi. Het is geen standaard kabel, maar een braided kabel welke ook nog in een mooie spiraalvorm loopt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/SI_hSAFE5PlLaL4RARscjXd73Qs=/m/383141/1W4hSxUiOAQx2cijMfbdFvWfFSsq1iR0fHR94Bbq9VpMV7XDqd.jpeg
Ook de rubberen voetjes aan de onderkant is aan gedacht. Deze zijn niet standaard vierkant en grijs, maar mooi ovaal en zwart van kleur. De grip die ze geven is ook meer dan prima.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3eyyzSwW768r7Q7p7BQICOESIFA=/m/383141/1W4hSxjBZc1tyvmccSgeU59FkFSoY0awlFLtMovgE4Ukhn2rTo.jpeg
Hierboven zie je de USB-C poort. Ook daar heeft Sharkoon over nagedacht. De USB-C kabel is eruit te halen, echter doet het toetsenbord het dan niet. De SGK50 S2 heeft geen bluetooth of WiFi.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/_u4XXhJ_HoTrYeqpva5pa-RfoKM=/m/383141/1W4hSyFlaLiyfH5KcJBi5uYFyZUxansZCMdBUA81KLjwNRyumC.jpeg
Ook over de kabel is nagedacht. Het gaat hier om een USB-A naar USB-C kabel. De kabel is braided en heeft een spiraalvorm. Het rechte stuk na de spiraal (wat richting de USB-A loopt) is wel wat kort. Hierdoor trek ik een deel van de spiraal uit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dJRYC7sgzmmzjJ6jOS6apfiscmA=/m/383141/1W4hSywencHIy0xTXvAHNzDgaxP6d8eRBZ1vYeRoUYAoqBxO7k.jpeg
Hierboven alle toebehoren. In het midden liggen de switch puller en de keycap puller.

Inhoud van de doos:

- 1x keycap puller
- 4x ovale rubberen voetjes
- 1x toetsenoverzicht/functiekaart
- 2x boekjes m.b.t. gebruik van het toetsenbord

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/eXfy3sYHYcNML6dmEH58MfKXHFo=/m/383141/1W4hSyyb9cz1s4MCNuPRe1Rc3cyVcHN4JXSGOzEyrAAT0otxc5.jpeg

De bouw van de SGK50 S2 Wood kan ik goed en gedegen noemen. Het toetsenbord is overwegend gemaakt van PBT. Dit geeft het toetsenbord voldoende stevigheid. Het toetsenbord voelt op een goede manier zwaar aan. Zeker niet te zwaar. Het toetsenbord is niet te buigen. De kabel is gevlochten en kan uit elkaar getrokken worden om zo meer lengte te creëren. De maximale lengte van de kabel is 1.5 meter. Ook het indrukken van de toetsen voelt gewoon lekker aan. De SGK50 S2 wordt geleverd met Gateron G Pro 3.0 Yellow switches. Dit zijn mechanische, lineaire switches. Ze geven een lekker typegevoel en maken niet te veel herrie tijdens het typen. Om de slijtvastigheid van de keycaps te kunnen testen moet je een toetsenbord maanden, dan niet, jaren testen. Dit heb ik niet gedaan en hier kan ik weinig over zeggen. Wel heb ik tijdens het eruit halen van een keycap met de keycap puller gekrast langs een keycap. Het viel mij op dat er geen kras op de keycap zelf zat. Dit lijkt dus ook goed voor elkaar.

Wat betreft design, duurzaamheid en afwerking heb ik niets meer dan lof over de SGK50 S2 wood. Maar geldt dit ook voor de rest van het toetsenbord? Lees vooral verder.

- Lay-out, ergonomie en specificaties

De Sharkoon SGK50 S2 is een 96% toetsenbord. Hierdoor heb je vrijwel alle toetsen die je ook op een 100% toetsenbord tegenkomt, alleen in een iets kleiner formaat. Echter mis ik bijvoorbeeld wel de printscreen knop en de scroll lock knop. Uiteraard is een printscreen nog steeds te maken door middel van de Windows toets+shift+S in te drukken, maar ik mis gewoon een toegewijde knop.

