€ 489,90 bij NBB.com

Synology DiskStation DS725+ Review

9 september 2025, laatste update op 22 september 2025, 6 views Rapporteer

De DS725+ is een krachtige, nieuwe NAS van Synolgy. Synology heeft voor deze nieuwe lijn ook gebruikgemaakt van een 2.5 GbE ethernetpoort waar ze voorheen slechts 1 GbE gebruikten. De NAS is lekker snel en redelijk energiezuinig. DSM is een fantastisch OS waarmee je alle kanten op kunt. De NAS heeft twee stationssleuven voor HDD's en twee voor NVME M.2 SSD's . Het grootste minpunt van deze NAS is eigenlijk niet de NAS zelf, maar dat het ecosysteem van compatibele harde schijven zo dichtgeschroefd is. Dit zorgt ervoor dat je volledig met Synology schijven aan de slag moet. Dit brengt hoge kosten met zich mee. Het voordeel hierdoor is wel dat Synology uitgebreide garantie biedt op de NAS systemen.

Pluspunten

• Twee bays voor HDD's, twee bays voor M.2 SSD's
  • DSM, zeer volwassen OS
  • Installatie ging gemakkelijk
  • Voelt lekker snel aan, heeft ook een hoge overdrachtssnelheid
  • Zowel een 2.5 GbE ethernetpoort als een 1 GbE poort, link aggregation mogelijk
  • Single threaded snel
  • Een VM draaien is goed mogelijk ondanks de lagere multi thread score

Minpunten

• Enkel te gebruiken met Synology compatibel schijven, als je deze niet hebt, kun je allemaal nieuwe schijven kopen
  • Multi threaded langzamer dan verwacht

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/queMHwaXGcHO3VddJnRiPCigo1Y=/m/383141/1UVSOhDvFZEXrVYlRwpBNstPKmtDvZjCaC93YQ8HhG0emIhHbI.jpeg
Synology DS725+ review

- Inleiding

Synology heeft ook dit jaar zijn line-up voor NAS systemen weer vernieuwd. Onder die line-up valt ook deze Synology DS725+. Met zijn twee bays voor HDD's, twee bays voor M.2 SSD's en lekker snelle processor is het gewoon een hele leuke NAS voor de meeste doeleinden. Echter heeft de R1600 processor in de DS725+ slechts twee cores. Is dat genoeg voor ook meer intensieve doeleinden of is het dan toch handig om voor zijn grotere broer, de DS1525+ te gaan of zelfs de 1825+? Je leest het in de review hieronder!

- Uitpakken en bouw

We gaan beginnen met uitpakken. De DS725+ wordt geleverd in een bruine, kartonnen doos. Dit zijn we inmiddels van Synology gewend. Synology is wat dat betreft goed bezig met het milieu, al is het geen hele flitsende verpakking.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/8oPJxVtmezRUYXLUodUDu9XBfc8=/m/383141/1UVSOi2BfahvxvFtFI0dfeNcOickvmUCs7XwZ2jc5vuP3NrbNQ.jpeg
Er staat een afbeelding van het apparaat op de verpakking. Het is altijd fijn als je kunt zien wat je koopt. Op de achterkant kun je nog wat standaard informatie vinden die je mag verwachten.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/nhJ_-4geU9CMnY6Au5FH1zvpNqQ=/m/383141/1UVSOiLoWgs5biVa0BqKqz1ngRadT4iiS0vcYftLMbhXvhQMow.jpeg

Binnenin zie je als eerste de NAS zelf zitten. Deze zit zelf ook nog verpakt in een witachtig gaas. Dit zorgt ervoor dat de NAS krasvrij uit de doos komt.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5RzsIpu7lSUHECgb9rWM-3U1eCI=/m/383141/1UVSOhP6gY0toECaDJnStknJu65ZkkXI7xLwr5OoGLxibG8pKg.jpeg

