Ik zal in deze review vooral de verschillen ten opzichte van andere Diskstation modellen belichten, zoals de DS224+ en DS423+. Wil je een completer overzicht van de algemene mogelijkheden van deze NAS dan verwijs ik je graag door naar één van de andere reviews.
Inleiding
Ik heb de DS723+ gekocht als opvolger van een DS213, die na 10 jaar trouwe dienst met pensioen mocht. De twee hoofdredenen om deze te vervangen waren het gebrek aan Synology Cloud Server (niet meer supported op DSM 6) en het gebrek aan SSDs en caching, waardoor de harddisks iedere keer uit slaapstand moeten komen als er interactie is met de draaiende webserver of andere webservices.
Installatie
De installatie verliep van een leien dakje. Ik kon de harddisks uit de DS213 zo overzetten, waarna de installatie herkend werd en automatisch de upgrade werd gestart naar DSM 7. Binnen een half uur had ik de nieuwe NAS draaien met behoud van de bestaande configuratie

Natuurlijk zijn er altijd dingen die je zelf nog moet instellen, zoals de nieuwe manier hoe webservices geconfigureerd worden en het nieuwe Synology fotoalbum ipv Photo Station, maar het ging verder erg vlekkeloos.
De DS723+
Op papier is het een erg krachtige en veelzijdige NAS: een snelle dualcore CPU, twee bays voor 3,5" (of 2,5") opslag, maarliefst twee m2 sloten en de mogelijkheid om extra PCIe modules te gebruiken. Echter heeft Synology hier wat, voor mij althans, onbegrijpelijke keuzes gemaakt waardoor de DS723 flink beperkt is in zijn potentie.
Allereerst het
geheugen. De snelle dualcore leent zich goed om met docker containers te gaan werken, echter heeft de DS723+ dezelfde 2GB geheugen meegekregen als andere goedkopere Diskstation modellen. Voor Docker moet deze hoeveelheid eigenlijk uitgebreid worden en dat moet officieel met speciaal Synology geheugen gedaan worden. Ter vergelijk: een 8GB
uitvoering: Synology D4ES02-8G reepje kost op moment van schrijven €192, terwijl een vergelijkbare Kingston module voor €25 over de toonbank gaat. Deze Kingston module zal ook gewoon werken, maar je krijgt vervolgens wel hinderlijke waarschuwingen bij het opstarten van je systeem over geheugen dat incompatible is.
Dan de
m2 SSD's. Deze leken me een enorme uitkomst. Je installeert DSM en alle bijbehorende services op een SSD en gebruikt de HDDs enkel voor belangrijke bulk storage in een RAID mirror, net als dat je normaal ook zou doen. De services op de NAS draaien extra snel en de HDDs hoeven niet voor ieder wissewasje wakker te worden. Nou mooi niet dus.
Als eerste kan DSM
niet geïnstalleerd worden op m2 SSDs, dus zit je nog steeds met het nadeel van webservices op HDDs. Vervolgens kan een m2 SSD enkel gebruikt worden voor storage als je, jawel, speciale Synology SSDs hiervoor aanschaft. Hier is het weer hetzelfde liedje als met het geheugen: een
uitvoering: Synology SNV3410 400GB reepje kost op dit moment €159, terwijl 1TB SSDs van andere merken rond de €50 zitten. Installeer je toch een SSD van een ander merk? Dat kan, maar deze is dan
enkel te gebruiken als cache pool. Dit helpt als het goed is ook om herhaaldelijke leesacties naar HDDs te voorkomen maar is natuurlijk lang niet zo veelzijdig als een gewone storage pool.
Voor wie is de DS723+ geschikt?
De alledaagse gebruiker zou ik de goedkopere
DS224+ aanraden. Deze heeft waarschijnlijk alle functies die je nodig hebt tegen een lagere prijs.
Mensen die behoefte hebben aan betere prestaties kunnen best een
DS723+ overwegen. De CPU heeft meer pit en er kunnen SSDs in voor
caching, waardoor het een vlotte ervaring biedt. Met wat extra geheugen erbij ook erg geschikt voor Docker.
Gebruik je naast opslag ook webservices? Ga voor een
DS423+. Zet er naast een paar HDDs één of meerdere 2,5" SSDs in waar je DSM op installeert en je hebt een vlotte ervaring zonder steeds opspinnende disks en zonder de behoefte aan extra caching.