€ 469,- bij Megekko

LG UltraGear 27G850A-B Zwart Review

9 oktober 2025, laatste update op 9 oktober 2025, 218 views Rapporteer
Testpanel +2

De LG UltraGear 27G85A-B is een 27”4K IPS Black monitor met een 240Hz refreshrate en een dualmode met 1080P 480Hz wat op dit moment eigenlijk een unieke combinatie van specs is. Eigenlijk doet deze monitor alles redelijk maar blinkt daardoor nergens écht in uit. Een aanrader als je deze specifieke specs in 1 monitor zoekt maar hoef je er 1 of enkele niet perse dan zijn er alternatieven.

Pluspunten

• Unieke combinatie specs (4K, 240Hz, Dual mode)
  • Mooie punchie kleuren in gaming
  • Strakke vormgeving

Minpunten

• Ghosting op 480Hz
  • Beeldkwaliteit dualmode
  • Time-out bij geen detectie signaal
  • Niet het meeest kleur acurate scherm

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/oYDCvFRHDjAn2Op2254XpPXUEbk=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/jL6tnyz6CRAGIVSvI1n9JKvR.jpg?f=user_large
Inleiding
Beeld, beeldkwaliteit, kleur en helderheid
Dualmode en ghosting
Prijs
Persoonlijke conclusie

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uEzYAnGYJzPmI_BtFzNGxs5iAEo=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/pcTSKtHGC9AnLQVCLcJeqMCx.jpg?f=fotoalbum_medium
Inleiding
Persoonlijk houd ik altijd van wat context/achtergrond dus zal ik dat zelf ook toevoegen.

Op moment van schrijven is mijn eigen privé daily driver een gekalibreerde Dell Ultrasharp UP2716D, ofwel een 27” 1440p (60Hz) IPS monitor. Daarnaast werk ik overdag op 2 HP Z27n G2’s ( 27” 1440p 75Hz IPS) en heb een breed scala aan HP monitoren staan (23-24”, 1080p, 60-100Hz TN en IPS).
Thuis staat de PC in de woonkamer en momenteel zijn we bezig een thuiswerkplek/kantoor/gamehok in te richten en daarbij kwam de vraag; Welke monitor moet daarbij. Wel of geen 4K, voegt dat wat toe voor kantoorwerk, voegt het wat toe voor gaming of is het alleen maar extra load voor mijn oude RTX3070?
En toen de mogelijkheid om de LG UltraGear 27G850A-B via Tweakers te reviewen, dat wilde ik natuurlijk wel!

Voor mooie grafieken en objectieve meetresultaten verwijs ik naar de eigen review van Tweakers of Rtings.
Ik zal me meer richten op de gebruikservaring, dagelijkse ervaring en als bonus de mening van mijn vrouw :+

Algemene beoordeling; tL;dR

Verpakking
Hier kan ik weinig spannends over zeggen aangezien de monitor voor meer reviews gebruikt lijkt te zijn en de doos dus al flink gehavend was en alles meerdere keren in- en utigepakt.
Grote kartonnen doos met (EPS) schuim zakjes om het paneel en de 2 delen die de voet vormen. Niet opvallend beter of slechter dan andere merken qua gebruik van plastic anno 2025 😊