De bouw is zoals we van Synology gewend zijn, gewoon goed. De NAS is gemaakt van zwart, hard plastic net als elke andere NAS zoals we dit van Synology kennen. Niets nieuws dus.
Aan de zijkant nog steeds het Synology logo en aan de achterkant zit een ronde opening waarachter de ventilator zit.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/OVkxzvg1He6n5WmgEHYlqsSoJYo=/m/383141/1UVSOisw2FtPfvSgGErPjtYPdBOD5FNPcX7eqVynho6bCGjdke.jpeg
Aan de onderkant zitten stevige, rubberen voeten. Ook zitten daar de bays voor de M.2 SSD's. Wat nieuw is in deze serie van Synology NAS systemen is dat M.2 SSD's niet enkel als cache geheugen gebruikt kunnen worden, maar ook kunnen fungeren als opslag. Meer hierover in de volgende hoofdstukken.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/AbapihuxAn25TSVJmUa58jM8ArY=/m/383141/1UVSOgLph843oPcAYwyMaCO7CNh7YCwTAPy1PA1hLmFiUQqyhS.jpeg
Op bovenstaande foto is het klepje van de bays af. Uiteraard zijn deze dicht bij aankoop van de NAS.

Het fijne aan de bouw van de NAS is dat alle onderdelen of compartimenten die gemakkelijk toegankelijk moeten zijn dit daadwerkelijk ook zijn. Deze kunnen open door middel van een klepje of hendeltje omhoog te schuiven. Als je echt bij het moederbord wil, dan heb je een kleinere kruiskopschroevendraaier nodig.

Ook de binnenkant is van goede kwaliteit. De binnenkant is overwegend gemaakt van staal en de stalen sleuven zorgen ervoor dat de plastic bays stevig vastzitten en daardoor schuiven de HDD's goed in het moederbordslot achterin de binnenkant van de NAS.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/O3WQywMpxKFAfX93rbxlJckeD8M=/m/383141/1UVSOil1XilCEG8DHxiro7DdkrDvvp4I54kSXRuo9m9aAObF26.jpeg
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/MYqY_fn9n7BixWwIafMPT7SAmxM=/m/383141/1UVSOhAhZYCFcZRlHL3xx59qcNgGOdCdoCWJ9z4ATAWm0Cx8LW.jpeg

Inhoud van de doos:
- 1x Veiligheidsinformatieboekje
- 1x Zakje met schroefjes voor de HDD's/SSD's
- 2x Sleuteltje voor op slot zetten van de bays

- Specificaties en features

De precieze specificaties zijn te vinden via de volgende link: https://www.synology.com/nl-nl/products/DS725+#specs

Enkele belangrijke specificaties en features zijn onder andere:
- AMD Ryzen R1600 dual core processor geklokt op 2.6 GHz basis met een boostmodus naar 3.1 GHz
- 4 GB DDR4 ECC SODIMM geheugen (uitbreidbaar tot 16x2=32 GB)
- Twee stationssleuven (bays) voor HDD's/SSD's
- Twee sleuven voor M.2 SSD's
- Eén 1 GbE LAN-poort
- Eén 2.5 GbE LAN-poort
- Eén USB 3.2 Gen 1-poort
- Eén USB-C uitbreidingspoort
- Totale capaciteit van 108 TB
- Zowel cache opslag als opslag van data via M.2 SSD's
- Verschillende RAID-types worden ondersteund, waaronder SHR, Raid 0, Raid 1, Basic en JBOD.
- Maximum aantal LUN's is 64

- Installatie en basismodus

Installatie
Om met de installatie van de software te beginnen, start je eerst het programma Synology Assistant op. Dit een een gratis te downloaden programma. Via dit programma kun je op het netwerk aangesloten Synology NAS systemen zoeken en ermee verbinden.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/R3V5UDndBNI28ByhmxabdyZCs5U=/m/383141/1UXNMOvPIDjlq8qI3NzbrZUWu0aXVFRvWbfGfuFDdy2pSGy1vb.jpeg
De installatie ging vrij gemakkelijk, maar dit was ook omdat ik wist wat ik deed. Waar Synology vroeger bekendstond om zijn brede compatibiliteit met schijven en geheugen van derden, lijkt het bedrijf de laatste jaren een andere koers te varen. De officiële compatibiliteitslijsten bevatten tegenwoordig vrijwel uitsluitend Synology-producten. In de praktijk betekent dit dat gebruikers bij upgrades of uitbreidingen vaak beperkt zijn tot de onderdelen van Synology zelf.

