€ 1.439,- bij Art Electronics
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Samsung OLED S95F 55" Titanium, Zwart Review

24 november 2025, laatste update op 3 december 2025, 530 views Rapporteer

Prachtig paneel in ditto behuizing, jammer van de Samsung image processing en quality control op de One Connect Box.

Pluspunten

• Design
  • Mat scherm
  • Helder genoeg om naast raam te hangen
  • Bouwkwaliteit

Minpunten

• 25p judder via 60p signaal
  • Signaalverlies bij 4:4:4 chroma of RGB High
  • Geluid is matig
  • Zwart wordt grijs-paarsig bij omgevingslicht

Gekocht voor het flinterdunne design icm met de One Connect Box, en omdat hij goed goed helder kan worden en een mat scherm heeft. Op die punten is de TV uitstekend, maar helaas zijn er ook wat minpunten.

Komend van een Sony LED viel de Samsung motion handling tegen, en was het zoeken naar de goede instellingen om de judder tot een minimum te beperken. Ik gebruik de S95F uitsluitend via een Apple TV, en Framerate Matching aanzetten op de ATV was helaas niet afdoende omdat er een paar apps zijn (YouTube, NPO Start) die zich daar niks van aantrekken. Omdat NPO Start uitsluitend 25p is, en veel content die ik kijk op YouTube ook, lijkt vooralsnog de 4K HDR / SDR 50Hz output van de ATV het beste, icm met Filmmake Mode en Picture Clarity custom, judder en blur reduction beide 0. Als de judder reduction op iets hoger staat dan 0 kan wordt het al snel een soap opera effect feestje, of zijn er duidelijke hiccups zichtbaar.

Verder liep ik ook nog tegen regelmatige signaaluitval aan. Het uitschakelen van Input Signal Plus op de S95F en switchen naar YCbCr met chroma 4:2:0 op de ATV heeft dit verminderd. Ik moet nog onderzoeken of dit aan een ondermaatse HDMI kabel ligt, of aan quality issues met de One Connect Box.

De black levels gaan omhoog naarmate het omgevingslicht toeneemt, omdat op het QD-OLED paneel geen polarizer zit. Dit is overdag duidelijk zichtbaar. Het is niet echt hinderlijk als de TV aanstaat, maar doet wel het diepe zwart van OLED teniet. En dat is jammer, want de matte afwerking is verder uitermate geschikt voor een heldere omgeving. Als je liever overdag ook diep-zwart hebt een wat reflecties op de koop toeneemt, ben je waarschijnlijk beter af met een ander model zoals de LG G5.

Heb jij ook een Samsung OLED S95F 55" Titanium, Zwart?

Goed dat je de motion/judder aankaart; in professionele reviews van Samsung tv's gebeurt dit veel te weinig. Ik kom ook van een Sony, dus twijfel of ik me hier niet te veel aan ga ergeren.
Wat voor mij niet hielp is dat ik ook nog de overstap LED -> OLED maakte. Door de supersnelle response time van OLEDs is zelfs bij perfecte dejudder enige vorm van stuttering zichtbaar, en dan vooral bij langzaam pannende shots. Bij LEDs is de response time wat slechter, waardoor de frames meer in elkaar overlopen en er minder stuttering is.

Met m'n huidige settings werkt de dejuddering goed tot perfect op de S95F, en moet ik dus alleen nog maar wennen aan de OLED-stutter :). Dit zal denk ik ook bij Sony OLED aanwezig zijn. Ben je hier heel gevoelig voor dan kun je beter een LED nemen.
Goed om te horen! Ik kom inderdaad ook van een 10 jaar oude LED (die oude Bravia's gaan eeuwig mee).