Vormgeving en bouwkwaliteit
Op dit moment gebruik ik de monitor in de woonkamer dus is vormgeving wel een ding, liever geen flashy-futuristische-RGB-gamer-look in mijn huiskamer.
En dat doet LG prima in mijn ogen, de voorzijde is strak en minimalistisch met een dunne rand en klein kinnetje. De achterzijde heeft dat lelijke ‘UG Ultragear’ logo en een lichtstrip, zet het tegen de muur en niks van te zien. Die ledstrip vind ik stiekem toch wel leuk, licht achter de monitor vind ik s’avonds prettig zodat je niet in een lichtbak zit te kijken. Ik heb nu een ledstrip hangen en hoopte dat deze feature van LG die taak over zou kunnen nemen maar helaas is het bij lange na niet fel genoeg om in een sfeerverlichte woonkamer echt goed zichtbaar te zijn. Jammer. Voor de RGB liefhebbers zit er naast een vaste kleur ook een aantal RGB modi op om mee los te gaan. Helaas niet te syncen met software van andere hardware makers.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2WFmJ5Wi3YpOvVGbcs2Kc0OgbTU=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/1ZM29MC94V3YGN7jJ1MNiZ2L.jpg?f=fotoalbum_medium Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/nhxzy04z6n-Hh2xkr4wYFhrtCcI=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/K4XJIxHGeoKShdTF9cfPLwwF.jpg?f=fotoalbum_medium
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/vAWPhVfmCpP4B5w586fuhqNRAvk=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/IRc1WrCChYNucpZvZaIX6DoV.jpg?f=fotoalbum_medium Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/IQGgTz-AOENmT70PyCO2PtelJIE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/oXRh4mEAbrXRU8trSklHu63F.jpg?f=fotoalbum_medium
Om even terug te komen op het bescheiden kinnetje, daar zit dus geen led of knopje voor het OSD in. Ik vond dat zozo maar moet zeggen dat ik daar snel aan gewend ben. Het joystickje voor het OSD zit achterop en is makkelijker te bedienen dan de OSD op mijn Dell of HP monitoren, stiekem vond ik dit best een fijne manier van bedienen. Daardoor overigens op lange termijn ook geen ABS shine in het zicht door het jarenlang aan- en uit zetten van de monitor 😊 OSD zelf kom ik later op terug.
Wel staat er licht dieper liggend ‘Ultragear’ op de kin, persoonlijk vind ik het niet storend maar wel het vermelden waard.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/qkg-W4nPMfoZ0EMjnjS-sRxMTTk=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/eN8iMrofDmxjEBZx62oAVcX0.jpg?f=fotoalbum_medium Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kt7cZ_nlSd7M9d4gwb9HEIuD8oA=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/B3ibPiFlPi2Tuiyzgb9lkSj6.jpg?f=fotoalbum_medium
Dan hebben we ook nog een voet, wat een unit. Ik heb dagelijks dit deel van monitoren in handen dus aardig wat vergelijkingsmateriaal en deze is zwaar en groot! Een breed staand deel waardoor het geheel lomp oogt, een grote voet qua oppervlakte die dan wel weer prettig plat is. Verder kan hij draaien en omhoog en omlaag, niets heel spannend maar wel fijn werkend allemaal.
Heb je een flink bureau kun je de monitor prima op de voet gebruiken, heb je net als ik een relatief ondiep bureau dan raad ik een monitor arm aan, veel strakker, cleaner en praktischer.
Bouwtechnisch dus helemaal prima en niets op deze monitor aan te merken. Het is daarbij vrij standaard, de monitor zelf van kunststof en de voet metaal en kunststof en alles voelt prima solide. Kleine voetnoot maar de textuur van het metaal van de voet heeft een fijne textuur :9
Als laatste de kleur, i like it. Niet zo hard als zwart, niet zo opvallend als zilver, mooie grijstint imho. Hiermee krijgt de monitor een mooie balans tussen gamerlook en wat meer ingetogen/zakelijk gebruik.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xblhWgSh8Yxa4JbxzzrwcaTLeGs=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/4zUUldHhj1dd32gHs0iAZVAg.jpg?f=fotoalbum_medium Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mpfgsRG4Wbshio1i74Q-5jRFmmk=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/2TEATd2wxTdKcYcANRFEOIxK.jpg?f=fotoalbum_medium
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Ile9dW_sb_zy0gCiGLKvoOvfyfw=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/BIR3mfpykQKEd1lHgC5XAfFG.jpg?f=fotoalbum_medium Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/d53oWvkqNZk2J0IppO4_6yZ4W-A=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/5IkaW9uUleTF5TYzpPo4dIop.jpg?f=fotoalbum_medium
OSD
Druk op de joystick en het OSD verschijnt, deze bestaat uit een soort vlinder met links en rechts twee vleugels waarvan je zelf een functie kunt kiezen die daar komt te staan als een soort quick settings. In het midden ‘settings’ om heel verrassend naar de instellingen te gaan, boven een virtuele powerbutton en onderin een X-kruisje om het menu te verlaten. Het idee is prima, de vormgeving…not my cup of tea.
Ga je naar de settings dan word het OSD een soort schild met een rij bovenaan en 3 kolommen. Bovenin word altijd getoond hoeveel Hz je refreshrate is, status van adaptive sync, HDR on/off en DAS mode on/off.
Ik moet zeggen de eerste drie snapte ik direct maar die laatste…. :? Dus voor iedereen die net als ik een tikkie lui is zegt de eenden-zoekmachine het volgende:
DAS mode, or Dynamic Action Sync, is a feature on LG monitors that reduces input lag by minimizing the delay between the graphics card and the display. It is typically enabled automatically in gaming modes to ensure faster response times.
Verder is de opzet met 3 kolommen erg overzichtelijk, je zal niet snel verdwalen. Wel zag ik het ‘scroll-balkje’ de eerste paar minuten over het hoofd dus ik zoeken naar opties terwijl ik gewoon naar beneden moest scrollen.
Verder zitten de standaard dingen er in maar ik miste toch eea. Een simpele ‘factory reset’ of ‘fabrieksinstellingen heet opeens ‘Set to initial settings’ wat dan nét niet lekker in de kolom past en niet handig is.
Verder veel settings voor RGB of 8 kleuren, warm, cool, of user defined beeld maar helemaal niets van een sRGB mode of zoiets. Redelijk summier dus allemaal als je echt wat uitgebreiders wilt.
Opzet met de joystick werkt prettig, simpele navigatiestructuur, alleen lelijke gamer-look en wat basic.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/OJnvFyzfo4D_3Q1WE75vf_HCkMk=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/EqqDoRCnCHLVarRbvV9lpRdx.jpg?f=fotoalbum_medium Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/i7ZZswgbCuxPzh9LWH0v7gOIVXE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/jKtivR0VBlT9Kkpx7KM3XMWK.jpg?f=fotoalbum_medium
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bRrFcZcItInz9-75Af1dJ3fc5ME=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/e5GbfleKVEF8wnAHe26nPU7X.jpg?f=fotoalbum_medium Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3ysEc2KHCXj4HUIKlMr_lhuzxwo=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/sT7s137GbSjx5f6XyQ2jxNMU.jpg?f=fotoalbum_medium
Connectiviteit
Achterop vinden we de volgende poorten:

2x HDMI 2.1
1x Displayport 2.1
3,5mm Jack
2x USB 3.2
1x USB 3.x? B upstream
Heel eerlijk dit is wel een beetje het minimum anno 2025. Ik heb niets spannends hiermee, PC aan de DP, extra HDMI kabel voor laptop en extra HDMI als ik eens ergens mee aan het rommelen ben, toetsenbord aan de USB hub en klaar.
Paar USB poorten aan de zijkant had leuk geweest of USB-C oid maar de basics zijn er.
Wel een flinke irritatie qua input is dat de time-out als het scherm geen input detecteert erg kort is. Ik moest een systeempje troubleschooten en kom en 15min denk 10x het scherm aan zetten. Als je een andere input aan hebt staan schiet hij binnen 30 seconden ook steeds terug naar die input, nou is dat op te lossen door uit te zetten in het OSD maar wel onhandig.
De korte time-out vond ik écht hinderlijk en zelfs met alle power-savings, standby, etc instellingen uit te zetten veranderde dit niet :(
De 3,5mm jack wil ik ook nog even vermelden, die zit onderaan in het midden. Ik heb vaker jack aansluitingen gezien op monitoren maar dan vaak aan de achterzijde of een andere onhandige plek. Deze plek is handig te bereiken! Als extra kun je de joystick achterop gebruiken om het volume mee te regelen, links is zachter, rechts harder. Handig als je een hoofdtelefoon hebt zonder volumeregeling dan hoef je niet uit je game ofzo?

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/XFApL12dtWyU7qNAJY5xlt_I8uc=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/mcyPSOnK953q2ihDkkNYmNSj.jpg?f=fotoalbum_medium

Beeld, beeldkwaliteit, kleur en helderheid
Owja een monitor dan moet ik ook iets vinden van de beeldkwaliteit want dat schijnen die krengen ook te doen…..
Allereerst altijd spannend als je een nieuwe monitor aan doet of alle pixels het doen, laat staan als je er 8.294.400 krijgt. En ze doen het allemaal!

