Synology DiskStation DS110j Review

roland83
20 april 2011, laatste update op 20 april 2011, 22.170 views

Synology DiskStation DS110j

Update 13 maart 2011: Iets over de snelheid gemeld, en het hele verhaal nog eens doorgelopen. Ik had al jaren een thuisserver, maar die begon wat te verslijten. Een harde schijf was kapotgegaan, en de voeding was al een keer vervangen omdat die wel erg heet werd. Het werd tijd voor wat nieuws, en vooral iets wat stroombesparend en niet al te duur was. Ook wilde ik gemakkelijk dingen kunnen instellen, bestanden downloaden en deze via het netwerk kunnen benaderen. Deze Synology DS110j (vanaf hier: DiskStation) maakt het allemaal waar. Ik combineer deze DiskStation met een Samsung EcoGreen F2 HD154UI harde schijf. Deze harddisk is energiezuinig, heeft 1.5 TB capaciteit en draait op 5400 tpm. In de doos De doos is...

Pluspunten

• op volgorde van belangrijkheid:
  • eenvoudig in het gebruik
  • veel mogelijkheden
  • modbaar door Linux-basis
  • snel genoeg
  • eenvoudige installatie
  • energiezuinig alternatief voor een standaard pc als thuisserver
  • goed geprijsd

Minpunten

• weer op volgorde van belangrijkheid:
  • langzame processor, niet voor intensieve klussen
  • goedkoop gebouwd
  • felle blauwe power-led
  • fotoalbum en weblog niet zo veelzijdig als de rest

Deze Synology DS110j (vanaf hier: DiskStation) maakt het allemaal waar.

In de doos

De doos is een erg eenvoudige onbedrukte kartonnen... doos. In de doos zitten twee kleinere dozen; eentje voor de DiskStation zelf en eentje voor de voeding, de cd, een LAN-kabel, een set schroeven en het garantiebewijs. De DiskStation zit goed ingekapseld in eenvoudig schuim, dat biedt voldoende bescherming. Er zit immers af fabriek geen harddisk in.

Verder zit er een kleine folder in met wat algemene waarschuwingen, en een cd. Het is allemaal heel goedkoop gehouden, door alle informatie op de cd te zetten. Er zit zelfs geen papieren snelstartgids in, die staat ook op de cd.

Het apparaat zelf

De DiskStation 110j biedt plaats aan 1 harde schijf. De schijf moet je er zelf in doen. Het apparaat zit gesloten in de verpakking, maar is niet dichtgeschroefd. Je kunt de zijkant er zo af schuiven, waarna de aansluiting voor de harddisk zichtbaar wordt. Er is verder geen moeite gedaan om andere componenten onzichtbaar te maken, je kijkt zo tegen het moederbord aan. Je schuift de harde schijf tussen twee metalen schotten, waarna de voedings- en dataconnector van de harddisk over die van de DiskStation heen schuiven. Een kind kan de was doen, het is uiterst simpel en kan niet mis gaan. De harddisk past maar op 1 manier. Er zijn 6 schroeven aanwezig, terwijl je maar 4 schroeven nodig hebt om de harddisk vast te schroeven. Voor als je er 2 kwijtraakt ofzo...

Als de harddisk erin zit, kun je de zijkant weer op het apparaat schuiven en vastschroeven. Hiervoor zijn nog 3 andere schroeven meegeleverd, terwijl je er maar 2 nodig hebt. Dit gaat ook erg gemakkelijk.

De bouwkwaliteit is voldoende, maar niet meer dan dat. Het apparaat is gemaakt van wit plastic, ik zie het nu al voor me dat dat over 6 jaar gelig is. Zeker als het apparaat niet in een afgesloten kast staat, zal dat vast wel gebeuren. Ook sluiten het plastic van de zijkant en de rest van het apparaat niet mooi op elkaar aan. De knoppen en ledjes zitten gelukkig wel stevig in de behuizing vast. Knoppen (het zijn er twee) zijn stevig, en wiebelen niet.

