Inhoudsopgave
Deze review is nu nog beknopt en zal gedurende vier weken verder worden uitgebreid met ervaringen, tests en plaatjes. Dan zal ook de tweede unit geïnstalleerd worden en de samenhang besproken. De tweede unit wordt 16 februari geïnstalleerd.
De units zijn via
deze .actie bij mij binnengekomen en ik ben dus niet unbiased. Wel probeer ik zoveel als mogelijk een eerlijke review hiervan te maken - alsof ik deze opzet wel van mijn eigen munten had gekocht.
Daarnaast is het relevant om mijn eigen situatie te schetsen: wij hebben een kleine elektrische auto van 34 kWh, een PV‑installatie (OZO) van 3750Wp en ik bereid mijn huishouden actief voor op het wegvallen van de salderingsregeling. Deze context speelt een belangrijke rol in de keuze voor én beoordeling van de Solarbank.
Unboxing
De levering was meteen indrukwekkend: ongeveer 140 kg aan materiaal werd hier afgeleverd. Dat is geen klusje dat je “even snel” doet, maar serieus sjouwwerk. De vervoerder moest de dozen van een pallet overpakken en was niet heel erg gelukkig
:strip_exif()/m/72113/1VJF32NDPEKNeDCcz65skNBkjzU8hZzaAxfBtowm9uVWMfHPll.jpeg?f=620xauto)
Je begint met de (in deze set-up)meegeleverde uitbreidingsbatterij, de
Anker Solix BP2700.
:strip_exif()/m/72113/1VJF33QVMvDpXSmk614B0c5DCxqFy7mn8DgQByfDN6nUZfcafD.jpeg?f=620xauto)
De hoofdunit plaats je bovenop deze batterij en zet je vast met twee klemmen. Alles voelt solide en industrieel aan. Op het paneel na is de hele enclosure van metaal en de elektrische aansluitingen afgesloten met rubber. Dit is duidelijk geen gadget, maar een serieus energiesysteem.
Stekker erin en…
Na het aansluiten van de stekker hoor je meteen relais schakelen, wat aangeeft dat de unit actief wordt.
De volgende stap is het installeren van de Anker-app op je telefoon. De eerste verbinding verloopt via Bluetooth en de unit wordt vrijwel direct herkend.
/m/72113/1VJF34bznBHX0dDjlr8Op5LAevx4MjJFV5xBWvqOAOovd4AzPf.png?f=620xauto)
Na een firmware-update, die hier zonder problemen verliep, is het systeem operationeel.
/m/72113/1VJF34jgB08mWJWJUt0nOkWNnW19MG76sXGjb7fOFBNhuw2O2C.png?f=620xauto)
Je kunt nu een standaard verbruik instellen, waarmee de Solarbank op basis van deze setpoints vermogen gaat leveren. Dit is vooral relevant wanneer je zonnepanelen aansluit (zie verderop bij
PV-mogelijkheid – zonnepanelen).
/m/72113/1VJF34miz01NwQ3d4fPqCUbj2n1sQgaMUKGEaykNHmhCrDE4QZ.png?f=620xauto)
Het koppelen aan WiFi werkt uitsluitend via een 2,4 GHz-netwerk (WiFi-4). Ik gebruik zelf een aparte SSID voor IoT-apparaten die alleen op deze frequentie uitzendt. Binnen een paar minuten was ook dit geregeld.
Integratie met slimme meter: P1-dongle
Bij deze set levert Anker een P1-dongle mee.
:strip_exif()/m/72113/1VJF32HbkDHCRi0u4LQvJM4ZjeGQsgwX7ayLAJXiEOToUB6rih.jpeg?f=620xauto)
Mijn P1-poort was al in gebruik door een Homey Energy-dongle, maar gelukkig ondersteunt deze actieve voeding. Hierdoor kon ik de Anker P1 zonder problemen achter de bestaande dongle plaatsen. Na het koppelen via Bluetooth en het verbinden met WiFi verschijnt de slimme meter netjes in de app. Vanaf dat moment maakt de P1-meter volledig deel uit van het Anker Power-ecosysteem en heeft de Solarbank realtime inzicht in zowel afname als teruglevering.
