Inleiding
Er is al veel over deze koeling geschreven. Een hele goede review is deze:
Hier valt niet veel meer aan toe te voegen dus zal ik hier ingaan op mijn persoonlijke mening.
To do list:
Ik zal deze review verder uitbereiden met iig de volgende dingen:
- waarom zou je deze koeling kopen?
- temperaturen voor en na de fan-wissel (zo snel als ik mijn aantekeningen teruggevonden heb)
- [/li]
- benches (nader te bepalen)
- verzoekjes zijn welkom
Eigenschappen
Hij is in de lage stand erg stil, in de maximale stand nog steeds redelijk stil, maar de temp verschillen zijn maar 4 gr dus je zal hem voornamelijk op zijn stilst gebruiken. Het lage volume is perfect voor gebruik in de woonkamer.
Iedere keer dat de computer opstart wordt de reserator ge-reset naar de stilste stand (automatisch). Volgens mij schakelt hij nooit automatisch op, ten minste, dit heb ik nog niet gemerkt.
Het apparaat is zeer mod vriendelijk, de kast heeft veel ruimte van binnen zodat er makkelijk radiatoren, fans, pompen ed vervangen of toegevoegd kunnen worden. Ook heeft het PCB een 2
e fan header.
Aangezien er koper en aluminium componenten door elkaar gebruikt zijn, is het zeer belangrijk dat de juiste additieven en gedestilleerd water gebruikt worden. Dit is een groot nadeel, liever had ik gezien dat ze alles van 1 materiaal gemaakt hadden. Dat moet toch kunnen voor die prijs?
De quick koppelingen werken zeer goed, Bij het ontkoppelen lekken er slechts enkele druppeltjes.
De looks zijn natuurlijk heel persoonlijk maar de trend is toch dat men hem als zeer mooi ervaart. Het is ook erg leuk om de vraag van mensen te krijgen: "Wat is dat voor een apparaat?"
waarom zou je zo'n dure koeling kopen?
Wat ik jullie kan mededelen is dat hij geweldig is om een (monster) HTPC te koelen.
Op deze manier kan je een mooie, kleine, stille en toch zeer krachtige machine maken zodat de HTPC niet beperkt blijft tot weergave van audio en video maar waar ook mee ge-gamed kan worden evenals het bewerken van video ed.
De looks zijn goed zodat hij zonder schaamte in de woonkamer kan, hij kan alle componenten in je kast perfect koelen, erg nuttig als je een kleine behuizing hebt waarin geen plaats is voor een goede koeler.
Een scythe mugen of een thermalright ultra 120 extreme is eigenlijk altijd te groot voor een HTPC. Bovendien dumpen deze de warmte in de kast; een HTPC heeft geen ruimte voor grote fans en kan de grote hoeveelheid hete lucht niet afvoeren.
Een H50/H70 voert de warmte (bij een juiste plaatsing) wel uit de kast maar deze is met zijn met 120mm vaak moeilijk te plaatsen. bovendien is deze oplossing veel lawaaieriger.
Mijn i7 draait net boven de 4 Ghz met HT aan en komt niet boven de 70 gr.
Een waterkoeling met losse onderdelen zal in veel gevallen, voor het zelfde geld, een beter resultaat geven maar hiervoor is dan weer een grote kast nodig. Veel mensen vinden het ook veel te veel werk om zich hier in te verdiepen.
De beste tip voor de reserator XT eigenaren
De fan van deze koeling is zeer makkelijk te vervangen met een Thermalright TY-140. Dit is de beste fan! Als je me niet gelooft, kijk dan hier:
Deze kost maar €10,-
Ik heb er een 2cm fan shroud aan toe gevoegd van pur (lekker makkelijk te bewerken) voor een betere flow.
met deze mod is de koeling aanzienlijk stiller dan hij al was.
De keerzijde:
Door deze mod koelt hij 1 à 2 graden minder.
Echter maakt hij nu op zijn hardste stand minder geluid dan met de oude fan op zijn zachtst en koelt hij dus weer 2 à 3 graden beter