Logitech MX Mechanical (Kailh Choc Brown V2, Qwerty US) Review

16 februari 2026, laatste update op 16 februari 2026, 28 views Rapporteer

Mooie en degelijk aanvoelende toetsenbord.

Pluspunten

• voelt zeer degelijk
  • verlichte toetsen
  • oplaadbaar
  • met 3 apparaten te verbinden

Minpunten

• Een polsensteun is wel nodig
  • bolt receiver kan geen unifying muis koppelen

Aangezien ik al een paar jaar verwend was door het verlichte toetsenbord van mijn Elitebook was ik al een tijdje aan het zoeken naar een toetsenbord vor mijn desktop om mijn oude vertrouwde Logitech K330 (die nog steeds prima werkt) tw gaan vervangen. Hierbij heb ik getwijfeld tussen de MX Keys en deze MX Mechanical. Het schijnbaar ontbreken van de Printscreen toets op de MX Keys was voor mij de reden om voor de MX Mechanical te kiezen. Deze heb ik gisteren besteld en dan begint het wachten.

Vanmorgen werd door de eerste bezorger de MX Vertical geleverd (mijn oude muis mocht ook met pensioen) en een goed uur later kwam de bezorger met mijn MX Mechanical. Hierna begon het uitpakken (dat was zeker 30 seconden werk) en opladen van beide apparaten.

Mijn eerste indruk van het toetsenbord:

Het zier er strak en compact uit en aan het gewicht kan je voelen dat het degelijk is gebouwd. Op het gebied van duurzaamheid verwacht ik hier ook wel veel van.

Mijn eerste lettertjes:

Natuurlijk moet zo'n nieuwe toetsenbord zo snel als het is opgeladen gelijk worden uitgeprobeerd. Eerst de bolt receiver inpluggen (mijn desktop heeft geen bluetooth) en het toetsenbord aanzetten. Het eerste puntje van kritiek: Ik heb nu 2 nieuwe apparaten uit de Logitech MX serie en de muis gebruikt een unifying receiver en het toetsenbord een bolt receiver. Beide systemen zijn helaas niet met elkaar uit te wisselen. Logitech had er goed aan gedaan om de bolt receiver ook geschikt te maken om unifying apparaten te kunnen koppelen. Nu heb ik op mijn desktop voldoende USB poorten en voor wie bluetooth heeft heeft die receivers ook niet nodig. Aangezien ik met Linux werk had ik eerst Solaar geïnstalleerd om het een en ander in te kunnen stellen (indien nodig). Nu kon het typen beginnen.

Typen op en mechanisch toetsenbord is even wennen als je dat niet eerder heb gedaan. Persoonlijk geniet ik van deze toetsen, al pak ik wel eens een verkeerde toets mee aangezien de toetsen zelf een fractie kleiner zijn dan op mijn oude K330. Dat zal ongetwijfeld ook een kwestie van wennen zijn. Wel maken de toetsen meer geluid, maar persoonlijk vind ik dat niet hinderlijk. De toetsen klinken zoals een toets hoort te klinken en de verlichting werkt zoals het hoort te werken. Wel ga ik nog een losse polssteun voor bij dit toetsenbord bestellen. Bij de K330 heb ik die niet nodig gehad maar bij dit toetsenbord zal dat net het comfort bieden wat ik nu mis.

Wat ook handig is is het kunnen koppelen met 3 apparaten. Als 1e optie is dit toetsenbord verbonden met mijn desktop (via de bolt receiver) en als optie 2 met mijn Elitebook (via Bluetooth). En voor de grap heb ik als 3e optie dit toetsenbord met mijn S25 Ultra verbonden, gewoon omdat het kan. Wisselen van apparaat gaat met 1 druk op de juiste verlichte toets.

Wat mij betreft is dit toetsenbord de juiste keuze. Ik hoef geen kermis met RGB verlichting die ik hoogstwaarschijnlijk toch niet in kan stellen (met Solaar ben je wel beperkt qua instellingen) en games speel ik toch niet. Alle toetsen die ik nodig heb werkt tot zo ver ik het heb uitgeprobeerd, zelfs met Linux. Aangezien ik geen 4,5 sterren kan geven houd ik het op 4 sterren, want net niet helemaal perfect vanwege de net iets te kleine toetsen naar wat ik gewend ben. En de bolt receiver die geen unifying ondersteund is ook een reden om net geen 5 sterren te geven. Ik ben verder wel erg tevreden met dit toetsenbord.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Logitech MX Mechanical (Kailh Choc Brown V2, Qwerty US)?