Enkele weken geleden zag mijn partner, een fanatieke Tweaker, de oproep om je aan te melden om de Hypershell Pro X te mogen testen. Hij stuurde de link naar mij toe want dit apparaat zou mijn leven een heel stuk kunnen verbeteren.
Een kleine introductie van mij en mijn beperking zijn even nodig zodat je mijn review beter kunt plaatsen.
Ik heb een aantal jaar geleden bij een rotatieval met mijn paard een aantal ruggenwervels gebroken en mijn ruggenmerg beschadigd waardoor ik eindige met een incomplete dwarslaesie. Ik heb een aantal maanden in een revalidatiecentrum gelegen om te herstellen voor zover dat mogelijk was. Ik heb onder andere opnieuw moeten leren lopen. Ik heb door de incomplete dwarsleasie geen gevoel vanaf mijn middel naar mijn tenen toe maar er zit wel beweging. Als ik sta en loop dan werken mijn benen redelijk, er zit veel minder kracht in dan bij een gezond mens. Ik kan zelfstandig en zonder hulp ongeveer 50 meter lopen, deze afstand verschilt soms van dag tot dag afhankelijk van hoe mijn rug gaat die dag. Traplopen is een uitdaging. Om bij de voordeur van onze woning te komen moet ik een aantal kleine trappen op. Ik moet die trappen trede voor trede beklimmen en dat kost veel kracht, energie en pijn.
Fietsen kan ik niet meer, als ik ga zitten dan komen er zenuwen klem in mijn kapotte ruggenwervels waardoor mijn linkerbeen volledig uitvalt. Ik heb het fietsen wel geprobeerd in het revalidatiecentrum, maar lang verhaal kort, ik lag meer op de grond dan ik op de fiets zat, een kansloze missie dus.
Goed, dat was even een klein stukje achtergrond zodat je beter begrijpt vanuit welke positie ik de Hypershell ben gaan gebruiken.
Ik heb me opgegeven om de Hypershell te testen maar de fabrikant had aangegeven dat het geen medisch hulpmiddel is en zij daarom niet akkoord gingen met mij als tester. Ergens begrijp ik het ook wel maar zonde was het wel. Toch liet het apparaat mij niet los en ik ben filmpjes gaan opzoeken en reviews gaan lezen.
Uiteindelijk hebben we besloten de Hypershell Pro X zelf aan te schaffen. Ik heb het apparaat nu twee weken en mijn leven is totaal op zijn kop gezet, op een goede manier.
In de reviews van de testers las is dat zij zich afvroegen voor wie dit product eigenlijk bedoeld is en die vraag snap ik. Voor een gezond persoon lijkt het me weinig toe te voegen maar voor mij en mijn beperking is het een ware game-changer.
Unboxing
Toen de doos binnenkwam was ik verbaasd over hoe compact hij is. Ik heb tien jaar geleden in het revalidatiecentrum in een exo-skelet gezeten en die waren nog zo groot en log.
De Hypershell Pro X wordt geleverd in een mooie, piepschuim koffer waarin het exo-skelet keurig beschermd opgeborgen kan worden, ook is er een aparte plek voor de reserve accu.
De koffer is voor dagelijks gebruik niet erg handig, hij is vrij kwetsbaar omdat hij van piepschuim gemaakt is. Ik gebruik mijn Hypershell dagelijks en heb hem daarom niet in de koffer zitten. Als je hem niet op reguliere basis gebruikt is de koffer perfect om hem in op te bergen. Als ik ga reizen en de Hypershell moet afdoen dan heb ik een opvouwbaar katoenen tasje mee waar hij mooi in past.
Opladen
Er zit een USB-C oplaadkabel bij maar geen lader en dat vind ik wel een kleine tekortkoming. De website van Hypershell geeft aan dat het apparaat in 88 minuten volledig opgeladen is maar dat is alleen als je een zware USB C 65W PD lader gebruikt. Dat staat netjes in de handleiding maar die lezen we natuurlijk pas als we er niet meer uitkomen 😉 Ik heb de accu geprobeerd op te laden met een normale USB lader maar toen er na twee uur laden nog maar 3 procent lading bijgekomen was ben ik naar de MediaMarkt gereden om een zware lader te halen en inderdaad, dan is hij binnen die 88 minuten volledig opgeladen.
