Inleiding
Tsja, eigenlijk was het niet per direct de bedoeling om m'n oude vertrouwde Asus ROG Swift PG279Q te vervangen maar het was een beetje voortgekomen uit de angst dat de oude monitor wellicht een keer komt te overlijden, gezien dat ding inmiddels dikwijls geschat is op 45-50K branduren sinds dat deze begin 2016 in gebruik is.
De oude monitor gaat eigenlijk nooit op stand-by en de PC staat nog vaak 16-20 uur per dag te draaien behalve op de werkdagen, ruw geschat zo'n 2080 werkdagen van de 3650 in de 10 jaar draait hij dan circa 9 uur per dag en dus 18.720 uur, bij de overige 1570 dagen met gemiddeld 18 uur is dat 28.260 uur wat al uitkomt op 46.980 uur, terwijl hij zo'n 27-30W trekt op 50% helderheid.
De monitor werkt nog prima zolang hij op de stroom is aangesloten, maar zodra de AC-power er vanaf gehaald wordt voor een tijdje dan weigert deze in te schakelen, soms wilde de monitor dat niet terwijl deze wel op de stroom is aangesloten maar dan was het opnieuw inpluggen bij het stekkerblok genoeg, maar in dit geval dient de voeding van de monitor op het stekkerblok te zijn aangesloten en dan de stekker-kant van de monitor opnieuw ingeplugd te worden om deze te 'kickstarten' dat hij wel weer activeert, wat een beetje duidt op interne slijtage mijn inziens.
Schijnt een veel voorkomend ding te zijn bij gaming monitoren, en blijkbaar niet alleen bij Asus. Heb hiervoor een identieke gloednieuwe voeding voor gekocht via Amazon maar het gedrag blijft hetzelfde, dus dat zit intern in de monitor.
Maar goed, omdat ik niet plotseling op een dag zonder fatsoenlijke monitor wil zitten en Nvidia toevallig nadat ik dit merkte recent de aankondiging deed voor Nvidia G-sync Pulsar technologie met notabene een nieuwe Mediatek chip die ervoor zorgt dat de monitor Native G-sync ondersteuning krijgt in plaats van G-sync compatible wat dus zijn voordelen kent en dan ook nog eens een IPS-paneel zonder last te hebben van burn-in perikelen met mijn gebruikerspatroon én ook nog eens de prijs acceptabel was dacht ik bij mezelf dit is DE kans om weer een nieuwe iteratie van een Native G-sync monitor te kopen na een lange tijd van afwezigheid. (buiten de Ultimate versies dan)
Eerst wilde ik uiteraard wachten tot dat de DisplayPort 2.1b monitoren op de markt kwamen, maar gezien dat nog niet echt op rolletjes loopt en de kabels officieel erg kort zijn en waarschijnlijk de glasvezel DP kabels nog even op zich laten wachten hiervoor en erachter komende dat DSC met de RTX-50 serie videokaarten geen problemen heeft met zwarte schermen met alt-tabben bij volledig scherm modus in spellen was ik toch overstag gegaan.
Met een beetje geluk kan deze net als de ander weer 10 jaar mee, en geloof me, de RTX 5090 heeft het zwaar zat 1440P draaiende te houden in de meest zware titels met RT/PT en Ray-Reconstruction dan wel 200% framescaling voor 5K-resolutie om als Anti-Aliasing te fungeren in de wat oudere DLSS-loze titels, verder is de beeldschermdiagonaal en resolutie hetzelfde als het oude paneel dus dat oogt ook wel wat beter nu deze naast elkaar hangen aan de monitor arm dus dat is wat mij betreft prima in balans voor mijn doeleinden. Overigens gaan oude onderdelen doorgaans naar oudere machines dus zelfs het liefst werkt het spul langer dan die periode.
Specificaties
| Kleurdiepte | 10-bit (1,074 miljard) |
| Kleurruimte (DCI-P3) | 90% |
| Kleuraccuraatheid | △E< 2 |
| HDR-ondersteuning | HDR10 |
| Aansluitingen | - 1x DisplayPort 1.4a (DSC, 360Hz)
- 2x HDMI 2.1 40Gbps (120Hz, FRL)
- 3x USB-A 3.0 (+ hub aansluiting, 3.2 Gen 1 5GB/s)
- 1x USB Micro-B (firmware update poort)
- 3.5mm Jack (audio uit)
| Ergonomie | - Tilt: +20° / -5°
- Swivel: +45° / -45°
- Pivot: +90° / -90°
- Hoogte: 0-110mm
| VESA-ondersteuning | VESA 100x100 |
| Speciale eigenschappen & functies | - GamePlus (FPS, Timer, Stopwatch, Crosshair, Schermuitlijning)
- GameVisual (Scherm presets)
- G-sync (1-360Hz)
- G-sync Pulsar (75-360Hz)
- Ultra Low Motion Blur (ULMB2, 60-360Hz)
- GameFast Input Technology
- Dark Boost (3 levels)
- Aspect Control
- Licht-effecten (+ Aura Sync ondersteuning)
- Kensington Slot
| Afmetingen | - Fysiek met standaard (W x H x D) : 61.4 x 50.3 x 18.8 CM
- Fysiek zonder standaard (W x H x D) : 61.4 x 36.7 x 8.6 CM
- Doos (W x H x D) : 71.0 x 21.5 x 46.0 CM
| Gewicht | - Netto met standaard : 6.5 KG
- Netto zonder standaard : 4.3 KG
- Totaal gewicht: 9.2 KG
| Accessoires | - Kleur kalibratie rapport
- DisplayPort 1.4 kabel (1.8m)
- Stroomadapter (180W, 20.0V 9.0A, A22-180P1A)
- Stroomkabel
| Energieverbruik (HDR) | 70 kWh per 1000 uur |
| Energieverbruik (Stand-By) | 0.5W |
| Stroomverbruik (Uit) | 0.3W |
| EPREL nummer | 2452366 |
| EPREL link | https://eprel.ec.europa.eu/screen/product/electronicdisplays/2452366 |
| Voltage | 100-240V, 50/60Hz |
| SKU | 90LM0BF0-B01371 |
| EAN | 4711387958094 |
| Minimumduur van de door de leverancier geboden algemene garantie | 3 Jaar |
| Minimale gegarandeerde product ondersteuning | 7 Jaar |
| Minimale gegarandeerde beschikbaarheid van reserveonderdelen (vanaf de datum waarop het in de handel brengen is beëindigd) | 7 Jaar |
| Minimale gegarandeerde beschikbaarheid van software- en firmware-updates (vanaf de datum waarop het in de handel brengen is beëindigd) | 8 Jaar |
De doos
De doos is vrij nuchter te noemen, helemaal geen flitsend uiterlijk, dat is mijn inziens wel jammer want het breekt gewoon af op het 'premium gevoel' die je krijgt bij de duurdere producten te kopen, dat is een kritiek punt dat ik zal blijven uiten terwijl ik hier onlangs in de
Corsair AX1600i review hier nog lovend over was hoe goed de presentatie is t.a.v. veel nieuwe producten van tegenwoordig.
