Wordt verwacht
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Quatt All-Electric warmtepomp Review

15 februari 2026, laatste update op 15 februari 2026, 151 views Rapporteer

Sinds 2025 biedt Quatt een all-electric warmtepomp aan in verschillende configuraties (aantal buitenunits en grootte voorraadvat). Schouw en installatie worden snel en professioneel geregeld, inclusief demontage van de CV. De app van Quatt is duidelijk, maar mist nog een aantal overzichten en lijkt soms vooral gericht op de hybride warmtepomp installatie. Qua comfort hebben we geen klachten, wel blijkt de warmteafgiftecapaciteit van sommige radiatoren soms onvoldoende. Hierdoor blijft bijvoorbeeld de badkamer langer vochtig. Het geluid van zowel de buitenunits als de binnenopstelling valt ons erg mee. Het volume is ook in te stellen met bepaalde tijdsintervallen, dit gaat dan wel ten koste van de efficiëntie. Qua energieverbruik en de gekoppelde kosten levert de warmtepomp nu al een fikse besparing op. Met nog meer software optimalisaties denken wij dat dit nog efficiënter kan. Door het gebruik van pastelkleuren en ronde vormgeving heeft de Quatt opstelling ook een esthetisch prettig uiterlijk.

Pluspunten

• Verschillende groottes voorraadvat mogelijk, aan te passen aan gezinssamenstelling
  • Past grotendeels op alle oude aansluitingen van de CV
  • Uit te breiden met bijvoorbeeld innovatieve airco-units en/of een thuisbatterij
  • Esthetisch plezierig
  • Flinke kostenbesparing t.o.v. CV

Minpunten

• Warmteafgiftecapaciteit van radiatoren kan onvoldoende zijn
  • App is nog niet voldoende bijgewerkt voor de all-electric setup
  • Geluid is subjectief, maar de binnen en buitenunits maken zeker bij koud weer constant geluid en dit kan best als storend worden ervaren
  • Maximale temperatuur van warm water uit de kraan is lager dan bij een CV
  • Mogelijk nog extra investeringen nodig zoals een elektrische verwarming voor je badkamer of LTV Radiatoren

Inleiding
Zoals in elk huishouden was bij ons ook al regelmatig de discussie gevoerd over wel of niet een warmtepomp. We hadden er wel al voor gespaard, maar het stond in principe pas op de planning voor als de CV het zou begeven. Begin oktober 2025 werd deze keuze ineens voor ons gemaakt, doordat wij geselecteerd werden door Quatt voor het testen van een all-electric warmtepomp. Als gezin met 2 kleine kinderen en een moderne twee-onder-een kap woning vormen wij natuurlijk het ideale doorsnee testpanel 😉. Ons huis (bouwjaar 2011) heeft beneden vloerverwarming wat ideaal is voor een warmtepomp, en op de 1e en 2e verdieping radiatoren.
Schouw en offerte
Binnen een paar weken na de eerste mail nam Quatt telefonisch contact op om een afspraak te maken voor de schouw, en om alvast wat details van ons huis door te nemen. Tijdens de schouw werden de technische details doorgesproken en werd er gekeken wat de opties waren voor het plaatsen van de buitenunits, en wat onze eigen wensen waren. We konden bijvoorbeeld zelf kiezen welke grootte we wilden voor het voorraadvat en aantal buitenunits, maar ook aangeven hoe/waar we de binnen onderdelen wilden laten plaatsen. Aangezien onze CV unit al op zolder hing, was het ook logisch dat we hier de binnenunit zouden plaatsen. Na de schouw volgde binnen een paar dagen de offerte en een plaatsingsplan. Hierin stond bijvoorbeeld een sfeerimpressie om alvast een idee te krijgen hoe de nieuwe setup er uit zou komen te zien.
Installatie
Quatt heeft verschillende dingen slim uitbesteedt. Zo werden het vat, de buitenunits en overige hardware al een dag van tevoren geleverd door een ingehuurde partij. Verder was er vanwege de hoogte van ons huis een steiger nodig die ook door een extra partij geleverd werd. Bijkomend voordeel hierbij was, dat bij het ophalen van de steiger, het (netjes door de Quatt mannen gescheiden) afval ook werd meegenomen. Als er geen steiger nodig is, dan kan het zijn dat je een paar dagen moet wachten totdat het door het recyclingbedrijf (geregeld door Quatt) wordt opgehaald.

Quatt neemt het all-electric erg serieus; op de dag van de installatie stonden er 3 Tesla’s op de stoep. Doordat de monteurs zelf geen steiger etc. hoeven mee te nemen, past alles wat ze nodig hebben in de kofferbak. ’s Morgens zou er eerst begonnen worden met aanpassingen in de meterkast en het trekken van een kabel van de meterkast naar de zolder. Maar omdat wij besloten hebben volledig van het gas af te gaan en ook onze kookplaat te vervangen, hadden we zelf al een elektricien laten komen voor een uitbreiding van de meterkast. Quatt hoefde dus geen extra groep meer te plaatsen. Ze konden de kabel trekken en de automaat plaatsen en aansluiten en dat was alles. Ze konden dus eigenlijk direct beginnen met de rest van de installatie.

