Synology DiskStation DS211J Review

rdb50
7 maart 2011, laatste update op 7 maart 2011, 1.869 views

Synology DiskStation DS211J

Dit is mijn eerste NAS en heb deze inmiddels 2 weken in bezit. De reden dat ik een NAS gekocht heb is eigenlijk gewoon zodat ik mijn bestanden centraal heb, die altijd toegankelijk zijn in huis en buiten huis, dus FTP was een must. Ik ben niet zo ervaren met de functies, dus wat voor mij makkelijk en nieuw lijkt kan voor de experts oud nieuws zijn. Mijn keuze Twijfelde eerst tussen de DS211j en een Netgear RND2000 ReadyNAS Duo, maar na even rond te zoeken toch voor €50 meer de DS211j gegaan omdat deze nieuwer is, de GUI overzichtelijker is en omdat Synology blijkbaar beter bekend is met dit soort apparaten. Schijf en router De NAS heb ik aangesloten op mijn router (D-Link DIR-655). Het is even wat instelwerk met poorten...

Pluspunten

• Filemanager
  • Snelheid
  • Website hosten

Minpunten

• Prijzig
  • Luidruchtig uit slaapstand
  • Meerdere programma's draaien wordt lastig (bijv het dowloadstation en een video file bekijken kan het gaan haperen)

Dit is mijn eerste NAS en heb deze inmiddels 2 weken in bezit. De reden dat ik een NAS gekocht heb is eigenlijk gewoon zodat ik mijn bestanden centraal heb, die altijd toegankelijk zijn in huis en buiten huis, dus FTP was een must. Ik ben niet zo ervaren met de functies, dus wat voor mij makkelijk en nieuw lijkt kan voor de experts oud nieuws zijn. :)

Mijn keuze

Schijf en router
De NAS heb ik aangesloten op mijn router (D-Link DIR-655). Het is even wat instelwerk met poorten (vind je niet in de handleiding maar wel op www.synology-forum.nl, maar daarna werkt het ook goed.
Ik heb nog maar één schijf erin zitten namelijk een Seagate Barracuda Green 5900.3, 2TB, dus ook geen RAID instellingen (denk als ik de tweede schijf erin doe dan wordt het JBOD). Het installeren van de schijf duurde circa 10 uur vond ik erg lang, volgens had ik ook op controleren van schijf geklikt.

Geluid
De schijf in gebruik produceert wel veel geluid vind ik (het gerateld hoor ik maar dan gedempt), ook de ventilator hoor je heel zachtjes draaien. Moeilijk uit te leggen maar het maakt in ieder geval meer geluid dan mijn laptop van 3 jaar oud.

FTP
Zoals ik eerder zei FTP was een must, maar ik op de DS211j zit voor mij een betere functie, de Filestation, het werkt soepeler dan de FTP vind ik. FTP gebruik ik ook wel voor het delen van bestanden met anderen.

Toekennen van rechten
Komen we gelijk bij het instellen van rechten voor de FTP maar ook gelijk voor andere functies.
Je kan voor elke map instellen of de gebruiker toegang heeft en ook wat hij/zij er mee kan doen alleen-lezen of schrijven en lezen.

Beveiliging
Je hebt instellingen voor https en ftps. Het is volgens mij beter om dat te gebruiken maar dat moet ik nog uitzoeken.

Downloaden
Je kunt met torrents, nieuwsgroepen, premium accounts van mega-upload downloaden.
Ik gebruik alleen torrents, werkt goed, maar je hebt minder instellingen dan met clients. Wel kan je je ratio, seedtime en poorten instellen. Maar bijvoorbeeld trackers wijzigen gaat niet.

Snelheid
Over het algemeen is de NAS heel snel (sneller dan toen ik bestanden van computer tot computer deelde), gebruikt de maximale snelheid van mijn netwerkkaart, alleen geen van de computers thuis hebben een gigabit netwerkkaart. Wat ik wel tegen vind vallen is als je iets echt snel gedaan wilt hebben dus verplaatsen van bestand dat je dan moet inloggen op je NAS, op de computer gaat het wel maar minder snel (1 tot 3 MB trager). Heb helaas geen benchmark.

Conlusie
Ben tevreden met mij NAS, had waarschijnlijk te hoge verwachtingen van een NAS daarom valt het iets tegen (bijv geluidsproductie en draaien van meerdere programma's). Maar de belangrijkste punten doet de NAS goed centraal mijn bestanden beheren en toegankelijkheid buitenshuis.

Dit stukje komt uit de review van Frankster, maar zo werkt het precies bij mij.
voor de mensen die graag eens rond willen snuffelen in de interface van de Synology:
user: admin
pass: synology

Heb jij ook een Synology DiskStation DS211J?