Op de zijkant staan in het kort wat van de specificaties vermeld.
Zodra je de doos openmaakt zie je op een van de flappen wat instructies staan hoe je de voet aan de standaard moet vastmaken.
Buiten de sullige presentatie van de doos is het product wel gewoon netjes en goed verpakt tussen twee aparte stukken piepschuim.
Inhoud va
In de doos
Zodra je het geheel uit de doos hebt getrokken dan zie je een aantal accessoires liggen, waaronder
- Plastic klep om de kabelaansluitingen te verbergen aan de achterkant van de monitor
- De monitor voet
- De boekjes met kleur kalibratie rapportage en ROG stickers
- Een ROG tas waarin de DisplayPort en USB-B 3.0 kabels zijn verstopt
- De externe voeding van 90W
Alles is netjes verpakt in het beschermde soort foam dat je aantreft bij vrijwel elke monitor die je koopt en anderzijds in plastic zakken, hieronder een aantal foto's van de inhoud.
De voeding:
De voeding betreft dus het modeltype A22-180P1A met een capaciteit van 180W
De specificaties geven aan dat dit 20.0V met 9.0A output is.
Er zit lichtelijk een Asus logo in verwerkt.
De afdek-klep voor de achterkant:
De boekjes en ROG-stickers:
De ROG tas:
De tas is allemaal netjes hoogwaardig afgewerkt.
Je kan bij de ROG tas ook mooi zien dat de rits-aansluiting de mogelijkheid heeft om er een slot aan te hangen.
De kabels in de ROG tas:
De USB en DP kabels gebruik ik overigens niet, daar heb ik zelf wat voor aangeschaft aangezien de kabels zelf standaard gewoon te kort zouden zijn, naar schatting 1.8 meter is vaak de standaard maat zo'n beetje en ik moest 3 meter lang hebben.
De monitor voet:
De voet van metaal is netjes voorzien van meerdere rubberen voetjes om de stabiliteit en grip te bevorderen en trillingen tegen te gaan, het is een lekker compact voet die de bureaublad ruimte zal bevorderen mits je geen arm gebruikt, hij is alleen wat minder flitsend dan die van de ROG Swift PG279Q die een rood LED logo van ROG erin had zitten met een rode ring om de voet heen maar dit is stevig en doeltreffend.
Zodra je de deksel met de accessoires van het onderste deel afhaalt dan krijg je de achterkant van de monitor zelf te zien, de standaard is al standaard bevestigd en 90° gedraaid in de doos voor de compactheid, dat is op zich slim bedacht want de doos van de PG279Q was een behoorlijk stukje groter ook i.v.m. de grotere voet die je niet van de standaard kan loshalen omdat er LED verlichting in zat. In dit geval is het zo ook makkelijk de voet erop te schroeven vanuit de doos.

Bouwkwaliteit
Nu we de monitor uit de doos hebben gehaald staat deze standaard rechtop in de 90° hoek, netjes beschermd in zijn hoes, na het afhalen ervan kunnen we hem dichterbij bekijken.
De bouwkwaliteit is op verschillende punten prima voor elkaar, echter zijn er ook punten van aandacht waarbij de recentere monitoren van Asus niet uitblinken t.a.v. hun 10-jaar oude gamma van producten. Nu is dit niet perse enkel bij Asus een probleem aangezien de AOC-versie van Pulsar in elk geval erg blijkt te wiebelen op zijn voet.
Gelukkig blijkt deze monitor ondanks de kleinere voet om bureaublad ruimte te besparen redelijk stevig, ja je kan hem aan het wiebelen krijgen maar de constructie hersteld zich hiervan vrij snel en het voelt gewoon aan als een stevig geheel.
De voet zelf is gewoon van metaal waar de standaard van de monitor op geschroefd wordt.
Verder is er bovenop de standaard een glanzend ROG logo met letters aanwezig.
Daarboven een schroefgat aanwezig waarop men eventueel een camera of andere zaken zoals een ring-light kunnen monteren.
Populair onder de streamers natuurlijk maar kan ook van praktisch nut zijn voor de gewone mens die thuiswerkt en games speelt, immers zijn de bezels nagenoeg afwezig waardoor een webcam snel voor het beeldoppervlak valt.