Na het opbouwen van de steiger zat het gat om de kabels van de binnen- naar de buitenunits doorheen te trekken al snel in de muur. Vervolgens werd er een koof geplaatst om de kabels langs de muur te geleiden. Ondertussen werd de CV gedemonteerd en de binnenunit van de warmtepomp past zo goed als naadloos op de oude aansluitingen, ideaal. Terwijl binnen de collega’s het warmtevat naar boven tilden en installeerden, was een andere collega al de buitenunits aan het plaatsen. Deze werden netjes op trillingsdempers gezet, om resonantie te voorkomen. Rond een uur of 2 ’s middags was alles al aangesloten. Daarna werd het voorraadvat gevuld en werd nog de werking van het volledige systeem gecheckt.

We hebben de installatie als prettig en efficiënt ervaren. Paar kleine schoonheidsfoutjes waren er wel. Zo zijn de rookgasafvoer en verse lucht toevoer van de CV wel verwijderd, maar niet afgedopt. En uiteindelijk hadden ze net niet voldoende kabelgoot buiten mee om ook het laatste stukje netjes af te werken (er mist een hoekje). Ook dachten we even dat ons gasfornuis ’s avonds niet meer werkte, maar het bleek dat de heren vergeten waren om het gas weer open te zetten 😊.
Ervaringen in dagelijks gebruik
Omdat de installatie bij ons zo vlot verlopen was, kon het warmwatervat als snel gaan opwarmen. We konden dus ook ’s avonds al voor het eerst warm douchen. Wat direct opviel is dat de hoeveelheid warm water die uit de douche komt heel constant is. Bij een CV heb je toch vaak dat de stroom minder wordt zodra je de temperatuur omhoog gooit. Echter als je een emmer warm water tapt, voor o.a. schoonmaken merk je dat de maximale temperatuur van het warme water een stuk lager is (temperatuur van de heat-battery is zo'n 50-55C). Wij kunnen dit gelukkig oplossen door warm water te pakken in de keuken, waar de kraan is aangesloten op een Quooker 😉.

We hadden begin januari een goede vuurdoop met de sneeuw en strenge vorst. We hoorden wel dat de buitenunits flink stonden te brommen, maar het comfort en de hoeveelheid beschikbaar warm water hebben hier nooit onder geleden. Wat na een paar keer douchen wel opviel, is dat de badkamer niet heel snel meer droog werd, wat helaas schimmelvorming erg in de hand werkt. Ook droogden de handdoeken die we over de radiator hingen maar erg langzaam. We hebben toen zelf wat zitten rekenen aan de warmteafgiftecapaciteit van onze radiatoren, en kwamen er toen achter dat die voor de badkamer en zolder te laag is. Hier hadden we graag (van tevoren) al wat meer informatie over gehad vanuit Quatt. We zullen nu zelf gaan kijken naar aanvullende oplossing zoals ventilatoren onder de radiator en/of laagtemperatuur verwarming of, voor in de badkamer, een elektrische radiator. Achteraf is het allemaal heel logisch, maar zoals gezegd was het prettig geweest als Quatt ons hierover getipt had als aandachtspunt. Voor de rest is er qua comfort bijvoorbeeld beneden in de woonkamer weinig op te merken. Wel valt op dat de vloer(verwarming) vaker warm aanvoelt. Dit komt doordat een warmtepomp gelijkmatiger zijn warmte afgeeft, t.o.v. van een CV die maar kort aan gaat. Overall is het comfort gevoelsmatig dus iets hoger dan bij de CV.
De app en besturingssoftware
Aan het einde van de installatie werd de app gekoppeld met onze setup, en kregen we nog een korte uitleg. De app ziet er prettig uit en alle basiszaken zijn overzichtelijk te vinden. Wel zien we op meerdere punten dat Quatt voorheen alleen hybride warmtepompen in hun assortiment had. Zo zijn in de verschillende helpmenu’s nog niet alle teksten aangepast op de all-electric warmtepomp. Verder zie je op dit moment één COP (coefficient of performance) waarde, maar het is niet duidelijk of deze waarde berekent is voor alleen de verwarming, of dat deze ook geldt voor het sanitair warm water. Ook bij de functie van de ‘sound slider’, waar je zoals eerder genoemd het geproduceerde volume van de binnen- en buitenunit mee kan aanpassen, lijkt vooral te zijn ingericht op een hybride systeem.

In de app is het mogelijk om je type energiecontract aan te geven. Wij hebben een dynamisch energiecontract, en zien dat de warmtepomp duidelijk een voorkeur heeft om in de goedkope uren te verwarmen. We vragen ons wel af hoe nuttig deze setting echt is, aangezien in de winter de goedkoopste uren vaak in de nacht vallen, en het dan ook meestal het koudst van de dag is. Hoe dit de COP beïnvloedt is ons nog onduidelijk. We hebben nog te weinig ervaring met de installatie om efficiëntie goed te kunnen beoordelen maar de COP tijdens de koude dagen viel ons wel wat tegen.