Hoewel dit mogelijk voordelen biedt op het gebied van stabiliteit en support, voelt het ook als een bewuste afsluiting van het ecosysteem. Voor wie flexibiliteit en keuzevrijheid hoog in het vaandel heeft, kan dit een punt van teleurstelling zijn.

Ik heb dit dan ook getest. Bij de installatie van de schijven in de bays had ik bewust gekozen voor één Synology HAT3300 4TB HDD en één WD60EFPX 6TB HDD van Western Digital. Zie de foto hieronder.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/i30spGfG6vFOyNnpPb6lA1zNH2c=/m/383141/1UXNMNDD8gYxxGB713td0Zb3mlM4kG9T0RWPDegZMDySAyCcOj.jpeg
Helaas kreeg ik de foutmelding dat het DSM (het OS) niet geïnstalleerd kon worden omdat er twee niet-herkende schijven werden gedetecteerd. Ik kan nog klikken op opnieuw controleren of meer informatie. Als ik klikte op meer informatie dan werd ik doorgeleid naar de pagina met compatibiliteitslijst van producten die door Synology worden ondersteund. Wat ook vreemd is, is dat de NAS aangaf dat er twee niet-herkende HDD's werden ontdekt terwijl de eerste HDD toch echt van Synology zelf was en op de compatibiliteitslijst staat.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4_EY_k-XqZALTYA-1PD3q92CotQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/383141/1UXNMN9svbVxp6ZzTGZYAcbJHqdTMxZOnN0E0smuaPJGBin1rB.jpeg?f=620xauto
Toen ik de Western Digital schijf verwisselde voor ook een Synology HAT3300 4TB schijf had ik geen enkel probleem meer en ging de installatie vlekkeloos.
Het is begrijpelijk waarom Synology dit doet. Hun eigen schijven hebben ze het meeste vertrouwen in en zijn gevalideerd. Synology geeft garantie op de werking van deze schijven in combinatie met Synology NAS systemen. Per NAS wordt op de volgende webpagina aangegeven welke NAS met welke schijven werkt. Het opzoeken is gemakkelijk.
De lijst van compatibele HDD schijven van de DS725+ is niet heel erg groot.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/D4odQRXfRGO_ed7iV5gkrPuht-0=/m/383141/1UXNMNUkdDH0pNCMgJSyomQPB6N83rqghCTmEdnxqbvJRGfPtk.jpeg
De grootste HDD die Synology op dit moment verkoopt, is de https://amzn.to/46fmBRL HAT5310 van 20 TB.

Op een later tijdstip heb ik nog M.2 SSD's in de NAS gestopt. Aan de onderkant van de NAS zitten twee klepjes waarachter de M.2 connectors zitten. Ik heb geprobeerd om een Samsung Evo 970 Plus M.2 SSD van 256 GB erin te doen in combinatie met een wat simpelere Kingston V7 SSD van 128 GB. Helaas liep ik hier tegen hetzelfde probleem aan, namelijk dat deze schijven niet officieel ondersteund worden door Synology en daarom niet werken in de NAS.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/fx2BcIWOHpjcg-DwptF4zraay0I=/m/383141/1UXNMNyQLMRzi4CptP8oXwhii6VRxd65CpU907x3doFTnmEYLq.jpeg
Op bovenstaande foto is te zien dat de twee Synology HAT3300 schijven prima worden herkend en werken en dat de twee M.2 SSD's niet worden herkend en dus niet werken. Ik heb geprobeerd ze te formatteren, ze als opslag te gebruiken en een schrijfcache ervan te maken, niets helpt. Synology heeft het helemaal dichtgemaakt. Enkel goedgekeurde Synology M.2 SSD's zijn op dit moment te gebruiken en dit zijn op dit moment ook nog enkel Synology's eigen M.2 SSD's.