Waar het echter beter kan is het feit dat de joystick voor de OSD rammelt en de knoppen achter de monitor dat ook doen als je erop tikt met je vingers, tevens zijn de knoppen en joystick lastiger in te drukken dan de oude PG279Q waar alles niet rammelde, de joystick softer was en de knoppen goed vast zaten.
Het ziet er wel 'hoogwaardig carbon-achtig' uit maar daar is alles mee gezegd, ik denk dat we de Strix line-up ook wel als de Budget-Swiftie kunnen zien.
Ook kan je het Power-LED lampje rechts onderin zien als je met een hoek van 170° naar beneden kijkt langs de onderste bezel, dat was ook bij de PG279Q gewoon netjes onzichtbaar, maar het is niet zo erg dat het lampje op het scherm zichtbaar is als je achter het beeldscherm zit, ook in het donker niet, al heb ik er geen foto van gemaakt.
Het losmaken van de standaard van de monitor om bij de VESA-aansluiting te geraken kostte ook wat meer moeite dan bij de PG279Q waar je enkel wat rubbertjes van de schroefgaten af hoefde te halen, moet je bij deze monitor een schroevendraaier gebruiken om het plastic aan de achterkant los te wippen in twee aparte delen om de schroeven te kunnen bereiken.
Ik raad overigens aan een schroevendraaier te pakken die magnetisch is, anders is het een priegelwerk de schroeven uit de gaten te tillen. Je kan de standaard maar op een manier eruit wippen omdat het uitstekende metalen deel de 'ophanging' is waar het geheel aan hangt, dus wip eerst de andere kant omhoog en schuif hem eraf.
Nu dat de standaard eraf is gehaald wordt de VESA 100x100 montagepunten zichtbaar, gebruik de meegeleverde o-ringen (washers) als je een monitor-arm wenst te gebruiken zoals ik om hierom de VESA bevestigingsplaat te monteren en kruislings vast te schroeven.
Het eindresultaat met de VESA mount eraan vast is i.v.m. dat het een circulair design is ook wel wat minder mooi dan de oude PG279Q monitor die vierkant was waardoor je geen gapende gaten aan de achterkant overhoudt. Maar goed, dit is een beetje muggenziften over kleine dingen maar zeker niet onrelevant voor andere producten in het portfolio waar dezelfde design-keuzes zijn gemaakt.
En ja, ik had het plastic laten zitten.
Wat bij deze monitor wel netjes is gedaan is de implementatie van het sensor om het omgevingslicht op te nemen om de helderheid en kleuren automatisch te laten tunen aan de omgeving.
Het is een klein bolletje op de bovenkant van de monitor in plaats van een groot webcam-achtig monster zoals bij een ander model.
Wat wel weer een dingetje is dat de achterkant waar de kabels worden aangesloten een opstaande plastic-rand heeft aan de onderzijde, dit kan bij connectoren die wat langwerpiger zijn voor enige buiging zorgen van de kabel en maakt het insteken van de kabel ook wat meer priegelwerk, en dat is dan wel weer jammer.

Connectiviteit
De monitor heeft dus een aantal verschillende aansluitingen
- Een USB 3.0 hub met drie USB 3.0 aansluitingen
- Een USB Micro-B aansluiting voor firmware updates
- Een audio jack (er zijn geen speakers inbegrepen)
- Twee HDMI 2.1 poorten
- Een DisplayPort 1.4a poort
De USB hub is hierbij voor zichzelf sprekend maar de firmware update poort wat minder, deze zal ik onderaan de review even apart behandelen.
Voor de HDMI 2.1 poorten, hoewel dit theoretisch 360Hz aan zou moeten kunnen, kan je hiermee niet Pulsar gebruiken en zijn deze 40Gbps poorten tot 120Hz gelimiteerd. De gebruikte Mediatek scaler in de monitor is niet toereikend om hoger aan te kunnen, maar voor een console waar dit sneller voor zal worden toegepast worden zal dit wel afdoende zijn voor de meesten en dan kan je Pulsar sowieso niet gebruiken.
De DisplayPort 1.4a poort moet natuurlijk gebruik maken van de DSC (Display Stream Compression) technologie om 'visueel lossless' een hogere verversingssnelheid te bewerkstelligen dan dat de 1.4a standaard native aan zou kunnen qua bandbreedte.
Dat is op zich niet altijd een probleem, maar toch zijn er bij o.a. de RTX 30 en 40 series videokaarten het probleem dat het alt-tabben tussen games in volledig scherm naar de desktop voor een tijdelijk zwart scherm kunnen zorgen.
Op de RTX-50 series is dat probleem verleden tijd, in elk geval voor de huidige specificaties dat deze monitoren vragen van de videokaart. Zolang je spel dezelfde fullscreen instellingen en refreshrate gebruikt als je op de desktop gebruikt zal je met alt-tabben op een RTX-50 serie GPU geen problemen moeten ervaren.
Verder als je voor langere kabels op zoek bent kan je het beste kijken naar HBR3-gecertificeerde DP1.4 kabels, als deze niet specifiek met HBR3 zijn aangeduid is de kans groot dat als je een 3-meter passieve kabel koopt dat je niet de volledige 360Hz tot je beschikking krijgt zonder signaalverlies.
Om precies te zijn heb ik deze ZEENVIC kabels gebruikt met HBR3 specificatie van 3 meter lang:
Deze kabels zijn backwards-compatible en heb zo succesvol een HBR3 DP1.4 kabel gebruikt om ook de oude PG279Q met DP 1.2 op 165Hz te laten draaien die al dicht op zijn 1.2 bandbreedte limiet zit. Langere kabels dan 3-meter beveel ik aan naar glasvezel DP-kabels te kijken om signaal problemen te voorkomen.