Ik vind het handig dat er een tweede accu bij zit maar het opladen van die accu’s is niet heel erg handig. De accu moet in de Hypershell zitten als je hem wilt opladen, de USB-poort zit op de Hypershell en niet op de accu. Ik zou het handig hebben gevonden als je de accu’s los kon opladen. Nu is er via Hypershell wel een aparte loading dock beschikbaar waardoor je de accu’s buiten de Hypershell kunt opladen. Ik overweeg wel om die aan te schaffen.
Gebruik
Het aandoen van de Hypershell gaat heel eenvoudig doormiddel van een band om de taille en twee banden om de benen die net boven de knie worden vastgegespt.
De breedte van de hypershell kun je gemakkelijk aanpassen door middel van twee klemmen die je los kunt maken en na het verstellen op de gewenste breedte weer vast kunt klikken.
De beugel die op de rug komt is vrij groot waardoor ik me kan voorstellen dat het dragen van een grotere rugtas niet mogelijk is.
Op de motor aan de rechterkant zit een knopje waarmee je tussen verschillende standen kunt schakelen. Je kunt kiezen voor Eco, Hyper of Transparant. En je kunt door middel van twee keer klikken een trapje omhoog en met drie keer klikken een trapje omlaag. Dat is wel erg handig aangezien je bij de Hypershell Pro X geen Apple Watch ondersteuning krijgt. De app op de telefoon werkt goed maar ik vind het persoonlijk erg omslachtig om steeds mijn telefoon erbij te moeten pakken.
De Hypershell heeft een Eco stand en een Hyper stand. Ik gebruik de Eco stand het meest, daarbij gebruikt hij minder energie en de bewegingen zijn niet heel heftig. Ik las bij de testers dat zij de Hyper stand nog het meest vonden lijken op marcheren en daar ben ik het wel mee eens. De bewegingen zijn voor normaal lopen echt veel te heftig.
Ik vertelde eerder dat ik zonder hulp ongeveer 50 meter kan wandelen. Mijn Apple Watch geeft bij bijna iedere wandeling alarm meldingen over een lage wandelstabiliteit en een hoog valrisico. Met de Hypershell op 80% Eco kan ik nu bijna 2,5 kilometer lopen zonder alarm meldingen. In mijn iPhone zie ik dat mijn wandelstabiliteit al jaren “slecht” is maar sinds het gebruik van de Hypershell is die “normaal”. Dat is voor mij echt een enorme verbetering. Ik merk dat ik veel minder snel moe ben omdat ik veel minder kracht uit mijn benen hoef te halen.
Dan het traplopen, dat is altijd een issue voor mij. Ik ben eigenwijs en wil blijven traplopen omdat het toch ook een stukje beweging is die ik anders niet zou hebben.
Ik stel de Hypershell in op Hyper 100% en kies voor de stand “Up Stairs”, en ik loop op een redelijk normaal tempo de trappen op. Dit was waar wij toch het meest benieuwd naar waren. Kan de Hypershell mij hierbij ondersteunen en het antwoord is volmondig JA. Het is werkelijk bizar wat een verschil de Hypershell voor mij maakt bij het traplopen. Ik hoef na ieder trapje niet meer een aantal minuten te wachten tot ik voldoende kracht terug heb in mijn benen om het volgende trapje te beklimmen.
Dit is een filmpje waarbij ik een trap op loop zonder dat ik de Hypershell Pro X draag.
En dit is als ik de trap op loop met de Hypershell Pro X.
In de app zag ik dat er een fiets stand was en de eigenwijs in mij wil dat natuurlijk meteen testen. In mijn achterhoofd de deceptie die ik tien jaar eerder had in het revalidatiecentrum. Ik heb een fiets van een vriendin mogen lenen en met haar aan de ene kant en mijn partner aan de andere kant ben ik gaan fietsen. Wat is dat een bizarre ervaring! In mijn linkerbeen was 0% spieractiviteit gemeten en toch kon ik fietsen. De Hypershell geeft zoveel kracht door dat hij mijn linkerbeen in beweging zet. Het is echt doodeng want ik ben op dat moment 100% afhankelijk van een apparaat. Inmiddels heb ik een nieuwe fiets gekocht, iets waarvan wij tot twee weken geleden dachten dat dat nooit meer mogelijk zou zijn.