Dan de de onsterfelijke woorden van mijn vrouw: ‘is dit alles???’
Want 4K, klinkt misschien dom maar wij hebben vrijwel niks 4K dus ik was wel benieuwd maar dit was dus een ‘is dat alles’ want het is een hogere resolutie en meer niet.
Windows knalde standaard de schaling op 150% en het enige wat dan opvalt zijn slecht geoptimaliseerde apps zoals de belichtingsapp van bv G.Skill die dan opeens erg klein worden omdat ze niet schalen.
Als je de schaling uit- of lager zet kun je wel een sh*tload aan dingen kwijt op het scherm zoals enorm veel Excel data, nadeel is alleen dat het wel erg klein word.
Ingame vond ik het ook niet bijster spannend helemaal niet omdat ik de setting flink terug moest schroeven tov 1440p met mijn good’old RTX3070. Dus hogere resolutie, wat scherper maar minder eyecandy 😐
Mja 4K gaming is voor mij in ieder geval dus nog geen ding merk ik.
Als ik daarintegen Capture One open is het een feestje, wat een ruimte heb je dan opeens tov. 1440P en daar kan ik zeker aan wennen!!

Out of the box stond de brightness op 10 wat zelfs in een sfeerverlichte kamer veel te donker is, mega fel hoeft ook weer niet maar pas vanaf 35+ begon het ergens op te lijken.
Wij hebben een vrij lichte woonkamer met een raam boven en naast de monitor en overdag heb ik de helderheid op 80 staan. In de avond wat lager en meer richting de 40~50-ish. Met helderheid op 100 kun je zelfs met zonlicht de monitor met gemak aflezen.
HDR doet er nog een schepje bovenop maar wat ik daarvan moet vinden vind ik lastig. Zo ontdekte ik dat als ik op SDR helderheid 80 werkte en HDR in Windows aanzette de helderheid in het OSD op 100 stond, zette ik deze naar 80 dan werd het beeld erg gelig wat werken in een tekstdocument vervelend maakte. Zette ik HDR uit dan was wit weer gewoon wit. In diverse streamingsdiensten en games heb ik er mee gespeeld maar écht onder de indruk ben ik er niet van. Ja het kan iets feller maar verder :?

Het beeld qua kleur is tov wat ik gewend ben (gecalibreerde Dell) iets verzadigder, ietsjes warmer en inderdaad wat dieper zwart (IPS black paneel) waardoor het geheel wat meer contrast krijgt/lijkt te hebben.
Ik heb wat verschillende standen geprobeerd maar eigenlijk vond ik de standaard instellingen na een reset de prettigste. Anders werd het allemaal te overdreven koel, warm, verzadigd, te hoog contrast. Dit was een mooie relatief neutrale middenweg in alles 😊 Qua hoe representatief de kleuren zijn wint het scherm zo geen prijzen maar het beetje meer punch (contrast en verzadiging) vond ik in-game eigenlijk wel erg prettig!
Voor fotobewerking mag het allemaal wat neutraler van mij, voor gaming denk ik dat veel mensen dit een fijne kleurweergave zullen vinden.

Qua blacks heb ik wel wat met de instellingen gespeeld. Deep black Pro, geen idee wat het is of doet. Het staat standaard op middle maar high of low zag ik weinig verschil.
Dan is er nog de black stabilizer waar de volgende beschrijving bij staat:
[quote] Adjust the black saturation levels to make dark images stand out better in dark scenes[/quote]
Zou dat dan een soort IPS Black feature zijn? Ik heb er aardig mee gespeeld en verschillende foto’s in Capture One mee bekeken en het lijkt een soort contrast iets te zijn. Zet je hem op 0 dan lijken de donkere delen van de foto wat meer dichtgetrokken te worden.
De standaard instelling van 50 lijkt ook letterlijk de mooiste middenweg voor foto’s in ieder geval.

Last but not least de kijkhoeken, die zijn prima en niets op aan te merken :)