Voor deze monitor had ik voor de zekerheid dus 10 meter lange DP 1.4 kabels laten komen via aliexpress voor een relatief aanvaardbare prijs, maar uiteindelijk niet nodig gehad, al zijn deze specifiek niet zo goed verkrijgbaar:
Je kan dergelijke glasvezel DisplayPort kabels vaak maar één kant toe aansluiten, zoals ze dat hieronder ook op de doos hebben afgebeeld, dus mocht je voor zoiets kiezen let dan op dat de aansluitrichting klopt. Het heeft geen eigen voeding o.i.d. nodig omdat glasvezel zo weinig stroom gebruikt dat wat de poort van de videokaart doorgeeft genoeg is.

De kleurweergave
Qua kleurweergave is het voor een IPS scherm gewoon meer dan prima, ondersteund 10-bits kleurendiepte met wide-gamut en het geeft net wat meer 'punch' dan het oude PG279Q scherm, wit is overigens ook witter in plaats van het gebroken wit.
Hoewel HDR ondersteund wordt zal dit het uiteraard niet halen bij OLED, net zo goed het contrast niet, maar om nu te zeggen dat dit een dealbreaker is voor een game-scherm is wat mij betreft een brug te ver. Deze monitor is in de markt gezet om zo vloeiend mogelijk beelden om het scherm te toveren zonder dat het er wazig uitziet met lagere framerates dan dat o.a. OLED nodig zou hebben om hetzelfde te bereiken.
HDR zelf kan ik naar mijn idee op dit moment niet in alle volledigheid bekijken aangezien Windows 11 daar klaarblijkelijk beter in is dan Windows 10 dat is, maar zo heel erg veel interesse had ik er persoonlijk toch niet in aangezien dat nogal veel gedoe kan geven met het maken van screenshots dan wel game opnames m.b.t. het goed opslaan van het kleurenbereik in normale weergave, maar hierom laat ik dit even terzijde.
Ik had wel geprobeerd foto's ervan te maken maar dat was niet echt succesvol en het zou een vertekend beeld geven van de werkelijkheid, ik zou hier toch aanraden te kijken naar de professionele reviewers waaronder TFTCentral.Co.Uk.
IPS Glow
IPS glow is aanwezig, maar foto's maken het altijd veel erger dan dat het in het echt is, het is wat dat betreft in een donkere ruimte zeer prima, al ben ik dan ook iemand die een hoge helderheid streeft boven diepe zwartwaardes maar ik ga ze ook niet de zwartwaardes extra boosten
Verder is het allemaal best wel egaal te noemen, je moet hierbij ook bedenken dat ik het beeld graag relatief op hoge helderheid heb staan (400). Waarschijnlijk niet veel anders dan vele andere IPS-schermen. Ik zit op een afstand van 70-80cm en dat is genoeg om de gele gloed effecten niet echt te zien die je normaal wel kan waarnemen als je zijwaarts kijkt op een donker beeld.
De coating
De coating betreft een matte coating, vergelijkbaar zoals we al kennen van veel andere IPS-gaming monitoren van Asus uit het verleden, mijn inziens lijkt het gewoon hetzelfde als dat op de PG279Q destijds met het AHVA-IPS paneel is gebruikt. Zodra je op een hoek van 170° kijkt dan wordt het een spiegel.
Het is gewoon een prima middenweg, het is niet grainy, het is niet glossy en spiegelig, het moffelt achtergrond licht en reflecties genoeg weg om niet storend te zijn, en daar helpt de helderheid van de monitor zelf uiteraard ook aan mee. Wellicht niet zo goed als sommige recente OLED schermen van o.a. Asus maar de meesten zullen deze toch in een wat meer gedimde omgeving gebruiken en zolang er geen direct zonlicht op weerkaatst is het wel goed te doen.
G-sync Pulsar
G-sync Pulsar is het nieuwe paradepaardje van Nvidia op het gebied van schermtechnologie. Hoewel deze technologie alleen compatibel is met schermtechnologieën zoals LCD en wellicht in de toekomst o.a. MiniLED zullen we het waarschijnlijk niet gaan zien bij OLED of MicroLED schermen waarbij de pixels zichzelf oplichten.
Deze G-sync Pulsar technologie maakt gebruik van een rolling-strobe-backlight waardoor ons menselijk oog de bewegingen duidelijker kan interpreteren terwijl onze ogen de objecten volgen tijdens de bewegingen op het scherm.
Zoals hierboven afgebeeld wordt het beeld per Hz van een traditioneel LCD dus 4x zo scherp waargenomen omdat elke pulse afgevuurd wordt op elke 25% van de frametime, waar 360Hz dus eigenlijk effectief als 1440Hz zou worden ervaren in de meest optimale condities van een conventioneel scherm.
Het probleem is dus dat conventionele LCD en OLED schermen en vergelijkbaar altijd de pixels tonen tijdens de scan-out, waardoor de pixels dus eigenlijk een hele frametime op de verkeerde plek worden weergegeven, wat dus weer vertaald naar zichtbare blur, deze techniek is ruim 10 jaar in ontwikkeling geweest om dit samen met VRR werkend te krijgen zonder dat dit zichtbaar gaat knipperen voor je ogen.