Scenario’s en energiemodi
Zodra de P1-meter geïntegreerd is, krijg je toegang tot meer en verschillende energiemodi en scenario’s:
- Slimme modus
Optimaliseert automatisch laden en ontladen op basis van verbruik, zonne-opbrengst en netcondities. - Eigen verbruik
Gebruikt opgeslagen zonne-energie primair voor het huishouden om netafname te minimaliseren. - Aangepaste modus
Laat de gebruiker zelf laad- en ontlaadregels instellen volgens persoonlijke voorkeuren. - Slimmestekkermodus
Stuurt het energieverbruik aan op basis van gekoppelde slimme stekkers en hun realtime vraag. Deze slimme stekkers worden in deze review niet behandeld. - Gebruikstijdmodus
Laadt en ontlaadt volgens vaste tijdschema’s, bijvoorbeeld afgestemd op piek- en daluren. - Dynamisch tarief-modus
Past het energiegebruik aan op basis van actuele stroomprijzen om kosten te verlagen. - Handmatige noodvoeding
Levert handmatig stroom uit de batterij bij stroomuitval of noodgebruik. Hiermee kan je het systeem voorsorteren op bijvoorbeeld een verwachte stroomuitval.
Het aantal instelmogelijkheden is groot. Het kost wat tijd om uit te zoeken welke modus het beste past bij je eigen situatie, maar de flexibiliteit is duidelijk aanwezig. Voor mijn eigen situatie — een 4-persoonshuishouden met een compacte elektrische auto, een PV-installatie van 3750Wp en de wens om te anticiperen op het vervallen van de salderingsregeling — spelen met name de scenario’s ‘Eigen verbruik’ en ‘Dynamisch tarief’ een belangrijke rol. Deze helpen me om zo veel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken en strategisch te laden/ontladen op basis van toekomstige energieprijzen.
Integratie met 3rd-party apps
Out of the box kan het Anker-ecosysteem Shelly-apparaten uitlezen. Dit verloopt echter uitsluitend via de cloud. In mijn woning draaien Shelly-apparaten normaal lokaal, zodat niet alles open hoeft te staan richting het internet. Voor testdoeleinden heb ik één Shelly EM tijdelijk aan de Shelly-cloud toegevoegd, zodat de opbrengst van de zonnepanelen zichtbaar werd binnen het Anker-ecosysteem. De EM-module werd wel zichtbaar in de cloud, maar de daadwerkelijke koppeling met Anker wilde helaas niet tot stand komen.
/m/72113/1VJF34YYTtV6MQlgHHnmtpVRMuUSvq5mpI6mx8AQ31OvXl9MZh.png?f=620xauto)
Voor mijn doel, nul-op-de-meter (NOM), is deze koppeling niet noodzakelijk. Hierdoor is dit voor mij geen doorslaggevend minpunt. In Home Automation is integratie complex en bewerkelijk. De enige informatie die ik gevonden heb geeft de mogelijkheid van uitlezen. De Solix aansturen d.m.v. zelfgeschreven algoritmes in bijvoorbeeld Home Assistant of Homey behoort nog niet tot de mogelijkheden. Ook heeft Homey geen app voor het Anker Powerbank ecosysteem.
PV-mogelijkheid – zonnepanelen
De Solarbank 3 beschikt over vier onafhankelijke MPPT-ingangen. Hierdoor wordt de opbrengst per ingang afzonderlijk en optimaal gevolgd. Dit is vooral handig bij verschillende oriëntaties, zoals oost- en westopstellingen, of bij gedeeltelijke schaduw.
Dankzij deze vier MPPT’s kan de Solarbank een totale zonne-ingang van ongeveer 3600 W verwerken. In de praktijk betekent dit dat je tot circa acht zonnepanelen kunt aansluiten, bijvoorbeeld twee per MPPT-ingang, mits dit binnen de specificaties blijft.
Een groot voordeel is dat de zonnepanelen direct op de Solarbank aangesloten kunnen worden, zonder extra DC-omvormers of aanvullende hardware. Voorwaarde is wel dat je binnen de toegestane spannings- en stroomlimieten blijft van 16 tot 60 V DC. Seriële stringconfiguraties met een hogere open-klemspanning zijn niet toegestaan, omdat dit schade aan de Solarbank kan veroorzaken. Bij het ontwerpen van de aan te sluiten PV-opstelling moet je hier dus goed rekening mee houden.