€ 179,- bij Megekko

Fractal Design Scape Dark Review

2 december 2025, laatste update op 2 december 2025, 47 views Rapporteer
Testpanel +1

Als vervend Linux gebruiker en gamer onder Windows ben ik altijd op zoek naar devices die in beide kunnen werken zonder drivers of andere noodzakelijke software.
Fractal heeft bij deze set netjes alles in knoppen verwerkt zonder in te boeten op functies.
1 van de betere ideeën is het lusje op de USB dongle voor het verwijderen, bij het testen heb ik veel gewisseld tussen mijn desktop en de laptops die ik gebruik.
De headset was tijdens gamen zo comfortabel dat ik uiteindelijk besloten heb ook zakelijk eea te testen, dit vond ik zelf niet de beste oplossing. Mijn Teams sessies duren soms vele uren en dan heeft een lichtere headset mijn voorkeur, ook al betekent dit dat er tussentijds geladen moet worden.

Pluspunten

• Oplaad dock met uitneembare dongle
  • Goede microfoon
  • Stevig
  • Geen software installatie nodig
  • Comfortabel
  • Accu duur

Minpunten

• Krakende foam rand

Komende week zal ik hier de review verder aanvullen, eea zal nog wijzigen.

In de huidige tijd willen mensen het kort en bondig hebben, ik start met de TLDR ;)
- De unit is zeker een dikke aanrader door het dock!
- Ik gebruik headsets soms ook als middel om geluid van spelende kinderen in huis wat te dempen, hierbij viel het mij op dat de padding in de ear cushions soms een krakend geluid laten horen.
Dit lijkt mij te komen door een laag onder de stof.
- Draadloos bereik is minder dan mijn huidige units. Vooral tijdens Teams meetings is het vervelend dat ik net de koffiemachine thuis niet haal. De verbinding word wel weer snel opgebouwd na verbroken te zijn.

Voor de mensen die wat meer tijd hebben

1.De verpakking
De unit komt in een luxueus ogende verpakking, zoals deze tijd vereist is de hoeveelheid plastic tot het minimum beperkt.
In de verpakking tref je aan
- 1 headset
- 1 docking
- 1 microfoon
- 1 USB kabel met Fractal label
- 1 papieren handleiding

2.Eerste indruk
Na het uitpakken en het laden in het dock even gezocht naar de dongle voor de USB verbinding.
(De handleiding heb ik uiteraard niet gebruikt O-) )
De microfoon voelt wat apart aan, maar dat is ook weer een voordeel, hij buigt niet snel verkeert.

3. Fortnite sessie #1
Met mijn vriendin in een sessie Battle Royale gesprongen om eea te testen
Het standaard geluid profiel was niet mijn ding, maar via 1 van de knopjes kun je door een 3-tal profielen gaan en de voor jou beste instelling kiezen.
Volume en audio zijn echt uitmuntend, instellingen zijn makkelijk te wisselen.
Tijdens een korte koffie pauze kwam ik er achter dat het omhoog schuiven van de microfoon er voor zorgt dat deze op mute gaat!
Zeer coole feature!

4.Muziek
Muziek is een persoonlijk iets, ik vind de meeste headsets irritant vlak en met buds doe ik al helemaal weinig.
De Fractal headset is zeer acceptabel.

5.Teams cq zakelijk gebruik
Tijdens sessies waarbij ik collega's help duren de sessies soms nogal lang, mijn voorkeur gaat dan uit naar een lichtere headset die minder op de huid rond je oren drukt.
Ook is het bereik tegenover een 8jaar oude office headset een stuk minder.

6.Accu
Een docking is leuk, een goeie accu is leuker :*)
Sinds ik de Fractal headset gebruik heb ik de docking pas 1 a 2 keer aan een USB kabel gehad om de headset te laden.
Dat is behoorlijk minder dan de headset die ik al enige tijd in bezit heb, maar waar wel een nieuwe accu inzit.

:henk Conclusie :henk
De Scape is geen goedkope headset, maar wel een goeie in de klasse prijs-prestatie.
Van de verpakking tot hoe het draai moment van de volume knop voelt, het is voelt allemaal high-end.
Maar de "game-changer" is toch wel het dock, waardoor de headset niet over je bureau zwerft!
Overall zou ik de Fractal Scape zeker aanraden.

Zodra ik de unit wat langer getest heb zal ik eea aanvullen.
Inc een aantal detail foto's

Heb jij ook een Fractal Design Scape Dark?