Nu heeft OLED bijvoorbeeld een bijna perfecte pixel responsetijd van 0.01ms en 0.03ms GtG maar de keerzijde is dat deze nog altijd net zoals LCD gebonden zijn aan de "Sample & Hold" motion-blur die Pulsar wel tegen gaat. Verder heeft dergelijk snelle responsetijden van de pixels ook een keerzijde, 24-30 FPS content kunnen schokkeriger worden ervaren t.a.v. een conventioneel scherm die m.b.v. van de blur door zijn tragere transities deze bewegingen wat vloeiender over laat gaan wat wellicht rustiger is voor het oog. Een OLED paneel zit op circa 1.5x de bewegingsscherpte per Hz van een conventioneel LCD, G-sync Pulsar gaat daar dus nog eens dik overheen.
Met betrekking tot G-sync, voorheen had je enkel G-sync wat natuurlijk helpt om microstutters tegen te gaan door het scherm te synchroniseren met de output die de videokaart genereerd zodat de FPS/Hz in lijn met elkaar liggen en dus geen tearing krijgt, maar dat was nog altijd geen hulpmiddel tegen de trage transities van pixels en hoe de retina van onze ogen deze 'persistence' van bewegende beelden ziet.
Voorheen had je uiteraard de keuze tussen ULMB (Ultra Low Motion Blur) technologie bij Nvidia, maar deze heeft de limitatie dat het niet werkt met VRR en dat het scherm minder helder wordt omdat het backlight constant aan en uit gaat, wat dus ook voor het oog onrustig is omdat het vrij duidelijk knippert. Het is echter wel zeer effectief om de motion-blur hiermee tegen te gaan maar dan moeten de games ook op een fixed-framerate kunnen blijven draaien om er profijt van te hebben.
Het is een beetje zoals de sluiter van de camera, des te langer de sluiter openstaat, des te meer beweging zal je opnemen in de afbeelding dat als onscherp wordt weergegeven, des te korter, des te scherper de afbeelding wordt. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde maar het is maar een voorbeeld om het idee erachter een beetje beter te begrijpen om de bewegingsonscherpte tegen te gaan.
G-sync Pulsar combineert hierbij dus het beste van alle werelden die de G-sync technologie te bieden heeft, dus VRR met ULMB zonder dat je op helderheid hoeft in te boeten met een beter zichtbaar beeld bij beweging zelfs op lagere framerates, enkel moet je door de vingers kunnen zien dat het contrast van een IPS-scherm het niet haalt bij zoiets als OLED.
Verder zijn er uiteraard nog meer voordelen van een Native G-sync scaler in je monitor te hebben, waaronder:
- Vloeiendere beelden wat verspreid is over een algemeen breder spectrum van de Hz-range van de monitor, zoals in dit geval 1-360Hz
- Deze dynamisch de overdrive kan regelen voor een optimaal beeld
- Natuurlijk de toegang tot de ULMB-technologie
- Een betere afhandelingen van lage-framerates (LFC, oftewel Low Framerate Compensation)
- Een lagere input lag
- Veel minder VRR-flickering
Er waren destijds en nu des te meer genoeg redenen waarom Nvidia ervoor koos fysieke hardware scalers in de schermen te installeren zodat ze meer controle hadden over hoe het scherm reageert om zo tot een optimale ervaring te komen zoals ze het bedoelt hebben.
Dat was uiteraard duur i.v.m. de FGPA chips die inmiddels stokoud zijn, daarom zit er nu een Mediatek scaler in de monitoren die de oude FGPA G-sync code bevat met alle extra's die erbij zijn gekomen na verloop van tijd, wat het ook goedkoper maakt en het breder ingezet kan worden. Niet onbelangrijk maar firmware updates behoren hierdoor nu ook tot de mogelijkheid om de ervaring nog verder te verbeten.
Is er ook een nadeel van de huidige scaler? Ja, dat is dat de HDMI 2.1 poorten dus enkel tot 120Hz werken op dit moment omdat de scaler van Mediatek dat anders niet verder trekt, maar eerlijk gezegd denk ik dat je met 120Hz op een console wel uit de voeten kan en Pulsar wordt hierop sowieso niet ondersteund.
Voor meer diepgang m.b.t. de Pulsar technologie kan je ook hier terecht:

Motion tests met Pulsar
Hoewel ik enig sinds geprobeerd heb met de telefoon wat opnames te maken is de kwaliteit niet denderend dus excuses daarvoor, maar toch wil ik een aantal delen. Ik heb verschillende tests uitgevoerd met verschillende framerates, wel of geen Pulsar en dit vergeleken met de oude Asus ROG Swift PG279Q 165Hz.
Ik heb hiervoor de relatief onbekende software Smooth Frog voor gebruikt omdat dit makkelijk vanuit Windows op te starten is met meerdere instanties zonder dat de browser hierbij ingeschakeld hoeft te worden zoals de UFO-test van blurbusters die soms de neiging heeft de sync te verliezen.
Dat valt hier te downloaden:
Om een idee te krijgen hoe snel het beeld ging in deze test en dat Pulsar het nog mogelijk maakte met je ogen de kikkers goed te volgen en zelfs het rode cijfer '0' nog te kunnen lezen in deze snelheid is echt absurd te noemen. De snelheid stond op 15 met 360 FPS, maar V-sync limiteert dit tot 327FPS.
Waarschuwing!
Bekijk de onderstaande video's niet als je gevoelig bent voor flitsende beelden!In de slow motion is het iets duidelijker te zien, maar helaas vergeef me om de erbarmelijke telefoonkwaliteit
Het beeld wordt al vager als je Pulsar uitzet, maar dat is lastig op de opname te zien.
Dit is de PG279Q met G-sync + V-sync op 165Hz.
Terwijl de XG27AQNGV met Pulsar op 165 FPS cap draait op 360Hz:
Hier hetzelfde voor de PG279Q maar dan de FPS-cap eraf.
