Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties Bedrade muis met USB aansluiting en 3.600dpi sensor - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Sharkoon FireGlider Rood / Zwart Review

+1
Gropah 18 maart 2011, laatste update op 19 maart 2011, 2.851 views

Sharkoon FireGlider Rood / Zwart

Pluspunten

  • DPI keuzes en switch
  • 7 instelbare knoppen
  • precisie
  • gewichtrevolver
  • vormgeving
  • Driver

Minpunten

  • afgeven van onderstukjes
  • lengte kabel
  • onhandige plek DPI switch
  • Macro editor vereist wat autodidactische skills.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Drivers / support Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Precisie Score: 5
Ergonomie Score: 4
Functionaliteit Score: 5
Vormgeving Score: 4
*LET OP!* Eerste review gevaar! *LET OP!*
http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2011/03/18/1300466479-680.png
Het is weer zover. Het is vrijdagavond. Normale mensen gaan uit, ik niet. Ik doe wat anders. Normaliter is het no-life gamen, maar aangezien er niemand online is en ik zin heb in iets productiefs is het tijd om mijn eerste review te schrijven. Deze review gaat over de Sharkoon FireGlider (black edition), mijn inmiddels zeer geliefde muis.


Reden van aanschaf

Guus zat een voor de sint te bedenken,
wat hij van die ouwe gozer hem moest gaan schenken
Je kent het wel. Her is Sinterklaas, er is een budget van 20 euro in mijn geval, en daar moet je wat leuks van verzinnen. Games die ik wou waren allemaal duurder dan 20 euro, of ik had ze al, dus dan maar aan de hardware. Waar ik het altijd heb gedaan met een standaard Sweex muisje, kon ik na het zien van mijn broer zijn Logitech MX518 niet echt achter blijven.

Ik had geen zin om hem na te apen, daarnaast was die muis ook meer dan 20 euro. Na een beetje zoeken kwam ik bij deze muis uit. Op dat moment te krijgen voor 20 euro bij de lokale shop. Zo gezegd zo gedaan, de muis stond op het lijstje. Goed avondje kwam en ging en ik was een muis rijker

Specificaties
MerkSharkoon
Type FireGlider
VerbindingUSB 1.1, USB 2.0
Draad(loos)draad
Sensor resolutietot 3600 DPI
KleurRood en Zwart of alleen Zwart
BewegingsdetectorLaser


Uitpakken

Helaas kan ik hier weinig van zeggen. Dit was zoals ik al zei met Sinterklaas. Ik heb er geen foto’s van gemaakt en ik kan mij er niks van herinneren op 1 ding na. Er zat een jute zakje bij met extra plasticjes voor de onderkant van de muis die hier zijn omcirkelt.
http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2011/03/18/1300458507-180.png
Opzich best handig, maar daar kom ik later wel op terug

Vormgeving en bouwkwaliteit

Ik heb het al eerder gezegd, maar ik zeg het hier nog maar een keer. Ik heb de Black Edition van deze muis, die helemaal zwart is, op het RUSH logo na. Ik muis rechts en dat is maar goed ook. Je kan deze waarschijnlijk wel met links gebruiken, maar dat ligt toch minder lekker in de hand. Daarnaast zitten dan ook de knoppen aan de verkeerde kant en is het rubbergedeelte ook een beetje waardeloos geworden. De kabel van de muis is 1.8 meter lang, wat in mijn geval net lang genoeg is. Het had niet veel korter gemoeten.

De muis ligt lekker in de hand. Het rubbergedeelte lijkt op het eerste gezicht weinig tot geen invloed te hebben, maar na een tijd van gebruik merk ik dat als ik de muis op til om hem te verschuiven, ik minder kracht zet/hoef te zetten.

Over de bouwkwaliteit heb ik weinig op te merken. Ik heb geen losse onderdelen opgemerkt, maar wat ik wel heb opgemerkt is dat de plaatjes, dezelfde als waarvan je een extra setje van krijgt, aflaten. De kleur geeft af op het oppervlak. Ik heb deze muis een hele tijd gebruikt op gelakt hout. Hier was na een tijdje, ik schat een maand of 2, nogal veel zwarte stipjes op te zien. Op dit oppervlak kon ik het er met een beetje water en een tissue er van af halen, maar bij andere oppervlakken kan dit anders zijn. Een muismat is dus aan te raden.

