LG OLED evo G56LS 55" Zwart Review
17 augustus 2025, laatste update op 17 augustus 2025, 59 views
Rapporteer
Product geleend
Heb deze TV een aantal weken uitgebreid mogen testen en zonder enige twijfel is dit het beste OLED scherm dat ik tot op heden heb gezien. Zelf in het bezit van meerdere OLED producten, TVs, maar ook (gaming)monitoren en laptops, maar dit scherm blaast ze allemaal omver. Wat een helderheid en kleurweergave!
Pluspunten
- (Piek)Helderheid
- Kleurweergave
- Snelheid Processor
- 165hz
- Bouwkwaliteit
- Stevige zware en praktische voet meegeleverd
Minpunten
- Geluid schiet toch nog tekort (mist bas)
- Ontbreken muurbeugel
- Geen DTS meer
- AI omdat het moet
- Stemherkenning matig
Ik was in eerste instantie na de aankondiging wat sceptisch over het nieuwe 4‑stack‑OLED‑paneel. Hoeveel meer helderheid zou dat nou op kunnen leveren in de praktijk? Nou, behoorlijk veel is het antwoord! De piekhelderheid is bij HDR content echt indrukwekkend te noemen. Voor mijn eigen tv en gamingmonitor koos ik destijds (een jaar geleden) nog voor QD‑OLED, vooral vanwege de hogere helderheid ten opzichte van de techniek van LG. Maar dit nieuwe LG‑paneel is écht een grote stap vooruit en vormt wat mij betreft de nieuwe benchmark.
De tv wordt helaas niet meer geleverd met een muurbeugel, wat jammer is. Wel zit er een stevige voet bij, die bovendien handig is voor kabelmanagement.
Het scherm is natuurlijk de ster van de show. HDR‑beelden zien er schitterend uit, maar ook SDR komt mooi tot zijn recht. Dankzij de hogere helderheid kun je de tv zelfs prima overdag gebruiken. Het blijft wel een glossy scherm, en met direct zonlicht wordt het alsnog enorm lastig. Maar eerlijk is eerlijk: dit is een tv voor de liefhebber, iemand die hem meestal onder ideale omstandigheden gebruikt en dan valt alles perfect op zijn plek.
Het door LG gebruikte WebOS besturingssysteem is niet bepaald mijn favoriet, maar het werkt snel en responsief. De nieuwe processor doet zijn werk goed. AI‑functies zijn aanwezig, zoals je anno 2025 mag verwachten, en eerlijk gezegd voegen ze zowel aan beeld als geluid wel iets toe. Vooral het geluid klinkt voller mocht je gebruik maken van AI. Toch zet ik als purist de meeste van deze functies liever uit. Zonder externe geluidsapparatuur red je het wel, maar voor deze klasse tv hoort dat er wat mij betreft nog steeds bij. Wel jammer dat dan ook DTS ontbreekt.
Gamers kunnen hun hart ophalen: sluit je je pc aan, dan is 165 Hz mogelijk. Mijn eigen tv kan 144 Hz aan, dus de sprong is voor mij klein, maar toch mooi meegenomen. Ik durf zelfs te zeggen dat dit momenteel de beste tv is voor gamers. LG staat er wat dat betreft al goed op, maar elke HDMI poort kan in dit geval 165Hz aan. Top!
Ik ben wel gecharmeerd van de nieuwe afstandbediening. Minder fysieke knoppen, maar al die knoppen met cijfers heb je in de praktijk ook tegenwoordig, wat mij betreft, niet meer nodig. Wat me nog wel opviel is dat de spraakherkenning nou niet bepaald al te best is. Het is voor mij persoonlijk geen dealbreaker. Ik praat namelijk liever niet tegen mijn TV.
Als ik op dit moment een nieuwe tv zou kopen, stond dit model bovenaan mijn lijst. Het vinkt alle boxen af en weet mijn verwachtingen ruimschoots te overtreffen. De prijs is aan de hoge kant, maar daar krijg je wel de beste OLED‑tv ervaring van het moment voor terug.