Voor de XG27AQNGV Pulsar 360Hz en op het V-sync limiet:
De XG27AQNGV 360Hz op Pulsar mode met 100FPS cap slowmo:
De XG27AQNGV 360Hz op Pulsar mode met 120FPS cap slowmo:
De XG27AQNGV 360Hz op Pulsar mode met 240FPS cap slowmo:
De XG27AQNGV 360Hz op Pulsar mode met 357FPS cap slowmo:
Zoals te zien is het toch wel duidelijk in de verschillende voorbeelden wat het voordeel is wat Pulsar kan geven t.a.v. enkel G-sync, ondanks dat dit erg lastig goed is vast te leggen met een camera.
Wel moet ik erbij zeggen dat een FPS-cap van 327-335 wellicht de meest optimale range is met Rivatuner, zodra deze tussen de 340-357 komt te liggen zie ik steeds sneller tearing voorkomen, subtiel maar wel zichtbaar, dat lijk ik t/m 335 FPS niet te zien.
Het is ook niet voor niets dat V-sync de limiet van 327 hanteert. Het is in de hogere framerates mogelijk sneller het geval je G-sync range te overschieten wat dus soms voor oneven beeld kan leiden, het cappen van 3-4 FPS onder de verversingssnelheid lijkt dus een beetje achterhaalt te zijn bij monitoren van dit kaliber, het zal nu meer op een percentage van rusten.
Je kan in de bovenstaande video's ook wel lichtelijk zien met de rond vliegende bolletjes dat het oudere 165Hz paneel met de tragere pixel-response tijden sneller de neiging heeft 'strepen' achter te laten bij de bolletjes die langs vliegen, met name als deze over de zwarte oppervlakken bewegen, dat zie je met 360Hz op de Pulsar monitor toch een stuk minder opvallend.
Ik moet er wel bij zeggen dat de nieuwe firmware 1.1.4 nog niet helemaal perfect lijkt te zijn omdat de 90-180 FPS range momenteel nog wat last lijkt te hebben van ghosting probleempjes wat weer weg zou gaan als de firmware een downgrade krijgt. Nvidia schijnt hiervan te weten en het te hebben gereproduceerd dus daar komt waarschijnlijk nog een vervolgupdate voor, het is in elk geval op de radar.
Hoewel er sommige mensen zijn die oververhittingsproblemen hebben gerapporteerd waarbij de monitor zelf op de Desktop al een waarschuwing geeft een emergency shutdown te doen na x seconden heb ik hiervan geen last van en lijken gewoon pech-modelletjes te zijn die niet goed door de QA zijn gekomen.
Nu draai ik uiteraard Pulsar op 350 helderheid en niet de standaard 500, dat is gewoon veel te helder.
Het OSD
Het OSD is zit aardig vol met allerlei verschillende opties, deze monitor draait inmiddels op de 1.1.4 firmware die onlangs is uitgebracht, hierbij is ook de ULMB2 60Hz modus dus beschikbaar gemaakt.
Allereerst heb je de G-sync instellingen onder een categorie bij elkaar:
De Pulsar limiet van 75 FPS blijft gehandhaafd omdat Nvidia het niet goed functionerend zou hebben kunnen krijgen tot dusver onder deze limiet. ULMB2 kan je overigens enkel activeren als je G-sync uitschakelt in het configuratiescherm van Nvidia.
Hier heb je de GamePlus instellingen om verscheidende overlays in te schakelen, maar één tegelijk.
GameVisual zijn wat presets van monitor instellingen die je on-the-fly kan wisselen.
Dark Boost zorgt met verschillende niveaus ervoor dat donkere gebieden in games helderder worden gemaakt.
De helderheid kan t/m 500 worden ingesteld.
Het contrast kan naar 200, al ben ik meer gewend dat 100 dus 50% meer is dan normaal, maar hier is 100 het standaard niveau.
Hier zijn de instellingen voor het E-sports mode geval waarbij je de monitor op een kleinere resolutie en oppervlak kan laten schalen.
In dit onderdeel van het OSD kan je uiteraard kiezen tussen meerdere niveaus van blue light filters en de sRGB / Wide Gamut configuratie.
De kleuren weergave wordt hier ingesteld, je hebt de keuze tussen de kleurtemperatuur, zelf een RGB niveau instellen of een gebruiker-gedefinieerd kleurentemperatuur niveau
Je kan ook de Vibrance een boost geven.
Gamma kan op meerdere niveaus worden ingesteld, 2.2 is de standaard waarde.
De input select categorie laat je tussen de inputs wisselen, je kan hiervoor kiezen dit automatisch te laten detecteren. Helaas ontbeert deze monitor de mogelijkheid tot het uitschakelen van Deep Sleep voor HDMI en DisplayPort, helaas.
Je kan ook twee shortcuts instellen naar wens:
Op de achterkant van de monitor zit een RGB-verlicht logo, je hebt de keuze dit via Aura-Sync te laten synchroniseren of dit via kleuren presets in het OSD zelf te regelen. Het kan uiteraard ook uit.
De System Settings geven de keuze je de taal, geluid, waarschuwingen voor HDR en dergelijke in te stellen.
Persoonlijk zou ik aanraden op Standard Mode te blijven zitten want dat is een stuk helderder beeld.
De OSD positie en doorzichtigheid kan uiteraard aangepast worden.
Een informatie overzicht van de huidige firmware en instellingen ontbreekt ook niet.
En als laatste onder het All Reset menu kan je de instellingen resetten of de firmware update modus activeren.

Firmware updaten
De firmware van deze monitor kan geüpdatet worden om de functies te verbeteren of zelfs nieuwe functies toe te voegen, zoals onlangs met de 1.1.4 update die 60Hz ULMB2 heeft toegevoegd voor de mensen die dat wensen.
