Van Apple Watch naar PixelWatch
Ik ben recent van ecosysteem gewisseld: M'n iPhone werd een Pixel 9 Pro met GrapheneOS, en Apple Watch Series 8 (41mm) werd een Android met Pixel Watch 4 (45mm). In deze review ga je dus vaker de vergelijking zien met m'n oude smartwatch.
Voordat ik de Pixel Watch gekozen heb, heb ik een aantal andere merken overwogen. Kort samengevat: de batterijduur van de Garmin Venu 4 sprak me heel erg aan, maar de interface vond ik er niet hedendaags genoeg uit zien. Samsung heeft ook goede opties, maar ik heb slechte ervaringen met Samsung tech producten en dus vermijd ik die.
De Pixel Watch was uiteindelijk een relatief dure optie. Dat wil zeggen: relatief ten opzichte van andere Android Watch opties. Als ik het vergelijk met de Apple Watch varianten die ik voorheen kocht, dan kan ik de prijs voor mezelf wel goedpraten.
De aller-allereerste indruk
Voordat ik vertel hoe geweldig ik deze watch vind, moet ik eerlijk zijn over de setup: die was moeilijk. Tijdens de installatieprocedure krijg je ergens een dialoog te zien waar je wordt verteld dat de watch verbonden gaat worden. Terwijl dit gebeurt kreeg ik telkens een popup om de watch te verbinden.
Vanwege het taalgebruik is dit verwarrend, want het lijkt alsof de popup onderdeel is van de flow die je aan het volgen bent - dat is echter niet zo!
Als je in die popup op "connect" klikt, dan loopt de hele installatieprocedure vast. De popup start namelijk de setup opnieuw! Je moet dus die popup negeren en de focus terug naar de app brengen, die uiteindelijk vanzelf verdergaat. Dit kostte met 3 of 4 pogingen voordat ik het doorhad. Elke poging vereist om de watch data helemaal  te wissen, dus dat duurt even.
Eerste indrukken bij gebruik
Ik heb de Pixel Watch 4 nu ruim een week in gebruik en ben zeer tevreden. Niet alleen gaat de batterij makkelijk 2-3 dagen mee, ik gebruik ze ook intensiever dan m'n Apple Watch voorheen. Dat komt deels omdat telefoongesprekken standaard via de watch audio gebeuren. Daarnaast ben ik positief verrast dat de watch zo snel laadt: 50% capaciteit erbij in pakweg een kwartiertje is razendsnel. Al helemaal gezien de horloge hooguit 30% accu verbruikt op een dag met mijn gebruikspatroon. Ik kan dus prima tijdens de ochtend- of avondroutine snel even bijladen. Als ik dat een keer (of twee) vergeet dan is het ook geen probleem. Ik heb dit getest met de always-on functie aan, dus het scherm staat altijd een beetje aan.
Wat direct opvalt bij gebruik is het grote scherm met het goede contrast. Notificaties tonen veel grotere afbeeldingen van mensen dan op de 41mm Series 8, en dat springt gelijk in het oog. Het is op zich wel begrijpelijk, want op een 45mm cirkel kan je veel meer kwijt dan op een rechthoek van 41mm.
Telefoongesprekken zijn makkelijk te voeren: de speaker is voldoende luid en de microfoon pakt prima de geluiden op terwijl een dikke mouw van een trui over de horloge zit. Het enige jammere is dat ik een luide plop hoor van de speaker wanneer ik het gesprek start.
Contactloze betalingen
Betalen gaat ook prima, maar misschien net iets minder vlot dan bij Apple: Ik moet af en toe m'n PIN invoeren, terwijl ik m'n Pixel Watch al unlocked had. Dat heb ik voorheen bij Apple nooit moeten doen. Ook lukt het betalen soms niet omdat ik op "OK" moet klikken op de de smartwatch. Mogelijk omdat het even duurt voordat ik het apparaat bij de betaalautomaat breng. Al bij al werken de betalingen verder prima, maar dus met ietsje meer frictie dan Apple. Prima acceptabel, en mogelijk te verbeteren als ik wat beter m'n dubbel-klik op de kroon ga timen.
Bediening
De bediening is in vele gevallen vergelijkbaar met Apple Watch, en voelen dus snel intuitief aan. Je kan echter ook van links naar rechts kan swipen om terug te navigeren binnen apps, of tussen apps. Dit is consistent met Android op de telefoon, en vind ik een fijne manier van navigeren.
Draaien aan de kroon geeft haptische feedback, en activeren van de assistant gaat via dubbel-press op de andere knop. Net als op Apple Watch dus.
Overige features & gedachten
De slaapmodus geeft een oranje tint aan het scherm. Da's best aangenaam om naar te kijken als je net wakker bent en je even wil zien hoe laat het is.
Ik heb ondertussen ook gezwommen en dat werkte gewoon zoals je verwacht: hij telt de baantjes die je zwemt in het zwembad.
Wat ik ook indrukwekkend vond is de teardown van iFixit. De conclusie was data dit de makkelijkst herstelbare smartwatch is totnogtoe. Tweakers schreef daar ook over:
.geek: Google Pixel Watch 4 is best te repareren smartwatch tot nu toe, zegt iFixit
Ik heb eerder zelf een batterij vervangen van een Apple Series 1 watch, wat op zich reeds vrij makkelijk was. Makkelijker dan een iPhone accu. Het ontwerp van de Pixel Watch maakt zo'n reparatie alleen maar makkelijker. Hulde voor dit ontwerp!
De smartwatch werkt ook prima met GrapheneOS. Bij die laatste weigert de Google Wallet op de telefoon om contactloos te betalen te starten, want Google weigert een ander operating system te valideren voor hun "
integrity check".
Gelukkig werkt contactloos betalen wel op de Pixel Watch die verbonden is met GrapheneOS. Je voegt de debitkaart namelijk toe aan de watch en niet aan je telefoon.
Fitbit app
Deze Fitbit app is voor mij het grootste nadeel: het liefst heb ik deze data niet verbonden aan m'n Google account. Ik niet dat dit soort gevoelige data online staat. Je kan immers zien waar en wanneer ik slaap/sport ... kortom: een hoop intieme details die je liever niet online hebt staan.
Het probleem is dat je zonder de Fitbit app bijna geen nuttige data kan uitlezen van je watch. Het enige wat ik kon vinden was hartslaginformatie.
Fitness is voor mij een van de minder belangrijke features, dus dit weegt weinig door in m'n eindoordeel.
Al bij al vind ik dit een upgrade ten opzichte van m'n Apple Watch Series 8. Het is niet zo dat alles beter werkt dan voorheen, maar het netto resultaat is positief.
De issues die ik had tijdens de setup, en de Fitbit app zijn de reden dat ik 1 ster minder heb gegeven. Eigenlijk zou ik 4.5 sterren willen geven, maar dat is niet mogelijk.
Heb je vragen over de watch of feedback voor de review? Plaats het in de comments!