Ergonomie

De ergonomie van de muis is natuurlijk moeilijk te bepalen. Voor mij is hij perfect, na een tijdje wennen. Ik moet voor dat ik begin wel zeggen dat ik redelijk lange vingers zijn te hebben. Mijn rechterhand heeft een wijsvinger van ongeveer 9 cm en een middelvinger van 10 cm.
Zoals ik al zei heb ik moeten wennen aan de muis. Waar ik bij mijn vorige muis mijn hele hand met palm en al op de muis liet, kon dat hier niet. Het is namelijk zo dat als ik dat hier doe, ik 1 heel kootje, a ongeveer 3 cm, over het uiteinde van de muisknoppen zit. Ik heb mijzelf aangewend om een fingertip-grip te hebben.

http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2011/03/18/1300466736-370.png

Dit houdt in dat je dus alleen met je vingertoppen de muis aanraakt. Kost wat moeite en tijd om je dit aan te leren, maar als je deze eenmaal hebt is het lekker handig. Het voordeel volgens sommige is dat je met deze grip veel accuracy hebt, maar ook veel bewegelijkheid. Perfect voor shooters, maar ook voor RTSsen.
De knoppen aan de zijkant moest ik eerst aan wennen, aangezien dit mijn eerste muis was met meer dan 2 knoppen en 1 muiswiel. Als je er aan gewend bent zitten ze allemaal op een handige plek, behalve die voor de DPI verwisseling. Dit is waarschijnlijk met opzet gedaan, zodat je niet zomaar je DPI verwisselt, maar het heeft ook zijn nadelen.

Functionaliteit

http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2011/03/18/1300466241-90.png
de layout van de driver

Dit is de indeling van de muis. Alles is keurig genummerd en aangegeven. Je kunt makkelijk de dingen wijzigen, al doe ik dat zelf weinig. Dit omdat ik de muis meestal ingame een functie geef. Zo heb ik bij Call of Duty granaat op 4 en special grenade op 5. Knife zit dan weer op 3, het inklikken van het scrollwiel.

Nu terug naar het DPi switchen. Het is een handige knop, met een leuk lampje erachter. Dit is handig om snel te herkennen op welke stand je DPI staat. Je kan de DPI instellen van 100 DPI naar 3600 met tussenstappen op 400, 600, 800, 1200, 1600, 2000 en 2500 voor zowel de X als de Y as. Dit laatste zal voor sommige mensen een opluchting zijn, maar ik heb ze het liefste gelijk aan elkaar.

Het lampje, en dus de driver, kent 6 verschillende DPI instellingen met 3 kleuren. Ikzelf vind het een klein nadeeltje dat bij de laatste 2 de kleuren gaan afwisselen. Als ik in een spel zit wil ik snel kunnen zien welke DPI actief is, en of ik nog hoger kan of dat hij hierna weer omlaag gaat. Zelf gebruik ik hierdoor ook maar maximaal 4 instellingen.

http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2011/03/18/1300460931-470.png

Voorbeeld waarneer ik van DPI wil switchen ingame zijn bijvoorbeeld bij Battlefield Bad Company 2 als je in een voertuig gaat zitten. Hier is de draaisnelheid trager dan als soldaat, maar ik wil alsnog snel kunnen draaien dus ik gooi de DPI omhoog. Helaas zit de knop niet echt op een efficiente plek en moet ik mijn middelvinger helemaal optillen, wat tijdkost. Daarnaast kan ik dan ook tijdelijk mijn ring en wijsvinger gebruiken om te aimen of richten. Het klinkt misschien een beetje als mierenneuken, maar ik vind dit gewoon een nadeel.

Ik gebruik Windows 7 64-bit Ultimate. Dit heeft ook effect op de muis. Het schijnt namelijk zo te zijn dat Windows de 7e muisknop niet kan herkennen, dus hier zijn allemaal dingen voor te vinden om hem alsnog te gebruiken. Zo kun je er een macro aan binden of er de 16-in-1 muisbeweging detector.

16-in-1 muisbewegingen zorgt ervoor dat je met je muis een lijn gaat trekken over je beeld. Hier kun je dan functie’s aan koppelen. Ik zelf gebruik dit eigenlijk alleen voor vorig nummer, volgende nummer, stoppen en afspelen/pauze. De andere dingen zijn presets.
http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2011/03/18/1300461409-820.png

Ik vind het zeker handig, maar had denk ik liever een 7 de knop gehad voor mijn muis. Bij spellen zoals WoW wil dit nog wel eens handig uitkomen.