Mocht het toch niet werken naar wens na een update, dan is een rollback van de firmware ook mogelijk!
Dit heeft geen lokale software installaties nodig, het is een eenvoudig stappenplan:
- Je sluit de USB Micro-B kabel aan op de PC, de monitor zal nog niet per direct koppelen.
- Je opent het OSD-paneel en navigeert naar System Setup -> All Reset -> Firmware Update Mode en schakelt deze in, je hoort nu de monitor zijn USB koppelen met de PC en deze zal in apparaatbeheer zichtbaar zijn.
- Ga naar de Nvidia website voor de update instructies: https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors/update/
- Kies je monitor model en de firmware versie die je wilt installeren.
- Het proces kan zo'n 5 minuten duren, ontkoppel de USB niet en zet de monitor niet uit anders moet de monitor via een recovery mode terug tot leven worden gewekt als dat nog lukt.
- Terwijl de update aan de gang is zal het lampje groen knipperen, om aan te geven dat er een proces bezig is, zodra deze bijna klaar is zal het lampje snel gaan knipperen en de monitor herstart zichzelf.
En dat is het!
Overigens om even wat duidelijkheid te scheppen over het power-lampje van de monitor, deze heeft meerdere kleuren die ieder een andere mode aangeven.
Hieronder zie je het groene lampje knipperen:
En zodra het proces bijna klaar is:
DSR en DLDSR ondersteuning met DSC
Een veelvoorkomende discussie is of dat DSR en DLDSR werken met DSC, de Display Stream Compression techniek die gebruikt wordt om binnen de specificaties van DisplayPort 1.4a visueel lossless het beeld te kunnen tonen maar met een hogere verversingssnelheid dan dat de kabel anders native qua bandbreedte aan zou kunnen.
Ik heb goed nieuws, nou ja, vooral voor de RTX-50 serie eigenaren dan, helaas vallen de RTX-40 serie of oudere videokaart eigenaren hierbij buiten de boot. Bij de voorgaande videokaarten zoals de RTX 4090 werden er twee interne 'Display Pipelines' wat dus conflicteerde met driver-niveau technieken als DSR/DLDSR
De Blackwell generatie videokaarten heeft uiteraard DisplayPort 2.1b en hebben hierbij de interne 'Display Headers' verbeterd t.a.v. de voorgaande series, die allemaal al sinds de GTX-10 serie op DisplayPort 1.4 zijn blijven hangen. Dus de Blackwell videokaarten ervaren niet dezelfde limitaties als de voorgaande series met DSC en de welbekende zwarte schermen.
Hierdoor kan de RTX-50 serie videokaarten (Blackwell) dus zonder problemen DSR en DLDSR inschakelen, ook met 10-bits kleuren, met behoudt van de volledige verversingssnelheid én met G-sync / Pulsar nog steeds actief!

En hier dan het resultaat als ik de 2560x1440 Pulsar 360Hz monitor overschakel naar 7680x4320 resolutie op de desktop, uiteraard had ik ook 16K kunnen gebruiken maar dan wordt de scaling op een 1440P scherm dermate absurd dat alles wel heel erg klein wordt, maar het kan wel!
Het inschakelen van resoluties hoger dan 5120x2880 op een 2560x1440 scherm is enkel mogelijk met wat register aanpassingen, dit doe ik altijd handmatig en deze website heeft een aardige uitleg gegeven:
Er bestaat ook een Custom DSR Tool met een GUI van de maker van Nvidia Inspector, heeft bij mij nooit gewerkt maar anderen hebben succes, dat bespaard je een hoop handmatige moeite:
Het komt er eigenlijk op neer dat je het volgende moet doen:
- Open regedit.exe en ga naar de juiste register-map waar de monitoren in staan, elke monitor heeft een eigen map:
- HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\nvlddmkm\State\DisplayDatabase
- Maak een export van de mappen die enig sinds vergelijkbare benamingen hebben met betrekking tot het model of identificatie van je monitor, let op dat monitoren die de Hz kunnen overklokken hier aparte mapjes voor gebruiken.
- De PG279Q gebruikt hier de map ACI27EC_2A_07DF_5A (165Hz OC mode)
- De Pulsar gebruikt hier de map AUSAA05_06_07EA_EE (360Hz mode)
- Schakel tenminste één DSR factor in via het Nvidia Control Panel om er zeker van te zijn dat je de juiste map hebt.
- Maak opnieuw een export van dezelfde map als voorheen.
- Vergelijk het bestand en kijk of er aanpassingen zijn geweest in de regels van SmoothScalingData, indien dit het geval is dan heb je de juiste map te pakken.
- Tenzij je per ongeluk de verkeerde monitor te pakken hebt want DSR via het Control Panel past zich toe op alle monitoren tegelijk, dus hier even op letten.
- Open de website voor de DSR Calculator: https://jim2point0.github.io/jim2point0/dsr_hex/
- Vul bij Native je normale resolutie in, 33% is de standaard.
- Vul daarna de resoluties in die je toegankelijk wilt hebben, tot en met 10 custom resoluties.
- Je kan niet hoger gaan dan 15360x8640 (16K)
- Een aantal games vinden 8K / 16K resoluties niet leuk en starten dan of niet op, of als je volledig scherm gaat willen sommige games de hoogste resolutie pakken, hoger dan 8K beveel ik dus niet aan.
- Klik dan op de knop Get Hex
- Open het .reg register export bestand met een tekst-editor en verwijder de volgende regels indien aanwezig:
- SmoothScalingMultiplierData
- UpScalingData
- UpScalingMultiplierData
- DpDscPpsOverrideDataRegistryKey
- DPDscCapsDataRegistryKey
- Pas in het .reg register export bestand de regel van SmoothScalingData aan met de data uit de DSR calculator
- Sla .reg register export bestand op.