Ik snap de keuze van Synology om dit te doen. Ze garanderen op deze manier een werkend systeem en bieden daar ook (zeer) uitgebreide garantie op. Echter ben je als consument wel flink gelimiteerd in het gebruik van schijven. Als je nog wat oude HDD's hebt liggen die je nog wel kunt gebruiken in een NAS, dan heb je nu grote kans dat deze in de DS725+ niet gaan werken. Je zult dus, naast de NAS zelf, ook nog nieuwe HDD's en/of SSD's moeten kopen. Dan gaan de kosten flink oplopen.

Bij de installatie van DSM ga je allereerst een opslagpool en volume maken. Een opslagpool combineert meerdere fysieke schijven tot één logische eenheid en zorgt voor RAID-bescherming, schijffouttolerantie en efficiënt gebruik van capaciteit. Een opslagpool is de basis waaruit je later volumes maakt.
Een volume wordt bovenop een pool aangemaakt en is waar je besturingssysteem of NAS de bestanden daadwerkelijk opslaat. Een volume heeft vaak een bestandssysteem (b.v. ext4, Btrfs, ZFS).

Je kunt meerdere volumes maken in één pool, bijvoorbeeld één volume voor back-ups, één voor films en één voor bestanden. Op deze manier weet je precies op welke schijf de data staat. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld veel gebruikmaakt van kleine bestanden. Deze wil je dan het liefst wegschrijven naar een SSD omdat deze sneller zijn.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/tV-0BWbYRzz3IY-pLiQ2JXnfmsU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/383141/1UXNMNXOHjrHzrmcNfMbRRtSejA6G7FrZEey4QQkOpWFThrY9c.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kmpVjZFN7kmfkid0O25yTrLpYDk=/m/383141/1UXNMNLo99IIIe9DxyhMTgYNlVYVv5FBYRZvgG3sRs6GR7ogBx.jpeg
Op bovenstaande afbeelding kun je zien hoe het eruit ziet zodra je een opslagpool hebt gemaakt. In dit geval heb ik gekozen voor RAID 0. RAID 0 biedt geen gegevensbescherming. Ik koos in mijn geval voor RAID 0 omdat ik op een later tijdstip wilde testen hoe snel je weg kunt schrijven van en naar de NAS.

Er zijn verschillende RAID types mogelijk waaronder ook SHR (Synology Hybrid Raid), Raid 0, Raid 1, Basic en JBOD.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/XFHWeqHT3z_SQPqeLGMIvFMyxAA=/m/383141/1UXNMN58OdnOQtf8x2TXr1muQlGAu4tQzQp7VrcG6UPFDr5qGY.jpeg
Zodra dit alles is gedaan kan bijna worden gestart met het plaatsen van data op de schijven. Het laatste wat nog gedaan moet worden is het maken van een gedeelde map. Een gedeelde map is als het ware een overkoepelende map waarin je je data kan ordenen. De gedeelde map is te zien via het netwerk.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FumUEvg1wKzLWT6VRZ2c9HjyW2M=/m/383141/1UXNMNn1NNcFBNBBLENSuSUaBX9GeZK0sIQp2CtIUbb75TQgu0.jpeg
Via bijvoorbeeld Windows Verkenner is de NAS te vinden door in de balk bovenin //192.168.X.X in te typen (waarbij .X.X het unieke IP-adres binnen het werk is). Je vult dan je gebruikersnaam en wachtwoord in en dan verschijnt de gedeelde map. Via Verkenner kun je geen gedeelde map aanmaken door met de rechter muisknop te klikken en dan map aanmaken te zeggen. Binnenin de gedeelde map kun je wel gewoon mappen aanmaken zoals je dit vanuit Verkenner gewend bent.
Basismodus
De basis is nu gelegd: de NAS werkt, is vanuit het netwerk (en via de app) te benaderen, er kunnen mappen naar wens worden aangemaakt en bestanden kunnen erop worden gezet en eraf gehaald
Standaard ziet het bureaublad er als volgt uit.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EsIQW8mcfSlW0iT5eY4y9GkIBJc=/m/383141/1UZvjPEV4Wo3qmGBnubM2kzp1xr8huO10kMx0FexxBgUEtq9mP.jpeg
De achtergrond is mooi en lekker leeg. Nieuwe apps zijn te downloaden door op 'package center' te klikken. Bestaande apps zijn te openen door links bovenin op het grijze blokje te drukken. Je kunt apps ook op het bureaublad plaatsen. Stel dat jij veel gebruikmaakt van de Plex app, dan download je deze eerst en kun je deze vervolgens ook gewoon toevoegen aan het bureaublad zodat je er altijd snel bij kunt.