Ik moet altijd een volledig opgeladen accu in de Hypershell hebben en de reserve accu, ook volledig opgeladen, in de fietstas.
Voor een gezond mens zijn de bovenstaande dingen een vanzelfsprekendheid, dat waren ze voor mij ook ooit. De Hypershell geeft mij de mogelijkheid om al die dingen weer te kunnen doen.
Tijdens het gebruik worden de motoren warm, op de Eco stand is dat niet heel storend en met deze koudere temperaturen zelfs best fijn. Echter op de Hyper stand kan hij heel snel echt heel erg oncomfortabel heet worden. Er zit een goede oververhittingsbescherming in maar alsnog voelt het niet heel fijn.
De kussentjes die op de benen en in de rug zitten zijn erg zacht en comfortabel maar erg warm, ook dit is met deze temperaturen niet heel vervelend maar ik denk dat het in de zomermaanden best warm kan zijn. Je kunt bij Hypershell een vervangende set kopen die zijn bekleed met een ademende stof, dat ga ik voor de zomer zeker doen.
Ik draag de Hypershell over mijn broek en een hemdje, mijn trui gaat eroverheen. Met een ruime winterjas kan hij onder de jas maar dat is wel lastiger als je een iets minder ruime jas hebt, dan kun je overwegen om de Hypershell over je jas te gaan dragen.
Je kunt in de app kiezen voor verschillende standen maar je kunt ook kiezen voor een automatische stand waarbij de Hypershell herkend welke bewegingen je maakt. Ik merk dat na vaker gebruik hij steeds beter leert te herkennen wat je aan het doen bent. De eerste dagen moest ik steeds aangeven dat ik ging traplopen of wandelen, nu doet hij dit zelf erg goed. Ik gebruik voornamelijk de Eco stand op 80% en automatisch, als ik fiets staat hij op Eco 100% en “Cycling” en bij trap op lopen staat hij op Hyper 100% en “Up Stairs”.
Ik kies bij fietsen en trap op lopen bewust zelf niet voor de automatische stand omdat ik op die momenten volledig afhankelijk ben van de Hypershell en ik zou kunnen vallen als hij niet de juiste stand kiest.
Ik heb wel een nadeel ontdekt, een die een gezond persoon waarschijnlijk niet heeft. Mijn linkerbeen zit onder de blauwe plekken en bloeduitstortingen, waarschijnlijk omdat daar heel weinig kracht in zit en de Hypershell wel enorm veel kracht via de beugel naar dat been stuurt. Je kunt precies zien waar de beugel op mijn been zit. Ik denk niet dat een gezond persoon daar snel last van zal hebben want die kan zijn been zelf goed bewegen en heeft de Hypershell als ondersteuning.
Qua accu duur ben ik erg onder de indruk. Ik vraag natuurlijk best erg veel van de Hypershell maar ik doe bijna een week met een volle accu. De reserve accu gaat mee met fietsen om te voorkomen dat ik stil kom te vallen.
De vraag voor wie dit apparaat bedoelt is moet, naar mijn mening zijn, mensen met een beperking. Zowel mijn man als een vriendin hebben de Hypershell geprobeerd met wandelen en traplopen. Zij vinden het alle twee een heel gaaf apparaat maar zien er niet de toegevoegde waarde van in voor een gezond mens. Ik weet zeker dat er zo veel mensen geholpen kunnen zijn met de Hypershell. Iedereen die enigszins minder goed ter been is zou dit gewoon moeten kunnen testen en zien wat het voor hen kan doen.
Ik ben nu in mijn derde week van het gebruik en ik heb in die tijd zoveel meer gewandeld, soepeler trap gelopen en zelfs gefietst. Allemaal dingen waarvan ik dacht dat ze voor mij niet meer weggelegd waren. Het is een game-changer!