Dualmode en ghosting
Uiteraard moeten we het bij dit scherm nog even over de dualmode, refreshrate en ghosting hebben, voor mij lastig want ik lijk hier vrij ongevoelig voor en heb er nooit last van maargoed we doen een poging.
Standaard werkt dit scherm al op een whopping 240Hz refreshrate, thuis zit ik nog op 60Hz en op werk op 100Hz of 75Hz. Voor werk/fotobewerking/internetten, etc merk ik weinig verschil tussen 100Hz of 240Hz, ik lees wel eens dat mensen het allemaal veel ‘smoother’ aan vinden voelen maar ik merk niks eigenlijk. Ja tussen 60Hz en hoger dat na langere tijd mijn ogen minder moe zijn dat is al met 100Hz.
Qua gaming moest ik echt even zoeken, ik speel voornamelijk RPG’s en daarbij is een hoge framerate niet zo spannend vond ik, wel wat G-Sync een fijne toevoeging 😊
Dus wat oudere shooters/games uit de kast gepakt die wel fast paced zijn, dus de G pro wieless erbij en gaan! Ik kan niet zeggen dat ik meetbaar veel merkte maar het aantal headshots lag wel een stuk hoger dan ik normaal had op 60Hz en de bewegende tegenstanders waren beter te volgen en de hoofden beter te onderscheiden dus daar zou het best eens aan kunnen liggen.
En ghosting, pfff in game ben ik veel te druk bezig met nouja…gamen dus geen last ervan. In de UFO test zag ik wel wat ghosting.
Dan nog een zucht want dualmode, onderaan zit overigens een mooie knop om dat te activeren, in het OSD kun je kiezen of je dan wide wil over het hele scherm of in 24”mode.
Wide vond ik er persoonlijk écht niet uitzien, 24”mode was iets beter maar het blijft allemaal pixelig en ziet er niet uit. Ik werk dagelijks met 24”HD monitoren maar die zien er écht niet zo uit. Je levert ingame vind ik ook in op beeldkwaliteit dus je doel moet écht zijn zoveel mogelijk FPS ten kosten van alles. Ik was hier snel klaar mee want dit vind ik gewoon niet prettig gamen.
Hier uiteraard ook de UFO test gedaan en de UFO zelf was veel beter te zien dan op 240Hz maar had wel een nasleepje dus dat is dan denk duidelijk ghosting.

Prijs
Toen ik bericht kreeg dat ik deze review mocht doen heb ik natuurlijk direct eea. opgezocht en de prijs bekeken en die wat toen rond de €600. Inmiddels is deze op moment van publiceren al serieus gezakt en is de laagste PW prijs €469
Bij €600 dacht ik wat een belachelijke prijs, en bij €469 eigenlijk ook nog wel. Aan de andere kant bied de LG een combinatie van specs die vrijwel geen andere monitor heeft.
In de pricewatch is het de enige monitor die 4K én 240Hz heeft. Hou je het bij 27” en laat je de refreshrate wat zakken dan zijn er bij 165Hz slechts 4 andere concurrenten en pas vanaf 144Hz heb je de keuze uit deze LG en 36 anderen.
Tel daarbij de dualmode op en je hebt een tamelijk uniek concept en daar mag best een prijs aan hangen vind ik. In dat licht vind ik €469 een prima te verantwoorden prijs voor wat je krijgt.

Persoonlijke conclusie
Dan de afronding van deze lap tekst. Korte versie; zou ik hem kopen? Nee
Voor mijn gebruik vind ik op dit moment 4K nog te veel een compromis wat betreft gaming. Ik speel graag op hoge(re) setting voor de visuals en dan heb je voor 4K op dit moment nog erg stevige hardware nodig, dan vind ik 1440p nog een mooie compromis. Daarnaast speel ik voornamelijk RPG’s en geen fast paced shooters waarbij een hoge FPS nut heeft dus 240Hz voegt voor mij weinig toe.
Daarnaast ben ik van oorsprong fotogeek en geef daarbij nog de voorkeur aan mijn Dell scherm.
Ik kan hem wel aanraden als je bv veel thuiswerkt en je gebruik kunt maken van de ‘screen realestate’ van 4K en in de avond een potje Valorant, Fortnite of een andere snelle shooter speelt en je de 240Hz wel kan waarderen 😊 Of als je met de 480Hz dual mode tot het uiterste wilt gaan 😉
Ik moet wel zeggen dat ik mede door deze review wel naar een LG scherm aan het kijken ben voor een 2e PC plek in huis want de IPS black en het extra punch die het geeft zijn daarbij erg fijn 😊

Als toegift de eindconclusie van Mrs Sapphire en die is mooi samengevat met haar "is dat alles". We hebben samen wat zitten spelen qua schaling en instellingen met de softwarepakketen die zijn gebruikt. Ze was niet onder de indruk want of alles werd heel erg klein, of het paste niet naast elkaar en daarom was haar conclusie dat ze liever 2 schermen naast elkaar heeft :+
Verder was ze te spreken over de wat warmere kleuren en de kijkhoeken.

Heb jij ook een LG UltraGear 27G850A-B Zwart?