In het volgende hoofdstuk ga ik uitweiden over de (systeem)instellingen en zal ik meer vertellen over de hardwarematige prestaties van de NAS, wat deze allemaal kan aan waarin deze NAS zich onderscheidt van andere Synology NAS systemen.

- Geavanceerde modus

Dan de geavanceerde modus. Om te beginnen met de instellingen die er allemaal aan te passen zijn.
Systeeminstellingen
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/vDZQZkS2WE-WizkyjXpqHJMQyTU=/m/383141/1UZvnig8XZ41icZSW8cai8OkbIVQtk0jRwNOZ8TQuOWA6p3zJ3.jpeg
Hierboven staat een afbeelding van de instellingen. Zoals je kunt zien, zijn de instellingen logisch ingedeeld. Bovenin begint het met bestanden delen. Met hier binnenin weer de sub-instellingen die daarbij horen. Daar weer onder connectiviteit, systeem en services.

Eerder hebben we gesproken over de gedeelde map. Uiteraard hoort deze bij het menu bestanden delen. Dit is de map die je aanmaakt en welke in je netwerk gevonden kan worden. Daarnaast staat bestandenservices. Hier kun je onder andere instellingen als SMB veranderen.

Onder connectiviteit vind je onder andere de externe toegang. Dit is onder andere de QuickConnect functie van Synology waarmee je veilig van buitenaf kunt inloggen op je NAS. Bij netwerk zie je uiteraard netwerkgerelateerde instellingen. Denk hierbij aan hoe snel het netwerk is, het IP-adres, MAC-adres en kun je link aggregation aanzetten. Doordat de DS725+ zowel een 1 GbE als een 2.5 GbE ethernetadapter heeft, kun je deze aan elkaar koppelen tot een theoretische 3.5 GbE snelheid.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/S-IUB8IdGlb-Uwl3cpvJXVlh41g=/m/383141/1UXNMNjZWoAU4e9CytgW5NDUtiPEfsRj8p2f0bCV8PlqZuYc8R.jpeg
Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, maak ik op dit moment gebruik van de 2.5 GbE ethernetadapter.

Onder systeem vind je onder andere wat meer algemene info over het systeem zelf en kun je dingen als de datum & tijd aanpassen, hardware en stroom (lampjes aan-of uitzetten), kun je jezelf een melding geven zodra er een (verdachte) activiteit plaatsvindt, et cetera.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/aiZq1ReY_VPITJjWKKC6dMdi5D4=/m/383141/1UZk9JuVXE1Mx9W0p9ZrrMOwjVoGZHl6xEcwURqwbVe2K6oWKA.jpeg

Als laatste grote instelling heb je nog services. In dit menu kun je instellingen aanpassen aan je Synology-account net als een NAS koppelen aan of ontkoppelen van je persoonlijke Synology-account. Dit is nodig voor services als QuickConnect, DDNS van Synology, certificaten en bepaalde pakketten (bijv. C2 Backup/Storage). Ook kun je instellen of je de NAS koppelt voor updates, C2-diensten of pushmeldingen.
Onder toepassingsrechten kun je regelen welke gebruikers of groepen toegang hebben tot geïnstalleerde pakketten of services. Bijvoorbeeld: alleen bepaalde gebruikers toegang geven tot Drive, Photos, of een VPN-server. Daarnaast kun je rechten fijnmazig toewijzen (aan/uit per applicatie).
Onder energieservices kun je door HDD-hibernatie schijven laten slapen na een X-aantaal minuten inactiviteit. Onder geavanceerd energiebeheer kun je de CPU-frequentie en ventilatorsnelheid aanpassen. Ook staat Wake on LAN (WOL) hierbij.
Onder taakplanner kun je automatisch taken laten uitvoeren volgens schema. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Automatisch back-ups draaien.
- Scripts of commando’s uitvoeren.
- Logboeken opschonen.
- Systeemherstarten of uitschakelen op vaste tijden.
- (En nog meer)
(NVME) M.2 SSD bays
Het is niet de eerste keer dat Synology M.2 SSD bays in een NAS systeem. Vooral de duurde NAS systemen van Synology hebben dit al langer. Denk bijvoorbeeld aan de 923+. Deze 25+ biedt de mogelijkheid om NVMe-ssd’s te gebruiken voor opslag van data. Voorheen kon je enkel SSD's als cache gebruiken. In deze serie is het zowel mogelijk om SSD's als cache te gebruiken en voor extra opslag. De totale opslag van de DS725+ is 200 TB. Daarvoor geeft Synology aan dat er 32 GB aan geheugen nodig is. Op dit moment is 200 TB aan data nog niet te verkrijgen door twee HDD bays te combineren met twee NVME bays.

