€ 594,97 bij NBB.com
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Ugreen NASync DXP4800 Plus Review

18 januari 2026, laatste update op 19 januari 2026, 294 views Rapporteer

Prima hardware voor gebruik als home server en NAS als je plan bent om open-source software te gebruiken en niet zelf een server/NAS wilt bouwen.

Pluspunten

• Goede bouwkwaliteit en stil
  • 10G en 2,5G netwerkpoorten
  • Alternatief OS mogelijk met behoud van garantie

Minpunten

• Ugreen OS is matig (en Chinees)
  • I226-V netwerkkaart
  • Koeling/ruimte NVM SSD slots

Aanleiding
Toen de eerste harde schijf van mijn 6 jaar oude Synology DS718+ het begaf, werd het tijd voor iets nieuws. Er komen geen Synology DSM updates meer voor dit model. Ik had al besloten dat het geen Synology vervanger zou worden omdat de ontwikkeling van DSM stagneert en Synology de vrije keus van harde schijven begint te beperken. Daarnaast ben ik mijn NAS steeds meer gaan gebruiken voor het draaien van virtuele machines (Home Assistant) en containers (Adguard, Unifi, Immich). Ik had geen behoefte aan een zelfbouw project maar zocht kant en klare hardware om Proxmox VE (hypervisor) op te draaien met een TrueNAS VM voor de NAS functionaliteiten. De reden voor een DXP4800 plus t.o.v. reguliere DXP4800 waren de sterkere CPU en de mogelijkheid van 64GB RAM. Ugreen staat bekend om goede support in Europa, zeker in vergelijking met de andere Chinese NAS leveranciers.

Installatie
Product komt keurig verpakt met prima installatie handleiding. RAM, en NVMe SSD zijn eenvoudig te plaatsen. De ruimte voor 3 NVMe SSD's aan de onderzijde is wel krap; je kunt geen exemplaren met een heatsink gebruiken. Je krijgt wel twee strips cooling compound om een thermische brug te maken tussen SSD en de metalen omhuizing. Eerste keer opgestart met het Ugreen OS (voorgeinstalleerd op een aparte SSD) om het systeem te testen en van (firmware) updates te voorzien. Daarna in BIOS de watchdog uitgezet en de bootvolgorde aangepast om waarna Proxmox te installeren. Ik had wel zorgen over de Intel I226-V kaart die met de oudere drivers virtualisatie problemen geeft, maar dit bleek gelukkig niet het geval. Geluidsniveau is laag en je kunt eventueel de grote koelventilator eenvoudig vervangen door een Noctua exemplaar

Daarna TrueNAS Scale CE geïnstalleerd als VM met passtrough van de SATA controller van de harde schijven om ZFS issues te voorkomen. Vervolgens nieuwe WD Red harde schijven geplaatst en die in TrueNAS als ZFS pool geconfigureerd. Docker en virtualisatie zijn nog experimentele functies in TrueNAS en ik was niet van plan om die te gaan gebruiken. Echter positief verrast door de app catalogus (pre-configureerde Docker containers) en Immich, Frigate en Adguard waren eenvoudig geinstalleerd.

Eindresultaat
Home Assistant draait als VM in Proxmox met USB passthrough van de Z-Wave controller. Als vervanger van Synology Surveillance Station gebruik ik nu Frigate.video (in de vorm van TrueNAS app) met ondersteuning van een Coral AI accelerator m.b.v USB passtrough. Als vervanger van de Synology Hyperbackup voldoet de standaard Cloudsync functionaliteit van TrueNAS.

Ik ben tevreden met het eindresultaat; vlotte en stabiele server/NAS met flexible software waar ik weer jaren meer vooruit kan.

Heb jij ook een Ugreen NASync DXP4800 Plus?