Vraag & Aanbod

''Meerdere programma's draaien wordt lastig (bijv het dowloadstation en een video file bekijken kan het gaan haperen)''
Komt dit door de harde schijf of de nas? 1 harde schijf bied niet gek hoge schrijfsnelheden.
Guidonno, dit komt door de NAS.
De "J" is de zwakke broeder uit de serie en heeft een relatief zwakke processor die dat simpelweg niet kan bijbenen.

Als een zwaardere NAS (ofwel betere processor en ram), wil en bij synology wil blijven zal je op bv een DS211, of DS211+ moeten nemen.
De "J" serie is niet meer zo zwak hoor. In diverse reviews worden lees en schrijfsnelhden van 30-40MB/s gehaald.

Downloaden en vooral uitpakken en repareren kost veel CPU-power. Ook zwaardere nassen zoals de DS211 gaat hierdoor haperen.
De harde schijf is modern en snel met minima van ~70MB/s en maxima >100MB/s. Dat is niet de bottleneck.
Nette review. Waarom geef je maar drie sterren voor modbaarheid? In mijn review van de DS110j heb ik aangegeven wat je met het apparaat kunt buiten de standaardfunctionaliteit, dat kan de DS211j ook. Lijkt me uitstekend modbaar :)

Ik denk dat de harddisk meer dan snel genoeg is om tegelijk video-streaming en downloaden aan te kunnen. Een belangrijke bottleneck in dat geval is eerder je netwerk: heb je een gigabit-LAN liggen? Of heb je gewoon een standaardnetwerk van 100 Mbps? In dat laatste geval kan het netwerk niet meer dan 10 MB/s doorvoeren. Downloaden (afhankelijk van hoe snel dat gaat) en video streamen zou best die 10 MB/s kunnen halen.
Een D-Link DIR-655 router heeft gigabit poorten, dus dat zou geen bottleneck moeten zijn.
Met modbaar dacht ik aan de fysieke modbaarheid. Want waar jij het over hebt in jouw review heb ik (nog) geen verstand van.

En het downloaden en streamen zal niet aan router liggen die zijn inderdaad gigabitpoorten.

[Reactie gewijzigd door rdb50 op 27 juli 2024 06:15]

Ik gebruik twee WD greens met deze NAS, maar bij mij is hij fluisterstil.
Nette review. Ik heb deze product ook en ik kan zeggen dat het mij zeer goed bevalt tot nu toe.
Ook enige ervaring met de DLNA functie? Ik heb zelf ook de DS211j, maar ik vind het spijtig te noemen dat er standaard mappen zijn zoals: videos music photos op het hoogste niveau op de schijf. Graag zou ik mijn eigen mappen willen uitkiezen en deze op "delen" zetten. Maargoed.. misschien iemand een idee?

Verder nette review
Die standaard mappen worden toch aangemaakt als je de functies (zoals photostation, musicstation ed.) gebruikt?
Of bedoel je dat je de mappen zelf kan toewijzen?
Want dat kan als goed is niet.
Dat klopt, deze worden inderdaad aangemaakt bij het activeren van de *stations. Maar ik bedoel inderdaad dat je de mappen zelf kan toewijzen. Ik heb namelijk een C8700 van Samsung met DLNA functie en gebruik PC Share Manager 4.2, waar ik gewoon kan aangeven welke mappen ik WIL delen.. ik had het verwacht dat ik dat hier ook wel kon doen, wat dus blijkt niet zo te zijn :(

Bedankt voor je reactie!
Lees hier dingen over snelheden en stotteren...
kan dit apparaat dan wel bluray films streamen van 20-30gb of mss groter?
Dat weet ik niet moet ik even proberen heb ergens een bluray-iso liggen zal deze week eens proberen, ben ook benieuwd :P.
Misschien een beetje laat, maar waarschijnlijk met twee vingers in de neus.

Zelfs een 109J (266mhz, 32mb) kon prima 1080 materiaal (15-18gb) streamen.
Bestands grote is ook niet van belang, de bitrate is waar het omgaat.

Ongeript blu-ray materiaal zal schommelen zal maximaal 30 tot 50 mbit zijn, dat komt neer op max 6,25 mb/s.

Daar er snelheden van 30/40 mb/s gehaald worden met lezen/schrijven zal het aanbieden van het materiaal geen enkel probleem zijn.

Het soepel kunnen afspelen van het HD materiaal is dan dus ook meer de taak van het ontvangende apparaat, pc/mediaspeler etc.

Bijvoorbeeld twee 1080p streams, één 720p en een internet radio zorgde nog niet eens voor 50 mbit.