Helaas is het zo dat, net zoals bij de HDD's, de NVME M.2 SSD's gecertificeerd moeten zijn door Synology.
Op bovenstaande afbeelding is te zien dat mijn Samsung Evo 970 Plus SSD en mijn Kingston V7 SSD niet worden herkend door de NAS en hierdoor niet werken. Ik kan er letterlijk niets mee. Ik kan geen SSD cache van maken en ik kan de schijven niet gebruiken als extra opslag. Ook hier geldt dat je dus niet zomaar wat oude NVME M.2 SSD's erin kunt doen, tenzij dit (op dit moment nog) Synology's eigen SSD's zijn.
De volledige lijst met compatibele producten voor deze DS725+ is te vinden via de volgende link: https://www.synology.com/...&category=m2_ssd_internal
DX525 expansion unit
De DS725+ is nog uit te breiden met de DX525. Deze uitbreidingsunit wordt direct aangesloten op de DS725+ om zo vijf extra stationssleuven (bays) toe te voegen aan de huidige NAS. Dit is een specifiek daarvoor gemaakte uitbreidingsunit waardoor de DS725+ alle schijven bij elkaar beschouwd alsof deze in de DS725+ zelf zitten. De DS725+ is op dit moment uit te breiden met de DX525. De DX525 zelf heeft ook enkel een voedingspoort, een USB-C poort waarmee deze aan een andere NAS gekoppeld kan worden en een Kensington slot. Deze heeft dus geen ethernetaansluiting en krijgt alle data via de USB-C kabel van de hoofd NAS. In het geval dat de DX525 dus gekoppeld zal worden aan de DS725+ wordt deze 'gelimiteerd' tot de snelheid van de 2.5 GbE ethernetadapter van de DS725+ (of 3.5 GbE in geval van link aggregation).
Het nadeel van deze optie is dat de DX525 op dit moment zelf ook zo'n €500 kost. Als je dat optelt bij de prijs van deze DS725+ van ook zo'n €500 dan zit je al op €1000. Op dat moment heb je in wezen een NAS met zeven HDD stationssleuven en twee NVME M.2 SSD stationssleuven.
Echter heeft de Synology DS1825+ dit ook en deze kost op dit moment ongeveer €1100. Dat is wel €100 meer, maar in dat geval heb je acht stationssleuven, twee NVME M.2 SSD stationssleuven en twee keer 2.5 GbE ethernet welke je ook nog eens via link aggregation met elkaar zou kunnen verbinden voor een theoretische snelheid van 5 GbE.

De DS725+ is een prima NAS voor als je genoeg hebt aan twee 2.5/3.5 inch HDD/SSD stationssleuven, met twee NVME M.2 SSD stationssleuven en 2.5 GbE ethernet. Als je meer dan dat wilt, heeft Synology naar mijn mening betere opties.
Het voordeel dat een uitbreidingsunit als de DX525 wel biedt, is dat deze vrij gemakkelijk weer aan een nieuwe NAS gekoppeld kan worden. Als de hoofd NAS verandert, heb je met deze uitbreidingsunit nog altijd vijf extra stationssleuven.
Apps
Uiteraard gaan we nog iets schrijven over de beschikbare apps.