De buitenkant

Er zitten twee knoppen en 5 leds op de voorkant. De grootste led is blauw, dit is de power-led. Er is een statusled, die aangeeft of het systeem goed is geinstalleerd. En er resten nog een LAN- en een harddisk-led. Die spreken voor zich, lijkt me.

De knoppen zijn een powerknop, en een knop voor USB copy. Steek een USB-stick in de USB-aansluiting naast de knop, en na 1 druk op de knop wordt de inhoud van de USB-stick naar de harddisk gekopieerd. Hier zit ook een led bij, om aan te geven hoe het met het kopieren staat. Je kunt instellen waar de bestanden naar toe gekopieerd moeten worden. Ik heb USB Copy nog niet nodig gehad, en nog niet geprobeerd.

Aan de achterkant zitten 2 usb-aansluitingen, een gigabit LAN-aansluiting en een aansluiting voor de voeding. De voeding is een losse 50 watt-voeding, die slingert dus nog wel in de buurt van het apparaat rond. De voeding wordt verder niet heel warm. Tenslotte zit op de achterkant van de DiskStation een 4 centimeter grote ventilator, die tijdens het draaien nauwelijks hoorbaar is.

Update 20 april: De DiskStation heeft de laatste tijd heel wat stof verzameld. De ventilator zat vol, maar binnenin het apparaat was geen noemenswaardige hoeveelheid stof te bekennen. Je merkt hier niets van, de ventilator gaat niet harder werken en wordt niet opeens hoorbaar, en ook blijft de temperatuur van het apparaat ruim binnen de perken. Petje af, Synology! Inmiddels heb ik de stofzuiger wel zijn werk laten doen en is er weer een degelijke airflow.

Installeren

Ik heb de DiskStation direct met de meegeleverde LAN-kabel op mijn laptop aangesloten. Bij het aanzetten gaat de status-led oranje knipperen, om aan te geven dat hij geinstalleerd wil worden. Zo gedaan, door het installatieprogramma vanaf de cd te draaien. Je hoeft niets op je pc te installeren, installatie gaat direct van de cd. Dat zouden meer fabrikanten moeten doen. Het duurt ongeveer 10 minuten, in die tijd wordt de harddisk geformatteerd (in het ext3-bestandssysteem) en wordt de firmware geinstalleerd. De meegeleverde DSM (DiskStation Manager) firmware was versie 2.3, terwijl de nieuwste versie 3.0 is. Die heb ik later meteen geinstalleerd.

De installatie is natuurlijk niet compleet zonder te regelen dat je het apparaat kunt gebruiken van buiten je huis. Je moet hiervoor aardig wat poorten in je router doorsturen naar de DiskStation. Het gaat om 80, 5000, 6881 t/m 6889 en 7000. Zoveel functies heeft het apparaat... Je moet hiervoor ook regelen dat de DiskStation een vast IP-adres op het netwerk krijgt. Dit staat standaard niet ingesteld, en de beginnende netwerkbeheerder heeft misschien geen idee wat het is... Toch is het niet standaard in te stellen, want geen thuisnetwerk is hetzelfde. Als je de DiskStation alleen binnenshuis wilt gebruiken, is dit geen enkel probleem, want dan kun je deze hele alinea negeren ;)

Mogelijkheden

Het apparaat biedt teveel mogelijkheden om allemaal in deze review op te noemen en te bespreken. Ik zal het bij het belangrijkste houden: bestandsserver, webserver, muziekstreamer, bestanden downloaden. Synology heeft op zijn website een overzicht van mogelijkheden neergezet.