De SGK50 S2 is een zogenaamd ANSI toetsenbord. Een ANSI-toetsenbord is een standaard toetsenbordindeling afkomstig uit de VS. ANSI staat voor American National Standards Institute, de organisatie die deze layout heeft vastgelegd. Hiermee heb je onder andere dat de Enter toets horizontaal loopt (en niet de L-vorm heeft), de linker shift is lang en deze toetsenborden hebben meestal 104 toetsen tegenover de 105 van ISO.
Doordat de vorm net wat kleiner is dan gewoonlijk zitten bijvoorbeeld de pijltjestoetsen niet los van de andere toetsen. Dit is de eerste twee dagen even wennen. Ik heb mezelf de tijd gegeven om hieraan te wennen. Ik schrijf deze volledige review met dit toetsenbord en ik merk dat ik de ruimte ertussen wel een beetje mis. Als ik blind naar beneden ga en voel waar de pijltjestoetsen zitten, dan weet ik niet precies of ik mijn vingers op de pijltjestoetsen heb of op de toetsen net daarnaast. Het is voor mij zeker niet iets onoverkomelijks, maar persoonlijk ben ik blijkbaar meer fan van een 100% toetsenbord.
De SGK50 S2 heeft in het midden onderin een bruine houtachtige spatiebalk. Ook de ESCAPE knop is van hout.
De maximale pollingrate van de SGK50 S2 is 1000 Hz. Echter is dit niet gemakkelijk in te stellen doordat dit toetsenbord geen dedicated software heeft vanuit Sharkoon zelf. Als je aanpassingen wilt doen aan het toetsenbord dan moet dit met open source QMK toolbox software. Sharkoon geeft op de website een .hex bestand als firmware aan. Zodra je deze downloadt zie je zowel het .hex bestand als een please_not.txt bestand. In dit tekstbestand wordt aangegeven dat je dit via de QMK toolbox software moet doen.
Het toetsenbord is met een gewicht van 880 gram lekker zwaar. De kabel is braided en weegt 66 gram. De afmetingen van het toetsenbord zijn 368*121*50 mm.
Het toetsenbord heeft ook N-key rollover ondersteuning. Dit kan zeker nuttig zijn in gaming doordat het toetsenbord niet slechts één toets per keer aan kan slaan, maar meerdere tegelijkertijd.
Wat verder nog belangrijk is om te weten is dat de SGK50 S2 zowel lineaire switches als tactiele switches heeft. In mijn geval heb ik Yellow switches, lineair. Dit zorgt ervoor dat de switches gelijkmatig ingedrukt worden. Je hebt geen echt gevoel van indrukken/doordrukken.

Alle specificaties zijn terug te vinden op de officiële website van Sharkoon via de volgende link: https://nl.sharkoon.com/product//SGK50S2#specs.

- Keycaps, switches en modding

De Sharkoon SKILLER SGK50 S2 richt zich duidelijk op liefhebbers van mechanische toetsenborden die nét wat verder willen gaan dan standaard gebruik. Dit zie je terug in de keuze van keycaps, de hot-swap ondersteuning en de gebruikte switches.

Keycaps: degelijk en slijtvast

De SGK50 S2 is uitgerust met PBT keycaps, wat direct een pluspunt is. In tegenstelling tot ABS voelen deze:
  • minder glad aan
  • slijten ze minder snel
  • en behouden ze langer hun matte uitstraling
Tijdens het typen geven de keycaps een licht ruw, premium gevoel. Dit draagt bij aan controle en voorkomt dat je vingers snel gaan glijden tijdens langere sessies.

Switches: Gateron Yellow (lineair en soepel)

In mijn uitvoering zitten Gateron Yellow switches en dat zijn typisch switches die populair zijn bij zowel gamers als liefhebbers van een soepele type-ervaring.

Wat opvalt mij opvalt is het volgende:
  • Lineair karakter, geen klik of tactile bump
  • Zeer soepel, consistente aanslag van boven tot onder
  • Gemiddelde actuatiekracht (~50g), niet te licht, niet te zwaar
In de praktijk vind ik het ideaal voor gaming door de snelle en vloeiende input en ook prettig voor typen, mits je van lineair houdt. Ik vind het typen heel erg lekker en ik merk dat ik sneller en accurater type dan op mijn 'normale' toetsenbord. Mijn normale toetsenbord heeft Red switches en ik merk daar dat ik heel licht hoef te drukken (soms zelfs erop leunen met een vinger is al voldoende om een letter of teken te typen). Dit zorgt ervoor dat ik minder accuraat type. Deze Yellow switches lijken precies goed voor mij te zijn. Ik kan zachtjes op de toetsen leunen en ik hoef maar een klein beetje te drukken of de letter wordt al op het scherm getoond. Ook gaan de keycaps/switches precies (snel) genoeg omhoog waardoor je ook weer snel een nieuwe letter kunt typen.
Dit alles is natuurlijk gevoelsmatig. Voor mij werkt het blijkbaar heel erg goed en (nu ik de Yellow switches ken) heb ik eigenlijk een beetje spijt van de Red switches op mijn originele toetsenbord.
Ook valt op dat de Yellow switches wel wat geluid maken, maar het 'lekkere' geluid. Het klinkt allemaal een beetje als een toetsenbord van vroeger, maar dan veel minder luid.
Alles bij elkaar vind ik het een heerlijke type-ervaring.

