INLEIDING
Keychron heeft mij dit model aangeboden om de switches te vergelijken met Hall Effects uit de eerder gereviewde K10 HE. Ik heb de K2 Max in twee configuraties getest. Vier weken met Keychron Red switches en daarna vier weken met Keychron Brown. Ik heb daarnaast besloten er een volledige review van te maken.
Mijn eerste indruk was dat dit toetsenbord vooral een zeer degelijke bouwkwaliteit heeft. Het ontwerp is minimalistisch, rechthoekig en verder gaan fancy ontwerpkeuzes. Voor een compact 75 procent toetsenbord is het verrassend zwaar, dat komt hoofdzakelijk door de 4000mAh accu.
Ik heb het toetsenbord acht weken intensief gebruikt, zowel thuis als op werk. Dat betekende ook dat hij praktisch dagelijks mee ging in een laptoptas. Qua toepassing heb ik het bord dus breed ingezet. Aan de ene kant gaming en aan de andere kant generiek office gebruik met veel Excel. Het 75 procent formaat blijkt in de praktijk erg prettig op momenten dat ik geen numpad nodig heb. Aan de andere kant werk ik veel met cijfers, dus op de dagen dat ik veel in Excel zit blijft een numpad iets wat ik mis.
Voor deze test gebruikte ik de witte hot-swappable variant. De witte kleur was daarnaast een bewuste test. Ik wilde weten hoe snel een wit toetsenbord er vies uit gaat zien bij normaal gebruik.
UNBOXING
De K2 Max werd geleverd in een eenvoudige maar degelijke verpakking. De doos heeft een simpele matte uitstraling en is vooral functioneel. Alles zit stevig en logisch verpakt, waardoor het toetsenbord onderweg niet kan schuiven of beschadigen. In mijn geval was de verpakking identiek aan wat ik van Keychron gewend ben.
Naast het toetsenbord zelf zit er een USB-kabel bij en een draadloze dongle voor de 2.4 GHz verbinding. Verder levert Keychron extra keycaps mee om te wisselen tussen Windows en Mac. De ESC- en ENTER-toetsen worden extra meegeleverd in oranje. Ook zit er een keycap puller bij om keycaps en switches los te halen, wat logisch is bij een hot-swappable model.
Het moment dat ik het toetsenbord uit de doos haalde, viel vooral het gewicht op. Met 940 gram is dit geen lichtgewicht. Dat gewicht draagt wel direct bij aan de kwaliteitsbeleving. Het bord voelt solide en af.
ONTWERP EN BOUWKWALITEIT
De Keychron K2 Max die ik getest heb is de volledig witte uitvoering. Het ontwerp is hebben ze strak gehouden. Geen opvallende lijnen, geen agressieve gamerlooks en geen merkuitingen. Het is een vierkant, functioneel toetsenbord met een duidelijke focus op eenvoud. Die minimalistische aanpak werkt goed, zeker als je een toetsenbord zoekt op kantoor niet uit de toon valt.
Qua materialen zit het bord prima in elkaar. De onderkant is van ABS, terwijl de rand een aluminium frame heeft dat is afgewerkt met een matte, wit gepoedercoate laag. Ik krijg er geen flex in, ook niet als ik bewust druk uitoefen op het frame. Niets kraakt of beweegt. De randen bestaan niet uit één doorlopend geheel, maar uit vier losse delen die in verstek tegen elkaar aan zitten.
De keycaps zijn double-shot PBT en voelen kwalitatief goed aan. De textuur is prettig, niet glad en ook niet overdreven ruw. In het algemeen blijft PBT in de praktijk netjes en gaat minder snel glimmen dan veel ABS keycaps. De toetsen 1 tot en met 4 hebben extra icoontjes voor de draadloze modi. Die icoontjes zijn niet double-shot, maar zijn erop gedrukt.
Het gebruikte keycap-profiel is OSA, wat je kunt zien als een OEM-achtige hoogte met een meer gerond toetsoppervlak. In de praktijk merk ik vooral dat de bovenste rij net wat makkelijker bereikbaar aanvoelt.
Praktisch is de K2 Max ook goed doordacht. Aan de onderkant zitten rubberen stripjes die gelijmd zijn aan de pootjes en in combinatie met het gewicht verschuift het toetsenbord niet tijdens gebruik. De uitklapbare pootjes bieden twee standen naast het volledig vlak leggen van het bord.
Als hot-swappable toetsenbord is wisselen van switches heel simplel. Met het meegeleverde tooltje heb ik het hele bord in ongeveer vijf minuten van andere switches kunnen voorzien. De switches zitten stevig in de sockets, maar niet zo strak dat het prutsen wordt.