- Omdat het register-mapje waarschijnlijk geen rechten heeft toegekend kan je het nog niet direct importeren, klik hiervoor met de rechtermuis op de map in Regedit en kies Machtigingen... en geef je eigen gebruikersaccount dan wel Administrators het Volledige beheer en klik op Toepassen.
- Open nu het .reg register export bestand en zodra gevragen wordt de data te importeren druk op Ja
- Hierna staat de data in het register, nu moet enkel nog de video-adapter te worden herstart zodat de instellingen actief worden, dit kan met het programma DevManView van Nirsoft.
- Open het programma DevManView en zoek naar je videokaart adapter naam, voor een RTX 5090 is dit NVIDIA GeForce RTX 5090
- Maak een .bat bestand aan in de map van de DevManView .exe en open het .bat bestand met een tekst-editor.
- Plaats hierin de volgende string:
- devmanview /disable_enable "NVIDIA GeForce RTX 5090"
- Sla het .bat bestand op en voer deze uit, de schermen zullen kort op zwart gaan.
- Hierna zullen de DSR resoluties zowel in de desktop als in games toegankelijk worden om te gebruiken.
Voorbeeld register bestand voor 4K / 5K & 8K resoluties
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\nvlddmkm\State\DisplayDatabase\AUSAA05_06_07EA_EE]
"MonitorAudioData"=dword:00000002
"SmoothScalingData"=hex:01,00,00,00,21,00,00,00,03,00,00,00,98,3A,00,00,98,3A,00,00,00,00,00,00,20,4E,00,00,20,4E,00,00,00,00,00,00,30,75,00,00,30,75,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
"ScalingConfig"=hex:db,02,00,00,10,00,00,00,00,01,00,00,ee,00,00,00
"ColorformatConfig"=hex:db,02,00,00,14,00,00,00,00,0a,00,0a,00,00,00,00,05,01,\
00,00
Als je niet bekend bent met wat DSR en DLSR precies doen kan dit enig inzicht geven, dat is best handig voor oudere games waar DLSS ondersteuning en goede anti-aliasing technieken ontbreken in de wat modernere games, of oude games zoals GTA IV, waarbij MSAA-ondersteuning volledig ontbreekt.
Externe reviews
Gezien ik zelf niet tot de professionele apparatuur en expertise bezit om een monitor écht professioneel te beoordelen of goede foto's te maken van het anti-motion-blur m.b.t. Pulsar kan ik de review van TFTCentral.co.uk ten zeerste aanraden voor wat meer diepgang.
Geschreven reviews:Video reviews:
Twee hiervan zijn van een ander merk, namelijk de MSI en AOC, maar ze delen hetzelfde scherm met elkaar dus het is alsnog wel relevant.
Tot slot
Deze nieuwe G-sync Pulsar monitor en zijn broertjes leggen de lat voor IPS-schermen weer een stuk hoger dan we ooit gewend waren, de snelheid van de beeldtechniek is indrukwekkend en het voelt erg surrealistisch hoe goed je de snelle bewegingen met de ogen kan volgen zoals je dat nooit tevoren kon met conventionele schermen.
Is het wellicht wat aan de late kant met het OLED geweld? Dat durf ik te betwisten, er is altijd een grote competitieve markt en ook een schare groep gebruikers die een vloeiender en duidelijker van het beeld met minder wazigheid boven de kleurenechtheid of contrast plaatsen. OLED heeft natuurlijk zijn eigen krachten met HDR en zo lijkt er wel voor verschillende typen content een aardige keuze te zijn.
De prijs is best nog acceptabel gezien de techniek met 10+ jaar lang R&D werk (en nog steeds in doorontwikkeling) die hierin zit verwerkt dat vrijwel geen ander scherm op de markt heeft, maar dan moet je ook over een Nvidia videokaart beschikken die drivers ondersteund die de Pulsar schermen nodig hebben om te functioneren, de GTX-series valt dus buiten de boot hiervoor maar natuurlijk kunnen ook de GTX-10 series met G-sync op 360Hz met DP 1.4 nog prima uit de voeten lijkt me, alleen daar koop je dit specifieke model niet voor.
Komt er bovendien nog bij dat je bij IPS je natuurlijk nooit hoeft druk te maken dat je scherm inbrand, je hoeft geen lagere helderheid te gebruiken om dat tegen te gaan, je hoeft geen trucjes met het OS uit te halen om burn-in tegen te gaan dus eigenlijk heb je gewoon wat meer peace of mind dat deze monitor 10 jaar later het nog steeds doet zoals je hem ooit gekocht hebt, mits je enig geluk hebt want je weet het nooit met moderne elektronica.
Als je een persoon bent die echt gefocust is op snelle actie games, shooters, race games e.d. dan is dit zeker het proberen waard, ik merkte ook bij deze monitor een aardig verschil hoeveel beter het voelt met het richten van de muis, al dan niet alleen de dubbele Hz frequentie van zichzelf maar ook het duidelijker kunnen zien van je doelen.
Zelfs multi-frame-generation voelde met dit model beter aan, het voelt vlotter en het oogt scherper en het lijkt zelfs alsof de input latency hierbij wat heeft gewonnen t.a.v. de oude monitor, maar ergens ook niet vreemd aangezien je daar eigenlijk onder de 165Hz/FPS wilt blijven hangen voor optimaal schermplezier.
En bovendien heb je na al die jaren nu weer de kans een échte G-sync monitor te bezitten!