Indiana Jones and the Great Circle was een game waar ik lang naar had uitgekeken. Toen de game vorig jaar uitkwam, heb ik me er enorm mee vermaakt. Van alle games die ik in 2024 speelde, was Indiana Jones voor mij de game van het jaar. Ongeveer negen maanden later ontvingen we de DLC, The Order of Giants, en in deze review vertel ik daar wat over.
Ik heb al een uitgebreide review van de hoofdgame geschreven;
deze staat hier op Tweakers. Omdat de game in het algemeen hetzelfde is, en er alleen een verhaal en een gebied zijn toegevoegd, valt er over bepaalde dingen niets nieuws te vertellen. Ik raad jullie daarom ook aan om die review te lezen, mocht je meer willen weten over de game zelf. Voor het gemak zal ik in deze review wel wat over de gameplay, graphics en muziek in het kort toevoegen.
In de DLC van Indiana Jones and the Great Circle reist Indiana Jones af naar Rome om een oud geheim te onthullen. Wat begint als een simpele zoektocht naar een artefact, verandert al snel in een gevaarlijk avontuur. Samen met de priester, Father Ricci, verkent Indy de stad Rome. Van de ruïnes van het Colosseum en de Vaticaanse tuinen tot de donkere catacomben en het eeuwenoude rioolstelsel. Hier stuit Indy op een gevaarlijke sekte, de Cultists of Mithras, die bereid is te moorden en te sterven voor hun duistere doelen.
Indy moet ontsnappen aan de valstrikken van keizer Nero en diens gladiatoren en tegelijkertijd complexe puzzels oplossen om het geheim van de Nephilim-reuzen te ontrafelen. Je bent ongeveer 2 tot 3 uur bezig met deze DLC, en dat heeft voornamelijk te maken met hoe snel je door de puzzels heen komt.
De hoofdgame zit al vol met humor, actie en typische Indiana Jones-vechtscènes, en dat is in de DLC niet anders. Toch ligt de focus deze keer meer op verkennen dan op actie. De hand-to-hand combat voelt nog altijd effectief en impactvoller dan vuurwapens, wat ervoor zorgt dat je de voorkeur geeft aan het uitschakelen van vijanden van dichtbij of door ze stiekem te besluipen.
Zoals verwacht zijn er ook nu weer puzzels aanwezig. Deze zijn uniek en goed doordacht en passen bij de culturele setting van de locaties, wat bijdraagt aan de authenticiteit van het spel. Het skillsysteem is ook nog altijd aanwezig, maar ik merkte wel dat het geen echte meerwaarde meer had, vooral als je de game al helemaal hebt uitgespeeld. In totaal had ik twee nieuwe skills ontdekt, die ik direct kon unlocken omdat ik nog genoeg XP-punten overhad van de hoofdgame.
Het enige minpunt dat ik wil benoemen, is dat je na het uitspelen van de DLC niet snel kunt reizen om gemiste dingen te doen. Wanneer je terugkeert naar Rome, begin je namelijk weer aan het begin van het level. Als je bijna aan het einde moet zijn, moet je dus weer alles doorlopen. Bovendien is de route vaak iets anders, omdat er tijdens het spelen van het verhaal dingen gebeuren die je nu mist. Tenzij ik een andere manier van snel reizen heb gemist, is dat het enige minpunt dat ik heb ontdekt.
Visueel was Indiana Jones and the Great Circle al een lust voor het oog, en dat is bij de DLC niet anders. De game ziet er prachtig uit op de Xbox Series X, met zorgvuldig ontworpen omgevingen. Een hoogtepunt van het spel zijn de tussenfilmpjes, die de kwaliteit van een animatiefilm evenaren. De personages zijn ongelooflijk gedetailleerd; met name de levensechte gelijkenis met Harrison Ford is indrukwekkend en laat zien hoeveel moeite erin gestoken is.
Het acteerwerk van Troy Baker als Indiana Jones blijft van topniveau. Zijn imitatie van Harrison Ford is zo overtuigend dat het nauwelijks van het origineel te onderscheiden is, en zijn prestatie maakt de game nog meeslepender. Zoals ik al in de review zei, zou het voor mij geen verrassing zijn als hij de Game Award van 2025 voor Best Performance zou winnen.
Het zal geen verrassing zijn, maar aan de muziek is niets veranderd. Heel eerlijk gezegd, was de muziek al perfect. De bekende Indiana Jones-muziek zit gewoon in de game, maar daarnaast heeft het spel ook prachtige eigen muziek. Muziek is natuurlijk iets dat je moet horen, en daarom deel ik een mooi stukje met jullie.
Dan de leukste vraag: heeft deze DLC een replaywaarde? Ik denk dat ik die vraag al in deze review heb beantwoord, en het antwoord is gewoon 'ja'. Ik vond de DLC leuk, maar hij was naar mijn gevoel wat aan de korte kant. Nu kan ik wel zeggen dat de DLC teleurstellend is, omdat hij zo kort is, maar dat zou gewoon niet eerlijk zijn. De DLC is gewoon een mooie aanvulling op een geweldige game. Hoewel ik het gevoel had dat er meer in had gezeten en er nog wat ruimte is voor verbetering, heeft de DLC, net als de hoofdgame, voor mij zeker een replaywaarde.
Indiana Jones and the Great Circle: The Order of Giants is op dit moment de eerste en enige DLC voor Indiana Jones and the Great Circle. In deze DLC onderzoekt Indiana Jones in Rome het geheim van de Giants. Hiervoor reis je voornamelijk door de catacomben en riolen van de stad. De DLC is kort, maar voelt wel als een goede aanvulling op de game. Het speelt lekker weg en alles voelt vertrouwd aan, dus dat is allemaal goed. Wel hadden er van mij iets meer snelle reispunten aanwezig mogen zijn. Nu moet ik weer het hele level doorrennen omdat ik iets vergeten ben, en aangezien de routes op bepaalde punten anders zijn, is het meer zoeken dan nodig is.