GEBRUIKSERVARING
Ik heb de K2 tien weken gebruikt, waarvan vijf weken met Keychron Red switches en vijf weken met Keychron Brown. Dit heb ik ten eerste gedaan om een vergelijking te maken met Hall Effect switch, daarover straks meer. En daarnaast was het vooral ook een test welke switch het beste past bij welk gebruik. Mijn conclusie is vrij simpel. Red is voor mij de beste keuze voor gaming, Brown is prettiger voor kantoorwerk. Maar als je één switch zoekt die beide werelden redelijk kan combineren, zou ik eerder Red kiezen, omdat ik het verschil tijdens gaming groter vind dan het verschil tijdens office.
Met de Brown switches krijg je die tactile feedback die helpt bij lange teksten typen. Je voelt net wat beter wanneer een aanslag registreert, wat het typen rustiger en gecontroleerder maakt. De Red switches voelen daarentegen merkbaar soepeler. Dat komt deels door de lineaire beweging, en deels omdat er minder kracht nodig is (het verschil is 10gf).
Normaal gesproken ligt bij mij thuis het toetsenbord bedraad maar omdat ik dit bord mobiel wilde houden heb ik hem vooral draadloos gebruikt. Bedraad en via 2.4 GHz voelt de K2 snel en direct aan. In die stand heb je een 1000 Hz polling rate. Bluetooth is een ander verhaal, daar zit je op 90 Hz. Voor office werk maakt dat in de praktijk niets uit, maar voor gaming wil je het snelste.
De batterijduur is in mijn gebruik prima, maar wel iets lager dan de fabrikant opgeeft. Met RGB aan op maximale helderheid kwam ik uit op ongeveer 90 tot 100 uur per lading. Dat is rond de twintig uur minder dan de claim. Opladen kan overigens gewoon tijdens gebruik via USB-C.
Geluid is altijd een gevoelig punt bij mechanische toetsenborden, zeker op kantoor. De K2 Max maakt een diepe, duidelijke tock. Persoonlijk vind ik het een mooie tock, juist omdat het niet hoog of schel is. Met Brown is het net iets luider dan met Red, maar in mijn omgeving werd het niet als storend ervaren door mij of door collega’s.
De 75 procent layout bevalt mij goed zolang ik geen numpad nodig heb. Voor gaming is het ergonomisch ideaal. Mijn handen liggen minder breed uit elkaar en mijn muis komt op de plek te liggen waar anders het numpad zou zitten.
GAMING EN PRODUCTIVITEIT
De K2 Max heb ik bewust in twee werelden getest. Daardoor werd ook snel duidelijk waar dit 75 procent formaat uitblinkt en waar het concessies vraagt.
Voor gaming heb ik vooral shooters en simulatiegames gespeeld, waaronder Counter-Strike en Euro Truck Simulator 2. In dat soort games komt de keuze van switch direct naar voren. Met de Red switches voelt het bord op zijn best. Snelle inputs gaan soepeler, herhaalde aanslagen vragen minder kracht en het geheel voelt licht en direct. Bij simulatiegames merkte ik juist dat die soepelheid ook comfort oplevert. Lang dezelfde toets ingedrukt houden voelt minder vermoeiend. Het enige nadeel is dat Red ook minder vergevingsgezind is als je vinger net iets te lui op een toets rust. Ik heb bijvoorbeeld een paar keer onbedoeld de vangrail opgezocht.
Qua verbinding is mijn advies voor gaming simpel. Gebruik bedraad of 2.4 GHz. In die standen draait het toetsenbord op 1000 Hz en voelt het responsief aan. Bluetooth is met 90 Hz polling rate merkbaar minder strak in snelle actiegames. Voor casual gaming is het nog prima, maar als je in een wereld zit waar elke milliseconde telt, is de keuze snel gemaakt.
Productiviteit is het andere uiterste. Voor generiek office werk is de K2 Max prima zolang je geen numpad nodig hebt. Ik werk veel met cijfers en dan blijft een numpad naar mijn mening een must. De Brown switches zijn voor dat office werk duidelijk de betere keuze. De tactile feedback helpt in de zin dat je meer gevoel krijgt wanneer een toets registreert.
Een punt dat ik apart wil noemen is de stabiliteit van de grote toetsen. Over het algemeen klinkt en voelt het bord consistent, met één uitzondering. De spacebar klinkt beduidend anders dan de rest, iets dat ik in andere reviews ook ben tegengekomen. Er zit iets van click in het geluid, alsof hij net niet helemaal mooi aansluit op de stabilizers. De toets voelt verder wel stevig. Waar ik hem ook indruk, de beweging is gelijkmatig over de hele breedte. Enter, Backspace en de Shift-toetsen zijn wel consistent met de rest van het bord.