De bestandsserver doet precies wat je verwacht. Je kunt via het netwerk bestanden op de DiskStation zetten. Op het Windows-netwerk is standaard een aantal mappen zichtbaar. Een van de mappen heet public, die is bedoeld voor netwerkopslag. Deze is toegankelijk voor iedereen op het netwerk. Op de DiskStation kun je ook gebruikers instellen, die ieder ook nog een homedirectory krijgen. Deze directory kan alleen de eigenaar op het netwerk bereiken. En ben je een keer niet thuis? Dan is er nog een website op de DiskStation, genaamd FileStation. Deze dient als bestandsbeheerder. Zo kun je op afstand altijd bij je bestanden, je kunt ze uploaden, downloaden en op de NAS zelf verplaatsen of kopieren. Allemaal via een heel eenvoudige gebruikersinterface.

Op de webserver is ook PHP en MySQL geinstalleerd. Je kunt dus zelf een website hosten, en die ook in PHP maken. phpMyAdmin is downloadbaar vanaf de website van Synology. Dit werkt allemaal zoals je verwacht, en de bestanden kun je op het netwerk terugvinden in de map web, of via FileStation. Dit kan alleen als je met de admingebruiker rechten heeft gegund aan een gebruiker. De webserver heeft ook een voorgeinstalleerd fotoalbum en een weblog. Dit moet je als admin alleen even aanzetten. Er zijn voor die twee "websites" wel eigen gebruikers- en loginnamen, die gescheiden zijn van de logins op de DiskStation zelf. Beheer van fotoalbums gaat redelijk eenvoudig. Je zet een map met foto's in de map photo op het netwerk, en de website indexeert deze zelf als een fotoalbum. Maar voor het netwerk heb je dus een andere login nodig, en heel geavanceerd is het fotoalbum en de weblog niet.

Tenslotte is er een uitgebreide gebruikersinterface in de vorm van een website, waar gebruikers allerlei dingen kunnen beheren. Deze leeft op poort 5000, en als je inlogt krijg je een soort GNOME-achtige interface voor je. Linksboven zit het menu, en op de "desktop" zijn een aantal icons zichtbaar. De admingebruiker kan hier alles regelen en inzien. Een gewone gebruiker kan hier AudioStation en DownloadStation opstarten.

AudioStation is een muziekstreamer. Alle muziek die op het netwerk in de map music is gezet, wordt hier herkend. Tot nu toe kan de DiskStation alleen mp3's streamen, ik moet nog uitvinden hoe transcoding naar mp3 aangezet kan worden voor andere formaten, zoals wav en flac.

Binnen deze gebruikersinterface zit ook DownloadStation. Hiermee kunnen gebruikers bestanden downloaden, zowel gewoon van HTTP of FTP, maar ook met BitTorrent of eMule. eMule is helaas alleen voorbehouden aan de admingebruiker, ik begrijp niet waarom. Sinds DSM versie 3.1 kan elke gebruiker downloaden met eMule. Gebruikers kunnen van elkaar niet zien wat ze downloaden, de admingebruiker kan wel alles zien. Als de download klaar is, krijgt de eigenaar een e-mail. Je merkt wel dat downloaden van grote bestanden behoorlijk wat van de processor vraagt. Als je acht grote downloads aan hebt staan, of 1 grote (een torrent van 30 GB), dan wordt de processor volledig gebruikt voor het downloaden. De webserver en de webinterface van het apparaat worden dan echt heel traag.

Dagelijks gebruik

In het dagelijks gebruik is deze NAS perfect voor de "eenvoudige" thuisgebruiker. Het apparaat biedt precies wat je nodig hebt, en meer (zie "modbaarheid" verderop). Als je niet meer nodig hebt, dan zitten de extra's niet in de weg. Het feit dat alles eigenlijk geregeld kan worden vanaf een webinterface, is echt ideaal. Waar je ook bent, je kunt alles regelen. Kom je onderweg ergens een groot bestand of een interessante torrent tegen, dan kun je die in DownloadStation van afstand toevoegen. Als je thuis komt, heb je kans dat de download al klaar is.

