--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Algemene beoordeling, bouwkwaliteit, afwerking en robuustheid:
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik heb deze SSD verkregen vanuit het Testpanel van Tweakers. Echter had ik zal een zeer performante SSD.
Mijn inziens ben ik dus niet echt biased, maar de cijfers liegen er niet om.
Het is een standaard M2 ssd, het uiterlijk is strak, geen (A)RGB toeters en bellen, geen fancy vormgegeven heatsink in deze variant. Een mooie neutrale kleurstelling, welke in elke build eigenlijk wel weg komt. 9/10keer zal hij toch onder een heatsink terrecht komen, dus erg vaak ga je hem niet zien.
De bouwkwaliteit is wat we van Samsung gewend zijn, tenminste op SSD gebied. Dit is gewoon zeer degelijk, het is voor mijn gevoel een wat dikker PCB, het M/2 schroef uitsparinkje is verstevigd, en er is een sticker met S/N en informatie over de memory chips heen geplakt.
Gebruiksgemak en featureset:
Ik vind het gebruiksgemakt lastig te beoordelen bij een m2 SSD.
Eigenlijk kan een dergelijk product hier niet echt in afwijken, en hangt het compleet van het moederbord af, en wat die faciliteert aan installatie mogelijkheden en trucjes.
Wel kan je hier een beetje de ervaring beschrijven over hoe de overstap naar deze SSD in je huidige systeem is verlopen. Wat icm Samsung Magician, zeer soepel gaat. Je hoeft hierdoor niet opzoek naar 3rd party tools met discutabele clone afhandeling.
Over de bouwkwaliteit kan ik het volgende zeggen: karig, maar precies voldoende.
Eigenlijk zijn alle zaken die je nodig hebt voor het correct aansluiten van deze SSD altijd voorzien bij het moederbord. De meeste moederborden hebben reeds een heatsink aan boord, komen zelf met een M.2 schroefje (of hotswap oplossing) en in het geval van een heatsink is er eigenlijk ook altijd wel een thermal pad voorgemonteerd.
Strict genomen vind ik dat je de software ook wel bij de feature set mag tellen, en hier komt Samsung Magician om de hoek kijken. Deze software kan je oude SSD/HDD clonen naar je nieuwe, een bootable USB maken om je oude SSD te wipen, en je kunt je firmware updaten en verschillende benchmarks uitvoeren. Helaas dat de wipe functie bij mij zorgde voor een corrupte Linux USB.
/m/345699/1UJ0kXFtRzKrsrhL8EA5pPE1DebjAPMAqumNc5y6va917MXFut.png?f=620xauto)
Prestaties, warmte- en geluidsproductie:
Zoals eerder aangegeven zet ik de SSD hier tegenover mijn oude SSD.
De oude is een 980 Pro van 2TB. De conclusie die ik hieruit trek is dat de 9100Pro 2x zo snel is als mijn oude SSD. Wel met de kant tekening dat de Performance mode van Samsung dus niks toevoegt en zelfs op sommige vlakken wat slechter lijkt te scoren.
Noemenswaardig is dat deze test heb uitgevoerd in de correcte slots met correcte PCI aansturing.
uitvoering: MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI
Dus de 9100 PRO netjes in een 5.0 slot, en de 980 Pro netjes in een 4.0 slot.
Beide zaten dan ook onder de geintergreerde heatsinks van het moederbord.
Waarvan de heatsink bij het 5.0 slot geïsoleerd is van de heatsin op de 4.0 sloten.
980 PRO:
Performance mode
Standard mode
9100 PRO:
Performance mode
Standard mode
/m/345699/1UJ0kXRVDUIDoKFX5KWzNINyg1FfpXKGZ9oWEnUBqVgkI5k5ub.png?f=620xauto)
Prijs:
Als we een klein filter maken in de pricewatch, en we houden hier rekening met de capaciteit, PCI gen en algemene snelheid komt de 9100 PRO wat aan de dure kant uit.