Hot-swap en modding: groot pluspunt

Een van de sterkste punten van dit bord is de hot-swap functionaliteit:
  • Switches zijn zonder solderen te vervangen
  • Compatibel met de meeste 3- en 5-pin switches
  • Ideaal om te experimenteren met andere types
Voor modders betekent dit:
  • Switches wisselen in seconden
  • Geen technische drempel
  • Perfect platform om te tweaken
Modding mogelijkheden

De SGK50 S2 leent zich verrassend goed voor mods:
  • Foam mod, minder hollowness, dieper geluid
  • Tape mod, strakkere klank
  • Stabilisers luben, minder rattling bij grotere toetsen
De combinatie van PBT keycaps, soepele Gateron Yellow switches en hot-swap ondersteuning maakt de SGK50 S2 een veelzijdig toetsenbord. Zowel out-of-the-box als voor modding biedt het bord veel mogelijkheden, waarbij vooral de switches en het aanpasbare karakter eruit springen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mjsC3BnumE-roUUIM_OdqerdRJ0=/m/383141/1W9veGVIlBrlxoPxsZW0cBqamcZRSh5xOicfQUTwevw5BCdVwZ.jpeg
Bovenstaande foto laat de Yellow switches met onderliggende RGB LED zien. Je kunt de keycaps eraf halen met de rechter tool en de switches met de linker tool. In het geval van deze foto staat de RGB uit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/vsETRRUNO0lyuUludmT3ZWysZxs=/m/383141/1W9veG7YxJ3d7dMx7uGyHatI6ukW7KvoNRTAey6b1OnkysJj2U.jpeg
Op deze foto staat de LED op de laagste stand (van de 5, als uit ook telt als een stand).

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/K8A7c1Q5krsnOkRYRewtM-OJvvI=/m/383141/1W9veHTlH22XSLF1iw91FypvwbgRRQqZW5Msb5tU2dbF8TgG2w.jpeg
Op deze foto staat de RGB LED op de hoogste stand.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/qyx_rbjtZNGnMAEDdtqVjyACIxs=/m/383141/1W9veHdCzoRVeuiIdGpzpwBOYjYh9ALYjzGwXhAcM1lIwG4SJF.jpeg
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/8fuSRajOemVSoSYz-alFQsVA-ck=/m/383141/1W9veHskIkXgV2uQ8vGFLbZdNi3imm4D09DqcrpcZksbuzRgtl.jpeg
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/VIePKzTNhzklnit0_Yr3EBBGevU=/m/383141/1W9veHLHmJYYeRnkbxhszhXWYbiCURF5ZWcodOVI5hg9PbScHX.jpeg
En uiteraard kan de SGK50 S2 zeer veel verschillende kleuren laten zien. Zowel stilstaand als bewegend. Ook kun je ervoor kiezen om een uitstralend effect te hebben als je op een bepaalde toets drukt. Het is zelfs mogelijk om de RGB uit te hebben, maar dat het toetsenbord wel bij elke toets die je indrukt een uitstralende (naar de buitenkant lopende) kleur laat zien.

- Gaming

Ik heb de SGK50 S2 enkele weken getest. Zowel tijdens het gamen als tijdens het werken op mijn computer. Daaronder valt ook het schrijven van deze review.

Ik speel overwegend World of Warcraft (ja, echt). Ook speel ik PUBG (ja, echt). Twee best wel uiteenlopende spellen. World of Warcraft is een MMORPG. De gameplay is rustiger dan een shooter als PUBG. Wat dat betreft zijn het mooie, uiteenlopende spellen om het toetsenbord te testen tijdens het gamen.