Het apparaat zelf is stil. Het enige wat je kan horen is licht gezoem van de ventilator, maar dat is verwaarloosbaar. De harde schijf maakt natuurlijk het nodige lawaai, maar dat hangt totaal af van de harddisk. Mijn Samsung HD154UI hoor je bijna niet. Toch wil je het ding niet naast je bed zetten, tot je de blauwe powerled hebt afgeplakt. Dat is namelijk bijna kamerverlichting, zoals het tegenwoordig wel vaker lijkt te gaan met blauwe leds. Gelukkig wordt je nog niet verblind als je er direct in kijkt, omdat het kapje van de LED mat afgewerkt is.

Je kunt ook instellen dat als de stroom uitvalt (dat gebeurt bij mij in huis nog wel eens), de NAS zichzelf opnieuw aanzet. Er wordt dan een e-mail gestuurd naar de admingebruiker, dat de stroom is uitgevallen. Dit werkt tot nu toe feilloos.

Snelheid

De snelheid van alles is behoorlijk goed, maar je moet niet teveel van hem eisen. De processor is een veredelde telefoonprocessor, dus is het veel langzamer dan een pc. Bestanden kopieren naar het netwerk haalt ongeveer 30 MB per seconde. Je hebt dus wel profijt van gigabit ethernet in huis, al haalt mijn pc naar mijn laptop bijna de volle 100 MB per seconde over hetzelfde netwerk. De webinterface is niet altijd even snel, maar wederom is het niet storend. En ging webpagina's van de webserver (zelfgeschreven PHP) laden op de vorige server direct, op deze DiskStation kost het elke keer iets meer tijd. Een webpagina laadt nu in een halve seconde in plaats van direct. De oude server was een AMD Athlon 1800+, die teruggeklokt is naar 1.2 GHz. Je krijgt voor het tijdverlies wel een energiezuinig apparaat terug, want de Athlon verbruikte echt wel meer dan 50 watt.

Omdat Linux de basis is, kun je processorinformatie opvragen, samen met de snelheid in bogomips. Dat zijn miljoen instructies per seconde, en het heet bogo omdat ze niet erg precies zijn gemeten. Een onderzoekje op internet en op mijn eigen pc levert de volgende bogomips op:
  • Nokia N900 telefoon (600 MHz ARMv7 single core CPU) : ± 250 bogomips
  • Palm Pre telefoon (ARMv7 single core CPU) ± 500
  • Synology DS110j (800 MHz ARM single core CPU) ± 800
  • Intel Pentium III, 500 MHz single core cpu: ± 1000
  • Intel Core i7 L640 (2.13 GHz dual core cpu: ± 4256 per core
  • AMD Phenom II X4 810 (2600 MHz quad core CPU): ± 5200 per core
De snelheid is in het algemeen goed genoeg. Het wordt pas vervelend als je iets van 30 GB gaat downloaden via bittorrent, of 4 normale populaire torrents aanzet. Of als je grote PHP-software als MediaWiki of Moodle wilt gaan draaien. Bij MediaWiki krijg je laadtijden van 15-20 seconden per pagina. En als er dan ook nog flink gedownload wordt (snelheid gelimiteerd of niet maakt niets uit), dan worden laadtijden 1 minuut. Per pagina!

Dit apparaat is dus duidelijk bedoeld voor de eenvoudige thuisgebruiker, wil je meer, dan kun je dat krijgen door een beter/duurdere variant te kopen.

Linux en modbaarheid

Zoals gezegd blijft geavanceerde functionaliteit verborgen als je het niet zelf aanzet. Ik bedoel hier inloggen met SSH en bestandsdeling met NFS.

Als je SSH hebt aangezet, en een terminal voor je hebt, gaat er een wereld voor je open. De basis van de DiskStation is een installatie van BusyBox. Dit is een Linuxdistributie, die is bedoeld voor kleine apparaten als deze. Lang niet alle "standaard" programma's van een Linuxdistributie als Ubuntu bestaan, maar ook dat is snel opgelost door de package manager ipkg te installeren. Hiermee kun je allerlei pakketten installeren, bijvoorbeeld een set standaardprogramma's (o.a. less, which, bash, vi, file). Of een programma voor WakeOnLan. Dat laatste is ideaal om de thuis-pc aan te zetten op afstand. De DiskStation staat toch altijd aan. Vervolgens kun je weer met Remote Desktop of VNC verbinden met de pc, en die op afstand gebruiken. Hiervoor is de DiskStation wel een praktisch tussenstation.

