€ 949,99 bij Amazon.nl

Netgear Nighthawk M7 Pro Review

23 september 2025, laatste update op 23 september 2025, 40 views Rapporteer

Eventjes slikken, daarna hopelijk lang plezier.

Pluspunten

• veelzijdigheid

Minpunten

• stevige prijs

Al mijn Internet-verkeer verloopt mobiel. Ik gebruikte al acht jaar een Netgear AirCard 810s in een DC112A cradle. Die combinatie is nu vervangen door een Netgear Nighthawk M7 Pro (MR7450, bij Coolblue bekend als MR7540).

Ik gebruik die Nighthawk in de "Plugged-In mode": de accu niet geplaatst, de achterkant open (voor betere koeling). - Bij mij wordt het ding zodoende handwarm.

In beginsel spreekt de installatie voor zich: nanoSIM-kaart plaatsen, voeding aansluiten, inschakelen. Bovendien heb ik een NAS (QNAP TS-421) op de Ethernet-aansluiting (RJ45).

In de praktijk liep de ingebruikname iets lastiger. Ja, het touchscreen is handig als je het ding vóór je hebt, maar uiteraard is er een web-interface.
TIP: Al vroeg in de set-up moet je een administrator-wachtwoord kiezen, en dat moet lang zijn. Je hoofd staat er dan wellicht niet naar, dus maak een foto van wat je ingevuld hebt! Naam en wachtwoord van je netwerk kun je ook rond die tijd kiezen - ik heb die domweg overgenomen van de vervangen combinatie.

Netgear heeft verschillende apps in de plaats van dat web-interface. Ik heb nog niet gevonden, welke wèl met deze Nighthawk werkt (en geen zakelijk abonnement vereist). De Nighthawk-app alvast niet (of die werkt nog niet goed met iOS 26).

De Ethernet-poort staat standaard uit, dus de NAS werd niet gevonden. Vervolgens was er een misverstand tussen Netgear en QNAP over het IP-adres van die poort.
Enkele oudere apparaten konden het netwerk niet op. Standaard staat dat netwerk op 5GHz en 6GHz, maar zij komen slechts tot 2.4GHz. Mijn netwerk staat nu voorlopig op 2.4GHz en 5GHz. Ik heb voorts de stand-by stand van de Nighthawk uitgeschakeld.

Al met al heb ik (na twee dagen) geen spijt van de aankoop. Wel was het even slikken.

Afdwalend:

Die AirCard had geen 5G, en de DC112A kon slechts 16 IP-adressen vergeven. De combinatie stond al op de lijst voor vervanging, maar opeens bleek de accu van de AirCard opgebold, ondanks het beheer ervan door de DC112A. De combinatie voorzag niet echt in "Plugged In mode", dus na even proberen heb ik dan toch mijn spaarvarken geslacht. De combinatie heeft het acht jaar volgehouden.

Mijn Internet-toegang lijkt op wat Odido aanbiedt als "Klik&Klaar Internet", maar dan met eigen hardware. Ik zou mijn spul gemakkelijk kunnen meenemen naar een schip of toerbus. Dan wèl bedenken, waar en wanneer ik de accu opladen kan.

De Nighthawk kan ook zijn Internet-toegang uit een wifi-netwerk halen. Dat kon de AirCard niet, maar bijvoorbeeld de (nog iets oudere) E5786 van Huawei wèl.

Heb jij ook een Netgear Nighthawk M7 Pro?