De driver zelf is heerlijk clean. Alles is makkelijk in te stellen en er zijn al een paar van te voren aangemaakte macro's voor onder andere Warcraft 3 en Counterstrike 1.6. Vaak zijn deze ook voor andere dingen te gebruiken. De macro editor zelf gebruik ik niet. Ik heb het 1x geprobeerd, maar ik kwam er niet echt uit. Naar wat ik heb gehoord kan hij alles wat je wil (tot bepaalde hoogte natuurlijk) maar ik kom er niet uit. Dat ligt natuurlijk wel weer aan mij en niet aan de muis

http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2011/03/18/1300462522-830.png

De muis bevat een “gewichten-revolver”. Hier kun je gewichten in doen om het gewicht van je muis te verhogen over verlagen (als je er nog een paar in hebt zitten). Ik zelf houd wel van een wat zware muis, dus mij zitten ze er ook allemaal in. De gewichtjes hebben een rubbertje waardoor ze vast blijven zitten in de revolver. Als je de revolver genoeg hebt aangepast zet je hem er weer in en draai je de dop erop. Dit systeem zit vlak onder de laser en is te zien op de 2e afbeelding

Precisie

Precisie hangt natuurlijk af van jezelf, je gameoppervlak (muismat, hout, glas ed.) maar natuurlijk ook van je muis. Ik zelf heb geen andere ervaringen met gamer/multimediamuizen, maar deze voelt voor mij precies goed aan. Ik heb geen problemen met op kleine dingen klikken, de muis beweegt niet ongewild en ook bij het gamen heb ik niet te klagen over mijn precisie. Ik schat dat mijn gemiddelde accuracy met zeker 2% omhoog is gegaan. Ik heb een redelijk hoge accuracy, vooral als ik het vergelijk met mijn vrienden. Bij games als Call of Duty zit ik al snel op 26% waar zij rond de 20% blijven.

Conclusie

Deze muis is een goed muis voor iemand die niet al te veel over heeft voor een muis, maar toch een volwaardige muis wil met vele features. De hoge instelbaarheid geeft iedere gebruiker de kans om het zo in te stellen zoals hij/zij wil. Naar mijn idee is het enige waar de tweaker op moet passen het afgeven van de onderstukjes. Een muismat is dus wel een aanrader. Daarnaast kan de kabel met 1.8 meter voor sommige mensen te kort zijn.

edit1: Plaatjes geresized en nog wat laatste bewerkingen. Tekst verbeterd.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Sharkoon FireGlider Rood / Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (8)

Wijzig sortering
Leuke review, ik heb destijds (nog niet zo heel lang geleden) ook mijn eerste review geschreven over deze muis, maar dan de versie met de vuurprint erop. Ik heb de muis inmiddels ongeveer een maand in bezit, en ik heb geen last van de stripjes die ervan af vallen. Nu moet ik ook wel zeggen dat ik er een muismat van 10 euro onder heb liggen. Ook die is echt elke cent waard geweest. Ik gebruik de muis vrij intensief en hij slijt bijna niet. Een muismat is hierbij dus aangeraden. Verder heb ik de gewichtjes er gewoon uitgehaald, die leken mij nogal overbodig. Ik heb geen idee of je behoefte voelt om ooit nog iets te gaan doen met die macro's, maar als je je er even in verdiept is het allemaal best te begrijpen.
Die stripjes vallen er ook niet vanaf, maar ze geven af, Ze laten dus hun zwarte kleur achter.

Misschien moet ik dit nog even wat duidelijker maken in de review.
Oh ja, nu zie ik het ook ja. Volgens mij bestaat er in Windows helemaal geen standaardfunctie voor een 7e knop, of ligt dat aan mij? Verder werkt het 16 in 1 muisgebaar traag en slecht, hoe is dat bij jou? Niet dat ik het gebruik, maar je mag toch wel verwachten dat fatsoenlijk zou werken. Verder is het echt een hele goede muis.
Er zit in windows idd geen functie voor de 7de knop. maar dat heb ik volgens mij ook genoemd.

Over de 16 in 1. Het is inderdaad niet super snel, maar ook niet super traag. Als ik het gebruik hoeft het ook niet snel, tenzij het echt een dermate slecht nummer is. Zoals ik al heb aangegeven gebruik ik het voor muziek en daar vind ik het echt perfect voor. Makkelijk een nummer skippen of pauzeren zonder ook maar naar spotify of vlc te hoeven gaan.
Mooie (eerste) review!

Alleen nog ff dit soort dingen fixen ;)

[h2=1]*LET OP!* Eerste review gevaar! *LET OP!*[/h2]

[h1=nostyle]Reden van aanschaf[/h1]
Ben er mee bezig, alleen ze willen niet meewerken.

Ze doen het wel in het forum, maar hier zij ze kaduuk.

Nog even kloten, maar heeft iemand nog tips hiervoor?

Edit: For the time being maar even met [b] en [u] gedaan

[Reactie gewijzigd door Gropah op 18 maart 2011 21:59]

Er is een black edition, en ik heb die gimist D: ?

OT: Mooie review, zou niet zeggen dat het je eerste was!
Ben niet volledig eens met de minpuntjes, maar dat is iets persoonlijk ;) .
ik heb windows 7 x64 en bij mij werkt alles gewoon wel! =P


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*