Het grote risico is natuurlijk wel dat veel derdepartijsoftware experimenteel is. Je kunt je hele DiskStation om zeep helpen als je de verkeerde software installeert, of per ongeluk een aantal bestandspermissies verandert. De standaardsoftware heeft een zeer gecompliceerde basis, waar je niet aan moet prutsen. Gelukkig is dit risico niet heel groot, maar je moet niet rekenen op support van Synology. Synology heeft wel een forum waar aardige support door gebruikers wordt gegeven.

De enthousiasteling kan zijn lol op, het blijft gewoon Linux, en dat is heel veelzijdig. Je moet er alleen even rekening mee houden dat programma's die voor Linux op de pc zijn gebouwd, niet zullen werken. De DiskStation heeft een andere processorarchitectuur dan een pc. En wil je dit alles juist niet, dan laat je het achterwege. Het zit niet in de weg als je het niet nodig hebt.

Betrouwbaarheid

De firmware van de DiskStation Manager (DSM) wordt de laatste tijd vrij vaak vernieuwd. Deze is echter niet altijd even betrouwbaar. Versie 3.0-1354 was aanleiding voor een kopje betrouwbaarheid. Er zitten een paar bugs in, onder andere een bug die ervoor zorgt dat DownloadStation af en toe crasht. En als dat gebeurt, staat er Error bij elke download en gebeurt er verder niets. De download herstarten helpt wel, maar je weet niet voor hoe lang. In de vorige versie was de bug er ook al, maar hielp het om de standaard poortenrange van Bittorrent aan te passen. In de nieuwste DSM, versie 3.1, lijkt deze bug te hebben weggewerkt. Er zit een nieuwe versie van DownloadStation in, met een aangepaste gebruikersinterface.

Verder is het apparaat prima betrouwbaar, hij doet het gewoon altijd. Alleen die downloadbug is was vervelend.

De Synology DiskStation 110j is een uiterst praktisch en veelzijdig apparaat. De bediening via een webinterface is ideaal, omdat je er ook van buiten je thuisnetwerk bij kunt. Voor beginners biedt dit apparaat al heel veel, maar ook enthousiaste computerklussers kunnen hun slag slaan omdat Linux de basis is.

Nadelen zijn er ook wel, maar die treden niet direct naar de voorgrond. Het apparaat zelf is niet superdegelijk gebouwd, het blijft goedkoop ogend plastic wat vingerafdrukken aantrekt. Maar je zet het apparaat 1 keer in de kast, en daarna kijk je er niet meer naar. En valt de stroom uit? Hij gaat gewoon weer vanzelf aan. En stof? Tsja, het komt vanzelf. Af en toe de stofzuiger erop zetten en je hebt nergens last van. Je moet je pc toch ook 1 keer per jaar stofzuigen van binnen?

De mogelijkheden zijn eindeloos, de standaardapplicaties doen wat ze beloven en je kunt derdepartijsoftware installeren. Je merkt alleen dat de DiskStation een langzame processor heeft. Zodra je grote bestanden gaat uitpakken, merk je dat je pc sneller is. Ook duurt indexeren van bijvoorbeeld een lading nieuwe muziek of foto's soms minutenlang. En aan grote PHP-software moet je niet willen beginnen. Arbeidsintensieve klusjes kun je beter aan een pc overlaten.

