Dit is mijn eerste NAS en heb deze inmiddels 2 weken in bezit. De reden dat ik een NAS gekocht heb is eigenlijk gewoon zodat ik mijn bestanden centraal heb, die altijd toegankelijk zijn in huis en buiten huis, dus FTP was een must. Ik ben niet zo ervaren met de functies, dus wat voor mij makkelijk en nieuw lijkt kan voor de experts oud nieuws zijn.
Mijn keuze
Twijfelde eerst tussen de DS211j en een Netgear RND2000 ReadyNAS Duo, maar na even rond te zoeken toch voor €50 meer de DS211j gegaan omdat deze nieuwer is, de GUI overzichtelijker is en omdat Synology blijkbaar beter bekend is met dit soort apparaten.
Schijf en router
De NAS heb ik aangesloten op mijn router (D-Link DIR-655). Het is even wat instelwerk met poorten (vind je niet in de handleiding maar wel op
www.synology-forum.nl, maar daarna werkt het ook goed.
Ik heb nog maar één schijf erin zitten namelijk een Seagate Barracuda Green 5900.3, 2TB, dus ook geen RAID instellingen (denk als ik de tweede schijf erin doe dan wordt het JBOD). Het installeren van de schijf duurde circa 10 uur vond ik erg lang, volgens had ik ook op controleren van schijf geklikt.
Geluid
De schijf in gebruik produceert wel veel geluid vind ik (het gerateld hoor ik maar dan gedempt), ook de ventilator hoor je heel zachtjes draaien. Moeilijk uit te leggen maar het maakt in ieder geval meer geluid dan mijn laptop van 3 jaar oud.
FTP
Zoals ik eerder zei FTP was een must, maar ik op de DS211j zit voor mij een betere functie, de Filestation, het werkt soepeler dan de FTP vind ik. FTP gebruik ik ook wel voor het delen van bestanden met anderen.
Toekennen van rechten
Komen we gelijk bij het instellen van rechten voor de FTP maar ook gelijk voor andere functies.
Je kan voor elke map instellen of de gebruiker toegang heeft en ook wat hij/zij er mee kan doen alleen-lezen of schrijven en lezen.
Beveiliging
Je hebt instellingen voor https en ftps. Het is volgens mij beter om dat te gebruiken maar dat moet ik nog uitzoeken.
Downloaden
Je kunt met torrents, nieuwsgroepen, premium accounts van mega-upload downloaden.
Ik gebruik alleen torrents, werkt goed, maar je hebt minder instellingen dan met clients. Wel kan je je ratio, seedtime en poorten instellen. Maar bijvoorbeeld trackers wijzigen gaat niet.
Snelheid
Over het algemeen is de NAS heel snel (sneller dan toen ik bestanden van computer tot computer deelde), gebruikt de maximale snelheid van mijn netwerkkaart, alleen geen van de computers thuis hebben een gigabit netwerkkaart. Wat ik wel tegen vind vallen is als je iets echt snel gedaan wilt hebben dus verplaatsen van bestand dat je dan moet inloggen op je NAS, op de computer gaat het wel maar minder snel (1 tot 3 MB trager). Heb helaas geen benchmark.
Conlusie
Ben tevreden met mij NAS, had waarschijnlijk te hoge verwachtingen van een NAS daarom valt het iets tegen (bijv geluidsproductie en draaien van meerdere programma's). Maar de belangrijkste punten doet de NAS goed centraal mijn bestanden beheren en toegankelijkheid buitenshuis.
Dit stukje komt uit de review van Frankster, maar zo werkt het precies bij mij.
voor de mensen die graag eens rond willen snuffelen in de interface van de Synology:
user: admin
pass: synology