Synology biedt vele apps aan. Deze zijn gemakkelijk te downloaden via de eigen app package center. De apps die te downloaden zijn, lopen uiteen van apps om een virtuele machine te draaien tot een app als download station waarmee je torrents kunt downloaden.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/vQuRlBlsSkxwYtTrGimh23_0wHI=/m/383141/1UXNMNh83jKf8aEyeWRBBZKgh3wHyeP0Hh7Rhhy5z4Cl7dFyOJ.jpeg
Synology maakt hierbij onderscheid tussen Synology's eigen apps, open source en 'bijdrager'.
Virtuele machine draaien
Ook is het mogelijk om via de apps een virtuele machine te draaien. Het werkt goed als je dan ook nog gebruik kunt maken van NVME M.2 SSD cache. Dit heeft grote invloed op de snelheid van de virtuele machine. De DS725+ beschikt 'slechts' over 4 GB DDR4 SODIMM geheugen, maar kan uitgebreid worden met twee 16 GB module voor een totaal van 32 GB. Over prestaties van de virtuele machine schrijf ik meer in het volgende hoofdstuk.

Ik heb een 'simpele' twee virtuele versie van DSM zelf gedraaid op de DS725+. Ik heb aangegeven dat gebruikgemaakt mocht worden van 2 GB werkgeheugen (van de totale 4 GB) en alle cores mochten worden gebruikt. Ik had er zo mijn twijfels over, want dit is natuurlijk niet heel veel cores en werkgeheugen. De DS725+ beschikt over een AMD R1600 processor. Dit is een twee core processor met een hoge single klok snelheid van 2.6 Ghz met een boost naar 3.1 Ghz. Echter, als je de AMD Ryzen R1600 zou vergelijken met de AMD Ryzen V1500B (welke in de DS1525+ zit) dan zie je dat de multi core score behoorlijk daarop achterloopt. Ik hield dus mijn hart vast.
Echter bleek het omgekeerde waar. De ervaring met het draaien van deze virtuele machine was zeer goed. Het aanmaken ervan ging lekker vlot en ook het draaien van de software zelf liep als een zonnetje. Blijkbaar is de AMD Ryzen R1600 snel genoeg om een virtuele machine te draaien.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/HVgePmfN_JtlhutOM578L790tkQ=/m/383141/1V0D4knICHQgkKwkQOVGzmCAsxNzP0pppcmwGtkbk9jeLJBh0T.jpeg

- Prestaties en stroomverbruik

In dit hoofdstuk wil ik graag drie aspecten van de NAS beschrijven. Allereerst wil ik beginnen met de schrijfprestatie die ik heb gemeten van en naar de NAS. De enige bottleneck hierin was de 2.5 GbE netwerkadapter van de DS725+ zelf. Alles waarmee ik test in huis is in staat tot snelheden tot 10 GbE. Ik heb een groot bestand van en naar de twee HAT3300 schijven in de NAS geschreven. Deze waren via RAID 0 aan elkaar gekoppeld. Het schrijven heb ik via Windows Verkenner gedaan. De schrijfsnelheden van en naar de NAS waren vrijwel identiek. Hieronder het resultaat.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dFY9dguhOt_hCBPNp7_ZN3MUFxs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/383141/1UXNMNAHc0jmNv58yYgv7KA1JOBYEA7vhIDE8QhYadM6hJEYF1.jpeg?f=620xauto
Met een schrijfsnelheid van 258 MB/s wordt de volledige 2.5 GbE ethernetsnelheid gesatureerd. Uiteraard ligt de theoretische snelheid hoger, maar in de praktijk merk ik dat 2.5 GbE altijd rond deze snelheid hangt.

Als tweede heb ik het stroomverbruik getest. Dit heb ik gedaan door de NAS in een stroommeter te doen en te testen in slaapmodus en in actieve modus. Op het moment van testen zaten er twee Synology HAT3300 4 TB HDD's in de NAS. Deze verbruiken elk 4 Watt in slaapmodus en 5 Watt tijdens verbruik. Voor een totaal van 8 Watt in slaapmodus en 10 Watt tijdens verbruik. Het verbruik van de NAS was gemiddeld als volgt:

- Slaap modus: 15.5 Watt
- Actieve modus: 25.5 Watt

Uitgaande van bovenstaande data verbruikt de NAS zelf in slaapmodus 7.5 Watt en in actieve modus (wat niet echt kan zonder schijven, maar goed..) 15.5 Watt.