Ik gebruik wel macro's in WoW, maar ik ben niet iemand die bewust macro's maakt op het toetsenbord. Ik heb dan persoonlijk ook geen behoefte aan een toetsenbord waarmee ik macro's kan maken. Ik maak dan ook een macro aan in het spel zelf en klik erop met mijn muis (of een normale toetsencombinatie).
In WoW merk ik dat het gewoon lekker speelt. Doordat je je vingers standaard op WASD hebt rusten, is het vinden van de juiste toetsen gewoon heel gemakkelijk. Ook het typen van een bericht naar andere spelers gaat gewoon heel erg lekker. Ook tijdens langere gaming sessies waarin ik meerdere uren achter elkaar een raid speel, voelt het toetsenbord gewoon prettig aan. De toetsen voelen zacht, maar niet te zacht. Ik ben iemand die snel zweethanden krijgt en ik merk aan mijzelf dat ik tijdens het typen mijn duimen onder de spatiebalk op het 'houten' gedeelte laat rusten. Doordat er op het houten gedeelte een bepaalde coating heeft (om te beschermen tegen krassen) krijg ik daar blijkbaar sneller zwetende duimen op. Ik vind het persoonlijk helemaal niet vervelend, maar ik wilde het hier wel benoemen.

Tijdens het spelen van PUBG heb ik eigenlijk dezelfde ervaring. Ik kan PUBG meerdere uren achter elkaar spelen en ook daar voelt het toetsenbord gewoon lekker aan. Wat ook heel prettig werkt is de N-key rollover. Hierdoor kan ik meerdere toetsen tegelijkertijd indrukken en worden alle toetsen geregistreerd. Het geeft zelfs een klein tactisch voordeel. Doordat ik bijvoorbeeld tegelijkertijd kan bukken en kan helen, ben ik sneller weer klaar voor actie. Het is met mijn gewone toetsenbord wel eens gebeurd dat ik een first aid kit wilde gebruiken door een hotkey in te drukken, maar dat die net niet registreerde doordat ik al een andere knop ingedrukt had. Daar hoef je met dit toetsenbord dus niet bang voor te zijn. Een ander voordeel in een spel als PUBG is dat ik naar links kan 'strafen' en terwijl ik de knop naar links ingedrukt houd, ik de knop naar rechts in kan drukken en dat mijn karakter dan naar rechts loopt. Normaal gesproken moet ik daarvoor eerst mijn vinger van de knop naar links af halen. Dit is in het begin even wennen, maar het went snel en geeft ook een tactisch voordeel.

- Wel RGB, geen software

De SGK50 S2 heeft wel degelijk RGB. Hij heeft ontzettend veel verschillende kleuren, alleen heeft de SGK50 S2 geen dedicated software hiervoor. De RGB-verlichting van de Sharkoon SKILLER SGK50 S2 is volledig onboard te bedienen, wat betekent dat je geen software nodig hebt om de verlichting aan te passen. In plaats daarvan werk je met Fn-combinaties, waarmee je snel door de verschillende effecten en instellingen bladert. De FN toets is eigenlijk de Sharkoon (haaienvin) toets (tussen de rechter alt en control).

Met een paar toetscombinaties wissel je eenvoudig tussen effecten zoals wave, breathing of een statische kleur. Ook helderheid en animatiesnelheid zijn direct aan te passen, waardoor je het toetsenbord snel naar eigen smaak kunt instellen zonder eerst software te installeren.

De helderheid van de verlichting is eveneens direct aan te passen:
  • Fn + ↑ dit verhoogt de helderheid
  • Fn + ↓ dit verlaagt de helderheid
Daarnaast kun je de snelheid van animaties aanpassen:
  • Fn + ← je krijgt een langzamer effect
  • Fn + → je krijgt een sneller effect
Wat hierbij opvalt, is dat Sharkoon duidelijk kiest voor een plug-and-play aanpak. Dit maakt het toetsenbord toegankelijk: aansluiten en direct aanpassen, zonder gedoe. Zeker voor gebruikers die geen zin hebben in zware softwarepakketten is dit zowel een pluspunt als een minpunt. Het pluspunt is dus dat je snel naar een volgende RGB kunt gaan. Het toch wel grote minpunt is dat je geen profiel in kunt stellen dat jij mooi vindt en geen flexibiliteit hebt in de instellingen. Als ik elke toets een andere kleur wil hebben, dan kan ik dit niet instellen. Je zit vast aan de (echt wel heel veel) profielen die vooraf zijn ingesteld. Hoewel er ondersteuning is voor tools zoals QMK en VIA, is de RGB-aansturing in de praktijk grotendeels hardwarematig en daardoor minder uitgebreid dan bij sommige concurrenten.