Tot slot de prijs: voor 120 euro is er weinig concurrentie die evenveel biedt met hetzelfde gemak. Er is op de juiste dingen bezuinigd: het gebruiksgemak is erg goed, de verpakking is erg eenvoudig. Met de interface ga je dagelijks om, de verpakking gooi je weg. Ik heb zelf geen ervaring met de bediening van andere NAS-servers, maar screenshots op het internet laten wel zien dat de webinterface van deze DS110j tot de meer gebruiksvriendelijke horen.

Ik ben buitengewoon tevreden, en kan deze NAS aan iedereen aanraden. En wil je meer opslagruimte, of heb je slecht vertrouwen in harde schijven, koop dan de DS211j of de DS411j. Hier passen wat meer harde schijven in, die je in een RAID-opstelling kunt plaatsen.

Ik heb geprobeerd om uiteen te zetten wat dit apparaat kan, en wat ik daarvan vind. Alle commentaar of kritiek op deze review is welkom. Ik heb ook geprobeerd om de tekst begrijpelijk te houden voor de potentiele kopers.

Heb jij ook een Synology DiskStation DS110j?

Voor de gene die NZBget nog niet hebben draaien, hierbij de uitleg.

Eerst IPKG installeren

Als tweede NZBget installeren.

[Reactie gewijzigd door cassanov99 op 23 juli 2024 03:37]

Ook die ga ik eens downloaden. En ook moet ik eens een goede nieuwsserver vinden.
Fijne review!

Ik heb al jaren een witte 207+ gewoon op het bureau staan en deze is tot op heden niet verkleurd. Ik heb nl een ds201j er naast gehad en wat mij betreft was er geen kleurverschil.

Als je meer wilt kun je ook naar snellere processors en meer geheugen in de duurdere versie an Synology. Dus voor elk wat wils..

Ik ben uitermate tevreden. Ook de suppor was top. Overgang van ds207+ naar 710+ gaf (2 verschillend processors) een klein probleempje en dat hebben ze top voor me opgelost..
Mijn DS201J is helaas toch wel geel geworden aan de bovenkant.
En hoe lang heb je de DS201j al? lk was er al bang voor dat het gelig zou worden... Heb je het apparaat vaak in de zon gezet?
Goeie review!

Ik zit er zelf ook over na te denken om er één te kopen, alleen is het ook mogelijk om alleen twee externe hardeschijven via usb aan te sluiten ipv internen? En alles dan vlekkeloos werkend te krijgen?
Danku :)

Alleen externe schijven kan niet. Het apparaat heeft de interne schijf nodig om zijn operating system op te zetten, en om van te kunnen werken. Pas als het besturingssysteem is opgestart worden usb-schijven herkend. Je kunt het geheel wel zo instellen dat de usb-schijven gedeeld worden op het netwerk.

Een andere vraag: waarom zou je alleen twee externe schijven willen gebruiken? Het enige wat ik kan verzinnen, is dat je de schijven al hebt liggen. Misschien loont het dan de moeite om 1 van de schijven uit elkaar te schroeven en de harddisk daarvan als interne disk te gebruiken. Ik kan me niet voorstellen dat je een schijf die je voor je NAS gebruikt, ook vaak wilt kunnen meenemen. Zeker als je twee externe schijven hebt.
Bedankt voor je reactie.

De reden dat ik twee externe hardschijven wil gebruiken is ,omdat ik er al (zoals jij al zegt) twee heb liggen en geld wou besparen door die gewoon te gebruiken. Dus vandaar :P
Klein vraagje hoop dat je de moeite wilt nemen deze te beantwoorden.
ik denk er over om deze NAS aan te schaffen voor het volgende:

1: backups maken van data op laptop (muziek / foto / film)
2: muziek / foto/ film plaatsen én bekijken/luisteren via thuis netwerk en via internet op iPhone/iPad
3: bovenstaande evt via iTunes service
4: downloaden via BitTorrent
5: gedownloade bestanden bekijken vie DLNA (via BDP-S373 blu-ray speler)

Is hij daar geschikt en voldoende snel voor?
Heb een gigabit routeren thuis staan, met 10 mb upload voor het benaderen van buitenaf.

