€ 238,- bij bol

Kobo Libra Colour Zwart Review

11 september 2025, laatste update op 11 september 2025, 123 views Rapporteer
Product gekregen +1

Ik ga deze terugsturen omdat hij eigenlijk niet bruikbaar is voor strips. Voor boeken is hij wel erg goed maar dan is de toevoeging van kleuren waarschijnlijk het geld ook niet waard.

Pluspunten

• Goede software
  • Licht gewicht en handig formaat
  • Waterdicht

Minpunten

• Formaat echt niet geschikt voor strips
  • Kleuren wat flets

2 van 5 sterren (Slecht)
Sinds de opkomst van e-ink vind ik het al een erg interessante techniek. Ik lees zelf amper boeken dus aan een e-reader wou ik geen geld uitgeven. Nu er ook valabele kleuren e-ink beschikbaar kwam was mijn interesse opnieuw gewekt want ik lees graag strips en heb een grote digitale verzameling.

Ik was echter niet onder de indruk van wat ik las over de 'kleurenlezers' en zeker voor het geld.

Onlangs kreeg ik de Libra Colour echter cadeau. Ik twijfelde al om hem terug te geven maar aangezien het mooie van een cadeau toch is dat de prijs dan goed mee valt wou ik hem toch graag een kans geven. Ik had snel nog wat reviews gelezen en bekeken en kwam toch wel wat tegen van gebruikers die er tevreden over waren, ook voor strips.

Jammer genoeg ga ik hem alsnog terug laten sturen nu ik hem getest heb, want ik moet toegeven dat ik de strips gewoon nog veel liever lees op de tablet dan op de Kobo.

Draagbaar

Ik had nog nooit een e-reader gebruikt en het is niet te ontkennen dat het heel leuk is om vast te hebben. Wel zou ik hem waar het kan zonder hoesje gebruiken want dat vergroot, verzwaart, de flap zwaait, ...

De fysieke knoppen zijn ook leuk op dit toestel en omdat het waterdicht is (mijn tablet niet) kan je er zorgeloos mee in bad. Het interne geheugen is niet enorm (voor strips) maar ik neem aan meer dan genoeg voor boeken en de integratie met bv Google Drive maakt dat je gewoon altijd alles bij je hebt.

De software werkt gewoon erg goed. Het toestel is lang niet zo responsief als een tablet maar bij het aanpassen van instellingen of zo is het ook voldoende snel om niet te frustreren.

Kleuren

Hier kom ik op mijn eerste grote negatieve punt. Voor een e-ink-scherm zijn de kleuren en het algehele plaatje eigenlijk wel best te pruimen. Je merkt dat je 'in kleur' bent aan het kijken. en de scherpte is goed.

Maar dat is jammer genoeg niet 'genoeg' voor mij. Ik lees strips omdat ik kan genieten van de tekeningen en ik merk dat ik dat eigenlijk niet doe met de fletse pastelkleuren. Het is mooi dat het kan maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er van kan genieten.

Formaat niet voor strips

Het probleem met de kleuren zou ik nog enigszins kunnen accepteren in ruil voor de voordelen, maar het kleine formaat is er wat mij betreft teveel aan. Er zijn strips waar de tekst gewoon niet leesbaar is. Je kan dan zoomen, je kan een andere reader (KOReader wordt aangeraden) gebruiken maar dat is allemaal erg frustrerend. Zoomen heeft een delay en dikke ghosting. Je moet het elke keer opnieuw doen dus je kan niet doorlezen, ... Af en toe eens inzoomen op de tablet vind ik niet erg, maar op de Kobo ben ik zo meer naar geghoste en refreshende flitsen aan het kijken dan dat ik een strip ben aan het lezen.

Bij sommige strips is de tekst nét leesbaar voor mij, maar zelfs dan moet ik me er zo op focussen dat het ook weer 'werk' wordt.

Als je dan de tablet er naast neemt en je ziet de kleuren... Nee, dan is het echt geen concurrentie. Mijn tablet kostte mij destijds, inclusief toetsenbordcovertje en stylus, hetzelfde als deze Kobo nu naakt. Los van het cliché dat je er natuurlijk veel meer mee kan naast strips lezen is hij óók voor strips gewoon een veel betere keuze.

Koop een zwart-wit e-reader om lekker boeken te lezen maar als je wil genieten van je strips gebruik je veel beter een tablet.

Heb jij ook een Kobo Libra Colour Zwart?