De RGB-verlichting van de SGK50 S2 is vooral gericht op gebruiksgemak. Je krijgt snelle en eenvoudige controle zonder software, maar levert daarbij wel iets in op het gebied van uitgebreide personalisatie. Voor de meeste gebruikers zal dit meer dan voldoende zijn, terwijl echte tweakers mogelijk nét wat meer vrijheid zullen missen.

Iets anders wat mij is opgevallen is dat de RGB echt wel heel helder kan zijn, alleen kun je deze niet altijd goed zien. Dit komt doordat het toetsenbord niet ver genoeg naar je toe is gericht en doordat de RGB niet in de toetsen zelf zit. Dit had opgelost kunnen worden door aan de onderkant opstaande voeten te plaatsen. Hierdoor richt je het toetsenbord dus verder naar je toe en zie je de RGB beter. Het stoort mij niet op het moment dat ik het toetsenbord gebruik, maar als ik het toetsenbord optil en zie hoe mooi en helder de RGB kan zijn, is het toch wel jammer!
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/qbXKmJmgjrIl6Q66YMBfTxqOjws=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/383141/1W9vAaEzmh4u8odQuvxRziujnFfCMrxzAIdY8rAl8clqhSm4EQ.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/lOTE8rLe5dJBb4lTL3X6i76GUVA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/383141/1W9vAazugSMeMMjVuhF5E4pO6Fklmze7cM1H9wIyVyNG99gmgm.jpeg?f=620xauto
Hierboven twee afbeeldingen van dezelfde RGB met dezelfde helderheid. De eerste foto is genomen vanaf de hoek hoe ik kijk. De tweede foto is recht boven het toetsenbord genomen. Zo is het verschil goed te zien tussen de helderheid vanuit de verschillende hoeken. Ik heb hierbij het toetsenbord op dezelfde afstand laten staan als vanaf waar ik altijd typ.

- Vergelijking met andere Sharkoon toetsenborden

Wanneer je de Sharkoon SKILLER SGK50 S2 naast andere toetsenborden van Sharkoon legt, wordt al snel duidelijk dat dit model een iets andere richting inslaat. Waar veel Sharkoon-toetsenborden zich traditioneel richten op gamers die vooral op zoek zijn naar functionaliteit en softwarematige controle, lijkt de S2 juist ontworpen voor gebruikers die nét wat verder willen gaan.

Dat begint al bij de lay-out. Met zijn 96% indeling zit de S2 precies tussen een full-size toetsenbord en een compacter model in. Je behoudt het numpad en vrijwel alle functionaliteit, maar levert wat ruimte in op je bureau. Vergelijk je dit met bijvoorbeeld de SGK50 S3, dan zie je dat die nog een stap compacter is door het ontbreken van een numpad. Aan de andere kant staan modellen zoals de SGK30 en SGK3, die vasthouden aan de klassieke full-size indeling met meer ruimte tussen de toetsen. De S2 voelt daardoor als een soort middenweg. Compact, maar zonder echte concessies.

Ook op het gebied van RGB en software maakt de S2 een duidelijke keuze. Waar veel andere Sharkoon-modellen gebruikmaken van eigen software om verlichting en macro’s in te stellen, doet de S2 het juist zonder. Alles wordt geregeld via toetscombinaties op het bord zelf. Dat maakt het gebruik eenvoudig en direct, maar betekent ook dat je minder diepgaande controle hebt. Tegelijkertijd is er ondersteuning voor open-source oplossingen zoals QMK en VIA, wat juist weer interessant is voor gebruikers die graag zelf sleutelen aan hun setup. Daarmee positioneert de S2 zich duidelijk anders dan bijvoorbeeld de SGK30, die meer leunt op een traditionele softwarematige aanpak.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/NSQBFnrBqZ8Me9IIp2ojK7OLfzw=/m/383141/1W9veGwWphYqCuOWFnOhjIv6br4OiRxx0G3Si4cMytWy21GMUI.jpeg
Hierboven in het groen de toetsen die volgens de QMK software op het toetsenbord zitten. Je start de software en klikt op alle knoppen van je toetsenbord. Op die manier zie je dus welke toetsen je hebt.