Groet,
Harm
Ik denk dat deze NAS alle taken die je noemt gewoon kan uitvoeren. Hij is ook zeker snel genoeg voor bijvoorbeeld hd-films streamen. Maar of hij ook snel genoeg is om alles tegelijk te doen, dat weet ik niet maar daar ben ik niet zeker van. Stel dat je 4 torrents download, iemand anders streamt muziek en je kopieert zelf een hoop data, dan kun je misschien geen film meer streamen.
Wederom dank voor je reactie.

Ik heb nu een PCH-A110 (Popcorn Hour), en gebruik deze puur en alleen als mediaplayer (volgens mij is hij namelijk niet als NAS bedoelt ....?) maar vind deze echt heel erg traag .... en omslachtig ...

Kan nergens vinden wat voor processor er in zit.
Maar weet jij, of iemand anders, of de DS110J significant sneller is dan de A110?
Ik ga de DS110J dan gebruiken met de schijf die nu in de A110 zit, een WD 7500AACS.
Smoken,

Op deze site, kan je de verschillende processors bekijken met de snelheden erbij. Volgens mij is de 110j het instapmodel en de 110 een tikje sneller. Ik gebruik mijn 110j voor het downloaden en afspelen via mediaplayer en dit gaat zonder problemen. Ook als de syno aan het unrarren is, merk ik geen haperingen in de film. Mocht je nog wat meer informatie zoeken, kan je op de synology site terecht, waar ook performance tests zijn te vinden.
Anoniem: 398860 7 maart 2011 20:27
Ik ben nog een noob en weet niet alles maar ik heb wel een vraag over deze nas of misschien weten jullie een betere.
Ik ben zeer geinterreseerd in deze NAS vanwege de geringe prijs en de mogelijkheden.
Maar weet iemand of het mogelijk is een camera aan te sluiten op deze NAS zodat het direct wordt opgenomen en bekeken kan worden via internet.

Zo niet weten jullie een betere. En verder weten jullie een forum waar dit uitgebreider wordt besproken.

Alvast bedankt..
Je hebt de mogelijkheid om een IP-camera op je netwerk aan te sluiten en deze aan te sturen met de Synology DS110j. Let wel: een IP-camera is geen usb-webcam, maar een webcam die dus op het netwerk aangesloten wordt en een eigen ip-adres krijgt.
De Surveillance Station van de NAS kan dan verbinding maken met die camera. Kijkhier voor meer informatie over deze functionaliteit.

Ook leuk: je kunt ook met je iPhone (of ander iOS-apparaat) of met een Android-phone een applicatie gebruiken om live de camera te bekijken vanaf waar dan ook.

Ik heb er geen ervaring mee; ik lees hier alleen maar voor wat Synology op zijn website belooft. Het belooft heel wat mijns inziens, dus je hoeft niet gauw verder te zoeken naar een ander merk NAS.
Anoniem: 398860 @roland839 maart 2011 12:04
Beste Roland83,

Dank je wel voor de snelle reactie.
Ik denk dat ik nog deze maand mijn eerste NAS ga aanschaffen :D

bedankt.
Anoniem: 398860 20 april 2011 19:41
Beste,

Het zal waarschijnlijk mogelijk zijn maar waar kan ik een handleiding vinden om deze NAS toegankelijk te maken via het internet. Hiermee bedoel ik, dat ik erop kan inloggen als ik niet thuis ben, dus bijvoorbeeld bij vrienden of school.

Welk adres typ ik dan in de balk?
Is mijn upload snelheid thuis van 1 (mbps volgens mij) voldoende om ervan te kopieren?

Hartelijk dank,

MVG

Berin
Dit kan vrij eenvoudig. In je synology kan je Router setup selecteren, die je router aanpast (poortje open zet) Volgens mij is het poort 5000 en 5001 die gebruikt worden om je NAS van buiten af te benaderen. (Correct me, if i'm wrong...) Een van de twee wordt dan gebruikt om deze van buiten af te benaderen.