Het stroomverbruik van deze DS725+ in combinatie met werkende NVME M.2 SSD's heb ik niet kunnen testen, aangezien ik geen Synology SSD's heb. Echter is het stroomverbruik van M.2 SSD's verwaarloosbaar.

Als derde en laatste heb ik de prestaties getest door middel van de synthetische test. Ik heb zowel de AS SSD test als de ATTO disk benchmark gedraaid. Ik heb dit gedaan door een LUN aan te maken en zo te koppelen aan mijn computer. Op deze manier kan ik een benchmark draaien alsof het op mijn eigen computer is. De resultaten waren als volgt.

AS SSD
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/u4i5Bsoj1Ho-9zVV-hSWf4hsPJA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/383141/1V0qGQef3VTV9oVZitkc7VfbQkgrPFipd7xXwWOqfgel0n2pky.jpeg?f=620xauto

ATTO disk benchmark
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/sTAQpYmrJfQApb-xNp7MY-OEHA4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/383141/1V0qGQDQUeUyFL9RE0mQp3lho7TXNna9WeyXK1cShVOMZzTMLW.jpeg?f=620xauto

- Conclusie

Ik heb gemengde gevoelens bij de DS725+. Niet omdat de NAS langzaam is of doordat de 2.5 GbE ethernetsnelheid onvoldoende zou zijn. Het heeft eigenlijk alles te maken met de, tot nu toe nog, kleine lijst van compatibele schijven.
De DS725+ is een hele leuke NAS voor de gebruiker die genoeg heeft aan twee stationssleuven voor HDD's en twee voor M.2 SSD's. Hiermee kun je, op dit moment, de NAS voorzien van zo'n 40 TB aan opslag in HDD's en 3.2 TB aan M.2 schijfruimte (of cache). Dit klinkt wellicht veel. Bij mijzelf thuis merk ik dat dit toch alweer aardig vol begint te raken. Dan is een totale capaciteit van 43.2 TB misschien net wat mager. Daarbij kost een Synology HAT5310-20T (20TB HDD) op dit moment €779. Dit bedrag moet je ook nog eens verdubbelen doordat je er twee schijven in kunt doen. Daarbij kun je ook nog twee Synology SNV5420-1600G M.2 SSD (van 1.6 TB) in doen. Deze schijven kosten op het moment elk €628. Dan wordt de NAS ineens wel heel erg duur. Schijven van derden zijn letterlijk drie keer zo goedkoop.
Daarentegen koop je een hele leuke NAS als je eenmaal binnen het ecosysteem van Synology zit. De software is geweldig, de NAS is lekker snel en je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met deze NAS. De NAS is dankzij de hoge single thread snelheid lekker snel in het dagelijks gebruik. Doordat de multithread wat lager is, kun je hierin merken dat de NAS wat langzamer is als je werkt met virtuele machines.
Daarbij heeft de NAS genoeg mogelijkheden tot het opslaan van data. Niet alleen de vier stationssleuven in totaal, maar kun je de DS725+ ook nog eens uitbreiden door de X525 uitbreidingsunit.
Ook is de DS725+ lekker stil en de NAS crasht nooit. Dit is mede doordat DSM gewoon een heel goed en stabiel OS is, maar ook doordat je deze NAS enkel kunt gebruiken met Synology's gecertificeerde schijven.

Stel dat het ecosysteem van Synology in de toekomst verder wordt uitgebreid waardoor je er meer schijven van derde partijen in kunt doen, dan koop je een fantastische NAS voor deze prijs! Op dit moment vind ik het lastig om een definitief eindoordeel te geven aan deze NAS, omdat de NAS zelf wel heel goed is, maar is het ecosysteem nog zo afgesloten is.

Heb jij ook een Synology DiskStation DS725+?