Het verschil wordt nog duidelijker wanneer je kijkt naar de switches en de flexibiliteit van het toetsenbord. De S2 maakt gebruik van Gateron switches en ondersteunt hot-swapping, waardoor je eenvoudig van switches kunt wisselen zonder te solderen. Dit is iets wat je bij de meeste andere Sharkoon-toetsenborden niet terugziet. Modellen zoals de SGK30 en SGK3 zijn vaak uitgerust met Kailh- of Huano-switches, maar zitten vast gesoldeerd. Dat maakt ze minder flexibel en meer gericht op gebruikers die gewoon een toetsenbord willen dat direct werkt, zonder verdere aanpassingen.

Die focus op flexibiliteit zie je ook terug in de moddingmogelijkheden. Waar andere Sharkoon-toetsenborden vooral gesloten systemen zijn, voelt de S2 juist als een uitnodiging om ermee te experimenteren. Denk aan het aanpassen van switches, het verbeteren van het geluid met mods of het finetunen van de layout via QMK. Het toetsenbord gaat daarmee een stuk verder dan alleen gamen of typen; het wordt bijna een hobbyproject op zich.

Ook qua bouw en afwerking lijkt de S2 net een stapje hoger te zitten. Waar oudere modellen vooral functioneel aanvoelen, ligt bij de S2 de nadruk meer op de totale ervaring: het geluid, het typegevoel en natuurlijk het design. Zeker in deze wood-uitvoering krijgt het toetsenbord een eigen karakter dat je bij de meer traditionele modellen mist.

Alles bij elkaar voelt de SGK50 S2 daardoor minder als een standaard gaming toetsenbord en meer als een instap in de wereld van custom keyboards. Waar andere Sharkoon-modellen zich richten op gebruiksgemak en softwarematige controle, biedt de S2 juist vrijheid en aanpasbaarheid en dat maakt het een opvallende keuze binnen het assortiment.

- Conclusie

De Sharkoon SKILLER SGK50 S2 Wood is zonder twijfel een opvallend toetsenbord. Het design met houtlook is vrij uniek en goed uitgevoerd, de bouwkwaliteit is degelijk en de combinatie van PBT keycaps met Gateron Yellow switches zorgt voor een prettige en consistente type-ervaring. Zowel tijdens het werken als gamen voelt het toetsenbord comfortabel en betrouwbaar aan, mede dankzij functies zoals N-key rollover en de solide constructie.

Ook op het gebied van flexibiliteit weet de SGK50 S2 zich te onderscheiden. De hot-swap ondersteuning maakt het eenvoudig om switches te vervangen en biedt ruimte om te experimenteren. In combinatie met ondersteuning voor tools zoals QMK en VIA voelt het toetsenbord meer als een instap in de custom keyboard wereld dan als een standaard gaming toetsenbord.

Toch is het niet alleen maar positief. Het ontbreken van dedicated software weegt in de praktijk zwaarder dan je in eerste instantie zou denken. Hoewel de RGB-verlichting via Fn-combinaties eenvoudig te bedienen is, mis je al snel de mogelijkheid om echt zelf controle te hebben. Het instellen van eigen profielen, per-key RGB of het finetunen van instellingen is simpelweg niet (gemakkelijk) mogelijk. Hierdoor voelt de verlichting eerder als iets waar je uit kiest, in plaats van iets wat je echt naar eigen smaak kunt aanpassen.

Daar komt bij dat de RGB, ondanks de hoge helderheid, niet altijd goed tot zijn recht komt door de kijkhoek en het ontbreken van verstelbare pootjes. Dit versterkt het gevoel dat er meer uit te halen was geweest als Sharkoon had gekozen voor een softwarematige aanpak.

Alles bij elkaar is de SGK50 S2 Wood een sterk toetsenbord met een duidelijke focus op design, typegevoel en moddingmogelijkheden. Voor gebruikers die waarde hechten aan flexibiliteit in hardware en een unieke uitstraling is dit een interessante keuze. Daarbij wil ik blijven benadrukken dat de SGK50 S2 ongelooflijk lekker typt en dat is toch wat je graag zou willen op een toetsenbord.
Zoek je echter uitgebreide software, diepgaande RGB-aanpassingen en volledige controle over je instellingen, dan zijn er betere alternatieven binnen en buiten het Sharkoon-assortiment.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/O5ZLiuYyd-6wQhII_VtC_MbO1vQ=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/9EloLbduKjuDioGdjao9kol3.png?f=user_large
Vier sterren van TostieTech!

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Sharkoon SGK50 S2 Wood PBT?

Zeer goede beschrijving van dit toetsenbord
Ook hier. Dankjewel voor het laten weten!