We willen eerst nog kritisch kijken naar ons afgiftesysteem (radiatoren 1de/2de verdieping) en de algemene isolatie van ons huis voordat we hier conclusies gaan trekken maar geven wel al de getallen in deze review. We hebben onze eerste aanpassing al gedaan (terugslagklep in de afzuigkap in de keuken), en dat lijkt al een kleine verbetering te geven.
Voor de toekomst
Net als een CV heeft een warmtepomp af en toe onderhoud nodig (lees vooral schoonmaken en controleren). Op dit moment biedt Quatt nog geen onderhoudscontract aan zoals ze dat wel al hebben voor hun hybridesystemen. Dit moeten we dus wel nog even in de gaten houden. Verder gaan wij zoals eerder gezegd volledig van het gas af. We hebben daarom nog extra zonnepanelen neer laten leggen en een thuisbatterij geplaatst. We zijn nu bezig met alles aan elkaar koppelen met Home-assistant. Het lijkt heel makkelijk om alle sensoren in de Quatt installatie hiervoor uit te lezen. We proberen op een later tijdstip deze review hier nog mee uit breiden. Verder willen we kijken of we onze COP omhoog kunnen krijgen. We gaan hiervoor kijken of we onze isolatie nog verder kunnen verbeteren (bijvoorbeeld door het afdoppen van de oude kanalen van de CV). En daarnaast gaan we aan de slag met ons afgiftesysteem door bijvoorbeeld ventilatoren onder onze radiatoren te plaatsen of de gewone radiatoren te vervangen door laagtemperatuur varianten. We hopen ook dat Quatt zelf nog stappen zet in de optimalisatie van de aansturing van de warmtepomp. Onze inschatting op basis van de extra data uit home-assistant is dat Quatt de all-eletric nu heel conservatief laat lopen om (gokken wij) zeker te zijn dat het comfort optimaal is. Quatt geeft dit in sommige communicatie ook wel toe. Er is dus volgens ons nog (veel) te winnen met optimalisatie.
Getallen
Het rekenen aan besparing en terugverdientijd is nog niet zo makkelijk. Naast het feit dat we slechts 2 maanden aan data hebben hebben we ook zonnepanelen, een thuisbatterij, een dynamisch energiecontract en met deze warmtepomp gaan we ook van het gas. We hebben uiteindelijk besloten om te rekenen met onze gemiddelde elektriciteitsprijsper KWh van 2025 en om salderen achterwege te laten in de berekeningen (salderen eindigt ook in 2027). De netbeheerkosten voor gas vallen bij ons ook weg opdat we met deze stap ook helemaal van het gas af gaan deze noemen wij wel maar neem ik niet mee in de berekening.

Oude situatie

Gasvebruik: 1000m3
Gemiddelde gasprijs 2025: 1,22 EUR/m3
Kosten: 1220 EUR/jaar

Nieuwe situatie

Gasverbruik: 0m3
Verwacht additioneel elektricteitsverbruik: 2500KWh (pure inschatting, update over een jaar)
Gemiddelde elektricteitsprijs 2025: 0,22 EUR/KWh (zonder salderen)
Kosten: 550 EUR/jaar

(Theoretische) Besparing: 670 EUR/jaar
Dit zou overeenkomen met een terugverdientijd van ongeveer 24 jaar.

Maar
  • We salderen nog een jaartje (halveert ongeveer de kosten van onze stroom)
  • Na 2026 optimaliseren we de energieopwekking en verbruik voor maximaal zelfverbruik
  • We hebben de duurst mogelijke Quatt setup geselecteerd (dubbele buiten-unit en grootste SWW vat). Waarschijnlijk hadden we het met een enkele buitenunit ook gered.
  • Wij gaan van het gas af en dat bespaart ~270 EUR/jaar aan vastrecht
  • Persoonlijk verwachten we dat gas en de transport/netwerkkosten voor gas de komende jaren harder zullen stijgen dan elektriciteit en inflatie
Als we een volledig jaar aan data hebben komen we met een berekening op basis van gerealiseerde waarden. Met alle maren van hierboven meegerekend verwachten we dat een terugverdientijd van 10-14 jaar reëel kan zijn. Voor een unit met enkele buiten-unit en kleiner SWW vat zou zelf zo'n 6-8 jaar kunnen.
Disclaimer:
Wij hebben de warmtepomp setup gewonnen via de winactie, en zijn geselecteerd door Quatt. Behalve dat we het product uiteraard mogen houden na de review, staat dit verder los van de boordeling. Deze review is niet door Quatt beïnvloedt.

Heb je verder nog vragen of feedback, laat het dan vooral weten in de comments of via een PB.

Heb jij ook een Quatt All-Electric warmtepomp?