VERGELIJKING MET ANDERE PRODUCTEN
Een van de vergelijkingen die ik wilde doen was het verschil tussen de red en brown switches met een Hall Effect toetsenbord. Hiervoor het ik mijn Keychron K10 HE gebruikt. In deze vergelijking valt vooral op dat een HE-bord op pure soepelheid en snelheid in een andere klasse zit. De lineaire ervaring voelt daar nog verfijnder, en je krijgt functies die een traditioneel mechanisch bord simpelweg niet heeft, zoals rapid trigger. Ik heb dat verschil heel simpel getest door met een cursor door een tekstbestand te gaan. Op een HE-bord ging dat aantoonbaar sneller.
Los van snelheid vond ik de bouwkwaliteit van de K2 Max opvallend goed. Het is minimaal, maar het bord voelt net wat steviger aan dan de K10 HE. Qua ergonomie is de K2 bijna identiek aan de K10 HE. De K10 lijkt net even minder steil te zijn op de hoogste stand. Verder is het toetsenbord even hoog en er zit net als bij de K10 geen polssteun standaard bij.
De prijs-kwaliteitverhouding vind ik sterk. Op het moment van schrijven kost de K2 Max rond de 124 euro bij Nederlandse webshops. Voor dat bedrag krijg je een toetsenbord dat qua bouwkwaliteit, draadloze mogelijkheden en algemene afwerking echt in de premium hoek zit. Maar als je toch al een lineaire switch overweegt, dan zou ik zelf voor een paar tientjes meer naar een HE-variant kijken. Niet omdat de K2 Max tekortschiet, maar vanwege de extra HE features en de nog soepelere lineaire ervaring.
SOFTWARE
Een van de sterkere punten van de Keychron K2 Max is dat je niet vastzit aan zware softwarepakketten met een hoop zooi erin zoals bij een gemiddeld mainstream merk. Alle aanpassingen gebeuren via de Keychron Launcher in de webbrowser. Hierdoor is het niet nodig een applicatie te installeren. Het enige minpunt hierin is dat de launcher niet wordt ondersteund in Firefox.
Qua aanpassingen heb ik het vooral praktisch gehouden. Ik heb wat functies onder de Fn-toets gewisseld. Dat soort wijzigingen kun je heel eenvoudig slepen en neerzetten in de Launcher. Aanpassingen die je maakt blijven bovendien op het toetsenbord zelf opgeslagen.
Daarnaast heb ik fysiek de DEL-toets omgewisseld met de backlight-toets. DEL op de uiterste hoek is voor mij veel natuurlijker en makkelijker bereikbaar. De backlight-toets gebruik ik nauwelijks. In de software is dit eenvoudig in te stellen.
CONCLUSIE
Na tien weken testen kan ik de Keychron K2 Max goed plaatsen. Dit is een mechanisch toetsenbord dat vooral uitblinkt in zijn degelijkheid. De bouwkwaliteit is extreem stevig, het minimalistische ontwerp past zowel op een gaming bureau als in een kantooromgeving, en de combinatie van 2.4 GHz, Bluetooth en bedraad maakt het in de praktijk breed inzetbaar. Het feit dat het hot-swappable is maakt het bovendien flexibel om andere switches te proberen.
Door het gewicht is het echter niet het ideale toetsenbord om dagelijks in een tas te gooien. Het compacte 75 procent formaat is tegelijkertijd een van de grootste pluspunten maar met een duidelijke concessie. Tijdens gaming en normaal typwerk vind ik het ergonomisch prettig. In Excel mis ik het numpad echter wel.
De keuze tussen Red en Brown is bepalend voor het karakter. Red is voor mij de logische keuze voor gaming. Brown is prettiger voor lange dagen typen en kantoorwerk. Gebruik je een toetsenbord voor beide scenario’s dan kom ik wederom uit bij een lineaire toets.
De batterijduur is in mijn gebruik met RGB op maximale helderheid ongeveer 80 tot 100 uur per lading, iets lager dan de claim van 120 uur, maar nog steeds ruim voldoende.
Er zijn ook een paar punten waar ik kritisch op ben. Het toetsenbord is hoog en een polssteun is eigenlijk wel aan te raden, deze is niet standaard meegeleverd. Door het gewicht is het niet het ideale toetsenbord om dagelijks in een tas te gooien. Daarnaast is de spacebar het enige onderdeel dat niet volledig consistent klinkt t.o.v. de rest.