1 MB is natuurlijk niet erg vlot. Het ligt natuurlijk volledig aan, wat voor grootte files je er vanaf wilt kopieren... Een blu-ray van 45 GB gaat dan wel even duren ;)

Kijk anders eens even hier

[Reactie gewijzigd door FranenJer op 23 juli 2024 03:37]

Ik heb zelf ook 1 megabit uploadsnelheid. Internet bij je thuis is ook niet bedoeld om enorme bestanden te verspreiden, dus zul je merken dat je maximaal 80-100 kilobyte per seconde downloadsnelheid zult halen vanaf de NAS. Dat is ruim voldoende om kleine bestanden (werk voor school) van huis naar school te halen, maar hele dvd's moet je niet gaan kopieren. Die kun je beter meenemen op een dvd :+

Je typt in de adresbalk het ip-adres van thuis, gevolgd door :5000. Je kunt zelf achter je ip-adres komen. Stel dat je ip 82.123.45.56 is, dan typ je in:

Poort 5000 leidt naar de DiskStation Manager, poort 5001 is bedoeld voor https-toegang. Dit is ingewikkelder dan nodig, dus alleen poort 5000 gebruiken is voldoende.
Nette review!

Zelf heb ik ook een DS110j, zeer tevreden over! Wellicht wel aardig om te vermelden dat er op de bijgesloten CD software staat voor zowel Windows als Mac, dat zie je niet altijd. Verder vind ik zelf de ondersteuning van het DLNA protocol ideaal. Je kunt dus je DLNA certified mediaspelers zonder problemen aansluiten. Al met al een zeer veelzijdig en toch eenvoudig te gebruiken apparaat! :)
Ah, dat is fijn om te horen. Ik heb zelf geen tv op dit moment, maar ben wel van plan om te zijner tijd een nieuwe platte tv aan te schaffen. En dat moet uiteraard een DLNA-tv zijn, waar ook de versterker op aangesloten moet kunnen worden. En dan ben ik blij om te horen dat het gewoon werkt, want dan kun je ook via de tv muziek luisteren of films kijken :D

En dat er ook software is voor een Mac is ook netjes. Ik heb het vergeten te vermelden.
Als die blauwe led net zo fel is als mijn DS207+ is dat inderdaad erg storend. Ik heb het opgelost door met een zwarte merkstift het ledje zwart te maken. Je ziet het ledje nog steeds maar niet meer hinderlijk.
Ik ga voor een stukje zwart ducttape, als ik tijd heb :)
Ik ga er ook vanuit dat het net zo fel is; het is echt irritant dat alles blauw moet tegenwoordig. Waarom niet gewoon groen, zoals vroeger? Groene leds zijn nog goedkoper ook.

[Reactie gewijzigd door roland83 op 23 juli 2024 03:37]

Inderdaad, maak die NAS 1 cent goedkoper met groene LED's!!
Wat ik graag zou willen weten is of deze Synology snel genoeg is om tegelijkertijd 1080p te streamen en NZB's te downloaden/uitpakken. Als-ie dat kan, heeft die voor mij voldoende reken- en geheugenkracht.

Edit: wow, snelle reacties! Dank!

[Reactie gewijzigd door antipode op 23 juli 2024 03:37]

Ja dat kan hij zonder problemen. Wel zou ik werken met nzbget en niet met sabnzbd. Wel iets ingewikkelder om in te stellen, maar nzbget heeft veel minder cpu nodig.

Sabnzbd haal ik max 2500 kb/s
Nzbget haal ik max 5000 kb/s

Ook gaat het parren en unrarren sneller met Nzbget. Kortom geen probleem voor jou eisen.
Dat zou ik moeten uitproberen. Streamen komt natuurlijk overeen met een bestand kopieren, maar dan wat langzamer.
@antipode: Mja, ik krijg een mail als er een reactie binnenkomt op 1 van mijn reviews. En als je verder toch even niks te doen hebt....